Da li nastaviti studije?

DejanB=

Početnik
Poruka
3
Pozdrav svima.
Imam jedan problem i rekao bih da je psihicki.
Sledece nedelje imam dva ispita, nisam nesto spremao, samo sam citao knjige, ali nemam volje ni zelje da to naucim. Vec par dana pokusavam, ucim 10 minuta i onda mi nesto padne na pamet, odem na Google i onda to kucam i tako sate provodim. Onda padne noc i krenem da se nerviram, da besnim kako nista nisam naucio. Inace tek sam krenuo na faks, prva sam godina, brucos, to si mi prvi ispiti. Kolokvijume i vezbe sam dobro odradio, prosek za svaki predmet 8-9.

U pocetku sam se bas zagrejao i nalozio, jedva sam cekao da krenem. Kad sam krenuo, poceo sam da ucim bukvalno prvi dan. Predavanja su mi bila zanimljiva i radio sam i ucio do prvih kolokvijuma. To sam dobro odradio i onda sam se opustio. Nisam dolazio na sva predavanja, jedino sto sam vezbe radio i ucio, posle sam u Decembru pao jedan kolokvijum, tek sam sad u januaru uradio popravni za njega. Posle toga sam se nekako ubedacio, nije mi vise toliko bilo zanimljivo, ucio sam teske volje, motivacija mi je pala. Sada razmisljam da li da nastavim, plasi me ishod samog ispita, a i zao mi je roditelja posto nisam bas sa parama, a i na samofinansiranju sam, pa me grize savest sto daju pare bezveze, pogotovo sto je otislo sad na prijave ispite, ali opet nisu to neke velike pare, mada mi je zao ipak.
U osnovnoj sam bio dobar djak, streber pravi, u srednjoj sam popustio, ali sam zavrsavao sa vrlo dobrim. Cak mi i jedan kolega na faksu rekao da sam streber, jer na svakim predavanjima hvatam beleske, ispisem celu svesku, mada to kasnije ni ne ucim kad dodjem kuci. To me i malo da kazem uvredilo, to sto mi je rekao, posto ne volim da me tako zovu.

Cak sam upao u filozofska razmisljanja, trazim neki smisao i faksa i zivota. Postao sam mrzovoljan, cesto padnem u neki bedak, mrzim sve oko sebe i samog sebe, pomislim kako bi bilo dobro da me nema, ionako nista nije vazno. Stomak me cesto boli, kao i glava, kazu moji od nerviranja.

Ne znam kako da motivisem sebe da nastavim, a stvrano me mrzi, mnogo sam lenj po tom pitanju. Kad me nesto zanima, onda me zanima i to traje neko vreme, jedno mesec dana, posle me smori, ohladim se i nadjem neku drugu zanimaciju. Ne znam da li da napustim studije, imam jos 2 ispita za februar, a stvarno me i to mrzi da ucim posle ovoga, voleo bih samo da se zavrsi, voleo bih odmor neki. Kad razmislim, ne vredi mi nista iako napustim, sama pomisao na siromastvo mi je uzasna, a i na neki tezak rad.

Cale kaze da nemam volje ni za sta, da nemam ni cilja u zivou, a i iskreno nemam. Tesko me je pokrenuti, mada mogu da radim i to dosta sa velikom preciznoscu i sve da bude perfektno.

Hvala unapred na svakom savetu.

Ako ti se ne uči, uvek možeš naći neki teži arbajt za 15 hiljada, koji će te okupirati i iscrpeti taman toliko da nećeš imati snage i vremena ni za gugl, ni za razmišljanja o smislu života. Tih 15 hiljada biće ti dovoljno za malo krpica i pokoji izlazak - pod uslovom da ti roditelji ne traže deo para na ime režija i hrane.

Poslednja izmena:
Prva godina, a već ti se smučilo :D Nemaš ti nikakav psihički problem, nego ne shvataš svoje obaveze ozbiljno, a moraćeš, jer nisi više u srednjoj. Motivacija treba da ti bude to što su ti roditelji izdvojili školarinu uprkos situaciji, a na kraju krajeva i da postigneš nešto u životu. Ako nemaš koncentraciju kući, idi u neku čitaonicu, tamo nema ni interneta ni televizora, nema šta da te ometa.

prebaci se na neki privatni faks tipa Mega trend i Bog da te vidi... živce ćeš da sačuvaš, a i na državnom faksu nećeš ništa naučiti što će ti trebati, već samo suvu teoriju koju ćeš kasnije da zaboraviš...

