Da li moze narod koji ima isti jezik kao vecina biti manjina?

Pa bili jesu al nisu se zvali tako mada recimo Ilija Garasnin jos polovinom 19. veka u svom najcuvenijem delu "Nacertaniju" govori kako u Bosni zive Bosnjaci islamske ,pravoslavne i katolicke veroispovesti, mada se tu istoricari ne slazu nasi najpoznatiji stariji poput Corovica i Tadica govore da su danasnji bosnjaci potomci srednjovekovnih bogumila i pripadnika "crkve bosanske " koja nije bila toliko cvrsto ukorenjena i mocna kao pravoslavna i katolicka crkva pa su njeni pripadnici lakse presli na islam .Al sve jedno oni su bili Srbi i Hrvati muslimanske vere jedino a vreme kraljevine SHS i to u pravnom smislu mada su se i tada nazivali muslimanima i osecali se kao poseba etnicka grupa sto s komunci samo legalizovali i potrvdili a nikako izmislili.

svetolik trpkovic:
Pa bili jesu al nisu se zvali tako mada recimo Ilija Garasnin jos polovinom 19. veka u svom najcuvenijem delu "Nacertaniju" govori kako u Bosni zive Bosnjaci islamske ,pravoslavne i katolicke veroispovesti, mada se tu istoricari ne slazu nasi najpoznatiji stariji poput Corovica i Tadica govore da su danasnji bosnjaci potomci srednjovekovnih bogumila i pripadnika "crkve bosanske " koja nije bila toliko cvrsto ukorenjena i mocna kao pravoslavna i katolicka crkva pa su njeni pripadnici lakse presli na islam .Al sve jedno oni su bili Srbi i Hrvati muslimanske vere jedino a vreme kraljevine SHS i to u pravnom smislu b]mada su se i tada nazivali muslimanima i osecali se kao poseba etnicka grupa sto s komunci samo legalizovali i potrvdili a nikako izmislili.[/b]

E, stavrno si nepopravljiv...Evo, jasniji ne mogu biti.

- muslimani (sa malim slovom "m" ) su bili veroispovest, kao pravoslavci, kao katolici.

- Muslimani (sa velikim slovom "M" , vidiš je l') su narodnost (nac.manjina) koju su STVORILI KOMUNISTI, bre :D

- sada su NA OSNOVU TOG, OD KOMUNISTA, DATOG PRAVA postali Bošnjaci (što me baš zabole, mogu da se zovu kako god hoće), znači -

Od veroispovesti su dospeli do nacionalne manjine, a sada bi,kao što ovaj nesretnik Marin propoveda, želeli da postanu kontitutivni NAROD,po nekoj "jezičkoj" liniji bez obzira
što ONI taj jezik NE PRIZNAJU kao svoj...

Ako ti ni sada ništa nije jasno, pročitaj onaj p.p.s. ponovo...

svetolik trpkovic:
Pa bili jesu al nisu se zvali tako mada recimo Ilija Garasnin jos polovinom 19. veka u svom najcuvenijem delu "Nacertaniju" govori kako u Bosni zive Bosnjaci islamske ,pravoslavne i katolicke veroispovesti, mada se tu istoricari ne slazu nasi najpoznatiji stariji poput Corovica i Tadica govore da su danasnji bosnjaci potomci srednjovekovnih bogumila i pripadnika "crkve bosanske " koja nije bila toliko cvrsto ukorenjena i mocna kao pravoslavna i katolicka crkva pa su njeni pripadnici lakse presli na islam .Al sve jedno oni su bili Srbi i Hrvati muslimanske vere jedino a vreme kraljevine SHS i to u pravnom smislu mada su se i tada nazivali muslimanima i osecali se kao poseba etnicka grupa sto s komunci samo legalizovali i potrvdili a nikako izmislili.
A recimo Vuk Karadzic ih smatra Srbima 'islamskog zakona' (priblizno isti period).

svetolik trpkovic:
Kao sto rekoh to sto Marin prica je glupost i necu a ni kometarisem ta sranja sa jezikom samo kazem da su ti bosanski muslimani bili jako dugo posebna etnicka grupa u odnosu na Srbe i Hrvate i da nisu pali sa Marsa dolaskom komunista iako je istina da su imali drugacije naziive u zavisnosti u kojoj su drzavi ziveli.

