„Da li sam ja k.u.rva?“

Soradze

Elita
Moderator
Poruka
21.212
Na „Zapletu“ je izvedena predstava „Ako dugo gledaš u ponor“ Regionalnog pozorišta Novi Pazar.

U „Jazavcu“ je kao i svako veče bilo previše publike... Naučila banjalučka publika da bude u trendu događaja pozorišnih scena bivših YU republika, pa napunila gledalište. Na ulazu u pozorište uvek ljubazan momak je svakom gledaocu izmerio temperaturu, dezinfikovao šake i ponudio masku...

Za ovu predastavu se gledalište povećalo za dva reda stolica sa obe strane bine. Jer, ovo je bila predstava koja je srušila četvrti zid scene i publika je učestvovala u predstavi...

A predstava... Šta da kažem? Ni danas mi nije dobro... Ranije sam gledala predstave tzv. „angažovanog pozorišta“ Kokana Mladenovića i neke su mi se dopale, neke ne... Ali ovo? Ova predstava je odromno ogledalo i užasavajuća slika našeg društva, nas samih, traumatična slika naših sugrađana, rođaka, komšija, možda i naše dece... Poražavajuća slika normi na koje smo pristali i sa kojima živimo... možda i glavu okrećemo da ih ne vidimo...

Poražavajuće je kada shvatimo da na sat i po vožnje od nas, možda manje, više, žive ljudi kao teška sirotinja, žive teškim, gladnim životima iz kojih nemaju šanse da se iščupaju, pa ostaju u talogu našeg „društva“...

„Da li sam ja k.u.rva?“ – vrišti na sceni Neira... „Da li sam ja k.u.rva?“ pita gledaoce ponaosob na sceni... u gledalištu...

„Nisi“... odmahuju glavom gledaoci... „Nisi“ viču oni iz zadnjih redova... „Nisi“... odzvanja iz više grla...

„Mrzim te, majko! Mrzim te što si me rodila!“... vrišti druga glumica... jedva hodajući krivim nogama do majke, pljuje nemoćnu ženu koja za život zarađuje perući pišaćććku i gov..na u javnom WC-u za mizerni sitniš

„Ja sam umrla... imam 16 godina... silovana sam... ubijena... završila sam osnovnu školu i zaposlila se u „podrumu“... ceo dan sam peglala i pakovala farmerke... platu sam ponekad dobila... 130 evra... Jednom smo otac, mati i ja jeli meso..

Screenshot_33.png
NEIRA

Poslednja izmena:
Nikada nisam bila u pozorištu kao vi... Nikada se nisam tako lepo obukla kao vi... nikada nisam sedela na tako mekanim stolicama kao vi što sada sedite...Ali – vi to možete... VI IMATE I MOŽETE... govori Neira...

„Kada me je gazda silovao, htela sam odmah da se ubijem...“

„Evo plata! Stigla platica! Evo povećanje! 150 evra!... Nego, pozdravi ti babu i mater, a plate će biti... biće i još povećanja...“- govorio je gazda...

Screenshot_35.png
GAZDA

„16 godina? To je kod nas već second hand roba“... i to je govorio gazda...

Šta žene rade, kako žive na jugu Srbije, u Novom Pazaru, na primer?

Istina je da ako se rode u siromašnoj porodici i ako su poštene, ceo život će provesti u totalnoj bedi, večito gladne postaće robinje nekima, dok ih ti „neki“ mlate sve vreme... mlate i njih i njihovu decu kojima siromaštvo postaje najgora sudbina...

Muškarci u takvim sredinama imaju vlast, a bogataši su „mali bogovi“

Screenshot_28.png

„Da li ste halalili (oprostili) Neiri što se ubila? – pita glumac sa scene... Da li ste halalili? – pita publiku ponaosob... „Da li ste vi halalili?“... „Ustanite dok halalite jadnoj Neiri“... Publika ustaje sa sedišta i halali... Stoje gledaoci duboko ganuti pred kovčegom na bini i nepravdom nad nevinom devojčicom... Nad kovčezima i sudbinama svih devojčica čija nevinost duše strada...

