DA LI PREDSTOJI URUSAVANJE SVETSKE EKONOMIJE?

Posto trenutno imam predmet ekonomiju mogu vam reci da, kao prvo, treba postaviti pitanje gde je sav novac nestao (povucen iz opticaja)? Pa doslo se do toga da se enormno bogatstvo akumuliralo na 10 ljudi u svetu, koji svoje bilione stekuju (nepustaju u opticaj). Isto je tako bilo i kod nas, sa miskovicem koji se na pocetku ove krize uplasio, i "zaledio" enormne kolicine novca, a kako je on zauzeo 99 posto naseg trzista.......od para ni traga ni glasa

Posto je kriza pocela kod imobilija nestalo je u nista, posto kuce manje vrede.

Mislim da ste malo promasili u diskusiji oko novca, a i kapitalizma.

Sto se tice novca, koliko ja znam najveci problem je dolar. Dolar je, osim sto ga stampa privatna banka u ime USA, koje onda na to placaju nekakvu proviziju (citaj nemaju nikakve sanse da vrate dug koji prave samo time sto "kupuju" sopstveni novac od privatne stamparije zvane Federalne rezerve), izgubio i zlatnu podlogu. Naravno to je opet izdejstvovala banka Federalnih rezervi - osim sto predstavlja privatnu "Narodnu banku", i sto svoje "usluge" stampanja dolara naplacuje SAD-ma, mislim od 1977. vise nema nikakvu obavezu da garantuje (zlatnim rezervama) za taj isti novac koji tako skupo naplacuje. Drugim recima, kako to neki opisase, dolar = papirici. I to je tako vec sada.
U drugim drzavama novac nije obezvredjen na takav nacin, bar ne sada i bar ne u tolikoj meri. Ali sve sto je izrazeno u dolarima, onog trenutka kada dolar kolapsira (odnosno kada se pronese svest o tome) prestaje da vredi. Ne mislim da ce neka zgrada prestati da vredi, vec sav dolarski novac. Setimo se nase hiperinflacije u najgoroj fazi - kraj 93/pocetak 94 - ali sa trenutnim kolapsom. Dakle svi koji imaju nesto u dolarima zateci ce se sa duplo nicim.
Naravno pretpostavka je da druge drzave nece krenuti nasim stopama i poceti da stampaju novac na koji nule ne mogu da stanu. Ali to je vec drugi problem, i ako do toga dodje masovno medju drzavama sveta lepo ranac na rame pa u sumu, jer zivot kakvog znamo prestace da postoji.
Po meni, ako se zeli kraj NWO sve sto treba da se uradi je da se nalozi Fed-u da obezbedi zlatno pokrice za sve stampane dolare. To je, samo da vas obavestim, OGOOOOOOMAN novac koji bi NWO morao da kesne, i samim tim bi propao trenutno - bankrotirao bi.

Drugi stvar na koju imam komentar je kapitalizam. Problem je, kao i kod nas u Srbiji, sto se pravila postuju ali parcijalno. A to nije kapitalizam nego kriminal. Novi svetski poredak pravi krize i profitira na njima koristeci spregu vlasti i kapitala, sto je zapravo zabranjeno - to su oni sukobi interesa i sl. Dakle nije problem toliko sam kapitalizam, vec zloupotreba drzave / vlasti za pribavljanje koristi samo odredjenim subjektima.
Da dam banalan primer, zamislite da ja znam da ce za 5 dana skociti kurs EUR-a, ali da ce nakon 15 dana isti pasti jos nize od pocetne vrednosti. A niko od vas to ne zna.
I kada EUR skoci sa 100 na 105 din ljudi u panici pocnu da kupuju EUR. Ja sacekam 5 dana, jer ZNAM igru, prodam EUR-e kada je kurs najvisi i kada ga svi masovno kupuju u panici, sacekam jos 10 dana, EUR padne na 95, ja lepo kupim EUR-e za one dinare i - ja sam sposoban. Tako to izgleda i kod nas, setite se marke po 6 din u banci kojih (za mene i vas) nema, ali za neke ima (Marko Milosevic), pri cemu je nama ostala ulica, dvze, dvze koje odjekuju istima, i kurs od 30 din za marku.
U mom primeru zarada je 10% za dve transakcije. Naravno, ako sam spekulant to je OK, ali ne i ako znam tacan sled dogadjaja. Tada ja i osoba koja mi je sapnula te informacije TREBA da idemo u Padinjak, a imovina nam se oduzima.
E, tu je problem sa "kapitalizmom", kako kod nas tako i u svetu - u onom TREBA. To apsolutno ne znaci da svi kapitalisti profitiraju, upravo obrnuto - cilj i jeste uzeti od onih koji nesto imaju.
Setite se samo onog cuvenog "samo me ne pitajte kako sam zaradio prvi milion" - ma je li. Meni licno smeta samo stav mase koji takvo stanje prihvata kao "pa tako je to kod nas" i cak se prilagodjavaju takvom nakaradnom sistemu. Zato nam i ide kako nam ide. Pravila postoje, a to sto mi dopustamo da se ne primenjuju samo se nama obija o glavu.

