Da li mogu dobiti recept za antibebi pilule sa 17 godina?

Не треба ти никаква специјална храброст,
како ти жене објаснише
одеш директно код гинеколога,
сестри на шалтеру у три речи кажеш:
"Желела бих преглед код гинеколога, имам болне циклусе."

Никаква даља објашњења њој не треба да дајеш.
Питаће те јесте ли већ били овде, реци нисам,
отвориће ти картон, шта пита реци,
о својим проблемима њој не причаш ништа, то ћеш доктору !!!

Могуће је да ће покушати да те збуни,
да ти поставља потпитања,
могуће је да се мешају друге сестре ...

Не обраћај пажњу,
оне ти не могу помоћи, нити ти треба њихово разумевање ни подршка !

Ако сестра настави са нападима, само кулирај и ништа не објашњавај !
"Боли ме доле" је сасвим довољно.

Где, лево, десно ... ма доле !
Готово.
Uh, važi, retko kad sam po zdravstvenim ustanovama jer sam generalno dobrog zdravlja, pa sam slabija što se tiče znanja oko tih nekih procedura. Trudiću se da svedem tu neku prvobitnu komunikaciju na minimum, a doktoru ću već sve lepo objasniti, baš kao što ste rekli. :D

Zdravo, izvinite ako je malo banalna i glupa tema, prosto moram da je pokrenem.

Pre nego što neki od vas krenu da me spuštaju, da, ja jesam aktivna sa svojim dečkom, ali smo zaštićeni i razlog zašto želim da krenem da pijem pilule NIJE da bi on mogao “da skine gumicu”. On to nikada nije ni predložio, niti zna da ja ovo želim (bar ne još uvek, planiram da mu kažem ukoliko se realizuje).

Nemam dobar odnos s majkom, te se ne osećam slobodno da nju pitam, zato što bi me samo navređala i osuđivala, i zato se nalazim baš na ovom forumu. Da li je uopšte moguće dobiti recept za antibebi pilule kao maloletna osoba, bez znanja roditelja?

Najveći razlog zbog kojih želim da krenem da ih pijem jesu obilne i jako bolne menstruacije. Čitam o piluli mesecima unazad i stvarno se čini kao okej solucija za moj problem.
Prva 2 dana trajanja ciklusa sam maltene nepokretna od samih bolova (a tolerancija na bol mi je jako visoka i tolerantna sam osoba) i često moram da izlazim sa nastave zbog istih. Profesori uvek primete kada prebledim, nekada i dobijem lakši oblik migrene, pa krene da mi se muti slika.
Lekovi protiv menstrualnih bolova maltene mi uopšte ne pomažu, ili je to jako kratkoročno olakšanje, te se uskoro vrate bolovi.

U porodici nemamo istorijat cisti na jajnicima ili bilo kakvih oboljenja vezanih za reproduktivni sistem, te tu opciju otpisujem. Smatram da mi je ciklus samo jako obilan i bolan, te sam izvukla deblji kraj, za razliku od nekih žena sa malo više sreće što se genetike za to tiče.

Molim vas da mi napišete Vaša iskustva s nekim pilulama, nakon što mi odgovorite na prvobitno pitanje, koje je navedeno u samom naslovu. Jako mi je bitno da roditelji ne saznaju. Biću punoletna već na leto, te neću morati dugo to da krijem, ali smatram da moj bol postaje nepodnošljiv, i neću moći da ga trpim još preko pola godine.

Usput, zanima me kako uopšte da zakažem taj lekarski pregled. Koje odeljenje da zovem i šta da tražim? Više nemam izabranog lekara, jer je skoro otišla u penziju.
Dopunjujem sopstveno pitanje :D
Kada zakažem pregled (razmišljam o privatniku), da li mogu zakazati samo konsultaciju ili moraju i nešto fizički da pogledaju? To bi mi bilo krajnje neprijatno, zato i pitam.

Kada zakažem pregled (razmišljam o privatniku), da li mogu zakazati samo konsultaciju ili moraju i nešto fizički da pogledaju? To bi mi bilo krajnje neprijatno, zato i pitam.
Da bi ti nesto konkretno rekli moraju te pregledati bar na ultrazvuk.To moze preko stomaka i nije neprijatno.
Ostalo ce ti reci ako bude trebalo,a u svakom slucaju ne mogu te natjerati,ako ti ne zelis.
Mada,ni to nije tako strasno i ne traje dugo.