U moru forumskih palamudjenja i mlacenja prazne slame, dosao covek koji, ima problem i iskreno nas moli za pomoc.
Zato necu tupiti i dacu jedan praktican savet - kad uzmes da ucis, gledaj da to bude negde gde nemas pristup svim tim ometalicama kao sto su racunar i tv, ja sam taj problem resila tako sto odlazim u citaonicu i ucim.
Sto se motaviacije tice, tacno se secam, u prvoj godini sam imala taj strah od neuspeha koji je ujedno bio i najveca pokretacka snaga za ucenje. Sada sam cetvrta godina i tog straha nema, pojavi se kad udjem u kabinet i treba da odgovaram, samo tada. Moras voleti ono sto radis i moras da imas cilj. Upitaj se sta je tvoj cilj? Da li je trud koji treba da ulozis vredan tog cilja?
Kazes da te uhvatila neka mrzovolja, sto mislim da je faza, ne bi mozda trebao da dignes ruke od svog obrazovanja zbog toga.

Vidi ovako. Bila sam odlikašica, imala planove...onda došao rat i planovi otišli u jednom smjeru, ja u drugom. Završila na faksu koji mi je bio zadnja opcija, zapravo mislim da mi nikad i nije bio opcija.
Ali završila sam sve u roku...natjerala sebe da riješim to što sam počela. Moj muž stao na zadnja dva ispita i htio odustati, uhvatila ga isto takva neka faza kao i tebe...jedva sam ga trgnula da to riješi.
Ovo što danas radim mogla bih raditi i sa osnovnom školom., tako su se kockice posložile...ali moje znanje nitko mi ne može oduzeti. I nakon faksa sam završila još neke stvari koje mi danas dobro dođu.
Sve nas uhvati takva faza u životu da je sve besmisleno...ali kad završiš, imat ćeš barem nadu za neku mogućnost, a ako odustaneš i prije nego što si počeo, bit će ti uvijek žao.
Zato glavu gore i primi se knjige.

To je prolazna faza, koju moras da prevazidjes. Moras da se otrgnes od tih misli o zivotu, to ce te odvesti samo u bedak. Ako sad stanes ceo zivot ces verovatno misliti kako da prezivis. 1000000% sam sigurna da ako odustanes kajaces se. Motivisi sebe, utuvi sebi u glavu, da moras napred, da moras opravdati poverenje svojih roditelja. Ne zaboravi da oni odvajaju mozda od svojih usta, da bi tebe skolovali, ako nista, neminovno uskracuju sebi nesto zarad tvog skolovanja. Tako ces im vratiti??? Da li si svestan privilegije koju imas dok ucis, a koju neces imati ako odustanes. Moras da se mucis jos 4-5 godina da bi posle ziveo lepo narednih 40-50 godina! Razmisli samo da li je taj fax tvoj pravi izbor. Ako nije prebaci se na drugi. Stavi pred sebe cilj, svoju buducnost. Organizuj se dobro i sto je najbitnije redovno uci, i bice laganica. Ne osvrci se na komentare drugih, svako ima svoj sistem ucenja (da li su to beleske ili nesto drugo, nebitno). Potrudi se da prodjes dobro godinu, pa mozda rasteretis svoje i predjes na budzet, nek ti to bude cilj. Mani se interneta, telefona, casopisa, izlazaka, svega ce toga biti-zapecati to na neko vreme. Bar dok se malo ne uhodas, nesto moras zrtvovati :D

DejaneB to je samo faza, ne srljaju....

Trebo si ti da neki zanat zavrsis tu je para, a ovo na faksu kad zavrsis imaces diploma a ali mozes je okaciti macku o rep.

