Da li previše ljudi ide na terapiju?

Da li previše ljudi ide na terapiju?

• Da

glasova: 3 17,6%
  • Ne

glasova: 15 88,2%

• Ukupno glasova
    17

RužnaKoLopov

Buduća legenda
Moderator
Poruka
42.827
Da li previše ljudi ide na terapiju čak zbog manjih kriza? i otkud toliko ljudi koji traže psihoterapeuta?

da li je odlazak kod psihoterapeuta čak postalo šik?

zašto smo postali tako mekani ?

Da li tražimo rešenja od terapeuta i zašto sami ne možemo da pronađemo rešenje za svoj problem?

kakvo je vaše mišljenje o ovome?

1735841826146.jpeg

Više znam za slučajeve:"Ju, pa šta mu bi?", jer nije nikad evidentiran kao bolestan, nije se pregledao, nije obraćao pažnju uopšte, nije verovao lekarima i sl.;
Isto, neurotičnih ima mnogo koji se sami bore da uspostave "mir" sa sobom i svetom. Dok ga uspostavljaju sa sobom, još je i podnošljivo, ali kad to pršti na sve strane, kolaterala ima koliko volimo i ne volimo.

Ови што не иду на терапију користе друге методе. Велики број људи је у проблему због превеликих очекивања од живота, као и због притиска средине.

Мораш ово, мораш оно,...
Koliki je teret živeti prema očekivanjima drugih? Kada te to iscrpi, razboliš se i odeš kod terapeuta samo da bi pronašao načine kako da ostaneš zarobljen u istom začaranom krugu i nastaviš istim tempom?

Da li previše ljudi ide na terapiju čak zbog manjih kriza? i otkud toliko ljudi koji traže psihoterapeuta?

da li je odlazak kod psihoterapeuta čak postalo šik?

zašto smo postali tako mekani ?

Da li tražimo rešenja od terapeuta i zašto sami ne možemo da pronađemo rešenje za svoj problem?

kakvo je vaše mišljenje o ovome?

Pogledajte prilog 1665915

U Srbiji mali broj ljudi može da priušti privatne psihoterapeute, jer je jedna seansa oko 50 evra, a jedna seansa nije dovoljna za lečenje depresije, anksioznosti, paničnih napada i sl.

Psihoterapija je poželjna vrsta lečenja uz medikamente koje prepisuje psihijatar. U državnim klinikama za lečenje psihičkih poremećaja i bolesti, čeka se red za psihoterapiju.

Čini mi se da su tvoja pitanja vezana za lajf kouč trenere kod kojih ljudi idu zbog nekih sitnijih, ali i krupnih problema.

Lajf kouč treneri pomažu da se ostvaruju bolji uspesi na poslu, rešavaju manje nedoumice vezane za emotivne probleme..i kod njih dolaze i oni sa pravom depresijom, koji ne žele da idu kod psihijatra.

Lajf kouč treneri ne moraju da završe medicinu, ne moraju da budu ni psiholozi. Oni se obučavaju za taj rad.

https://oliveraptica.com/karijera-kao-lajf-kouc-sta-treba-da-znate/

Mislim da ne ide, bar kada je reč o Srbiji. Ljudi koji idu kod psihoterapeuta uglavnom piju neke od lekova prepisanih od strane psihijatra.

Da li je odlazak kod psihoterapeuta čak postalo šik?

Mislim da nije...bar na ovim našim prostorima.

Zašto smo postali tako mekani ?

Nismo mekani, samo većina ljudi živi pod stresom, postoje razlozi za stres.

Ne znam.

Koliki je teret živeti prema očekivanjima drugih? Kada te to iscrpi, razboliš se i odeš kod terapeuta samo da bi pronašao načine kako da ostaneš zarobljen u istom začaranom krugu i nastaviš istim tempom?
Човек живи према очекивањима других. Прво га терају у школу да је заврши, после тога на факултет. Данас сви имају факултет па тако мораш и ти. Онда постоји очекивање да се ожених или удаш и да имаш породицу. Тако људи ступају у нежељене бракове и везе које не могу да поднесу. Већина је са неким ко им не одговара, али због притиска средине и породице морају.

Диже се кредит за полован ауто, јер је срамота возити неки "крш". Позајмљују се паре да се купе мобилни телефони. На све могуће начине просечан човек живи изван својих могућности да би удовољио другима, а најмање себи.

Mislim da smo na jednoj temi zaključili da to radi mali broj ljudi.
Не. То ради већина, јер за "живе паре" не могу да купе оно што се продаје.

На улицама више не постоји застава, лада или нека таква марка. Возе се само аутомобили из увоза и то све скупљи.

