Da li je Vojvodina donela odluku o prisajedinjenju Srbiji ili je osvojena?

U 15. veku Hrvati postaju većina u Slavoniji (izuzev istočne) a Srbi u Sremu i južnom Banatu.

monemz15w.jpg

To tad još nisu Hrvati. To su Slovinjani.

Tačno. Hrvatska svest u Slavoniji se razvija dosta kasno.

Katolički Sloveni uglavnom.

To tad još nisu Hrvati. To su Slovinjani.
Антун Радић (рођак Стјепана Радића) 1904. године о кроатизацији католичких Славонаца односно Шокаца/католичких Раца.

славонци1 (5).jpg

@Crnugović @sumljiv_tip @Aranko @Khal Drogo

Косооки Авари су били на Балкану пре Срба. Неки чак тврде да су Авари довели Словене на Балкан.

Nešto i nije previše ostalo od njih kako bismo potvrdili takve navode. Osim naravno Hrvata, a u svakom slučaju je reč o nižoj rasi što njihova "dostignuća" i pokazuju. Samo prisustvo nečega nije dokaz kvaliteta, jer recimo na ovim prostorima prisutne su takođe i bubašvabe :kafa:

Постави бар један научни рад, објављен у светској научној литератури који користи терминологију "словенска генетика" па ћемо да разговарамо.

Postavljeno ti je barem pedeset, a nije u mojoj moći da nateram slepca da progleda.

Naravno da može. Primera radi 51 posto odgovori "da", 49 posto odgovori "ne", kakvu većinu imaju ovi sa "da"?
Apsolutnu. Apsolutna većina je sve preko 50%, a relativnu većinu imaju recimo Crnogorci u Crnoj Gori (Crnogorci - 45%, Srbi - 28,9%, Bošnjaci - 8,6%, Albanci - 4,9%...), dakle kada jedna opcija ili grupacija sama ima većinu, ali ne prebacuje 50%.

Apsolutnu. Apsolutna većina je sve preko 50%, a relativnu većinu imaju recimo Crnogorci u Crnoj Gori (Crnogorci - 45%, Srbi - 28,9%, Bošnjaci - 8,6%, Albanci - 4,9%...), dakle kada jedna opcija ili grupacija sama ima većinu, ali ne prebacuje 50%.

Tačno, doduše i ja sam nešto permutovao kada sam pričao o apsolutnoj i relativnoj većini, misleći na to da su Slovenci u Koruškoj u velikom procentu glasali za ostanak u Austriji.

Postavljeno ti je barem pedeset, a nije u mojoj moći da nateram slepca da progleda.
Нисам ја слепац него си ти научно необразован.

Очито не умеш да разликујеш науку од пучког схватања света. Питао сам те да поставиш бар један научни рад који би користио терминологију "словенска генетика" а ти то ниси урадио јер таквих радова нема. Ко год ради онај генетски вебсајт или није научно настројен или намерно користи погрешну терминологију да би задовољио очекивања муштерија који му плаћају за услугу а махом нису научно обавештени.

А није превише тешко да се схвата да "словенска генетика" или "германска генетика" или "романска генетика" нису научно образложене због тога што разне генетске црте (хаплогрупе итд) које се данас налазе као микс у саврменим народима су много старије од настанка дотичних народа.

Специфично говорећи о Словенима, они се по први пут појављају на сцени историје тек у шестом веку. Током наредних неколико векова словенски језик преплавља пола Европе и прогута велики број народа који су били споменути у античкој историји и који раније нису говорили словенски: на пример Илире, Трачане, Дачане, Сармате, итд.

Теорије о настанку древних Словена су проблематичне. Тврде да су Словени постојали вековима ако не миленијумима негде на некој малој територији данашње Украјине и говорили један језик који се током ток дугог периода није мењао. Затим је та група људи нагло доживела невероватну демографску егзплозију и проширила се од Балтичког до Егејског Мора и од Елбе до Урала.

Нисам ја слепац него си ти научно необразован.

Очито не умеш да разликујеш науку од пучког схватања света. Питао сам те да поставиш бар један научни рад који би користио терминологију "словенска генетика" а ти то ниси урадио јер таквих радова нема. Ко год ради онај генетски вебсајт или није научно настројен или намерно користи погрешну терминологију да би задовољио очекивања муштерија који му плаћају за услугу а махом нису научно обавештени.

А није превише тешко да се схвата да "словенска генетика" или "германска генетика" или "романска генетика" нису научно образложене због тога што разне генетске црте (хаплогрупе итд) које се данас налазе као микс у саврменим народима су много старије од настанка дотичних народа.

Специфично говорећи о Словенима, они се по први пут појављају на сцени историје тек у шестом веку. Током наредних неколико векова словенски језик преплавља пола Европе и прогута велики број народа који су били споменути у античкој историји и који раније нису говорили словенски: на пример Илире, Трачане, Дачане, Сармате, итд.

Теорије о настанку древних Словена су проблематичне. Тврде да су Словени постојали вековима ако не миленијумима негде на некој малој територији данашње Украјине и говорили један језик који се током ток дугог периода није мењао. Затим је та група људи нагло доживела невероватну демографску егзплозију и проширила се од Балтичког до Егејског Мора и од Елбе до Урала.

Ne, već si ti ostrašćen. Kolege su ti ovde postavljale milion puta naučna istraživanja gde je slovenska genetika, na primer, jasno odvojena od starosedelačke genetike, koja ne mora da bude nužno vlaška. Dakle, da ti uprostim, sve ono što se može svrstati u slovenski klaster, kako god ti to razumeo ili razlikovao od klastera kojem pripada tvoj narod, opet ispada da je naša komponenta znatno prisutnija kod tvog naroda nego što je starosedelačka kod našeg naroda. Pa ti sad vidi ko je koga tu asimilovao :whistling:

Кад од појединих Војвођана чујем склопове пупут "наши Немци" и "било нам је боље у Аустро-Угарској него у Југославијама и Србији" дође ми да узмем конопче и да се бесим што би рекли наши јужњаци.
Немци и Мађари у Хабзбуршкој монархији су Србe, православце али и Словене генерално сматрали субхуманима тј. нижом расом.

