Imam problem, imam 14 godina i visoka sam 150cm, najniza sam u razredu i imam preveliku zelju da porastem jos. Imam dosta obaveza oko skole i nemam vremena da treniram nista. Treba mi saver o tome sta da radim i ima li mogucnosti da bar malo porastem.
Natia, nemoj sebe opterecivati i osecati grizu savesti jer nemas vremena da koristis nesto da bi porasla....Veruj mi, od treniranja neceg se ne moze rasti.... Meni tako otac nije dozvoljavao da dizem tegove do 18-e godine, kao iskilavicu se i ostati "mali" pa opet nisam narastao ne znam ni ja sto....A ovi neki drugi sto trenirali tada i dizali tegove (za koje se veruje da smanjuju rast mladima) evo ih sada izrasli 2 metra....
Isto je i sa kosarkom i slicnim sportovima - samo obrnuto. Niko nije onoliki zbog igranja kosarke, skakanja i istezanja, nego velike ljude privlaci kosarka, najlakse im je da skoce do kosa, pa se stvara lazan dojam da se treniranjem kosarke raste a npr dizanjem tegova smanjuje.
Ovo su sve velike zablude i covek nikako ne moze uticati ni na to da poraste vise nego sto bi niti da se smanji i ne dostigne svoj puni potencijal (tipa izrastao bi preko 2 metra a on uzme trenira neki sport i ostane na 174 npr...Naravno, izuzetak su teske neke bolesti koje doprinose savijanju kicme, zatim kada se ne luci hormon rasta kako treba i sl...
Tako da treniranje i neko preveliko uticanje na rast ne postoji, nemoj niko da te laze, i nemoj da zameras sebi jer ne stizes da treniras nesto i kao izrasla bi zbog treniranaj 20cm a ovako kao neces....
Nama je zapisano u DNK lancu tacno koliko cemo izrasti, kakve cemo imati extremitete, razne osobine, pa cak i karakteristican hod, nacin kijanja, kasljanja i ostalo....
Celokupan nas zivot, odredjena ishrana i bavljenje sportom je dobro po zdravlje, ali to ne izduzuje i ne skracuje coveka.....Mozda eventualno ima efekta 1cm..... Mada ni toliko....Previse je tu faktora u igri da bi se to izracunalo.
A da li si 150cm ili 151 il 149 to je "isto" i niko zivi nece videti neku krucijalnu razliku.
Pogledaj svoje roditelje - ako su oni niski - to ti je sto ti je, bolje prihvati to sto pre. Ako su srednje visine ili visoki - ti ces onda da porastes veoma brzo u nekom narednom periodu...
Uostalom i da ostanes najmanja, ti si zenskog pola, nisi muskog pa da te to sada brine - "vecina devojaka je veca od mene kada im pridjem svi me odbijaju sta da radim". Ti si zensko i ok je kada je zena mala pa je zovu zenica i mnogima to deluje onako slatko....Stavise, mnoge bas male zene na kraju imaju partnere od 2 metra.
Tako da to sto si niska nista ne znaci i nista ne gubis, jedino ako ti sama sebi pravis problem i nesto umislis u svojoj glavi a to je mnogo gore od "problema" biti mnogo mali ili mnogo veliki, mnogo mrsav, mnogo debeo i sl....
Ai uvek ce ti nesto faliti, ne postoji sasvim zadovoljan covek - da nisi niska, kukala bi sto si debela ili nedovoljno fit, da nisi ni to onda bi kukala sto se ne mozes ugojiti nego ti pantalone stoje kao muskarcu, pa onda - imas previse klempave usi, pa preveliki nos, pa ruzne zube - i uvek osoba zenskog pola izmisli sebi neki razlog za tugu, depresivno razmisljanje i ponasanje i katastrofiranje, te mucenje i pacenje u zivotu.
Nemoj to da dozvolis sebi.
Biti nizak nije nista lose, niti si onesposobljena u necemu....Dobro, mozda u tome da igras poziciju centra u zenskoj kosarci...

Sve ostalo mozes.
Budi zahvalna sticaju okolnosti takva kakva si. Zamisli da si se rodila kao Nik Vujicic bez ruku i nogu.... On je koliko ono bese 50cm?
Ako te ovo nastavi muciti i ako precesto se merkas i razmisljas hoces li jos porasti, kada, koliko, zelis sto pre i uznemirena si, mozes slobodno posetiti skolskog psihologa i porazgovarati sa njih/njom, kako bi te uverio da to nije sve u zivotu, kao i kako da lakse prihvatis sebe takvu kakva si, i da ti to ne bude neki ometajuci faktor za zivljenje zivota punim plucima a istovremeno da si zadovoljna sobom u potpunosti.
Jer samo covek koji je zadovoljan sobom moze imati i kontakte sa ostalima ok.
- - - - - - - - - -
I da, jos uvek si mlada, imas ti jos dosta da rastes, ne brini, uzivaj u zivotu, te godinice nece nikada da ti se vrate, iskoristi sada to vreme da uzivas i budes srecna a ne da se mucis takvim mislima da li cu da porastem jos malo ili necu, koliko cu, kada ce to biti i sl.