Da li se Kosovu ponavlja sudbina iz 1389 godine?

a i ovo da ne biude zaboravljeno pomenuti:
Ви, који пред богатим и моћним угњeтачем нисте хтели да га одбаците, сада губите тај понос пред богатством, пред новцем. Истина, некадашњи дух још постоји на селу, али у градовима царује новац. Колико сам пута гледао како се ваши најмоћнији људи клањају богатству? Милионер, који је за време рата мешао песак и брашно и испоручивао га војницима што су се борили и гинули за вашу слободу и кога је суд за то и осудио, данас је још богатији и свемоћан, а ви му ласкате. А према мени, некада богатом, који сам, поред будућности, жртвовао и то богатство, ваше вође односе се као према наметљивцу јер сам, ради вас, од себе начинио новог сиромаха. Ех, кад бих још имао оно богатство, скидали би ми шешир на удаљености од 500 метара!
Када вам је злато, током дугих векова ускраћивано, најзад постало доступно сувише вас је опчинило, и због тe опчињености изгубили сте многе веома племените особине које сте имали, а које, уосталом, још срећемо код људи којима је далек живот ваших „интелектуалних градова". Сматрам да је, код појединаца, нека карактерна особина нестала под туђим утицајима, само потиснута и она се поново може јавити. Оно што се дешава у појединцу мора се дешавати и у заједници, Зато сам убеђен да се ваше добре особине, које сте имали, поново могу исказати ако то искрено желите.
Једна од врлина која је код многих међу вама ишчезла јесте захвалност. Постојала је, то доказују ваша стара народна поезија и споменнци које су оставили ваши преци. Данас се захвалиост склонила међу сиротињу. Она се сећа, она исказује, понекад на дирљнв начин, своју захвалност.
Постали сте страшно незахвални. Тако ваш главни град, Београд, некада град - мученик, ни данас, десет година после ослободилачког рата, нема ни најмањи крст, ни најмањи камен који би чувао сећање на жртву оних који су вас ослободили. Многи међу вама су веома богати и немилице троше да би се истакли и из забаве, али кад ваља показати захвалност према онима који су се жртвовали, ништа не дају, ама баш ништа. Ваше вође нису још, за ових десет година колико је прошло од завршетка рата, свечано обележиле ни један од оних величанствених догађаја којима дугујете слободу и величину земље. Јасно је, такве свечаности би биле незгодне већини ваших садашњих вођа зато што они, док вам је земља била у смртној опасности и кад се требало жртвовати, ништа нису учинили за њу, већ су се само бринули како да склоне на сигурно своју драгоцену личност, чак су неки искористили несрећу отаџбине да би се обогатили.
Шта сте учинили за своје ратне инвалиде? Од свих земаља које су учествовале у рату ваша се најгоре односи према њима. Док се неколико стотина ваших бивших министара, саможивих политичких професионалаца, који, у већини случајева, ништа нису учинили за отаџбину, већ обилато напунили џепове, сређују себи исплаћивање „пензија" које вас коштају небројених милиона, инвалиди вам могу умирати од глади.
А шта је са војницима и официрима који нису штедели крв и здравље да бисте ви били слободни? Јесте ли поступали с њима како то они заслужују и како вам дужност налаже? Не! Многи, чак и најзаслужнији официри су пензионисани, а да им нисте нашли посао у цивилству који би њима и њиховим породицама обезбеђивао пристојан живот. Исто тако сте поступали и са војницима, а сву благонаклоност сачували сте за штићенике тренутних моћника. Верне пријатеље из тешких дана ваше вође су, у знак захвалности, ћушиле ногом, а ви сте их пустили да то ураде. Тако је Србија, верних пријатеља имала много у току велике олује, данас их више готово нема.
Безмало, рскло би се да управљачка класа ваше земље мрзи оне који су учинили услуге вашој отаџбини. У случају многих ваших садашњих моћника то се може објаснити чињеницом да су ти доброчинитељи ваше нације жив прекор онима који ништа нису дали својој земљи, већ су своју памет користили само да би себи пронашли лепо намештење и да би се обогатили. Но, зашто се други поводе за њима или им у најмању руку, дозвољавају да увредљивом незахвалношћу плаћају учињене услуге?
Пре свега, био вам онај који вам је учинио добро сународник или странац, дугујете му исту захвалност. Није ни часно ни племенито обасипати почастима странца, а лоше постулати са сународником. Међутим, ваши званичници, или они који би то хтели да буду, не одају почаст ни странцу. Они се или праве да не знају какве им је он услуге некад учинио или га вређају понижавајућим поступањем.