Mislim da ovo nije uopste podrzavajuce, a ni korektno razmisljanje. Cinjenica je da ako zavrsis fakultet, tesko se zaposlis, a kako ce se onda tek zaposliti sa srednjom skolom i za koji novac ce raditi i sta?? Kad zavrsis fakultet svestan si da si se obrazovao, pa i ako nemas posao, a ovako ces reci sebi "E budalo sto sam bio glup, bilo mi do interneta i izlazaka, nisam mogao da ucim, pa sad moram da radim vidi sta i vidi za koje pare. Da sam seo i odradio to, sad bih imao pristojan zivot." I svaki put kad ne budes sebi nesto mogao da priustis, sto si mogao da si ucio, kajaces se, lupaces glavu celog zivota sto si bio tako glup, a imao si priliku da zivis ko gospodin covek, ali ti se nije ucilo jel!? Takva je perspektiva sa danasnje tacke gledista. Mozda diplomu i mozes da okacis macku o rep, ali znanje ne! To znanje koje steknes niko ti ne moze uzeti i ako si sposoban ti ces se progurati i iskoristiti ga.

Pozdrav svima.
Sledece nedelje imam dva ispita, nisam nesto spremao, samo sam citao knjige, ali nemam volje ni zelje da to naucim. Vec par dana pokusavam, ucim 10 minuta i onda mi nesto padne na pamet, odem na Google i onda to kucam i tako sate provodim. Onda padne noc i krenem da se nerviram, da besnim kako nista nisam naucio. Inace tek sam krenuo na faks, prva sam godina, brucos, to si mi prvi ispiti. Kolokvijume i vezbe sam dobro odradio, prosek za svaki predmet 8-9.

U pocetku sam se bas zagrejao i nalozio, jedva sam cekao da krenem. Kad sam krenuo, poceo sam da ucim bukvalno prvi dan. Predavanja su mi bila zanimljiva i radio sam i ucio do prvih kolokvijuma. To sam dobro odradio i onda sam se opustio. Nisam dolazio na sva predavanja, jedino sto sam vezbe radio i ucio, posle sam u Decembru pao jedan kolokvijum, tek sam sad u januaru uradio popravni za njega. Posle toga sam se nekako ubedacio, nije mi vise toliko bilo zanimljivo, ucio sam teske volje, motivacija mi je pala. Sada razmisljam da li da nastavim, plasi me ishod samog ispita, a i zao mi je roditelja posto nisam bas sa parama, a i na samofinansiranju sam, pa me grize savest sto daju pare bezveze, pogotovo sto je otislo sad na prijave ispite, ali opet nisu to neke velike pare, mada mi je zao ipak.
U osnovnoj sam bio dobar djak, streber pravi, u srednjoj sam popustio, ali sam zavrsavao sa vrlo dobrim. Cak mi i jedan kolega na faksu rekao da sam streber, jer na svakim predavanjima hvatam beleske, ispisem celu svesku, mada to kasnije ni ne ucim kad dodjem kuci. To me i malo da kazem uvredilo, to sto mi je rekao, posto ne volim da me tako zovu.

Cak sam upao u filozofska razmisljanja, trazim neki smisao i faksa i zivota. Postao sam mrzovoljan, cesto padnem u neki bedak, mrzim sve oko sebe i samog sebe, pomislim kako bi bilo dobro da me nema, ionako nista nije vazno. Stomak me cesto boli, kao i glava, kazu moji od nerviranja.

Ne znam kako da motivisem sebe da nastavim, a stvrano me mrzi, mnogo sam lenj po tom pitanju. Kad me nesto zanima, onda me zanima i to traje neko vreme, jedno mesec dana, posle me smori, ohladim se i nadjem neku drugu zanimaciju. Ne znam da li da napustim studije, imam jos 2 ispita za februar, a stvarno me i to mrzi da ucim posle ovoga, voleo bih samo da se zavrsi, voleo bih odmor neki. Kad razmislim, ne vredi mi nista iako napustim, sama pomisao na siromastvo mi je uzasna, a i na neki tezak rad.

Cale kaze da nemam volje ni za sta, da nemam ni cilja u zivou, a i iskreno nemam. Tesko me je pokrenuti, mada mogu da radim i to dosta sa velikom preciznoscu i sve da bude perfektno.

