Da li privatni psihijatar moze prepisati metadon za skidanje sa heroina?

• Začetnik teme Začetnik teme kaoH
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kad su imali love da dusevni bol lece sa tim luksuznim drogeraskim specijama neka izvole sami da finasiraju svoje izbavljenje za koje im odmah kazem da je zaludno.Nema izlecenog narkomana vec samo zalecenog a to je uvek tempirana bomba i sto da se covek jedi i stresira ako je taj vec sam izabrao da crkne na taj nacin dozvolite mu da posao obavi do kraja i neka ne trosi nase novce jer ih ionako nemamo dovoljno za one normalne bolesnike.

Kad su imali love da dusevni bol lece sa tim luksuznim drogeraskim specijama neka izvole sami da finasiraju svoje izbavljenje za koje im odmah kazem da je zaludno.Nema izlecenog narkomana vec samo zalecenog a to je uvek tempirana bomba i sto da se covek jedi i stresira ako je taj vec sam izabrao da crkne na taj nacin dozvolite mu da posao obavi do kraja i neka ne trosi nase novce jer ih ionako nemamo dovoljno za one normalne bolesnike.
Je li luksuz ako kupis nekoliko grama sjemenki maka, posijes to, i koristis poslije kad poraste? Ne moras ni da ga zalivas. Ni djubris. Ni okopavas. Ni prskas, mada ga neki prskaju. A znas kako lako mozes da se navuces na to, i kako lako da se predoziras? Ali pitam te: mislis li da je to luksuz, i mislis li da je manja euforija nego od Kokaina koji kosta 100 evra gram? U crnoj gori je cak i legalno, kolko sam primijetio. Na jednom vrlo prometnom mjestu koje vodi ka jednom vrlo elitnom postoji dvoriste, mozes da provuces ruku kroz ogradu i uberes iz baste, ima zasadjeno oko 500 komada.

Poslednja izmena:
Iskreno,nisam znala da uopšte uspeva uzgajanje belog opijumskog maka(papaverum somniferum) na Balkanu,i uopšte u Evropi(mislila samo tamo u Latinskoj Americi i sta ti ja znam),a kamoli da se ako vec moze da se uzgaja tek tako,na izvol'te. :)
zasto ga zoves beli? Moze da bude raznih boja, crven na primjer, mislim da moze i plav, i lila. A cekaj, zasto ti je logicnija bila Latinska Amerika od Avganistana i Turske i KINE (Opijumski ratovi)? i nije papaverum nego papaver.

Poslednja izmena:
zasto ga zoves beli? Moze da bude raznih boja, crven na primjer, mislim da moze i plav, i lila. A cekaj, zasto ti je logicnija bila Latinska Amerika od Avganistana i Turske i KINE (Opijumski ratovi)? i nije
.

Da. :D Greška.
Pa i za te svetlo plave i lila kažu beli. Ali u medicini je taj termin beli opijumski mak,standardan. Latinska Amerika mi prva pade na pamet. :)
Iz nezrelih caura te vrste maka,izoluju se prirodni alkaloidi opijuma-morfin i kodein.

Da. :D Greška.
Pa i za te svetlo plave i lila kažu beli. Ali u medicini je taj termin beli opijumski mak,standardan. Latinska Amerika mi prva pade na pamet. :)
Iz nezrelih caura te vrste maka,izoluju se prirodni alkaloidi opijuma-morfin i kodein.
Bilo da su potpuno razvijene (okrugle, sa uzdignutom "krunicom") ili da su jos u zelenoj ovojnici iz koje ce tek da se razvije cvijet, spakovane zajedno sa cvijetom, caure/kapsule sadrze ove opijate: morfin, kodein, tebain i oripavin. Ali citava biljka (ne znam za korijen) sadrzi opijate, mada najvise u cauri, i do 15cm ispod visine caure u znatno manjim, ali ipak razumnim kolicinama. Postoje vrste koje su jako slicne vrsti Papaver Somniferum ali su smrtno otrovne! Kolicina opijata u cauri nikad nije unaprijed poznata, a veca je u svjezim nego u susenim caurama, tako da je moguc smrtni ishod i od samog jedenja 3 caure standardne velicine, mada je to doza koja se uzima kao "pocetnicka" tj. za ljude koji nemaju toleranciju na opijate, jer ih nisu uzimali u zadnje vrijeme. Zbog toga se prije uzimanja biljni materijal vaga na preciznim vagama, i doza se povecava postepeno po potrebi.
Najsigurniji nacin da ne dodje do predoziranja bilo kojim opijatom ili opioidom je pusenje, tj. vaporizovanje. Potrebno je 5 do 10 sekundi da bi dim uvucen u pluca "udario" na mozak, tj. da bi izazvao efekat, tako da osoba moze dobro da odredi dozu. Kod intravenskog puta unosenja potrebno je 15 do 20, i zato je ono znatno rizicnije cak i pri vrlo sporim pritiskanjima sprica. Vrlo je lako od caura maka napraviti smjesu pogodnu za pusenje, ne zahtijeva se nikakav laboratorijski materijal, a potrebna je samo folija (izbjegavajte) ili vaporizer ili jednostavno cigareta (mada se tu gubi dosta opijuma) da bi se pusilo (cigareta u slucaju da se masa prvo dovoljno ugrije na njoj, jer opijum gori na vecoj temperaturi od duvana). Zavisnost koju izaziva pusenje je veca, i brze se stvara nego ona oralnim putem, a efekat traje znatno krace!

Poslednja izmena:
necu da diskriminesem i sl-ali mislim da ne bi trebao ovakve stvari pisati. Prosto pricas o "naucnoj strani" narkomanije...i dajes mozda nekom neke ideje koje ce se lose zavrsiti..
Da nije bilo ljudi koji su pisali ovakve stvari ja mozda ne bi ni bio ziv.
A bolje je za opstedrustveno-dobro da ljudi shvate da je mak stvar koja je sposobna da im da nevjerovatno slican efekat efektu heroina, oni koji ne zele da se drogiraju nece to raditi ni poslije mog posta, koji moze da spasi zivote a ne moze da ih unisti. Pricam o besplatnoj drogi da moze da se sadi na vidnom a da te policija ne dira? Da, ali svako ko je zelio takvo nesto vec je mogo da nadje tu informaciju, i van forum.krstarica.com, i na srpskom, mnogo prije mog posta.

Jos da dodam da Papaver Somniferum sadrzi molekul vrlo neispitanog dejstva na psihu i organizam, - noskapin, za koji mislim da je dokazano jedino to da izaziva deformacije tkiva organa! (Ne odnosi li se na lice, kosti i misice! I mozak!) Fora je da i ulicni heroin mnogih dilera nije ociscen od tog noskapina, jer to zahtijeva veci napor proizvodjaca. Kako god ko oce, samo, jedna doza takvog heroina ima najvjerovatnije mnogo vise noskapina nego jedna doza maka, ni u kom slucaju manje (mozda u 1%). I ne znam da li se procesom pusenja maka u dim oslobadja i noskapin. Te deformacije koje noskapin izaziva nisu ni slicne onima koje izaziva kancer, nema kancerogen mehanizam djelovanja, i nisu "upadljive" da se tako izrazim, tj. ne mozes znati da li je neko rodjen tako i gradjen, ili je to od noskapina.

Poslednja izmena:

Back