Komšija, nemoj da vrdaš, ne pravimo mi ovde genezu nastanka Bošnjaka, već komentarišemo marinove teorije "dobronamernosti", zar ne?

Priznati su za naciju TEK kada su komunisti to učinili, nemoj da se vijamo po "praistorijama", možemo doći do ameba :D

I sada će mi neki Marin (daj Bože da je samo neki "naš" provokator u pitanju) musliman, da OBJASNI teoriju o "jezičkoj" konstitutivnosti naroda ????????????

Ti si samo uleteo malo da me opržiš, je l' :wink: Vrebaš me, komšo, vrebaš... :lol:

Salvantis:
A recimo Vuk Karadzic ih smatra Srbima 'islamskog zakona' (priblizno isti period).
Pa smatra i Ante Starcevic u tom periodu Nemanjice za Hrvatsku dinastiju pa to ne dokazuje nista niti su njegove tvrdnje tacne .Mada Vuk Karadzic nije istoricar al sve jedno ima i nekih nasih istoricara koji ih smatraju za Srbe islamske veroispovesti sto je bio deo politickih nastojanja da se potvrdi pravo Srbije na Bosnu kao sto su ih recimo i Hrvatski istoricari XIX veka smatrali za Hrvate islamske vere takodje sa slicnim ciljem da u okviru Austro-ugarske takodje steknu pravo na BiH sto se kasnije i desilo aneksijom Bosne od strane Austrije 1878. a na tim idejama za vreme II sv. rata Kvaternik i Budak ih proglasavaju za "hrvatsko cvijece". .Najverovatnije svi dananji bosnjaci poticu od Srba i Hrvata koji su se prvi doseli na Balkan jer i Porfirogenit spominje samo ove dve plemenske skupine cija je linija razgranicenja reka Neretva ali jako rano se izdvaja Bosanska drzava iako pod povremenim uticajem katolika iz Ugarske i Hrvatske i kasnije pravoslavaca iz Srbije (recimo Tvrtko I je krsten prvo kao katolik ,pa onda i kao pravoslavac)ali ona svo vreme cuva svoju posebnost i retke su hronike i srednjovekovne i kasnije koje o BiH govore iskljucivo kao o drzavi Srba i Hrvata .Iako su sve ove rasprave u moderno vreme malo bespredmetne jer se prvo tesko moze doci do tacnih cinjenica a drugo jer sta god da su sadasnji Bosnjaci bili u proslosti oni sve jdno imaju pravo da se zovu kako hoce pa i da svj jezik zovu isto tako mada nemaju pravo na kostitutivnost i na one kontradiktorne gluposti koje Marin spominje .

Архангел:
Komšija, nemoj da vrdaš, ne pravimo mi ovde genezu nastanka Bošnjaka, već komentarišemo marinove teorije "dobronamernosti", zar ne?

Priznati su za naciju TEK kada su komunisti to učinili, nemoj da se vijamo po "praistorijama", možemo doći do ameba :D

I sada će mi neki Marin (daj Bože da je samo neki "naš" provokator u pitanju) musliman, da OBJASNI teoriju o "jezičkoj" konstitutivnosti naroda ????????????

Ti si samo uleteo malo da me opržiš, je l' :wink: Vrebaš me, komšo, vrebaš... :lol:
Pa ne znam sta je Marin al je njegova price kontradiktokrna i glupa i sto bi narod rekao "sre sam sebi usta " tako da je to i ne vidim neku ozbiljnu prvokaciju niti opasnost vec vidim opasan manjak inteligencije .