Postoje tko neke osobe koje se žale za sve i svašta... pa me zopvu i plaču pri čemu objektivno gledano meni je u tom trenutku mnogo teže, ali ne kukam. Nego oni ne umeju da rade teške stvari, a to je da trpe, već odmah da se rešava. Lepo kažem jednoj kada ti je teško lepo operi kupatilo prljavo je. Ali je lakše to ne raditi niti lepo sebi zadati neki posao da se skrenu misli, a sve skupša to nije ništa posebno, već ne umeju da kontrolišu emocije, ne umeju ili neće

Postoje tko neke osobe koje se žale za sve i svašta... pa me zopvu i plaču pri čemu objektivno gledano meni je u tom trenutku mnogo teže, ali ne kukam. Nego oni ne umeju da rade teške stvari, a to je da trpe, već odmah da se rešava. Lepo kažem jednoj kada ti je teško lepo operi kupatilo prljavo je. Ali je lakše to ne raditi niti lepo sebi zadati neki posao da se skrenu misli, a sve skupša to nije ništa posebno, već ne umeju da kontrolišu emocije, ne umeju ili neće
Не треба ништа трпети.

Da li ste znali da lekari trpe nasilje od naroda na svom radnom mestu?
Poĉev od Domova Zdravlja...
E, da se i s tobom slozim jedared,
dosta ljudi misli da bi medicinski radnici trebali da budu cudotvorci, ili da bi trebali da rese sve probleme, no oni su kao i svi drugi zaposlenici, neki vise profesionalni, neki manje.. I takodje oni mogu prepisati terapiju- ali uspeh terapije u mnogocemu zavisi od samog pacijenta, pogtovo kad je u ptanju psihijatrija.
Zato sto sami ne vidimo sebe u pravom svetlu i racionaliziramo, u ogromnoj vecini slucajeva kad sami trazimo uzrok problema- odemo u pogresnom smeru.
osnovni zadatak terapeuta je da racionalno sagleda situaciju i nadje osnovni uzrok problema.
Da li previše ljudi ide na terapiju čak zbog manjih kriza?
Tehnicki gledano- bolje je otici i traziti terapiju kad ona mozda nije potrebna, nego obrnuto th suteti i trpeti.
Što reči Erih From vole da plaćaju da ih neko sluša, da se o njima priča, to im je važnije često nego da se stvarno reši neki problem
Ovo je samo po sebi problem koji bi trebalo resiti, ovde je sustina sto mnogi ocekuju da ce medicinski radnici resiti njihov problem, medicinski radnik moze pokusati da pomogne, ali na samoj osobi je da odradi veci dio posla, dok mnogi ocekuju magicnu pilulu.
ili kao sto kaze sala: Koliko je psihijatara potrebno da bi se zamenila sijalica?
Odgovor: jedan, ako sijalica zeli da bude zamenjena.

То је тачно. Плаћају човека да ћути док они причају и да им се не противи.

Baš to. I onda From kaže, a to je bilo pre ono mnogo decenija kada je on radio terapiju, izvinjavam se ali ne želim više sa Vama da radim. I onda bude pa kako, zašto, to nije u redu itd.. A on kaže ali to da Vas neko sluša Vaše monologe može i neko sa mnogo manje znanja i iskustva, želim stvarno nekome da pomognem.

Не треба ништа трпети.
Pa pazi neke stvari moraš da pretrpiš. tipa ostavio ju je dečko... i šta sad... treb o tome svi da slušamo danima... Znači pretrpi proći će. Ali ne, pre če platiti njih 10 da slušaju šta i kako bez da se uopšte reši ta vrsta zavisnosti od nekoga.

Mislim, moraš d aradiš, radiš nešto i vreme će neke stvari isceliti. U tom smislu pretrpeti. Stalno prežvakavanje jednog te isto nikom nije pomoglo. Ali ljudi više vole (neki) da stalno intelektualizuju stvari nego da konkretno nešto učine.

Baš to. I onda From kaže, a to je bilo pre ono mnogo decenija kada je on radio terapiju, izvinjavam se ali ne želim više sa Vama da radim. I onda bude pa kako, zašto, to nije u redu itd.. A on kaže ali to da Vas neko sluša Vaše monologe može i neko sa mnogo manje znanja i iskustva, želim stvarno nekome da pomognem.
Данас је модерно ићи на терапију. То је дошло са запада.

Помоћ може да буде од користи када неко не може да одреди проблем или да га уопште спозна. Решење проблема је исто тешко у већини случајева, а ја лично мислим да психолози ту не могу много да помогну, јер они могу да реше нечије љубавне или финансијске препреке.

Pa pazi neke stvari moraš da pretrpiš. tipa ostavio ju je dečko... i šta sad... treb o tome svi da slušamo danima... Znači pretrpi proći će. Ali ne, pre če platiti njih 10 da slušaju šta i kako bez da se uopšte reši ta vrsta zavisnosti od nekoga.
Неће проћи никада. Те ствари остављају вечите трауме, а људи се претварају да није тако. То може да се ублажи скретањем пажње или покушајем да се пронађе нека замена, али остаје у човеку док га има и то га обликује.
Mislim, moraš d aradiš, radiš nešto i vreme će neke stvari isceliti. U tom smislu pretrpeti. Stalno prežvakavanje jednog te isto nikom nije pomoglo. Ali ljudi više vole (neki) da stalno intelektualizuju stvari nego da konkretno nešto učine.
Помаже ако се то усмери ка конкретним корацима.

Back