Jer, šta ostaje čoveku ako ubije lepotu i sjaj nevinosti? Šta ostaje?

Ostaje PONOR...

I, ako dugo gledaš u ponor, jednog trenutka će ponor početi da gleda u tebe... UŽARENIH OČIJU...

Poslednja izmena:
Ova užasna, tragična priča, ogledalo naše stvarnosti i našeg društva protresla je svakog gledaoca ponaosob, probudila ljudskost i savest, ali i – ljubav... Ljubav za one jadne pored nas, ali i za one na sat i po vožnje od nas. Sjajni glumci su, nudeći traumu, ponudili i ljubav, koju su iz publike izvukli na suptilan, umetnički, ali i dramatičan način. Dugim aplauzom je publika nagradila glumce, ali i hrabrost njihovu da iznesu našu sliku koja se nazire u ponoru...

Screenshot_27.png

Verujes li da tvoj prikaz izliva suze,niz obraze,slani ukus u ustima,dozivljaj moje prisutnosti van mog domasaja i ucesca i isprekidani dah poput jecanja? Da li verujes, kao ja ,da ovde niko medju nama ne moze tako da nas unese u predstavu , kao ti?Da li sada verujes da Ti jesi bas onaj lik koji je kroz sve protekle godine nedostajao na ovom mestu? Hvala ti ! :heart2::heart2::heart2::heart2:

Verujes li da tvoj prikaz izliva suze,niz obraze,slani ukus u ustima,dozivljaj moje prisutnosti van mog domasaja i ucesca i isprekidani dah poput jecanja? Da li verujes, kao ja ,da ovde niko medju nama ne moze tako da nas unese u predstavu , kao ti?Da li sada verujes da Ti jesi bas onaj lik koji je kroz sve protekle godine nedostajao na ovom mestu? Hvala ti ! :heart2::heart2::heart2::heart2:
Hvala tebi, sunce moje, na lepim rečima...
Dokle god postoje ljudi poput tebe, koji tako
doživljavaju pozorište i njegov lekovit uticaj,
meni će biti čast i ogromno zadovoljstvo da
pišem na ovim stranicama...
Hvala tebi!

:vzagrljaj::vzagrljaj::vzagrljaj:

a ovoga kao nije bilo pre 10-20 godina, to kao samo danas? radio bas film o takvom podrumu - balkanska braca jos 2005....tolika reklama zato sto je kokan mladenovic inventar u demokratskoj stranci...uprtili su iz svih oruzja da za sve sto ne valja na ovom svetu, okrive ovaj rezim danas :lol: jadno.

a ovoga kao nije bilo pre 10-20 godina, to kao samo danas? radio bas film o takvom podrumu - balkanska braca jos 2005....tolika reklama zato sto je kokan mladenovic inventar u demokratskoj stranci...uprtili su iz svih oruzja da za sve sto ne valja na ovom svetu, okrive ovaj rezim danas :lol: jadno.
Ova predstava nema veze sa Kokanom Mladenovićem... Ima samo malo, zato što je on radio svojevremeno "angažovane" predstave, kao što je i ova...
Inače, ovu predstavu je režirao Zlatko Paković, koji je ovogodišnji dobitnik Sterijine nagrade za režiju baš ove predstave...
U tekstu sam dala link o tekstu koji sam pre mesec dana pisala o ovoj predstavi koja je bila na repertoaru ovogodišnjeg Bitef-a....
Evo šta Zlatko Paković govori o režiji... U predstavi ne postoji jedna reč kojom se bilo koji režim kritikuje...

Screenshot_43.png

Screenshot_44.png

https://forum.krstarica.com/threads...o-je-potrebno-da-postoje-gladni-ljudi.933760/

:ok:

Back