Da li pravilo da se svestenici ne zene, ima utemeljenje u Bibliji ?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

gost 343533

Elita
Poruka
17.529
Potstaknuta temom koja je otvorena,
i obradjuje pitanje religioznosti mladih ljudi u Srbiji....
dosla sam do zakljucka da je razlog razocarenje omladine u moralnost svestenstva,

a pre svega afere o homoseksualnim vezama,pedofiliji u redovima Srpske pravoslvne crkve, katolicke i ostalih
koje zabranjuju zenidbu odredjenih redova svestenstva - u kojem se ovakve afere i dogadjaju.

Sada javno pitam sve verinke SPC i ostalih crkvi koje to praktikuju:

Navedite mi stihove iz Bibliji gde pise: da bilo ko ne treba da se zeni ili udaje, iz bilo kog religioznog razloga?

Mnogi od vernika ne znaju da je cak i Petak, na koga se toliko pozivaju kao prvog episkopa i osnivaca crkve -u stvari imao zenu i decu..... :)

Poslednja izmena:
Православни свештеници се жене. Ено мој парох има петоро деце.

Ne znam ja gdje se svestenici ne zene u SPC.
Ne zene se monasi jer citav zivot posvecuju Bogu i crkvi i odricu se svih zadovoljstava.
Tako je bar kod nas. Za ostale ne znam bas.
Losih ljudi uvijek ima i uvijek ce se desavati lose stvari :)

Napisala sam odredjeni redovi u SPC i svi u kat.

Pitanje je jasno: Odakle ideja da se BILO KO ne zeni ili udaje iz religioznih razloga?

- - - - - - - - - -

Imas u Mateju 19,10-12 i 1. Korincanima 7,8 i 7,32.

Tu ne pise to :) okaci stihove pa ces i sam videti.

Napisala sam odredjeni redovi u SPC i svi u kat.

Pitanje je jasno: Odakle ideja da se BILO KO ne zeni ili udaje iz religioznih razloga?

- - - - - - - - - -

Невероватно је колико не знаш о чему пишеш, а правиш се паметна. Унутар СПЦ нема никаквих "редова". Имаш мирјане, свештенике и монахе. Као што рекох, логично је да се монаси не жене и не удају.

- - - - - - - - - -

А шта пише, објасни?

Knjigu,glavu i stih da ostavis... pa cemo da pricamo o znacenju tih stihova :)

Па ево ти:

A neoženjenim i udovicama velim: dobro im je ako ostanu kao i ja što sam.
Ko je neoženjen brine se za Gospodnje, kako će ugoditi Gospodu;

Коринћанима посланица прва 7:10 и 7:32, а с тим у вези имаш и ово:

Ali je blaženija ako ostane tako po mom savetu; jer mislim da i ja imam Duha Božijeg.
Mislim dakle ovo da će biti dobro za sadašnju nevolju da je čoveku dobro tako biti.

Коринћанима посланица прва 7:40 и 7:26

Ni monasenje nije po Bibliji....

Jel se Apostol Pavle zamonasio i meditirao u manastiru sa brojanicom,
ili je isao po svetu i propovedao Radosnu vest?

- - - - - - - - - -

Па ево ти:

A neoženjenim i udovicama velim: dobro im je ako ostanu kao i ja što sam.
Ko je neoženjen brine se za Gospodnje, kako će ugoditi Gospodu;

Коринћанима посланица прва 7:10 и 7:32, а с тим у вези имаш и ово:

Ali je blaženija ako ostane tako po mom savetu; jer mislim da i ja imam Duha Božijeg.
Mislim dakle ovo da će biti dobro za sadašnju nevolju da je čoveku dobro tako biti.

Коринћанима посланица прва 7:40 и 7:26

Serpent, ovi stihovi su savet Pavla za one koji su ostali udovci-udovice ....
da li se sme prekrsiti bracni zavet, ako je bracni drug umro?

I tu Pavle nije zapovedio, vec je rekao - bolje da ostanu sami, ali mogu i da se opet udaju-ozene.

A sad cu okaciti celu glavu, da ne bude zabune....

1. Korincanima 7 glava.

Dakle, ovo su saveti apostola Pavla upuceni vernicima u Korintu, koji se nisu monasili, niti su imali bilo kakav red svestenstva koji je zabranjivao zenidbu-udaju.
Takodje se niko iz njihovih redova nije monasio itd.