I za kraj odgovor na temu - posto nisam ekonomista, mogu samo da pretpostavim da ljudi koji najavljuju krizu znaju o cemu govore. Posto vidimo da svi o tome bruje, i da su sada na tapetu ne banke nego same drzave, mislim da ce biti krize, i da ce biti gadna. I mislim da ce biti rata.
Jer to nam vec duze i najavljuju.

Poslednja izmena:
Kovanje novca od plemenitih metala je u danasnje vreme sofisticirane tehnologije i masovne proizvodnje visokovrednih roba nemoguce, jer takvih (plemenitih) metala nema u dovoljnim kolicinama da pokrije veliki obim robne razmene medju drzavama, kao i na domacim trzistima. Mislim da je dalja medjunarodna razmena roba moguca na baz domahci valuta, sto predlazu i Rusija i Kina. Naravno, ovo ce biti tesko realizovati u kratkom vremenskom periodu. U sustini, uveliko se razmislja i traze putevi da se dolaru oduzme svojstvo svetskog novca.

Pa i za to postoji resenje koje je staro koliko i coveanstvo a to je robna razmena po ceni pokojoj momentalno kosta npr. zito na svetskim berzama daje se za ekvivalent ne znam nafte u kolicini a zemu zita. Cista trampa. I to je najmanji problem. A ni kolicina zlata, srebra i bakra nije toliko mala koliko ti mislis. To ga ima u izobilju sto se tice pravljenja kovanica od njih ( posebno legura od samo par jedinica procenata do par desetina procenata) . Ili ciste ako treba da sluzi kao veliki novac maravno. Nije to nista ne bojse za to.
Ovakakv novac kakv poznajemo ce mozda izgubiti globalno poverenje. Jel si cuo najavu da velike zemlje zele da druge zemlje placaju u zlatu. Zasto? Sta fali novcu?! Pa mozda zato sto znaju ili se boje bi prapirni novac mogao izgubiti svaku vrednost jer je to ipak samo papir a mozda je medju njima i javna tajna da i druga evropska drustva nemaju za svoj novac pokrice u zlatu a mozda i zato sto je sada Evro glavni novac u trgovinskoj razmeni a ocekuje se njegova propast. Sto znaci da onaj kod koga se u rukama ( sefovima ) nadje velika kolicina evra - kad novac postane obezvredjen taj ostaje bez icega - bankrot ( propast Evra ozbiljni ekonomisti najavljuvu vec duse).

Poslednja izmena:
Bivsi ministar finansija VB, Norman Lamont je izjavio da je “Spasavanje evra najveća piramidalna šema svih vremena”. Svojevremeno je Lamont izdejstvovao da Britanija ostane izvan evrozone, a pre nekoliko dana je u londonskom “Dejli mejlu” objavio autorski članak u kom se zalaže za bankrot prezaduženih zemalja, kao bezbolnije rešenje, dok plan za spasavanje evra koji bi uključivao direktne pozajmice ECB naziva “džinovskom piramidalnom šemom”.

Lamont najpre podseća na nastanak evrozone, kome je prema njegovom mišljenju svojom odlučnošću ranih 90-tih godina kumovao bivši nemački kancelar Kol, dok on sam, kako tvrdi, nikada nije verovao u uspeh monetarne unije, jer smatra da bi za to bio neophodan federalni sistem oporezivanja i izdataka - odnosno isti fiskalni režim za sve zemlje.

