Da li se isplati biti programer u 21. veku???

ivan_95

Početnik
Poruka
2
Ja trenutno pohadjam 3. god gimnazije i planiram da upisem i zavrsim "softverski inzenjering" na etf-u, ali me zanima da li se taj smer u danasnje vreme isplati, jer ima previse programera...Da li cu moci da nadjem posao i koliko bi on bio placen???..mozda je jos rano za ovakva pitanja, ali ja bih voleo da se sto pre odlucim sta cu i kako cu...hvala vam unapred!

Nema tu pravila, ako budes dobar, bice posla za tebe koliko god da ih ima.
A ako na to odes samo zato sto mislis da ces da imas dobru platu, a ne zanima te, male su sanse da budes dobar u poslu jednog dana. Za dobre developere ce uvek da bude posla.
A mozda jednog dana pokrenes svoju formu pa se budes bavio softverskim menadzmentom, a ne samim razvojem, nikad se ne zna.

Sve zavisi od toga koliko ti dobro ide programiranje, tj da li umes da razmisljas na pravi nacin, i da li volis to.
Ja bih sad pre nesto radio u vezi programiranja, i napravio nesto, nego ucio za skolu nesto, koliko god da je vazno. :D
Ali uglavnom pronalazim vreme za sve :)
Odmah na pocetku, plata nije najvaznija, jel volis ili ne, to je pravo pitanje da li ti odgovara posao programera, a drugo pitanje da li ti ide od ruke ili se strahovito mucis i ne kapiras...
Ukoliko imas talenta, verujem da ce biti posla za takve ljude uvek. :)

Sve zavisi od toga koliko ti dobro ide programiranje, tj da li umes da razmisljas na pravi nacin, i da li volis to.
Ja bih sad pre nesto radio u vezi programiranja, i napravio nesto, nego ucio za skolu nesto, koliko god da je vazno. :D
Ali uglavnom pronalazim vreme za sve :)
Odmah na pocetku, plata nije najvaznija, jel volis ili ne, to je pravo pitanje da li ti odgovara posao programera, a drugo pitanje da li ti ide od ruke ili se strahovito mucis i ne kapiras...
Ukoliko imas talenta, verujem da ce biti posla za takve ljude uvek. :)

Iz iskustva stariji sam shvatio da se prvi posao u firmi ne može lako naći tražeći platu, 90% je počinjala volontirajući i tako dobijajući na iskustvu..:)

Ja trenutno pohadjam 3. god gimnazije i planiram da upisem i zavrsim "softverski inzenjering" na etf-u, ali me zanima da li se taj smer u danasnje vreme isplati, jer ima previse programera...Da li cu moci da nadjem posao i koliko bi on bio placen???..mozda je jos rano za ovakva pitanja, ali ja bih voleo da se sto pre odlucim sta cu i kako cu...hvala vam unapred!
Prvo pitanje je glupo.
Neces da pogresis ako se odlucis ETF.
Ne racunaj da ces zaradjivati 10.000 Eura cim izadjes sa fakulteta.
A posto volis da planiras dosta unapred,planiraj da ces morati mnogo da ucis.

Заиста се свашта дешава на тржишту. Сећам се девелопера који је узимао дупликате већ завршених послова и радио их по три дана, и тако у круг, а плата му је супер. Знам људе којима је и svn проблем, па други морају да лове шта им је од кода прегажено. Знам људе који поштено раде свој посао у софтверској индустрији, али не дај муке да им западне неко преслагање и груписање елемената (нпр. проблем ранца) или нешто тривијалније (ротација вектора око вектора). Знам и оне који се не боје алгоритама али пишу баш срање код. Знам оне који су ортаци са власницима фирми, па за шунд архитектуре и код добијају плату коју не знају како да потроше у Србији. Успут тиме јебy све нормалне људе који раде за исту фирму.

Свега има. Лепо је знати и умети, па макар и био ограничен на неко конкретно поље, али ако не знаш и да се "продаш" овде ти је слабо за напредак. Ако си добар са оценама, тражи стипендију за факултет вани, а ако будеш морао да прођеш кроз ЕТФ, потражи вани макар посао. :)

Back