Da li se ovi što se venčavanju u crkvama takođe razvode po crkvenim običajima?

Ako je suditi po ovom poljskom filmu, a kao što i Lule reče, nema tu "ne sklaganja karaktera". Plus često traže da probate da se pomirite...
Znam da se kao razlog ne priznaje ne slaganje karaktera
Ali, postoji Ustav SPC i tu ima stavki koje su uslovi zq razvod
Kod Poljska mislim da je strožiije, generalno kod katolika
A kod nas milsim da nema probanja pomirenja

Znam da se kao razlog ne priznaje ne slaganje karaktera
Ali, postoji Ustav SPC i tu ima stavki koje su uslovi zq razvod
Kod Poljska mislim da je strožiije, generalno kod katolika
A kod nas milsim da nema probanja pomirenja
Verovatno bih mogao da izguglam nešto. Mogao bih i da pitam sveštenika, ali mi je slađe da čujem nekog iz prve ruke.

Cenim, ti si se malo raspitivao? Kod sveštenika?

Raspitivao jesam
Ne kod mog sveštenika
Tek treba da ga šokiram
On me gotivi i sav je ok lik
Šokiraće se kad bude čuo 🙄
Нагледао се и наслушао он свачега. Можда и неће да се изненади. Неки људи примете знаке неслагања много пре него се људи разиђу.

Na zapadu je pravno važeći.
Ali kapiram da crkva prosledi venčani list državnom organu s obzirom da su zemlje zapada sekularne
На западу можеш да постанеш матичар уз дописни курс. Многи попови су и матичари тако да могу да одраде и световне документе, али сам црквени документ није легални доказ венчања. Постоје ту и друге провере, као на пример да ниси већ у браку а то се ради у општини ;)

На западу можеш да постанеш матичар уз дописни курс. Многи попови су и матичари тако да могу да одраде и световне документе, али сам црквени документ није легални доказ венчања. Постоје ту и друге провере, као на пример да ниси већ у браку а то се ради у општини ;)
Tako sam pretpostavila, da postoji nekakva komunikacija.

Vidim da je super popularno u Srbiji da se venčavaju i u crkvi (iako je to nevažeće kao pravni dokumenat).

Pitam se da li se neko uopšte razvodi i u crkvi nakon civilnog razvoda?

Ako neko, posle razvoda želi ponovo da se venča u crkvi, on mora prvo da se razvede u crkvi. Crkva ima svoje zakone.

Ako neko, posle razvoda ne želi da sklapa i brak u crkvi ne mora da ide u crkvu.

Što se tiče sveštenika, kada se pravno razvedu i crkveno, ne mogu ponovo da se venčavaju u crkvi.

Ako neko, posle razvoda želi ponovo da se venča u crkvi, on mora prvo da se razvede u crkvi. Crkva ima svoje zakone.

Ako neko, posle razvoda ne želi da sklapa i brak u crkvi ne mora da ide u crkvu.

Što se tiče sveštenika, kada se pravno razvedu i crkveno, ne mogu ponovo da se venčavaju u crkvi.
Mi krsteni do 3 puta u Crkvi mozemo da se vencamo a svestenik mirjanin jednom.

tutni dovoljno eura popu u ruke i venčaće i dvoje muškaraca a kamoli neće poništiti brak

Sveštenik koji mi dolazi u kuću, rekao mi je da ne dolazi zbog para.

Ima sveštenika koji uzimaju novac, ali ima i ovih drugačijih.

Zbog takvih koristoljubivih sveštenika, vernici sve ređe dolaze na Liturgije i službe.

Ali, u mojoj mesno nadležnoj crkvi, uvek je puno..Sveštenici zaista vole svoj posao :)

Sveštenik koji mi dolazi u kuću, rekao mi je da ne dolazi zbog para.

Ima sveštenika koji uzimaju novac, ali ima i ovih drugačijih.

Zbog takvih koristoljubivih sveštenika, vernici sve ređe dolaze na Liturgije i službe.

Ali, u mojoj mesno nadležnoj crkvi, uvek je puno..Sveštenici zaista vole svoj posao :)
kad je isus umro, na ostavinskoj nije imo nikakvog imanja da ga podele njegovi ucenici ili apostoli

danas su hriscanske crkve najbogatije institucije na planeti
nije se to steklo od "ne dolazim zbog para"

Back