CaLiMeRo:
Lapsus lingue, dakle?
Fino.
ne. lapsus skripte. u uzem smislu, greska u pravopisu. kancerogen i fatalan nije prosto lapsus skripte. jer su to dva razlicita pojma. ali i ja sam kreten, pa sta ima veze.
CaLiMeRo:
Hajde onda procitaj prvi moj post kao odgovor tebi danas, u kome objasnjavam da sam omaskom napisala kancerogen umesto fatalan. I prestani da me prozivas za to.
izvini za prozivanje. nisam hteo, zaleteo sam se. to je naravno zato sto sam poluobrazovani idiot.
CaLiMeRo:
Poenta onoga sto sam pisala nema teziste na mehanizmu nastajanja kancera (to nije moja struka i necu da lupetam o onome sto ne znam dobro). Vec na tome koliko i kako mozemo nastajanje kancera u nasoj sredini povezati sa koriscenjem municije sa osiromasenim uranijumom.
Ti si u tom delu price napravio kratak spoj. :?
ja nisam opisivao prosto mehanizam nastanka kancera, vec posebno mehanizam nastanka kancera usled uticaja razlicitih vrsta zracenja na nivou organskih mikrostruktura - pre svega proteina dnk. i pre svega u maticnim celijama.
na sve to, ti si mi rekla da nemam pojma, da radijacija nema veze sa izazivanjem raka u slucaju osiromasenog uranijuma, da osiromasenim uranijumom covek moze da se otruje i da je samo zato opasan.
kada sam te pitao sta za tebe znaci - otruje, a ne ozraci - nisi mi odgovorilia. kada sam pitao kakva je razika u tome da li je zracenje bezopasno 'spolja' ako je isto to zracenje opasno 'iznutra', pri direktnoj intoksikaciji, uticuci bez prepreka na bazicne celijske procese na mikronivou - nisi mi odgovorila. na okosnicu svega o cemu sam pricao - da u slucaju maticnih celija ovaj uticaj (minimalno zracenje, minimalna doza, na celijskom nivou) moze da ima i ima katastrofalne posledice - nekontrolisano bujanje tkiva, ludilo 'besmrtne' celije, to jest rak... nisi mi odgovorila.
ali si mi rekla sve o tome koliko ja malo znam i kako se lose izrazavam. pa eto, i na tome ti hvala. do vidjenja.
a, da. pretpostavljam da mi nisi odgovorila zato sam povrsno obrazovani debil... pa mi je sad jasnije.