Ево ја ћу ти објаснити из личног искуства, имаш подсвесни страх од неуспеха који ти стално омета концентрацију и скреће ти мисли са учења. Мени је помагало када забодем да се присетим неког човека изузетно јаке воље коме се дивим и идентификујем, онда ми се врати концентрација. Ја сам се присећао Стаљина z:mrgreen:z:mrgreen:z:mrgreen:

ja imam isti problem.prvi je strah od neuspeha(zbog nedostatka samoljublja,pa verovatno podsvesno zamisljam situaciju gde mi profa govori jeste normalni nijeovo dovoljno i sl situacije gde se osecas nezadovoljno sobom,a ja sam nesigurni narcis koji ako nije najbolja verzija sebe nije happy with itself,u svslucaju normalna osoba reguje ma bas me briga probacu cak i kad nisam ucio ibriga me za tudje reakcije,i tako treba da se postavljamo:)),
a dr je cilj,jer sam faks upisala ne iz bas neke velike ljubavi,vec zbog najvise posl. mogucnosti koje se pruzaju(bilo je ili pravni ili ekonomski,izabrala pravni).
ja generalno sve sto volim,to moze da bude sporedni hobi ili se od toga u ovoj zemlji ne zivi..(umetnost,sport..).

i onda sam u fazonu:
1.koja je poenta faxsa,kad se 70% poslova dobija preko veze,cak mi je brt pricao o drugaru koji mu se zaposlio davno negde kod predsednika,a srednju ne znam dal ima(+bilion takvih primera)...i realno sa srednjom ako imas veze mozes da se zaposlis u drz upravi gde oces,fax ti je samo za visu platu,a za to moz kasnije da zavrsis privatni kad skupis pare...
2.da li bi se pitala dal zavrsavanje faksa ima smisla da sam sve davala na vreme..a ne popustila(u prvoj god mi je ostao bio samo jedan ispit,znaci sve sam cistila,prebacila se na budzet,a posle toga je sve krenula dowwwwnXD)??
3.kako bi se osecala kad bi odustala?
4.dal da trazim posao i da uporedo zavrsavam fax ili samo faxu da se posvetim..

moj neki zakljuci:

U nasoj zemlji obrazovanje nije na nekoj ceni(ako ti cilj nije nastavak studiranja u inostranstvu..),a znanje za vecinu(ne svih) poslova mozes steci prvih mesec dana u praxi...
ne bih razmiljala verovatno o tome da sam sve redovno cistila...
ali osecala bi se kao neuspeh kada bi odustala,tako da bez obzira na sve ovo je obaveza u koju sam ja i ljudi koji me vole ulozili,i kad se nesto zapocne to treba i da se zavrsi..da se ne bi kajao..
fax i posao uporedo nisu najbolja ideja za one sa slabom motivacijom,znaci osim ako ne naidje neki ful poslic,za ad je fax primaran...

+razmisljam mozda al to treba da vidim dal mogu posle pravnog(kad zavrsim) da se prebacim na filoz.fak. da zavrsim za socialnog radnika,jer bez obzira na male plate mislim da bi me taj posao ispunjavao(cak mi je i fix ideja da iscimam soc radnika da blejim snjom ceo da da vidim dal mi to lezi,i dr..al to su neke lude fix ideje koje verovatno nece uroditi plodom)..

ko sto rekoh,ne znam dokle si stigao sa faxom,ako si na pocetku a stvarno ga mrzis prebaci se na fon(il neki dr.),ako si na kraju zavrsi zapoceto..pa ako oces posle se prebaci na dr fax..moja jedna drugarica je zavrsila visu poslovnu,pa posle nje 4 godinu na privatnom,i sad radi master na pravnom..mislim nije joj losa ideja,svi se pate a ona pici...