Ti pojmovi su bili nepoznati prvoj crkvi !!!

10 Брачним друговима пак не заповедам ја, него Господ, да се жена не раставља од мужа.
11 А у случају да се растави, нека остане безбрачна, или да се помири са својим мужем. И муж да, не отпушта своју жену.

12 А осталима говорим ја, не Господ: ако неки брат има жену која не верује, и она пристаје да живи с њим, нека је не отпушта. 13 И жена која има мужа који не верује, а он пристаје да живи с њом, нека не отпушта мужа.
14 Муж који не верује, наиме, посвећен је верном женом, и жена која не верује посвећена је братом; ваша деца би иначе била нечиста, а сад су света.
15 Ако ли се онај који не верује раздваја, нека се растави; брат или сестра у таквим случајевима нису везани као робови, јер нас је Бог позвао да живимо у миру.
16 Шта знаш, најзад, жено, да ли ћеш спасти мужа? или шта знаш, мужу, да ли ћеш спасти жену?
17 Само свако нека живи онако како му је Господ доделио, како га је Бог позвао. И тако наређујем по свим црквама.

18 Ако је ко позван као обрезан, нека се не гради необрезан; ако је ко позван у необрезању, нека се не обрезује.
19 Обрезање је ништа, и необрезање је ништа, него - држање Божијих заповести.
20 Свако нека остане онакав какав је позван.
21 Јеси ли позван као роб? не брини се, него иако можеш да постанеш слободан, радије остани у чему си.
22 Јер ко је као роб позван у Господу - слободњак је Господњи; тако је и позвани слободњак Христов роб.
23 Скупо сте купљени; не будите робови људима.
24 Свако, браћо, нека остане пред Богом у оном у чему је позван.

25 А за девојке немам заповести од Господа, него казујем своје мишљење као човек који је доживео благодат Господњу - да би уживао поверење.
26 Сматрам, дакле, да је ово добро због садашње невоље, да је добро човеку да тако буде.
27 Јеси ли се привезао за жену? - не тражи развод. Јеси ли се развео од жене? - не тражи жене.
28 Но ако и ступаш у брак, ниси погрешио, и девојка ако се уда - није погрешила; али ће такви имати телесну невољу, а ја вас штедим.

29 Него ово вам, браћо, поручујем: време је кратко; убудуће и они који имају жене да буду као да их немају, 30 и који плачу - као да не плачу, и који се радују - као да се не радују, и који купују - као да ништа немају, 31 и који користе овај свет - као да га не искоришћавају; јер пролази обличје овога света.

Potstaknuta temom koja je otvorena,
i obradjuje pitanje religioznosti mladih ljudi u Srbiji....
dosla sam do zakljucka da je razlog razocarenje omladine u moralnost svestenstva,

a pre svega afere o homoseksualnim vezama,pedofiliji u redovima Srpske pravoslvne crkve, katolicke i ostalih
koje zabranjuju zenidbu odredjenih redova svestenstva - u kojem se ovakve afere i dogadjaju.

Navedite mi stihove iz Bibliji gde pise: da bilo ko ne treba da se zeni ili udaje, iz bilo kog religioznog razloga?

Mnogi od vernika ne znaju da je cak i Petak, na koga se toliko pozivaju kao prvog episkopa i osnivaca crkve -u stvari imao zenu i decu..... :)

Nema utemeljenje u Bibliji...

U redu je, nasi svestenici se zene, ali nije u redu da nekog ko to ne zna proglasavas sektasem.

Da ne bi bilo u redu ali da adventistička vernica ne zna da se sveštenici SPC žene. Ona to zna pa kada je u uvodnom postu ove teme napisala...

to nije napisala iz neznanja već sa lepo upakovanom namerom ...

A kada pročitaš ovo...

A što se odnosi na...
Matej 19:12...

'' Jer ima uškopljenika koji su se tako rodili iz utrobe materine; a ima uškopljenika koje su ljudi uškopili; a ima uškopljenika koji su sami sebe uškopili carstva radi nebeskog. Ko može primiti neka primi.''

očito je da ona stvarno ne zna da se crveno boldovano odnosi na onekoji odbijaju da se žene carstva radi nebeskog...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back