Да ли се 80тих осећало да ће се распасти Југославија?

Постоји разлика између национализма и геноцидних стремљења.

То не мења чињеницу да је 1986. ДБ из чистог мира преобратио грађанство Србије да треба уништити Дубровник уместо гледати сапуницу "Далас".

Тако да је СНС 1986. буквално изнедрио силе мрака и таме које су бомбардовале Сарајево.

Њихов духовни отац је Добрица Ћосић, који је поразио Прогресивне Силе Латинке и Никезе и рекао "Треба уништити Вуковар".

Али то је спроведено у дело тек крајем 80их.
Zamorna i bezvezna prica.
Ponovljena milion puta.

Ko i danas u Americi, traze da se raspusti policija .... Ista prica, ista gledista. Isti rezultati.

Zna ali kad bi se šalili...on samo brani tekovine kpj i ličnost i delo najvećeg sina :)

Ne znam koliko ti godina imaš ali znam da je sava dosta mlađi od mene...

Vole ljudi da mi objašnjavaju da je tad bilo bolje :hahaha: ali ja se sećam odlično kako je to ''bolje'' izgledalo u stvarnosti...

Nemoj da budeš naivan,sfrj je bila ''monstrum na staklenim nogama''...

''Najsiromašnija država sa najbogatijim vladarom'',tako se nazivala u mnogim zapadnim novinama...

Da li možeš da je zamisliš 1967-e sa ogromnom stopom nezaposlenosti i preduzećima ''gubitašima''?A 65-e je već bila bankrotirala pa izvršila ''privrednu reformu''(čitaj-izvršila denominaciju dinara)

Podigla kredit od 1 milijarde $ a 67-e ponovo kasa prazna...

Preostalo je jedino da se dva miliona nezaposlenih pošalje u pečalbu.

I tad je pisalo po evropskim novinama ''najbolji jugoslovenski izvozni proizvod-radnici''

Tih 2 miliona robova je spasavalo ekonomiju sfrj tj.njihove ''doznake'' - preko 2 milijarde $ godišnje...

Ali već od 75-e i to je bilo malo...kreće zaduživanje koje je trajalo sve do kraja države...(nastavlja se kako vidiš i danas)

Itd.
Umoran sam da kuckam dalje ...
Propustili ste da kazete da je i pored gastarbajterskih doznaka od 2 milijarde dolara godisnje uzimano isto toliko kredita, Grcka je naprimer bila daleko manje zaduzena od nas, ekonomisti su izracunali da bi takvom politikom zaduzivanja Jugoslavija bila 2015 bila duzna 600-700 milijardi dolara. Zaboravili smo redovnu prosecnu inflaciju od 20% godisnje, sve zajedno katastrofa.

Hahaha...dobro kažeš,nisam živeo-bilo je to preživljavanje

(Stariji šta su mi pričali ne bi mi ni verovao)

Nego,recite mi vi što znate da je plata bila 1200DM jel ''zastava'' 101 stvarno koštala 40.000 DM?

A Golf 60.000 ?(Ako znamo da je za novu ''zastavu'' trebalo skupiti 40 prosečnih plata)

Takođe mi objasnite zašto je te i takve platom plodne godine (89-e) kompletna vlada na čelu sa B.Mikulićem podnela neopozivu ostavku ?

Nije valjda drug Branko lagao kad je rekao :''ne želimo da snosimo odgovornost zbog nemogućnosti da rešimo ekonomske probleme u kojima se država nalazi''...
Kao sto su svi racunali u markama takodje i ja sam, 83. kupio Stojadina i platio preracunato 9500.00 DM ali mi je plata bila posle devalvacije od 40% 300 a pre devalvacije 500 maraka, zaradjivao sam inace prosecno.

Ti si to ljubomoran? Pa žao mi je, tako mi se "zalomilo". Bez ikakve veze...
I ne, ne mislim ja da su svi imali toliko, ali niko nije bio u situaciji da strahuje da li će sutra ostati bez posla i neće
moći da izdržava porodicu. Ljudi su i sa jednom platom mogli da žive bolje nego sada sa dve.

Ma šta mi napriča, doktor tražio? Aha, baš su te ojadili, a?
Meni niko nikad nije ništa tražio. U stvari u to vreme ja nisam ni znala za doktora, hvala bogu, ali otac je bio dugo bolestan i umro relativno mlad. Ne sećam se da mu je iko ikada nešto tražio, a obišao je sve zdravstvene ustanove od Beograda do Ljubljane.

Svako ko je radio je posle izvesnog vremena dobijao stan od preduzeća!
Neki su hteli svoje kuće pa su dobijali dugoročne kredite i svako je to mogao ako je hteo i nije morao da misli da li će kurs podivljati a oni ostati bez ičega.
Da li su ti roditelji kukali što su dobili stan u kome sada ti živiš a koji je za vreme Slobe mogao da se otkupi po ceni jednog kvadrata sada, a u nekim slučajevima i mnogo manje?
I to što je tada dobijeno za dž. sada se može prodati za cca 50.000 evra min.
Malo li je?
Bolesnog oca lecili dzabe od Beograda do Ljubljane a za mog petogodisnjeg sina morao sam da platim alergoloski test jer nisam hteo da lekaru opste prakse poklonim slicnu sumu da bi mi dao uput za Torlak. Gospodin hirurg u gradskoj bolnici i onda a i danas jos uvek uzima isti novac da bi uradio operaciju na vreme i pacijent ne umre, za ovo zadnje nije kriv komunizam vec isti oni koji su aminovali takve gadosti i onda i sada, tj. kilav poltronski narod.

Gorenje možda nije uzimalo delove iz Ei ali ''mleko z bregov'' je bilo 100 % iz Srbije kupljeno za sitniš a zatim nam uvaljivano po mnogo većoj ceni...

Zlato jeste bilo iz Majdanpeka i prodavano u ''zlatarnama Celje'',njihov je nakit bio skuplji negoli igde na svetu...

Mnogo koje firme su morale da uzimaju ''iskrine'' delove i gotove sklopove kojekakve industrijske elektronike,rečeno im tako u ''komitetu'' ili direktori pravili dilove...sve je to bilo skuplje nego da se kupovalo od Siemensa...

A ovo što kažeš ''Nije'' je tvoj odgovor na pitanje ''da li se 80-ih osećalo da če se raspasti Jugoslavija'' i mogu reći da samo Srbi nisu verovali i osećali da će biti ono što se desilo

Svaki ali baš svaki Hrvat je 80-ih govorio da će ''juga biti drugi Liban''...
Proteklih 50 godina imao sam tri kuce u vlasnistvu, prva u Srbiji, druga u Nemackoj i zadnja ovde u Australiji, zajednicko im je to sto su sve imale Iskrin monofazni strujomer, zadnji do prosle godine a prvi verovatno od 60ih, ako su bili napravljeni od srpskih delova bilo je to dobro i za Srbiju.

Back