inace protiv lenjosti se moras boriti na sledeci nacin:
1.definisi sebi cilj,i ubedi sebe u to,kad god posustanes ponovi sebi,ovo radim zbog toga i toga..
2.izoluj se od distrakcija
3.hrani se zdavo,radi fizicke vezbe!!!,i spavaj normalno...
4.mozak je masina,i neces u pocetku moci da postignes ono sto ces moci kasnije..treba ti vremena,i ne daj da te to obeshrabri;)
5.nemoj da ucis uvece,pa da ti se spava ,pa da si u fazonu uradicu to ja sutra..to ti je zacarani krug neradaXD
6.uci na vreme,i kad god primetis da su ti odlutale misli ti se trgni,lupi sebii samacinu ako trebaXD
7.socijalizuj se,inace kad ti se nista ne desava lutaju ti misli(razmisljas o razlicitim situacijama umesto da ucis)
8.ponovi sebi:zbog koga ovo radim,zbog sebe,tudje emocije su nebitne..(+ako tii neko trazi nesto,da izadjete da ovo da ono,reci ne mogu,moram da ucim,cao...)
9.devojka sex i drugari treba da ti prave balans.ako nista od toga nemas bices pod stresom,tj sve sto imas bice ucenje i komp..
10.kad smo kod kompa,a ovo ti govori master prokastinatorXDhttp://en.wikipedia.org/wiki/Procrastination
smanji sa serijama i filmovima i igricama(ako imas problema sa time)...meni se desava da sednem da vidim nesto na kompu i prodje 2 h(ili blejim pred TV),jer ne zelim da razmisljam o obavezama,i uvek sam u fazonu moze to kasnije..e pa ne moze to kasnije,moze i mora to sad:

SEDI I UCI ODMA SAD,ISKLJUCI NEGATIVNE ELEMENTE,BUDI ODLUCAN I BUDI UPORAN...
al prvo donesi odluku zasto to sve radis,i drzi je se!!!!

11.uvek ces imati krize,i trnutke sumnje,ne prepustaj im se jer je strah najgori ubica volje,nesto sto se jos nije desilo,i protiv cega mozes da se boris...

plus ako si bas lud mozes da polepis neke motivacione poster po sobiXDDeto napisah sve cega sam se setila..
nadam se da je pomogloz;)z:shock:

Poslednja izmena:
ja imam isti problem.prvi je strah od neuspeha(zbog nedostatka samoljublja,pa verovatno podsvesno zamisljam situaciju gde mi profa govori jeste normalni nijeovo dovoljno i sl situacije gde se osecas nezadovoljno sobom,a ja sam nesigurni narcis koji ako nije najbolja verzija sebe nije happy with itself,u svslucaju normalna osoba reguje ma bas me briga probacu cak i kad nisam ucio ibriga me za tudje reakcije,i tako treba da se postavljamo:)),
a dr je cilj,jer sam faks upisala ne iz bas neke velike ljubavi,vec zbog najvise posl. mogucnosti koje se pruzaju(bilo je ili pravni ili ekonomski,izabrala pravni).
ja generalno sve sto volim,to moze da bude sporedni hobi ili se od toga u ovoj zemlji ne zivi..(umetnost,sport..).

i onda sam u fazonu:
1.koja je poenta faxsa,kad se 70% poslova dobija preko veze,cak mi je brt pricao o drugaru koji mu se zaposlio davno negde kod predsednika,a srednju ne znam dal ima(+bilion takvih primera)...i realno sa srednjom ako imas veze mozes da se zaposlis u drz upravi gde oces,fax ti je samo za visu platu,a za to moz kasnije da zavrsis privatni kad skupis pare...
2.da li bi se pitala dal zavrsavanje faksa ima smisla da sam sve davala na vreme..a ne popustila(u prvoj god mi je ostao bio samo jedan ispit,znaci sve sam cistila,prebacila se na budzet,a posle toga je sve krenula dowwwwnXD)??
3.kako bi se osecala kad bi odustala?
4.dal da trazim posao i da uporedo zavrsavam fax ili samo faxu da se posvetim..

moj neki zakljuci:

U nasoj zemlji obrazovanje nije na nekoj ceni(ako ti cilj nije nastavak studiranja u inostranstvu..),a znanje za vecinu(ne svih) poslova mozes steci prvih mesec dana u praxi...
ne bih razmiljala verovatno o tome da sam sve redovno cistila...
ali osecala bi se kao neuspeh kada bi odustala,tako da bez obzira na sve ovo je obaveza u koju sam ja i ljudi koji me vole ulozili,i kad se nesto zapocne to treba i da se zavrsi..da se ne bi kajao..
fax i posao uporedo nisu najbolja ideja za one sa slabom motivacijom,znaci osim ako ne naidje neki ful poslic,za ad je fax primaran...

