Da li se sme trenirati ako postoji šum na srcu? Hitno potreban savet ...

Milan_O.

Početnik
Poruka
35
Pozdrav svima !
Ovako, imam jedan problem. 2013. godine u septembru sam preležao perikarditis (upalu srčane marame), redovno se kontrolišem ali ovih godina sam se ugojio dosta. Pre oko 4 meseca tj. u semptembru 2015. god. sam počeo sa dijetom i treningom za mršavljenje po propisu nutricioniste i naravno smršao sam, od 87 kg. na 77 kg. Od skoro sam počeo i sa treningom u teretani jer imam cilj da se i razvijem malo. Danas sam bio na kontrolu kod kardiologa zbog tog perikarditisa, kao sto već rekoh, i sve je u redu osim što imam šum na srcu. Kako kaže kardiolog, srce mi je zdravo i nema ni traga od preležanog perikarditisa, samo imam šum na srcu, i kaže da se klonim prašine i prehlade. Mene sad zanima, dali smem nastaviti sa treningom zbog tog šuma, da li će trening štetno uticati na to i da li je moguće da je taj šum nastao zbog intenzivnog treninga. Dajte mi neki savet ili mišljenje, jer nemam nameru da prestanem sa treningom sada kad mi sve ide kako sam i planirao, osim ako naravno moram da prekinem trening.

Ako ti nešto ne doprinosi a može da ti škodi, koji će ti to k...c?
Pored toga imaj u vidu da uz dizanje tegova ide i propratna ishrana da bi mišići ostali u tonusu, a ta ishrana je daleko od zdrave.
Ako hoćeš da se i dalje baviš sportom, upiši neku pametnu školu borilačkih veština gde trener ne forsira učenike, neku Aikido školu ka primer. i videćeš da možeš biti jak, zgodan a da ne moraš da forsiraš sebe van mere.

- - - - - - - - - -

odvoji 15 min jedan dan, otidji kod doktora i postavi to pitanje... Sa srcem se nije igrati, u sekundi te nema vise..

Tako nekako, nije teško otići kod doktora po savet.

Pozdrav svima !
Ovako, imam jedan problem. 2013. godine u septembru sam preležao perikarditis (upalu srčane marame), redovno se kontrolišem ali ovih godina sam se ugojio dosta. Pre oko 4 meseca tj. u semptembru 2015. god. sam počeo sa dijetom i treningom za mršavljenje po propisu nutricioniste i naravno smršao sam, od 87 kg. na 77 kg. Od skoro sam počeo i sa treningom u teretani jer imam cilj da se i razvijem malo. Danas sam bio na kontrolu kod kardiologa zbog tog perikarditisa, kao sto već rekoh, i sve je u redu osim što imam šum na srcu. Kako kaže kardiolog, srce mi je zdravo i nema ni traga od preležanog perikarditisa, samo imam šum na srcu, i kaže da se klonim prašine i prehlade. Mene sad zanima, dali smem nastaviti sa treningom zbog tog šuma, da li će trening štetno uticati na to i da li je moguće da je taj šum nastao zbog intenzivnog treninga. Dajte mi neki savet ili mišljenje, jer nemam nameru da prestanem sa treningom sada kad mi sve ide kako sam i planirao, osim ako naravno moram da prekinem trening.

Ne, ne sme se.

Moj stari prijatelj, sampion u karateu pre par decenija Ljubisa Markovic je imao sum na srcu i lekari su mu zabranili treniranje i takmicenje. Nije poslusao i jednog dana je umro dok je vozio auto. Imao je tada oko 26-27 godina.

NE SME.

Ja se ne bih zezao...

Lepo bih to ispitao kod najmanje 3 kardiologa. Jer videces od ta 3 bar ce ti 1 ili 2 reci da ne smes.

Ne sme da se trenira ni kada te boli glava, rizikujes da napravis aneurizmu ili da pukne, da ovo da ono, a kamoli ako imas sum na srcu.

U svakom slucaju, veoma bih pazio sta radim, a i kada mi je dozvoljeno da treniram, kako, koliko treniram, jer treniranje je veoma zastegljiva rec, za nekog je to blagonaklono a za nekog je to smrtno i proces ka unistavanju tela, iako ta osoba to ne vidi odmah i ne oseca to.

Zavisi mnogo koje treniranje, kakvo, koliko opterecenje, koja misicna vlakna ce ti raditi, u kakvom su ti stanju pluca, vene, koliko spavas, koliko si izmoren dnevno ostalim obavezama, kakav ti je sastav elektrolita u telu, koliko imas glikogena u jetri i misicima, ma znaci od milion faktora zavisi da li ce treniranje za nekog biti pogubno ili preventivno (od nekih bolesti, gradeci zdravlje).

Lepo bi bilo da nabavis i onaj pulsmetar i nosis na ruci i pratis se ako vec odlucis da treniras.

- - - - - - - - - -

Nazvao sam lekara, i rekao mi je da mogu trenirati lagano, umereno...ali ipak sam pitao i ovde zbog ostalih misljenja, posto vidim da to ume da bude i opsano, ostavicu trening na neko vreme pa cu videti, mozda je fizioloski sum koji ce proci.

Nemoj da ostavljas skrooooz. Kada se tako ostavi, a ako si bio aktivan sportista rekreativac - mozes dobiti pritisak, tahikardiju, nervozu tj anxioznost, nesanicu, 300 cuda.

Ide lepo vreme polako, setaj dosta po sumama i parkovima i idi odmah kuci cim osetis i najmanji umor ili osecas da si se malo smorio ili zamorio od hodanja.....Ako imas i kucnog ljubimca - psa - eto jos lepse setnje.
I to je vrsta treninga....I to je onaj zdrav trening koji nije pogodjen bolesnim pravilima prof. i rekreativnog sporta koji je poguban za mnooge ljude, a samo oni genetski najobdareniji izdrzavaju to bez vecih zdravstvenih problema.

Setnja na vazduhu pored drveca, punom kiseonika sigurno ce blagotvorno delovati na tvoje telo i srce da se jos bolje oporavi. Mozes prilikom setnje stati kod nekog drveca pa tu malo raditi vezbice za gornji deo tela, razgibavanje, istezanje, simulaciju guranja drveta npr, poneses flasu vode pa nju malo dizes i tako to, kasnije i po neki sklek, i to je to....

Pa posle nekoliko meseci opet kod kardiologa, pa ako je sve ok, onda poolako ali poolako pocinjes sa npr jacim street workout treninzima, a zagusljiva teretana - zadnja stanica.

Šum na srcu je samo nalaz koji lekar čuje stetoskopom. Potrebno je utvrditi uzrok šuma. U nekim slučajevima, u pitanju bude funkcionalni šum koji ne predstavlja nikakav problem. U drugim slučajevima, nađe se neka patologija, ali i tada postoje stepeni težine poremećaja, a od toga zavisi ograničenje fizičke aktivnosti. Trebalo bi da odradiš bar ultrazvuk.

...i test opterećenja,ali bez obzira na patološki supstrat zabranjene su statičke kontrakcije i dizanje tegova.Za ostalo dodatna dijagnostika...

Treba uraditi sve testove, elektrokardiogram, holter, vezbe opterecenja...

Ali, cim se srce cuje - nesto nije u redu. Srce ne sme ni da se cuje ni da se oseca.

A sve sto je na srcu i oko srce je - opasno!

Back