- Poruka
- 6.496
Moje misljenje je da ako neko hoce da ima psa, da treba da ga usvoji,a ne da kupi. Ima jako ima puno napustetnih pasa, masanci su zdraviji i imaju bolju narav ( manje troskove za veterinara).
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Rasni psi imaju genetski oboljenja, jer stvaranje ''rase'' podrazumeva sparivanje srodnika. Kod mesanaca imamo prirodno odabiranje.Свеједно је купити или усвојити, битно је да се правилно одгаји и да имаш чувара, играчку, другара...итд. Него....како су то мешанци здравији и боље нарави?![]()
Rasni psi imaju genetski oboljenja, jer stvaranje ''rase'' podrazumeva sparivanje srodnika. Kod mesanaca imamo prirodno odabiranje.
То је већ други падеж. Тога има, код неких раса више ( тзв. украсних паса) , код неких мање али није правило да свака јединка има неку наследну болест. То си у праву, донекле али....мешанца тешко можеш да научиш неке од основних правила понашања. То сам приметио у доста случајева.
Kod mesanaca imamo prirodno odabiranje.
Ovo je toliko pojednostavljeno,da je potpuno besmisleno,a nastranu za momenat sto je samo u delicu tacno...Rasni psi imaju genetski oboljenja, jer stvaranje ''rase'' podrazumeva sparivanje srodnika.
Ovo je nazalost takodje tacno,ali to je neko savim drugo pitanje i principom udomljavanja nije moguce resti probleme napustenih pasa,ali i to je sasvim druga tema...ali i zbog toga što ima toliko napuštenih pasa koji se mogu udomiti.
Ovo je potpuno netacno,sem ako ne mislite na vuka koji je zajednicki predak svim psima...a kod rasnih pasa svi su u srodstvu,
Vi ovde verovatno mislite na sve pse generalno a ja govorim o rasnim psima,evo recimo mojim psima(patuljasti snaucer i westy) znam poreklo (i po majci i po ocu)pet generacija unazad i znam koje su im mane i koje karakteristike nose...To je kod mesanaca NEMOGUCE jer se ne zna ni koje su rase uopste mesane a kamoli poreklo generacijama unazad....Ko su mu bili preci psu, i na osnovnu porekla znas sve prijatnosti i NEPRIJATNOSTI ???
Ja razumem Vasu potrebu da se salazete za svoje ideje,ali zaista morate povesti racuna o tome sto iznosite JAVNO a pogotovo sto nisam bas ubedjen da je to barem blizu istine...Svaki put kupite psa, jedna drugi pas je ubijen je istina, za nekog moze da bude sokatno,nepristojno....ali je nazalost ISTINA !!!
Ko koga stigne,pa opleti...Fenomenalno!!!!!!! I za to se Vi zalazete....odlicno mislim da je natu temu svaka daljnaj diskusija potpuno bespredmetna....Ko mesanaca koji su na ulici mogu da se pare sa kim hoce, nista im nije nametnuto.
A ovo je tek biser mudrosti...i nemam komentarAko se jedna vrsta pasa pari samo sa svojom rasu, oni su svi u srodstvu.
Po cemu je pas bolji ako mu se zna poreklo ? Da li je pas svestan da je rasan tj. da je njegova rasa priznata kod kinoloskog drustva ?
Pets on death row - kucni ljubimci na spisku za ubijanju, aktivisti za zastitu zivotinja svakodnevno obilaze i fotografisu pse koji su uhvaceni i biti ubijeni, ako ih neko ne usvoji. Ubijaju ih nemilosrdno svaki dan.
E ovo je vise nego tacno,a narocito bi bilo vazno da Vi procitate tu svoju recenicu pa da malo razmislite...Licno ubedjenje i istina su dva razlicita pojma
Pricati da su ''rasni'' psi inace ukrsteni rodjaci izmedju sebi bolji jer im znamo pretke.....to im glavna bitna karakteristika po cemu su bolji od mesanaca.
Kojesta...Vi ili ne zelite ili namerno '' ne razumete '' to sto napisem...Ne radis e o odredjivanju nego o kontroli a to je KLjUC resenja problematike,jer bilo koje nekontrolisano parenje u bilo kojoj rasi vodi u probleme raznih vrsta,pa izmedju ostalog zato i ima velik broj pasa na ulicama.Cinjenica da ima velkliki broj ostavljenih ali ako se oni nastave nekontrolisano pariti gde je tu kraj....????Psima treba odredjivati ko ce se pariti sa kim, onda je diskusija predmetna
Znaci zbog svoje rasa, mozemo otkloniti nedostatke...Da li znaci da ce nam rasan pas bolje cuvati kucu i biti veran nego pas koji nije rasan i ako ne zanmo njegove pretke ???
ukrtavanjem rasnih pasa se oslabi genetski materijal jer se ukrsataju srodnici i zbog toga ti psi imaju genetske bolesti pr. veci psi imaju problema sa kukovima
Iza citave price o rasnim psima je prica o profitu odgajivaca
I jos jedna stvar vezana za prirodnu selekciju: kuja ce savrseno da odabere oca za svoje potomstvo, ne prevelikog da bi je lakse upario i da bi lakse iznela i okotila stence, ali zdravog i dominantnog psa. Pa cak sam primetila da biraju i one, recimo, prema ljudskim kriterijumima najlepse, npr. sa dugom dlakom, ili one koje najvise vole deca iz kraja...