Sada su se lideri zemalja koje ovaj projekat podržavaju našli u škripcu, jer znaju da im parlamenti njihovih zemalja nikada neće odobriti ogromne sume potrebne da se on spase. Stoga su ministri finansija evrozone skovali alternativni plan - da parlamente zaobiđu tako što će najveći deo potrebne sume obezbediti ECB - i to je ono što Lamont smatra istinski zastrašujućim.

Ko će spasavati ECB ako zapadne u nevolje i postane nesolventna? Odgovor glasi: iste one prezadužene članice koje bi ona svojim zajmovima trebalo da spasava i koje su se obavezale da spasavaju jedne druge, a sve to podseća, kako je jedan od predstavnika argentinske centralne banke već izjavio, a Lamont citira, na džinovsku piramidalnu šemu - špekulativni aranžman u kom se izdašne kamate finansiraju novim ulozima, sve dok se čitava konstrukcija ne uruši.

Umesto toga, mnogo bezbolnije, realnije i demokratskije (tj. u većem skladu s voljom evropskih naroda i parlamenta) bi, smatra Lamont, bilo da se prezaduženim zemljama omogući da proglase bankrot i da se evro postepeno i organizovano demontira.

Da li predstoji urusavanje svetske ekonomije?
(Iz drugih izvora)

UGLEDNI američki ekonomist Nouriel Roubini, koji je među prvima predvideo globalnu recesiju, izjavio je da bi se u 2013. tj. sledece godine, mogla dogoditi "savršena oluja" koja će izbrisati svetske ekonomske i monetarne sisteme.. Pronašao je bolne točke najjačih svjetskih privreda, od Kine i Japana do SAD-a i Europe, i predvidio da bi se zbog daljnjih lomova sve jednostavno moglo urušiti.
"Američka stopa nezaposlenosti u maju o.g. je porasla na 9,1 posto i to je znak da globalna ekonomija gubi dah. U isto vrijeme, američka vlada stvara preko bilion dolara proračunskog deficita samo ove godine", pojašnjava Roubini.
Spominjući Europu, kaže da je restrukturiranje duga Grčke, Irske i Portugala opteretilo ekonomiju, a rat protiv Gadafija postaje sve skuplji.
Ni u Japanu nije bolje: treća svjetska privreda skliznula je u zadnjem kvartalu u recesiju nakon potresa, tsunamija i nuklearne krize u Fukushimi.
Kina se suočava sa slabijim privrednim rastom, većom inflacijom i pumpanjem vrijednosti nekretnina, a Roubini procjenjuje da će doći do masovne nenaplativosti kredita i da će se bankarski sistem u Kini zbog preopterećenosti jednostavno urušiti.

"Sve ovo, plus neki lokalni rat, može izbrisati svetske ekonomske i monetarne sisteme", zaključuje Roubini.

Interesantno bi bilo videti analize i prognoze iz drugih izvora, kao i da li je ovo vidjenje previse pesimisticko?

Čuo sa to, taj ako s ne varam 7 godina unapred predvideo pad berze?

Pa i za to postoji resenje koje je stru koliko i coveanstvo a to je robna razmena po ceni pokojoj momentalno kosta npr. zito na svetskim berzama daje se za ekvivalent ne znam nafte u kolicini a zemu zita. Cista trampa. I to je najmanji problem.
To je ogroman problem. Danas niko ne praktikuje barter ili countertrade jer je proces veoma spor, zapravo, ugovori se zbog raznih unutrasnjih prepreka realizju veoma sporo. Dovoljno je da se probiju rokovi isporuke ili manjak ugovorenih kolicina i ceo proces se ponavlja.

A ni kolicina zlata, srebra i bakra nije toliko mala koliko ti mislis.
Nisam ja rekao da je kolicina zlata (govorimo i zlaltnom pokricu) mala, ali je sasvim izvesno da je nedovoljna da bi pokrila sve valute sveta.