+razmisljam mozda al to treba da vidim dal mogu posle pravnog(kad zavrsim) da se prebacim na filoz.fak. da zavrsim za socialnog radnika,jer bez obzira na male plate mislim da bi me taj posao ispunjavao(cak mi je i fix ideja da iscimam soc radnika da blejim snjom ceo da da vidim dal mi to lezi,i dr..al to su neke lude fix ideje koje verovatno nece uroditi plodom)..

ko sto rekoh,ne znam dokle si stigao sa faxom,ako si na pocetku a stvarno ga mrzis rebaci se na fon,ako si na kraju zavrsi zapoceto..pa ako oces posle se prebaci na dr fax..moja jedna drugarica je zavrsila visu poslovnu,pa posle nje 4 godinu na privatnom,i sad radi master na pravnom..mislim nije joj losa ideja,svi se pate a ona pici...

1.definisi sebi cilj,,i ubedi sebe u to,kad god posustanes ponovi sebi,ovo radim zbog toga i toga..
4.mozak je masina,i neces u pocetku moci da postignes ono sto ces moci kasnije..treba ti vremena,i ne daj da te to obeshrabri;)
5.nemoj da ucis uvece,pa da ti se spava ,pa da si u fazonu uradicu to ja sutra..to ti je zacarani krug neradaXD
6.uci na vreme,i kad god primetis da su ti odlutale misli ti se trgni,lupi sebii samacinu ako trebaXD
7.socijalizuj se,inace kad ti se nista ne desava lutaju ti misli(razmisljas o razlicitim situacijama umesto da ucis)
8.ponovi sebi:zbog koga ovo radim,zbog sebe,tudje emocije su nebitne..(+ako tii neko trazi nesto,da izadjete da ovo da ono,reci ne mogu,moram da ucim,cao...)
9.devojka sex i drugari treba da ti prave balans.ako nista od toga nemas bices pod stresom,tj sve sto imas bice ucenje i komp..
10.kad smo kod kompa,a ovo ti govori master prokastinatorXDhttp://en.wikipedia.org/wiki/Procrastination
smanji sa serijama i filmovima i igricama(ako imas problema sa time)...meni se desava da sednem da vidim nesto na kompu i prodje 2 h(ili blejim pred TV),jer ne zelim da razmisljam o obavezama,i uvek sam u fazonu moze to kasnije..e pa ne moze to kasnije,moze i mora to sad:

SEDI I UCI ODMA SAD,ISKLJUCI NEGATIVNE ELEMENTE,BUDI ODLUCAN I BUDI UPORAN...
al prvo donesi odluku zasto to sve radis,i drzi je se!!!!

11.uvek ces imati krize,i trnutke sumnje,ne prepustaj im se jer je strah najgori ubica volje,nesto sto se jos nije desilo,i protiv cega mozes da se boris...

plus ako si bas lud mozes da polepis neke motivacione poster po sobiXDDeto napisah sve cega sam se setila..
nadam se da je pomogloz;)z:shock:
Super ti je odgovor.
Možda nije loše ni da pročitaš ovu temu, ima pametnih reči http://forum.krstarica.com/showthre...i-buranija?p=22936366&viewfull=1#post22936366

Moras da naucis kako da funkcionises tako da odradis te ispite....

Zavreme studija, uvek mi je bilo lakse da ucim posle sporta.

Fitnes ili teretana ili bazen - i nakon toga sam mirna i koncentrisana.

Sport je bitan kao ventil.... Mislim da ne treba da odustajes, ako volis u principu to sto studiras.

A tarazmisljanja - batali...