ili ovo:
Та љубомора касте зване „интелигенција" србског народа не изискује се према странцима већ и према сународницима. „Отмено друштво" тако не дозвољава неком свом члану да се издигне изнад просека. Свим средствима настоји да препречи пут ономе ко се осмели и пожели да иступи из његових редова. Ако је, пак, немоћно да га у томе спречи, прогониће га сплеткама, чак и клетвама. Стога прави интелектуалци ове земље, а има их, и то много, не успевају у Србији, па обесхрабрени напуштају борбу. Зато и најзначајнија места у администрацији и другде најчешће заузимају људи без икакве вредности, зато вам је и политички кадар кукаван.
И поред свега завист није својствена српском народу. Србски народ је амбицнозан, а храбар народ и треба да буде амбициозан, али није љубоморан. Љубомора је тековнма оног изрођеног дела становништва, дела који чини „интелигенцију", како се она неоправдано назива.
Љубомора је узрок једне друге мане: недостатка мере и претеривања. Та мана се исказује у укусима, не у раду. Истина је да се са радом у Србији не претерује! Желите да се изједначите с другима, чак и да их надмашите, а претерујете подражавајући их. Погледајте своје жене на улицама. Нису то више људска лица, то су вештачке, жестоко обојене маске. Лондонски и париски кројачи лансирају моду широких панталона. Да их не би прогласили „ситним провинцијалцима", ваши младићи се одмах унакарађују правим смешним сукњама. Ваша интелигенција ропски прати сва застрањивања и све глупости такозваног савременог живота, и у томе још претерује, било то у моди, сликарству, вајарству, спорту итд. Ти људи не увиђају да просто постају смешни у настојању да достигну и престигну друге како би задовољили своју завист. Потпуно губе из вида да ће одећа скројсена за А. веома лоше стајати Б., и обрнуто. Љубомора ваше „интелигенције" се добро слаже са зачуђујућом површношћу. Људи виде само спољни сјај, а садржајем се не баве. Труде се да достигну тај вештачки сјај.

vama koji bi po svaku cenu u neke EU mozda ovo bude poznato?mislim,da budete svesni da niste prvi takvi retardi koji shebavaju Srbiju:
Баш је савремена ваша омладина када се шета „корзоом" главног града или када се, попут црнца у делиријуму, тресе и увија у плесним дворанама, када су вам младићи у оделима по последњој моди, очију скривених иза наочара по амерички широког руба, а девојке, нашминкане и намачкарене, у хаљинама које су скупље што мање тканине изискују, покушавају да одрже равнотежу на превисоким штапићима које им замењују потпетице на ципелама. Тротоар и читава улица припада младима и они без икаквог стида гурају старог господина који је, можда, много учинио за њихову земљу, сиромаха који није умео да извуче корист као други и који жури, жури на посао како би могао да донесе нешто хране гладној деци, или инвалида који је жртвовао ногу како би они слободно могли да уживају у животу. Они презиру те „глупаке" који нису умели да избегну рат и који, чак, нису умели да извуку корист из победе. Они желе да „живе свој живот", али не желе да се жртвују за друге. Шта им значи будућност земље кад они више неће бити ту?!
Опасан ветар вам захвата омладину и гаси онај прочишћавајући родољубиви пламен. За већину ваше садашње омладине родољубље се састоји од неке врсте зависти пуне мржње. Завиде земљама које су богатије или моћније од њихове и том понижавајућем осећању накарадно дају оно лепо име родољубље. Истинско родољубље, међутим, код ње нема ни одјека. Одавати почаст изгинулима, сећати се њиховог жртвовања и трудити се да им будеш сличан, па који би савремени младић или девојка био толико глуп да то учини? Онда више не би могли да мисле на себе, морали би да признају да немају никаквих заслуга, а да их старији имају много. Таман посла, није савремени младић тражио да дође на овај свет. Створен је вољом и ради задовољства старијих, а животом мора да плаћа ту вољу и то задовољство. Нншта им он не дугује, већ су они који су га донели на ову земљу дужни да му обезбеде средства за живот без много брига. Другим речима, савремени младић сматра да није његово да обезбеђује живот држави, него да је држава дужна да њему прибави све како би он могао да води што је могуће пријатнији живот. За њега је држава права крава музара.