Najverovatnije svi dananji bosnjaci poticu od Srba i Hrvata koji su se prvi doseli na Balkan jer i Porfirogenit spominje samo ove dve plemenske skupine cija je linija razgranicenja reka Neretva
Pa naravno, nema tu najverovatnije, nego sigurno, da ne govorimo o najstarijim slovenskim 'drzavama' formiranim na tom prostoru.

A koliko su oni zaista nacija (koja kao takva nije postojala do 1963.) je pitanje: cuvena titova 'svatko moze da bude ono sto osjeca da jeste' (pogotovo ako je do tada bio Srbin).
Cudno da branis titove tekovine po tom pitanju...

I da ne govorim o "pravu" da svaka budala izmisli poseban naziv za isti jezik na svojoj teritoriji (a evo cak i ovaj vehabija Marin kaze da je u pitanju isti jezik).

Salvantis:
Pa naravno, nema tu najverovatnije, nego sigurno, da ne govorimo o najstarijim slovenskim 'drzavama' forimiranim na tom prostoru.

A koliko su oni zaista nacija (koja kao takva nije postojala do 1963.) je pitanje: cuvena titova 'svatko moze da bude ono sto osjeca da jeste, pogotovo ako je do tada bio Srbin'.
Cudno da branis titove tekovine po tom pitanju...

A da ne govorim o "pravu" da svaka budala svoj govor proglasi posebnim jezikom ( a evo cak i ovaj vehabija Marin kaze da je u pitanju isti jezik).

ebote, ti kad opržiš, baš opržiš :D Dođe mi da branim "neprijatelja" :D

Pa, to sam mom komšiji i pokušao da pokažem, tek pod KOMUNISTIČKOM (da ne kažem ko stoji iza, bilo bi previše za jedno veče :wink: ) vlašću su postali priznati kao nacionalna manjina...

Архангел:
ebote, ti kad opržiš, baš opržiš :D Dođe mi da branim "neprijatelja" :D

Pa, to sam mom komšiji i pokušao da pokažem, tek pod KOMUNISTIČKOM (da ne kažem ko stoji iza, bilo bi previše za jedno veče :wink: ) vlašću su postali priznati kao nacionalna manjina...
E takav sam, cak i kad sam pospan ;)

I nemoj da branis svetolika, snacice se on nekako :D

Salvantis:
E takav sam, cak i kad sam pospan ;)

I nemoj da branis svetolika, snacice se on nekako :D

Sačuvaj Bože da ga branim, rečit je on...Nego takvi kao on lako upadnu u zamku, pri tome ne mislim da je glupson, nego ista priča kao kod večine zaluđenika sa preteranim konzumisanjem floskula o "demokratskim vrednostima, evroatlantskim integracijama" i sl.

Tu se lako pobrkaju neke žabice i babice...Uz to se i zaboravi ko je ko (bio) :wink:

Salvantis:
Ma dzaba, dok se svetolik priseti, eto i zore (eno ode cak i onaj 123456789 na spavanje).

Idem i ja, pa cu da vidim sta je sutra odgovorio ( a nije bas da necu moci da zaspim od iscekivanja).
Poz ;)

De ćeš bre! Nema nikoga s kim bi se posvađ'o k'o čo'ek ,sad i ti ode...A taman sam smislio kako da te syebem, a ti pobeže...c-c-c-c-c... :D

Salvantis:
A nisam jos otisao, sta ces sad ?! A? AAAAAAA?!

adem_ks:
a jesu li srbi na kosovu konstutivan narod, iako ih ima oko 10% ili manje ili manjina???
А да ли бисте ви били било какав народ,да неко довољно економски и војно јак нађе добар разлог,направи још један рат на Балкану и растера вас по другим државама?
Размисли о томе каква питања постављаш...8-)

Back