Da li podržavate odgajivanje pasa?

• Začetnik teme Začetnik teme Holy1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Holy1

Ističe se
Poruka
2.670
Dobar dan.

Razmisljam danas nesto..

Da li su pravi ljubitelji pasa oni koji drže uzgajivačnicu istih? To pitanje ima individualan odgovor. Jer se svaki vlasnik ophodi drugacije prema psima koje odgaja. Neko u njima vidi samo materijalni interes i prodaje štence kao da su nekakve kutije šibica.. A neko se posveti poslu i budr odgoovoran i savestan.

No pitanje je: kakvo je vase misljenje o tom poslu?

Ja iskreno mislim, ruku na srce, da pravi ljubitelji pasa nikada neće pristati da kupi psa sa papirima kako bi mu "krasio dom" ili kako bi se on prijateljima hvalio, ili kako bi imao neku materijalnu korist - vec bi pravi ljubitelj pasa udomljavao pse iz azila ili sa ulice.

Sama pomisao da drzis odrasle pse, kako bi njihove stence odvojio od roditelja i zaradio novac sa kojim ces ponovo da kuoujes druge i tako u krug do besvesti - budi u meni osecaj za materijalno, neduševno, novac i biznis.

Da, mora od necega da se živi, slažem se, ali za mene licno ovaj posao je takav da ga dozivljavam na taj nacin kao da se psi tretiraju kao nekakav materijalan predmet. Mozda i nisam u pravu, al imam pravo na misljenje. Zato smo tu da prodiskutujemo. Znaci ima onih koji rade svoj posao besprekorno i brinu o psima, to ne sporim - ali ovde se ne radi o njima nego o samoj prirodi tog posla.

Ne slazem se ,moj bivsi brat nema decu, pa je udomio 2 psa ali je sa zenom istom takvom raspalom, sto im je zamena za decu pa se lece na psima fazon osecajni su i nekom treniraju strogocu,meni su ulicni psi odbojni i ne bih se igrao s njihovom naravi,sto ne znaci da ih ne nahranim ili sikaniram,posto je drzanje psa preskupo onda to nema veze sa biznisom nego nekim olaksicama kad se stenci prodaju,ne trguje se samo kucnim ljubimcima nego svim zivotinjama i ljudima,pa je onda stvar ukusa kome se sta manje vise svidja

Čovek danas ima tu neku suludu "potrebu" da sve ato može (pa makar to bilo i živo biće) oretcori u stvar za koju može dobiti novac. Najviše me nervira kada ljudi koji mene okeužuju i bave se odgajivanjem pasa pričjau isključivo samo o novcu, a ne o psima.

Tako isto ti isti ljudi usudjuju se da komentarisu mog psa koji je socijalizovan, dresiran i druzeljubiv kao ružnog. Sve što imaju da kažu: "ružan je" i nema papire. Tu se sva diskusija zavrsava.

Opsta je pomama za tim da vas pas mora da ima dobro 'poreklo' i da vam krasi dvoriste. Ljudi vide samo ono spolja, ne vide ono sto je bitnije - ono iznutra.

Ne slazem se ,moj bivsi brat nema decu, pa je udomio 2 psa ali je sa zenom istom takvom raspalom, sto im je zamena za decu pa se lece na psima fazon osecajni su i nekom treniraju strogocu,meni su ulicni psi odbojni i ne bih se igrao s njihovom naravi,sto ne znaci da ih ne nahranim ili sikaniram,posto je drzanje psa preskupo onda to nema veze sa biznisom nego nekim olaksicama kad se stenci prodaju,ne trguje se samo kucnim ljubimcima nego svim zivotinjama i ljudima,pa je onda stvar ukusa kome se sta manje vise svidja

možda i nije toliko u kešu skupo ali je zahtevno kao obaveza koju moraš da shvatiš

Čovek danas ima tu neku suludu "potrebu" da sve ato može (pa makar to bilo i živo biće) oretcori u stvar za koju može dobiti novac. Najviše me nervira kada ljudi koji mene okeužuju i bave se odgajivanjem pasa pričjau isključivo samo o novcu, a ne o psima.