To ga ima u izobilju sto se tice pravljenja kovanica od njih ( posebno legura od samo par jedinica procenata do par desetina procenata) . Ili ciste ako treba da sluzi kao veliki novac maravno. Nije to nista ne bojse za to.
Ne, nema razloga da je bojim, medjutim, kontam kako ce se ta medjunarodna trgovina odvijati sa kovanim novcem i zamisljam kupovinu jednog mlaznog aviona pete generacije vrednog, recimo 40 ili cak 50 miliona dolara, kolika kolicina zlatnog kovanog novca ce biti potrebna da se taj avion isplati. A sada zamisljam da Saudi Arabija kupuje 100 takvih aviona, koliko ce brodova biti potrebno da prebace kovanice sa odredjenim procentom zlata za placanje tih modernih vojnih aviona?

Ovakakv novac kakv poznajemo ce mozda izgubiti globalno poverenje. Jel si cuo najavu da velike zemlje zele da druge zemlje placaju u zlatu. Zasto? Sta fali novcu?! Pa mozda zato sto znaju ili se boje bi prapirni novac mogao izgubiti svaku vrednost jer je to ipak samo papir a mozda je medju njima i javna tajna da i druga evropska drustva nemaju za svoj novac pokrice u zlatu a mozda i zato sto je sada Evro glavni novac u trgovinskoj razmeni a ocekuje se njegova propast. Sto znaci da onaj kod koga se u rukama ( sefovima ) nadje velika kolicina evra - kad novac postane obezvredjen taj ostaje bez icega - bankrot ( propast Evra ozbiljni ekonomisti najavljuvu vec duse).
Suvise si pojednostavila ceo problem, pa ti zato izgleda sve lako i moguce. Kad jedna zemlja ode u bankrot, onda se sva njena dobra stavljaju na javnu ponudu. Drugo, danas ni jedna valute nema zlatno vazenje, vec je jedinica odredjene valute jaka onoliko koliko se za nju moze kupiti robe, te kakve su buduce perspektive zemlje koja tu valutu pusta u promet. Naravno, ima jos dosta parametara koji odredjuju vrednost jedne valute, odnosno njen paritet u odnosu na druge transferibilne valute.

Poslednja izmena:
Pa videcemo sta ce vreme da donese. Mene stvarno jako zanima. Kako ce se stvari razvijati? Sta ce biti sa bankarskim sistemom ako budu morale da oproste pola duga Grckoj.
A ako jos se scenario Grcke ponovi sa jos jednom drzavom u Evropi? Da li ce se urusiti finansijski sistem Evrope?

Malo sam sumnjičav da će u potpunosti ili veći deo otpisati! Moraju nešto uzet za uzvrat!

Danas se placanja izmedju firmi i drzava vrse elektronskim putem,papirima,a novac stoji u bankama.Mozda se samo neka manja kolicina,razlika kod medjusobnih obracuna banaka, transportuje.Ista praksa bi bila i sa kovanim novcem.
No,moguce je da ugovori za prodaju robe i usluga budu vezani za vrednost odgovarajuce kolicine legure skupocenih metala na odgovarajucim berzama u trenutku dospeca racuna na naplatu.Tako bi se poverioci zastitili od isplata novcem koji je u medjuvremenu obezvredjen.

Da li bi prestalo kreditiranje privrede ako bi odreden broj banaka u zapadnim zemlama bakrotirao?Novac nebi ispario vec bi samo promenio vlasnike.
Mali dug je briga duznika,a veliki i duznika i poveroca!
Poverioci na Zapadu postaju vlasnici prezaduzenog preduzeca i oni mogu da ga prodaju ili da postave svoju upravu i da firma nastavi sa radom.Sve sto sam ovde izlozio je u skladu sa pravilima trzisne ekonomije,ali nisam siguran da nebi doslo do lancanog propadanja privrednih subjekata.
Bankrotstvo drzava(Island,Irska,Grcka) smo vec imali,ali se jos ne zna na sta ce sve to da izadje.