Hvala! Izvinite ako davim pitanjima, samo želim da znam u šta se upuštam
Ne davis,tu smo da pomognemo.😉
Inace,stvara se bespotrebna fama oko ginekoloskog pregleda.Cak i neki ljekari je stvaraju.A za zene da i ne pricam.🙂
Jeste malo neprijatno,ali nista ne boli i ne traje dugo.
A ti nisi ljekarima ni prva,ni poslednja i nista nece vidjeti sto vec nisu.🙂

Ne davis,tu smo da pomognemo.😉
Inace,stvara se bespotrebna fama oko ginekoloskog pregleda.Cak i neki ljekari je stvaraju.A za zene da i ne pricam.🙂
Jeste malo neprijatno,ali nista ne boli i ne traje dugo.
A ti nisi ljekarima ni prva,ni poslednja i nista nece vidjeti sto vec nisu.🙂
U potpunosti mi je sve to jasno, ali samo kada mi se uključi racionalna strana mozga. Kada me preuzme panika, to se momentalno gasi i nastaje tragedija najvišeg stepena. :p

A da ima i arogantnih ginekologa,ima.
Zato se prvo raspitaj ako mozes za pozitivna iskustva pa idi kod takvih.
Jeste, baš zato se razmišljam za privatnika, jer pitala sam drugaricu koja je imala problema sa jajnicima te je krajnje često išla na preglede, kaže da su u našem DZ uglavnom muški ginekolozi (što ni kod nje ni kod mene ne dolazi u obzir), a ženski su jako neprijatni i nisu od pomoći.

Jeste, baš zato se razmišljam za privatnika, jer pitala sam drugaricu koja je imala problema sa jajnicima te je krajnje često išla na preglede, kaže da su u našem DZ uglavnom muški ginekolozi (što ni kod nje ni kod mene ne dolazi u obzir), a ženski su jako neprijatni i nisu od pomoći.
To ti nema nikakve veze da li je musko ili zensko.Ja sam sa zenskim npr. imala vrlo neprijatna iskustva,dok sa muskim ne.
Zene znaju verbalno biti neprijatnije cak.
Zato neka ti to ne bude presudno.
Gledaj ih kao bespolna bica.😀
Bitno je da su strucni i ljubazni,pol je nevazan.

To ti nema nikakve veze da li je musko ili zensko.Ja sam sa zenskim npr. imala vrlo neprijatna iskustva,dok sa muskim ne.
Zene znaju verbalno biti neprijatnije cak.
Zato neka ti to ne bude presudno.
Gledaj ih kao bespolna bica.😀
Bitno je da su strucni i ljubazni,pol je nevazan.
Onda ću se bolje raspitati generalno i kod drugih ljudi, pa ću sama doći do nekog zaključka.

Pregledaće te naravno svako privatno ili državno pre eventualnog prepisivanja terapije. Stručna greška je da te neko ne pregleda i to pre svega nije dobro za tebe.
Evo ovako , u DZ sigurno imaš ginekologa i tamo postoji Savetovalište za mlade koje vodi iskusan ginekolog baš posebno za mlade devojke , odeš i to je to. Za informaciju bilo kakvu niko neće obaveštavati roditelje niti im je to posao, idi slobodno. Ja sam pitala dvoje ginekologa ali oni ne vode mlade, ali kažu da ne bi trebalo da je potrebna saglasnost roditelja, ali opet to nije konkretan odgovor.
U tom savetovalištu znaju konkretno.

Pregledaće te naravno svako privatno ili državno pre eventualnog prepisivanja terapije. Stručna greška je da te neko ne pregleda i to pre svega nije dobro za tebe.
Evo ovako , u DZ sigurno imaš ginekologa i tamo postoji Savetovalište za mlade koje vodi iskusan ginekolog baš posebno za mlade devojke , odeš i to je to. Za informaciju bilo kakvu niko neće obaveštavati roditelje niti im je to posao, idi slobodno. Ja sam pitala dvoje ginekologa ali oni ne vode mlade, ali kažu da ne bi trebalo da je potrebna saglasnost roditelja, ali opet to nije konkretan odgovor.
U tom savetovalištu znaju konkretno.
Puno hvala što ste se raspitali :heart:
Potražiću savetovalište prilikom zakazivanja termina i to bi onda trebalo da je to. Stisnuću zube i preguraću, što se mora, mora se.

E sada ja je nisam osvrtala na taj problem sa mamom.
To je tvoja mama , ona te voli , ti si njeno dete trebalo bi da progutate neprijatnost i pričate o svemu , a ako ti je prijatnije i ako imaš tetu možeš i njoj da se poveriš za početak.:heart:
Teta taman i živi pored samog DZ-a, tako da mogu svratiti kod nje pre i nakon pregleda, poput neke vrste utehe :D
Mnogo lupetam, ali tako mi je lakše da sve izguram

Puno hvala što ste se raspitali :heart:
Potražiću savetovalište prilikom zakazivanja termina i to bi onda trebalo da je to. Stisnuću zube i preguraću, što se mora, mora se.
Tako je , oni baš rade sa mladim devojkama , odeš i to je to. Što se kaže , samo da pitaš i informišeš se za početak . Zato postoje i verujem da će biti prijatni.
Ja bih te vodila, veruj mi

Back