Да ли је возачима ипак одзвонило?

Imam decu, a ne vidim šta je problem ako navedem da multikompanije širom sveta gaze preko leševa i otimaju šta stignu.
Naplata parkinga elektronskim putem ne predstavlja potencijalnu opasnost. Brkaš babe i žabe. Nisam ja protiv tehnike koja će nam pomoći, ali jesam protiv ugrožavanja života zbog nečijeg profita, a naročito ideje da mašine budu gazde a ne mi.
Ako ti ne možeš ništa da zaključiš na osnovu tog snimka to je tvoj problem. Drugi mogu. Uzgred, da li ti je poznato da sad možeš nabaviti ometač signala već za stotinak evrića?

I mene to zanima, pošto se često vozim autobusom, pa da ne sedam slučajno u tako neki bez normalne kontrole. :mrgreen:

Ne brkam ja babe i žabe. Time se bavim i vrlo dobro znam šta je moguće postići trenutnim algoritmima. I ono što je sada tehnološki veliko i nepredvidivo za 50 god će biti trivijalno. Ko to ne shvati nagrabusiće. Ne razumeš kako funcioniše naplata parkinga o kojoj sam pisao. Ali o tome možemo da pričamo, a ne da pišemo poruke. Jel važi?
Što se tiče video snimka, to me uopšte ne interesuje, jer kao što sam rekao youtube snimak ne može biti izvor bilo kakvog zaključka.

I ostali vidovi saobraćaja. Automobilski saobraćaj je idealan za buduća istraživanja automatskog upravljanja.
Da malo pojasnim stvari Dlugomiru. Kada npr. plaćaš parking tebi kamera snimi registarski broj i automatski otvori rampu. To je samo jedan mali doprinos automatizaciji koji pokazuje da nema granica napredovanja tehnologije. Takođe, pre 100 godina ljudi nisu imali pojma da je nešto tako moguće.
Kao sto je potrebna posebna infrastruktura za obicne automobile, tako ce biti potrebna posebna infrastruktura i za automatizovane automobile. Za sva masovna preuredjenje bice potrebno vreme i novac.
Zato ocekujem da ce se prvo automatizovati veliki gradovi, a u njima prvo javni prevoz i robni prevoz na fiksnim relacijama.

Automatizacija metroa pokazuje da je vec moguce kontrolisati kretanje objekta, voz, ako mozes da kontrolises okruzenje, sinsko vozilo, nema ukrstanja, kontrolisani ulaz i izlaz putnika. Obican saobracaj je jos uvek previse haotican za masovnu automatizaciju, pored unapredjenja vozila, bice potrebno i podesavanje infrastrukture.

Колико сам читао, број несрећа ће бити много мањи са аутоматизованим превозним средствима него када је реч о људском фактору.
Може ли ово да се оспори?
Pravo je pitanje da li to neko može da dokaže. To je samo obećanje, a toga smo se naslušali ...
Kao što neko reče šinska vozila bi najpre mogla da se učine koliko toliko bezbednim na taj način, mada i za njih ostaje pitanje šta sa ometačima, tunelima i ostalim?

Ne brkam ja babe i žabe. Time se bavim i vrlo dobro znam šta je moguće postići trenutnim algoritmima. I ono što je sada tehnološki veliko i nepredvidivo za 50 god će biti trivijalno. Ko to ne shvati nagrabusiće. Ne razumeš kako funcioniše naplata parkinga o kojoj sam pisao. Ali o tome možemo da pričamo, a ne da pišemo poruke. Jel važi?
Što se tiče video snimka, to me uopšte ne interesuje, jer kao što sam rekao youtube snimak ne može biti izvor bilo kakvog zaključka.
Može, ali tebi se zaključak ne dopada, o tome se radi.

To nije glupost nego stvaran događaj. Ne moraš ga pogledati, masa drugih ljudi je videla. Zatvaranje očiju pred istinom je nećr eliminisati. Suština je u sledećem - napredak tehnike u svrhu olakšavanja čovekovih aktivnosti je uvek dobrodošao, ali ako tehnika treba da vlada ljudima da bi neoliberalni japiji i IT menadžeri zgrnuli više para, s tim se odgovorni ljudi neće složiti. Tehnika baš kao i vatra može biti odličan sluga, ali i veoma zao gospodar. Poenta je u tome da se ovo drugo ne dozvoli.

Poslednja izmena:
Nemoj molim te sa tim sajtovima. Ti sajtovi nemaju veze sa naukom i ovom temom osim onako šarlatanski da se raspravlja. HBO je filmski kanal, dok je B92 postao tabloid pre par meseci, ali i pre toga nije imao veze sa naukom.
Ako želiš nešto stvarno da pročitaš o veštačkoj inteligenciji probaj sa časopisima poput "Neural Networks", "Artificial Intelligence Review" ili "International Journal of Machine Learning and Cybernetics".
Ovo što si naveo nije ni na nivou amatera.

Ako je tebi ispod nivoa da raspravljaš o nečemu što se realno dešava to je tvoj problem. Suština problema je u tome što veštačka inteligencija različito i često nepredvidljivo reaguje na nepredviđene situacije, a o mogućnosti da se ometanjem dovede do problema da i ne pričam. Znači neke radnje se mogu raditi po automatizmu, druge ne, ali u svakom slučaju ljudi uvek moraju imati kontrolu.

Ako je tebi ispod nivoa da raspravljaš o nečemu što se realno dešava to je tvoj problem. Suština problema je u tome što veštačka inteligencija različito i često nepredvidljivo reaguje na nepredviđene situacije, a o mogućnosti da se ometanjem dovede do problema da i ne pričam. Znači neke radnje se mogu raditi po automatizmu, druge ne, ali u svakom slučaju ljudi uvek moraju imati kontrolu.
Zar nije poenta automatizacije da ljudi prepuste kontrolu?

Не знам да ли се уопште може назвати вештачком интелигенцијом то што управља аутоматизованим возилима. Нема ту неке праве интелигенције, само сложенији алгоритми и технологија. Не видим како ће машине посебно командовати ван онога што им човек зада.

Sedi jedan. I nastavi da čitaš dnevnu štampu.

Не знам да ли се уопште може назвати вештачком интелигенцијом то што управља аутоматизованим возилима. Нема ту неке праве интелигенције, само сложенији алгоритми и технологија. Не видим како ће машине посебно командовати ван онога што им човек зада.
Možda komandovanje nije prava reč, ali činjenica je da čovek u slučaju odsustva vozača neće moći da učini ništa ako se bude desilo nešto nepredviđeno.

Teoretski sve to lepo zvuči, malčice je drugčije u praksi. Recimo ovaj slučaj: https://forum.krstarica.com/threads...pilot-vozilo-skrenulo-u-pogresan-smer.827770/

Samo jedan od brojnih primera koji pokazuju kako vožnja nije rutinska i šablonska stvar. Sasvim lepo možeš naučiti robota da pravi automobil i to će ići savršeno jer uvek radi istu stvar, ali kad se desi nešto nepredviđeno softver se pogubi.

Back