Tako isto ti isti ljudi usudjuju se da komentarisu mog psa koji je socijalizovan, dresiran i druzeljubiv kao ružnog. Sve što imaju da kažu: "ružan je" i nema papire. Tu se sva diskusija zavrsava.

Opsta je pomama za tim da vas pas mora da ima dobro 'poreklo' i da vam krasi dvoriste. Ljudi vide samo ono spolja, ne vide ono sto je bitnije - ono iznutra.

ima ih i sa mešancima, ne znam da l je neko prebrojao koji se više drže

ja volim sve pse...ulicne, mesance, rasne...jedino mi je zao tih nekih genetski bolesnih rasa koje se uzgajaju zato sto su trenutno u modi...
recimo sada mopsovi...
kada bih vec imala rasnog psa...a imala sam 2 igrom slucaja...jedan pokupljen bolestan sa ulice i druga izbacena zenka komsijska...pored njih sam imala i mesance naravno... gledala bih da ih parim sa istom rasom barem jednom...
zasto?
nekako verujem da svako zivo bice ima pravo na parenje i da iskusi biti roditelj...barem jednom...posle moze sterilizacija...
a teze se udomljavaju mesanci...ne bih iz nikakve koristi...

da dodam da su azili prepuni rasnih pasa...kao i ulice...ljudima dosade psi posle 3-4 godine...izbace ih i nabave stene...

ja volim sve pse...ulicne, mesance, rasne...jedino mi je zao tih nekih genetski bolesnih rasa koje se uzgajaju zato sto su trenutno u modi...
recimo sada mopsovi...
kada bih vec imala rasnog psa...a imala sam 2 igrom slucaja...jedan pokupljen bolestan sa ulice i druga izbacena zenka komsijska...pored njih sam imala i mesance naravno... gledala bih da ih parim sa istom rasom barem jednom...
zasto?
nekako verujem da svako zivo bice ima pravo na parenje i da iskusi biti roditelj...barem jednom...posle moze sterilizacija...
a teze se udomljavaju mesanci...ne bih iz nikakve koristi...

da dodam da su azili prepuni rasnih pasa...kao i ulice...ljudima dosade psi posle 3-4 godine...izbace ih i nabave stene...
genetski bolesni? Mopsovi?

Da, mora od necega da se živi, slažem se, ali za mene licno ovaj posao je takav da ga dozivljavam na taj nacin kao da se psi tretiraju kao nekakav materijalan predmet. Mozda i nisam u pravu, al imam pravo na misljenje. Zato smo tu da prodiskutujemo. Znaci ima onih koji rade svoj posao besprekorno i brinu o psima, to ne sporim - ali ovde se ne radi o njima nego o samoj prirodi tog posla.
Pa odgajivacnica i jeste komercijalna, niko to i ne spori. I ne moze da se kaze da ti ljudi ne vole pse (bar vecina), to ne moze da radi svako.
možda i nije toliko u kešu skupo ali je zahtevno kao obaveza koju moraš da shvatiš
Ma to je skoro kao sa decom da se zanimas...Na brdo stvari mora da se obraca paznja da bi se odgajili zdravi i stabilni psi.
volim pse i podrzavam odgaivacnice ali ne za sve pse..posebno ne za ove genetski ukrštane rase , to bih zabranila
što rece Lori one mopsove, pa buldoge, pit bulove, rotove sve opasne pse, da ih ne nabrajam koji mogu da ugroze ljudske zivote
Slazem se za rase koje su predodredjene da u velikom procentu oboljevaju... Rotvajler je radni pas i ne bi trebalo da se svako ko pozeli bavi sa njima. Ne postoji opasan pas, samo los vlasnik koji ga odgaja....
genetski bolesni? Mopsovi?
Da, oni i buldozi su rase koje imaju predispozicije za velik broj oboljenja....

Да ли си чула како дишу? Не занима те то?
Nema veze sa disanjem, osim sto je neprijatno slusati. Oboljevaju od drugih bolesti koje se teze lece, i ima ih poprilicno. Ja licno ne bih mogao da ih drzim u stanu i da gledam kako se muci konstantno sa nekim bolestima i akutnim problemima, iako volim pse....
I Holy je bata, nije seka :)

Back