Kao prvo ja ne tvrdim da su bolji niti gori,nego da ima se zna poreklo i sta se moze ocekivati sta treba poraviti,sta oduzeti,sta dodati da bi se rasa razvijala i napredovala....
Na osnovu cega cete vi znati dali postoje bilo kakve predispozicije za bilo kakve negativne a i pozitivne karakteristike kod psa ako mu NE ZNATE poreklo.tj. ako je to iz nekontrolisanog parenja od psa koji nema poreklo tj.takodje je iz nekontrolisanog paranja ili kako Vi to zovete prirodnom selekcijom i tako u krug...
Kako znate da tu nema srodnickog parenja i da istu kuju nisu uparili i otac i sin...ako je to ''slobodan izbor kuje'' i nije pod kontrolom odgakivaca ili bilo koga drugog...
Kojesta...Vi ili ne zelite ili namerno '' ne razumete '' to sto napisem...Ne radis e o odredjivanju nego o kontroli a to je KLjUC resenja problematike,jer bilo koje nekontrolisano parenje u bilo kojoj rasi vodi u probleme raznih vrsta,pa izmedju ostalog zato i ima velik broj pasa na ulicama.Cinjenica da ima velkliki broj ostavljenih ali ako se oni nastave nekontrolisano pariti gde je tu kraj....????
Kod rasnih pasa imate bar neku kontrolu jer se vecina legala prijavljuje i postoji evidencija o tome ali i to je neka druga tema....
Ne znaci,ali sa tacno odabranom rasom koje ima odredjene karalkteristike recimo zelimo cuvara kuce i dvorista odaberemo Nemackog ovcara ili zelimo cuvara licnosti tj.ljudi odaberemo dobermana jer su to psi koji imaju te karakteristike i za to su stvarani generacijama...I znamo sta mozemo da ocekujemo od takvog psa i genotipski i fenotipski...
A veliki i srednj mesanci nemaju problema sa kukovima...???Makar sta,zaista argument za respekt...
Ustvari Vi to i ne znate jer je to sve iz nekontrolisanog parenja i uopste nemate uvida u to sta se desava sem kod onih pasa koji su u azilu ali oni onda vise nisu u kategoriji ''slobodnih'' pasa posto su u kontrolisanim uslovima zivota bar donekle...
Da,da....ali cak i da je tacno sto je to lose ili problematicno...????Zasto neko ko je ulozio ljubav,vreme,znanje,volju,novac progutao razne neprijatnosti i nerazunmevanja,odrekao se raznih stvari na kraju ne bi ostvario i profit (mada je to prilicno tesko)?????
Koga zanima poreklo psa
Pas ne moze da cuva kucu ako nije nemacki ovcar...divno.
Psi trebaju da se usvajaju, kao sto je vecina rekla na ovoj temi !!!
Kojesta...kakv je ovo argument...?Da li pas zna da je rasan ? Da li je ponosan na svoje pretke ?
Onog ko zeli da usavrsi rasu da se bavi uzgojem pasa i pokusa da eliminise probleme koji postoje...
Molio bih Vas da pretanete da izvrcete napisano(namerno ili slucajno svejedno)i da pocnete da CITATE I RAZUMETE napisano,ako ste u mogucnosti
Znate li Vi koji procenat usvojenih pasa ponovo zavrsi na ulici????-preko 60%
Koji je procenat usvojenin(mesanaca)u odnosu na nabavljene rasne pse...???? -Zanemarljiv
I ako ste Vi u pravu a ne ja....sto su onda azili i ulice prepuni pasa...????
Zasto se psi u azilima ne sterilisu,ili barem u vecini ne,kakvi se uslovi postavljaju pred one koji zele da usvoje psa,zasto oni koji zele da ostave psa u azil(iz bilo kojih razloga)to ne mogu da urade bas jednostavno-sve su to stvari koje su povezane sa finansijama(iako vi tvrdite da samo odgajivaci imaju profit)
Kojesta...kakv je ovo argument...?
Pa jel zna da nije...????I ako zna da ne zna ko su mu preci(sto je naravno potpuni nonsens,posto je bitno da onaj ko kontrolise uzgoj zna sta je s cim pareno) zbog toga pogodniji za usvajanje,nabavku sta god...????Makar sta
I da se razumemo ja uopste nisam protiv usvajanja,ali ako bih trebao da biram tj.da kazem svoj stav uvek bi se pre opredelio za rasnog psa,jer cak i pod tim uslovima koje Vi navodite(genetski problemi,nasledne bolesti,sto je naravno samo delimicno tacno)znam sta uzimam.Kod mesanaca uzimate ''macku u dzaku'',pa sta ispadne...
Znate, kad je polemika ove vrste u pitanju bilo bi vrlo uputno da argumenti budu barem solidni,jer o kej je zalagati se za odredjenu ideju i promovisati je ali ako su argumenti uopsteni,izvuceni iz konteskta,i najblaze receno poluistiniti,onda to vodi u sasvim drugi pravac...
I recite mi konacno,zar stvarno mislite da ovako morbidni video klipovi zaista doprinose razumevanju problematike...????
Nemas argumenata i zato napustas. Razumem.Postovani gospodine prekidam svaku daljnju polemiku,potpuno ste u pravu,svaka Vam cast i samo gurajte svoju teoriju i pustajte video klipove...![]()