Sa faxom- ili bez faxa - je kao nebo i zemlja :mrgreen:

Normalno je kakose osecas nije lako studirati, naterati se da ucis itd...
Nece to vecno trajati pokusaj da zadas neke ciljeve sebi manje...
ne mozes samo uciti druzi se sa prijateljima, pogledaj neki film itd...
I ja sam kada sam studirala imala periode kada mi nije bilo nidocega,
ali sam se zatvarala u sobu i ucila na silu...
Ne znam nema nekog specijalnog saveta osim da shvatis da ce ti isto biti tesko ako ne studiras... posla i onako nema...
Sto bi odustao tek si na pocetku...
Osecaces se dobro kada das godinu.. videces...
A sto se tice smisla zivota na religiju :)
ali ne prihvataj nista olako
preporucujem ti da citas Bibliju po malo
i da radis na svojoj duhovnosti ako te to zanima
to ti moze dati mir...
aduhovnost podrazumeva rad na ljubavi dobroti i ostalim osobinama koje su vrline.
Shvati da je tvoj zivot bitan da je ljubav bitna da trebas voleti a ne mrzeti
bolje ces se osecati...
bitno je da sam sebe pokrenes na bolje
da ne padas u ocaj nego se trudi da budes pozitivan
i nemoj da se nerviras
Znaj da to od tebe zavisi nista nemas od nerviranja
osim da ugrozis zdravlje.

Pokusaj da nastavis bez nerviranja da studiras
sretno.

pozdrav :)

Poslednja izmena:
Hvala svima na odgovorima.
Sada je malo bolje u poslednja 2 dana, poceo sam vise da ucim i da se koncentrisem i da se ne nerviram i panicim. Ipak to mi nije ni dovoljno, posto u petak imam ispit, usmeni, a skoro da nista ne znam, samo se necega secam od citanja.
Problem mi je sto recimo jutros ustajem i kazem sebi da cu uciti i onda dok sam doruckovao, pogledam na sat ono 9 i reko ajd malo da ''odmorim'' da se opustim uz net da vidim sta ima novo i tako. Tako mi se desava i kad ucim. A ucim na kompu, posto tu imam nesto zapisano i neke kao skripte, i onda ucim 15 min, predjem 2-3 pitanja i onda ajd reko malo da odmorim, udjem na net i ostanem na njemu 2 sata.
Mozda sam se jednostavno uplasio, posto nisam nikad do sad imam ispit, jos sam brucos. Faks sam upisao jer mi se dopadao, hteo sam bas taj, FPN, i u pocetku sam se bas nalozio, ucio svaki dan skoro, imao sam koncentracije super, reko nece nista da me omete i prekine, ovako cu da ucim stalno jer volim to, predmeti su mi se dopali. Medjutim, posle prvih kolokvijuma, opustim se, malo me i smorilo, iskreno sad nesto i ne volim faks, tacnije ne volim bas nista :D Samo bih lezao kuci i nista ne radio, gledao neki film, provodio dan na netu, uvece izadjem, nemam neke volje za rad. Neka me mrzovolja uhvatila. A znam da ne moze tako, jer se od nerada ne zivi, jer se moras pomuciti kako bi nesto ostvario i dobio. Samo to tako mislim, filozofiram, a u praksi to ne mogu da uradim, na svaki napor, bol se povlacim i kukam. I komp mi definitivno smeta, ali sta da radim kad su mi je tu to odakle ucim. A i ne mogu u citaonicu, posto sam daleko bas od fakulteta, ne zivim u gradu.

Al opet kazem, sad je malo bolje nego onda kad sam vam pisao, zauzeo sam neki hladnokrvniji stav, sta bude nek bude, imam jos 5 rokova i poceo sam vise da ucim.
Tad sam bio u panici, nemam vremena, sta da radim, kako sad da naucim, padam sigurno, j*bem ti faks kud ga upisa, nje to za mene, ne mogu to da podnsem itd. itd.

Pozdrav svima.

Eto Dejane naisao si na nekoliko vrlo pametnih i korisnih saveta.Kao sto je naprimer:

1.definisi sebi cilj,i ubedi sebe u to,kad god posustanes ponovi sebi,ovo radim zbog toga i toga..
10.kad smo kod kompa,a ovo ti govori master prokastinatorXD

Back