ЗАКЉУЧАК
Отворено сам вам рекао шта сам видео код вас и шта је опасно по будућпост ваше земље. Нисам све рекао, само сам вам указао на оно најштетније. Верујте ми да ме је то често заболело и да сам ту опасност можда више осетио него ви. Зашто? Напросто зато што волим вашу земљу- а од ње ништа не очекујем- и што сам јој жртвовао све што човек може да жртвује. А, знате добро, што се човек више жртвује за некога или нешто, то му је приврженији. С правом или не, мислим да сам и ја заслужан, макар и у најмањој могућој мери што је ваша нација успела да досегне и оствари сан предака: да се ослободи окупације. У пресудним тренуцима сам јемчио за вас. Не бих желео да ми неко каже да сам то чинио за нацију која то не заслужује.
Међутим, да ми то неко не би могао приговорити дајте предност својим врлинама и исчупајте из тела оне ружне бубуљице на које сам вам указао на овим страницама, а њих ћете читати тек после моје смрти. Ви то можете да учините. Тело вам је здраво. Само га прља површинска кожна болест. Трљајте, снажно трљајте своје тело и скините ту ружну прљавштину која га нагрђује и погани,
Немојте дозволити да ваша лепа душа пропадне у том ђубрету које се, на њој наталожило нарочито после рата. Нација која је, попут ваше, одолела вековном ропству, која се повукла преко Албаније и која је, изгнана из своје земље, (али не и поражена), успела да се врати на своја огњишша као победник- не допушта даје подјарми шака себичних и подмитљивих политичара, гнусних шићарџија, презира достојних забушаната и злочинских профитера и зеленаша.
Упркос свему ја верујем у будућност вашег народа. Дух Косова, Карађорђа, Куманова и Кајмакчалана поново ће се пробудити. Мора се, међутим, брзо пробудити, јер без њега ћете можда поново доживети време робовања које ни у чему неће заостајати за оним претрпљеним које су ваши стари победили жртвовањем и јунаштвом. Судбина вам је у властитим рукама: блистава будућност или поново ропство!

Београд, 1. јуна 1928. год. Р. А. РАЈС

a sve koji bi zeleli da procitaju ceo text evo linka:
http://www.bajka.org/forum/viewtopic.php?t=2321&postdays=0&postorder=asc&start=0

Ево мало и друге стране...
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Отворено писмо сто водећих бугарских интелектуалаца поводом признања "Републике Косовa" од стране Бугарске

20. март 2008 - 10:08

Разумни политичари, државници Грчке и Румуније, су изјавили да не признају самопоркламовану државу Косово. Те земље су чланице Европске Заједнице (ЕЗ) и НАТО пакта. Њихова позиција одражава заштиту њихових фундаменталних националних интереса.

У ЕЗ и НАТО показују разумевање за овакав став. Међутим, у држави Бугарској има неких псеудо политичара који тврде како би требало што пре признати чудну територију, названу независна држава Косово.

Који су то људи? Не баш интелигентни, подложни спољним утицајима (зна се којим) или обични дилетанти? Нису ни први, ни други ни трећи. Али, ипак, ко су они?

То су очигледно људи лишени способности расуђивања о стратегијским националним интересима наше Отаџбине. А ти интереси нису везани ни са левицом, нити са десницом, нити са центром. Нису коњуктурни и привремени. Они су вечни.

