Da li mogu da tuzim WIZZAIR ???

samozvezda

Početnik
Poruka
1
31og avgusta ove godine doletela sam sa wizzair-om u Svedsku iz Beograda kao turista.Povratnu kartu sam imala za 30.septembar,3-4 dana pre leta(za Beograd) kad sam otisla na njihov sajt da uradim „web chack in” pisalo mi je da je avion odleteo.
Okrenula sam avio kompaniju i objasnila problem.Rekli su mi da nisam imala odgovarajuca dokumenta kada sam sletela na aerodrom,da nisam mogla da prođem pasosku kontrolu i da sam 2. septembra deportovana za Srbiju ?! Objasnila sam da sam prošla pasosku kontrolu bez problema i da se još uvek nalazim u Svedskoj.
Rekla sam da je neko ko je tad deportovan verovatno njihovom greškom dobio moju kartu...
Slali su me sa jednog broja na drugi i tako par puta,da bi mi na kraju rekli da im u kompjuteru stoji da je „moje ime” deportovana 2. septembra i da ako je neka greška,TO NIJE NJIHOVA.Samo za telefonski racun sto sam razgovarala sa njima sam potrosila 40 eura,karta koja je kupljena je nestala,stres i nerviranje da ne pominjem.
Otisla sam pravo u policiju i pricala sa jednim policijskim inspektorom.Proverio je moje podatke preko kompujtera i rekao da je sve u kompjuteru regularno,da ne stoji nigde da sam deportovana i da je to greška avio kompanije.
Rekao mi je da kupim novu kartu i da posaljem predstavnistvu wizzair-a sve dokaze,racune nove karte,listin mobilnog telefona...i da im dam ime i prezime i kontakt telefon tog policajca koji će to da potvdri.Ukoliko zatreba dobicu i papir od policije da je sve cisto.
Da li pored refundiranja mojih dodatnih troskova mogu da im zapretim tuzbom?da li uopste i po kom osnovu mogu da tuzim wizzair pored navedenih stvari recimo i za pretrpljeni stres...?

31og avgusta ove godine doletela sam sa wizzair-om u Svedsku iz Beograda kao turista.Povratnu kartu sam imala za 30.septembar,3-4 dana pre leta(za Beograd) kad sam otisla na njihov sajt da uradim „web chack in” pisalo mi je da je avion odleteo.
Okrenula sam avio kompaniju i objasnila problem.Rekli su mi da nisam imala odgovarajuca dokumenta kada sam sletela na aerodrom,da nisam mogla da prođem pasosku kontrolu i da sam 2. septembra deportovana za Srbiju ?! Objasnila sam da sam prošla pasosku kontrolu bez problema i da se još uvek nalazim u Svedskoj.
Rekla sam da je neko ko je tad deportovan verovatno njihovom greškom dobio moju kartu...
Slali su me sa jednog broja na drugi i tako par puta,da bi mi na kraju rekli da im u kompjuteru stoji da je „moje ime” deportovana 2. septembra i da ako je neka greška,TO NIJE NJIHOVA.Samo za telefonski racun sto sam razgovarala sa njima sam potrosila 40 eura,karta koja je kupljena je nestala,stres i nerviranje da ne pominjem.
Otisla sam pravo u policiju i pricala sa jednim policijskim inspektorom.Proverio je moje podatke preko kompujtera i rekao da je sve u kompjuteru regularno,da ne stoji nigde da sam deportovana i da je to greška avio kompanije.
Rekao mi je da kupim novu kartu i da posaljem predstavnistvu wizzair-a sve dokaze,racune nove karte,listin mobilnog telefona...i da im dam ime i prezime i kontakt telefon tog policajca koji će to da potvdri.Ukoliko zatreba dobicu i papir od policije da je sve cisto.
Da li pored refundiranja mojih dodatnih troskova mogu da im zapretim tuzbom?da li uopste i po kom osnovu mogu da tuzim wizzair pored navedenih stvari recimo i za pretrpljeni stres...?

U Evropi postoji propis vezan za prava putnika u aviosaobraćaju i odnosi se na sve prevozioce kojima je sedište u EU ili one koji su van EU ali im je bar jedna tačka bilo polazna ili odlazna bilo koji aerodrom unutar EU. Postoje tačno popisane situacije u kojima se putnik može naći i iz ovoga što si navela imaš pravo na naknadu i to po više osnova.

In the event of denied boarding, the passengers concerned have the right to:

reimbursement of the cost of the ticket within seven days or a return flight to the first point of departure or re-routing to their final destination;
care (refreshments, meals, hotel accommodation, transport between the airport and place of accommodation, two free telephone calls, telex or fax messages, or e-mails);
compensation totaling;
- EUR 250 for all flights of 1500 kilometers or less;
- EUR 400 for all intra-Community flights of more than 1500 kilometers, and for all other flights between 1500 and 3500 kilometers
- EUR 600 for all other flights.

This Regulation is applicable to all worldwide airlines when departure takes place within the EU and, in the case of flights from outside the EU to a destination within the EU, only to airlines licensed in a Member State of the EU.

Ovde ti je link sa objašnjenjima kako da se i kome žališ, cela procedura je na engleskom. Prvo moraš da se obratiš prevoziocu i podneseš sve dokaze, a u slučaju da ne dobiješ odgovor u roku od 7 dana, ideš na stepen više, a to su nacionalne organizacije za zaštitu prava potrošača. S obzirom da mi nismo član evropske unije, mislim da u slučaju da ne dobiješ nikakav odgovor od aviokompanije, logično je da se obratiš toj organizaciji u Madjarskoj, s obzirom da je tamo sedište kompanije prevozioca u tvom slučaju, ali iskreno pre bih pokušao sa identičnom organizacijom u Švedskoj, jer se ceo dogadjaj odvijao na njihovoj teritoriji tako da postoji osnov na koji možeš da se pozoveš, a i precizniji su po tom pitanju zaštite potrošača.

http://www.airpassengerrights.eu/en/how-to-complain.html

Back