Iznenadjuje me visoka zaduzenost Norveske,Japana i jos nekih zemalja.
Visina zaduzenosti drzava se uporedjuje u odnosu na njihov godisnji budzet ili prema ukupnom godisnjem prihodu,ali sve to izgleda nije dovoljno da se oceni finansijsko stanje neke zemlje.Vazno je i da li su zajmovi dugorocni ili kratkorocni,stanje privrede i jos mnogo sta.
Iz izlozenog proizilazi da treba uzeti u obzir sve raspolozive podatke o dugovima zemalja,pa tek se onda moze ocenjivati njihovo stvarno stanje.No,sta cemo kada se podaci medjunarodnih institucija mnogo razilaze?
Za nas je bitna visina zaduzenosti Srbije.Dragas tvrdi da smo u grupi najzaduzenijih zemalja sveta!?Da li je on u pravu?
Bitno je i da li se nece ponoviti kriza iz 1930.godine,jer bi u tom slucaju i mi lose prosli.
Za dalju diskusiju bi bilo dobro da nam neko ponovo prikaze sto tacnije podatke o zaduzenosti drzava.Inace,dogadjaji se ubrzavaju i usloznjavaju.Dovoljno je da pomenem samo Italiju.

nije bitna visina duga dok se mogu vracati ali danas u vreme krize dugovi se ne vracaju u toj meri i gomilaju se,onda problem ima poverioc i njegovo kreditiranje u drugim ekonomijama i tako sve stagnira jer se novac ne okrece,americke banke su ti poverioci evropskim drzawama zato i upozoravaju na duznicku krizu u evropi

Poslednja izmena:
informacije uzete sa cia sajta -iznosi su u milijardama dolara,po ovome usa,canada,australija ,japan nisu zaduzene vise od 100procenata bdp-a,evropske zemlje jesu,posto sam s mob-a nek neko postavi link cia world of fastbook,stoji tamo gdp i external debt...

usa bdp - 14.700 dug-14.000
Japan bdp - 4300 dug- 2500
nemacka bdp-3000 dug-4700 -vise od 100posto
engleska bdp-2000 dug-7000 -vise od 300posto
swajcarska bdp-300 dug- 1200 - 400posto
norweska bdp-250 dug-2300 -vise od 900posto
Danska bdp-200 dug 550- vise od 200posto...

Vecina drzava je prezaduzena,a ekonomija posustaje u celom svetu.Kriza se moze resiti na vise nacina.

1. Moguca je nacionalizacija(revolucija,radikalni potezi) banaka.

2. Moguc je dogovor o otpisu dela drzavnih dugova i produzenje rokova za otplatu drzavnih zajmova.

3.Mozda ce se kriza resiti velikim opadanjem vrednosti svih vaznijih valuta u svetu.

4. Postoji i ona najgora mogucnost,a to je da se kompletna kriza u svetu resi izbijanjem Treceg svetskog rata,posle cijeg zavrsetka se otpisuju svi dugovi i svet
krece sa novim pocetkom.

Koja je od pobrojanih mogucnosti za vas najverovatnija?

Koji sistem osim kapitalistickog je preziveo komuizam ili nesto trece.
A, gde je to vladao marksizam, u SSSR i zemljama Varsavskog ugovora marksiam-lenjinizam, u Kini maoizam, u SFRJugoslaviji titoizam (samoupravljanje). Dakle, nigde cist marsizam iako je kod nas se sprovodio ubrzano uvodjenje marksizma na specifican nacin.

Pa videcemo sta ce vreme da donese. Mene stvarno jako zanima. Kako ce se stvari razvijati? Sta ce biti sa bankarskim sistemom ako budu morale da oproste pola duga Grckoj.?
Sta ce biti sa bankarskim sistemom, pa to je veoma jasno, ako se otpisu dugovi, drzava ce moralti da pokrije banku iz svojih prihoda-budzeta, a to znaci dalje zaduzivanje drzave kod tih istih banaka. Tu nema kraja – cista materijalisticka dijalektika – uzroci i posledice.

A ako jos se scenario Grcke ponovi sa jos jednom drzavom u Evropi? Da li ce se urusiti finansijski sistem Evrope
Scenario Grcke se ponovio u jos nekoliko drzava evrozone, a to su Italija, Spanija, Irska, Portugalija, a u najnovijoj verziji i sama “gromada” Savezna Republika Nemacka.
Miroslav Milovanovic:
Da li SAD-e,Britanija,Italija,Japan,Spanija ...mogu vratiti drzavne dugove?
Kako? Ko to treba da palati. Kapitalisti koji su doveli zemlju do bankrota ili obican narod, proizvodjaci, stvaraoci novih vrenosti. Onaj ko kaze da je kapitalizam dobar on ne zna ko stara vrednost i ekstra - novu vrednost. Kapitalista je eksploatator, a ne stvaralac novih vrednosti.

Back