Данашњи бугарски руководиоци, изгледа, не схватају тежину своје историјске одговорности. На жалост, катастрофалне последице њихових неодговорних решења ће поднети њихови наследници.

Сви ми ћемо плаћати цену ове национално-издајничке, несрећне политике овдашњих данашњих моћника.

Небеска казна увек постоји, али није лоше и да има земаљске казне.

Ми - писци, научници, уметници, музичари, глумци и обичне патриоте, вам кажемо: Господо државни управници, може да сте глуви и слепи, али знајте да има и друга позиција о важним националним питањима !

Не затварајте се у луксузним кабинетима, изађите из својих лимузина. Знајте да постоји и народна воља. И она је различита од ваших коњуктурних и неодговорних решења.

Срби су наша браћа по крви и вери, данас ми издајемо њих а сутра ћемо ми бити издати.

Пре седам година влада Ивана Костова је дозволила да се из бугарског ваздушног пространства изврше варварски напади натовских бомбардера на братски српски народ.

Погинуло је много невиних људи.Разрушени су мостови, јавне зграде, храмови. Гинули су чак и страни дипломате погођени "интелигентним " ракетама.

Данас бугарска влада преузима историјску одговорност да призна једну криминалну државу, у супротности са свим међународним правним нормама, притом постављајући мину са сатним механизмом који откуцава нашој сопственој националној сигурности.

Да ли сте луди, јесте ли слепи, или сте само купљени?

Која је цена вашим душама?

Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, Неврокопски митрополит Натанаил, Архимандрит Борис, акад. Кирил Василев, Леда Милева, акад. Људмил Стајков, Георги Калојанчев, проф. Андреј Пантев, акад. Светлин Русев, Андреј Слабаков, Љубомир Левчев, Нешка Робева, акад. Никола Попов, проф. Георги Марков, Велислава Дарева, проф. Николај Василев, Виктор Пасков, Николај Петев, Јорданка Христова, Алек Попов, Никола Манев, проф. Александар Јосифов, Георги Трифонов, Марија Петкова, Атанас Косев, проф. Димитар Сотиров, проф. Георги Костов, Евтим Евтимов, Пламен Карталов, Христина Ангелакова, Никола Инџов, проф. Венцеслав Кисјов, Лилјана Стефанова, Петар Караангов, Веселин Стојанов, Евстати Бурнаски, Вели Чаушев, Ценко Минкин, Минчо Минчев, Никола Радев, Владимир Владигеров, Иван Гранитски, проф. Иван Маразов, доц. Владимир Јанев, Панко Анчев, Владимир Кондарев, Тодор Иванов, Георги Константинов, Димитар Танев, Војмир Асенов, Иван Димов, проф. Чавдар Добрев, Никола Статков, Иван Налбантов, проф. Захари Захариев, проф. Огњан Сапарев, Чавдар Стоименов, Христо Карастојанов, Тањо Клисуров, Љубомир Коларов, Маргарита Петкова, Љубомир Котев, Панчо Панчев, Петко Братинов, Драгомир Шопов, Петар Велчев, Петар Анастасов, Петко Тотев, Димитар Томов, Лучезар Еленков, Рашко Стојков, Свилен Каролев, др Александар Фиданов, Димитар Стефанов, Стојан Бојчев, Павел Писарев, Петар Динчев, Бојка Присадова, Надја Попова, Евгениј Кузманов, Володја Кенарев, Петар Добрев, Андреј Андреев, Паруш Парушев, Тодор Коруев, Катя Гумнерова, Валентин Измирлиев, Џени Петрова, Цветан Казанџиев, Валери Станков, Анибал Радичев, Бојко Ламбовски, Ана Александрова, Христо Чернјаев, Борис Данков, Иван Есенски, Димитар Милов, Минко Бенчев, Тодор Велчев, Трендафил Василев.

Зоран Пешут, Софија, Бугарска
http://www.spc.yu/sr/otvoreno_pismo...lektualaca_povodom_priznanja_republike_kosova

Back