Da li se ljudi mogu menjati?

Da li je moguće da osoba koja je bila lenja, počne da radi, osoba koja je bila glupa postane pametna, osoba koja je bila "smotana", postane sposobna, dešnjak postane levak itd..?
U vecini slucajeva,ljudi se ne menjaju ili ne rade to svesno.Pri tome mislim na neke ustaljene nacine razmisljanja,poimanja okoline i dozivljaja ljudi i odnosa oko sebe.Jedino sto se svesno da promeniti su neke sitne navike koje se menjaju onog momenta kada sama osoba postaje na neki nacin ugrozena time sto ih ima.

Evo dve knjige za koje verujem da mogu da pomognu coveku da se promeni. Prva je na temu psihoterapije putem vizualizacije, jer covekova podsvest najjace reaguje na mentalnu sliku.

Krystal, Phyllis - Kidanje veza

Kako se osloboditi lažne sigurnosti i negativnog programiranja

kidanje_veza.jpg

Sloboda je neovisnost o izvanjskomu. Čovjek kojemu treba pomoć druge osobe, kakve stvari ili je bilo čime uvjetovan, rob je toga. Savršena sloboda nije dana nijednom čovjeku na Zemlji, jer je sam smisao smrtnoga života odnos s drugim i ovisnost o drugome. Što manje želja, veća je sloboda. Savršena je, dakle, sloboda stanje apsolutne odsutnosti želja.

Ova je knjiga iz područja popularne psihologije koja uči kako se osloboditi lažne sigurnosti i negativnog programiranja. Ona prikazuje metodu kojom se može postići trajno oslobođenje. Jednostavna i praktična tehnika pomaže nam da uspostavimo kontakt s našom višom sviješću i ostvarimo naše unutarnje sebstvo, olabavivši ili prekinuvši one spone koje ograničavaju našu sreću i vežu nas za prošlost.

"Svi smo mi vezani nevidljivim lancima koji su stvoreni obiteljskim odgojem ili kulturom, ili su reakcija na duboko usađene strahove. Premda se te spone mogu činiti poput sidra koje drži nesigurnosti pod kontrolom, te su stare veze ipak lanci koji nam onemogučavaju našu istinsku vrijednost. Kidanje veza prikazuje metodu kojom se može postići trajno oslobađanje. Jednostavna i praktična tehnika Phyllis Krystal pomaže nam da uspostavimo kontakt s našom višom sviješću i ostvarujemo naše unutarnje sebstvo, oslabivši ili prekinuvši one spone koje ograničavaju našu sreću i vežu nas za prošlost."

Kod:
http://www.***********/office/qV_pVtpM/PhyllisKrystal-Kidanje_veza.htm

Intervju sa autorkom

Ljudi se svakako mogu menjati. Lenja osoba moze postati vredna, smotana (u bilo kom smislu) ili manje sposobna moze postati vrlo sposobna, nezrela osoba moze postati zrela, nepromisljena osoba moze postati mudra... Glupa (neinteligentna) osoba moze napredovati, ali su tu mogucnosti za napredak ogranicene, kao i u drugim slicnim situacijama. Ali u pogledu mnogih stvari ljudi se mogu toliko menjati da to zna biti zapanjujuce.

Mislim da ljudi mogu da se promene, ali samo ako se i potpuno posvete promeni. Smatram za sebe da sam pravi primer takve osobe. Npr. dok sam bila u osnovnoj školi nisam uopšte čitala knjige, bila sam nezainteresovana i nesigurna osoba. Jednog dana sam shvatila da je vreme da promenim stvari na bolje. Počela sam da čitam dosta knjiga, saznala dosta stvari i stvorila neka svoja interesovanja, a to me je sve naučilo i samopoštovanju i suočila sam se sa strahovima koji su me neprestano pratili. Svako može da se promeni ako to želi. Ne treba biti ograničen i uvek treba težiti ka boljem i lepšem.

Back