@RickRoss @brundoje @Perperius @vučji čopor
Zagrebi malo po takvom "Vojvođaninu" i ispod površine ćeš naići na ratnog saveznika Hrvata u proteklim ratovima.

Naučno je potvrđeno da se "Vojvođani" takvog stava ne preklapaju sa Vojvođanima koji govore o, na primer, "našem Vukovaru".

Svakako, to što se nešto prvi put pojavljuje u istoriji kao istoriografiji, ne znači da je tad i prvi put nastalo u objektivnoj stvarnosti.

Na primer, da nije postojala neslovenska pismenost već da se čekalo da Sloveni postanu pismene nacije, prvi put bi se pojavili u 9. veku.

Zagrebi malo po takvom "Vojvođaninu" i ispod površine ćeš naići na ratnog saveznika Hrvata u proteklim ratovima.

Naučno je potvrđeno da se "Vojvođani" takvog stava ne preklapaju sa Vojvođanima koji govore o, na primer, "našem Vukovaru".
Има Срба из Војводине који говоре то што сам навео, оних чији преци су страдали у WW2 од Хрвата, Немаца и Мађара.
Нажалост ми смо народ са кратким памћењем.

Poslednja izmena:
Срби су 1690. године са Чарнојевићем населили мањи део данашње Војводине, само део Бачке. Населили су осим дела Бачке и Барању и западну половину данашње Мађарске. Источни Срем и Банат су тада и даље били под Турцима (остали су под Турцима до 1718. године). Међутим, у току Ракоцијевог устанка 1703-11 много Срба је протерано из данашње западне Мађарске од стране мађарских револуционарних снага (неки су и побијени) и они су се повукли јужније у Барању и Бачку, а наком 1718. део тих Срба се преселио у Срем и Банат кад од тамо протерани Турци.
Од једног Сремца који врло добро познаје историју Срема сам чуо да су преци мањег дела сремских Срба (без досељеника у 20-ом веку) дошли са Чарнојевићем, и да има знатно више оних чији су преци били у Срему и у 16-ом и 17-ом веку током турске владавине као и оних чији преци су се доселили у Срем из крајишких крајева у 18-ом и 19-ом веку.
Upravo tako. Tok i karakter seobe pod Čarnojevićem su u popularnoj svesti u Srbima potpuno netačni i iskrivljeni.

Niko od Srba ne zna za Jovana Nenada ili Todora Vršačkog, skoro niko ne zna za Despota Stefana i lozu Brankovića, ali zato svi "znaju" da je Vojvodina do seobe pod Čarnojevićem bila naseljena Mađarima, a da su Srbi u nju došli kao izbeglice pod Turcima. Ako naša država ne pokrene neke mehanizme reedukacije odraslih kroz medije, informativni i zabavni program, ostaćemo kolektivno izgubljeni u vremenu i prostoru. Tu internet i društvene mreže samo pogoršavaju stvari, jer stvaraju obilje informacija i iskrivljuju stvarnost u drugom smeru kroz fantastične i nenaučne teorije.

Ili da se nastava istorije u školama reformiše i prilagodi bukvalno debilima, pa kao tablicu množenja neke osnovne činjenice po 500 puta ponavljati, jer se sve ove stvari uče u školi ali ih niko ne zapamti.

Има Срба из Војводине који говоре то што сам навео, оних чији преци су страдали у WW2 од Хрвата, Немаца и Мађара.
Нажалост ми смо народ са кратким памћењем.
Ima, ne sporim, samo ja na njih računam kao na Cetinjane.

U kriznim vremenima, ljudi se opredeljuju i teret i posledice tog izbora nose doveka. U ovim vremenima, onaj ko je doneo izbor da se opredeli za neprijatelja, nacionalno je izgubljen. Veći mi je brat Mađar koji je bar rešio da bude neutralan, nego takav Srbin. Ovde su se vodili ratovi, nisu se igrali klikerima.

Vojvodina ne bi postala tada AP da ta ideja nije postojala ranije, a već sam pisao ko su bili prvi autonomaši u Vojvodini - istaknuti srpski nacionalni radnici.
Pazi, za izvođenje relevantnog statističkog podatka, ovo je značajno isto koliko i činjenica da su, na primer, mnoge ubice i kriminalci u Vojvodini bili Srbi. Trebalo bi dobro i tačno analizirati prirodu njihovog vojvođanstva, a sa druge strane pogledati čime su se bavili i na kakvim političkim pozicijama stajali drugi srpski intelektualci i politički radnici u Vojvodini i koliko ih je bilo. Konkretno, da li su ovi koje si pobrojao bili jedini i samim tim kuriozitet kao danas Čanak i Veselinov, ili su činili 50%, ili su bili većina.

Na primer, čuvena vojvođanska pesma "Zovi, samo zovi" (poznata i kao "Oj Srbijo, mati"), u međuratnom periodu je pevana kao "Jugoslav'jo mati" i imala ubačen stih "Dok je nama Srema, republike nema", govoreći o stavu Sremaca prema antimonarhističkim težnjama i republikanskoj politici. Dalje, od 1920-ih moramo biti svesni da se radi o državi koja forsira integralno jugoslovenstvo, Srbe naziva "plemenom", a distancira se od SPC, dok su u Vojvodini sve to vreme pravoslavne Srbende, koje su se kao takve održale i nakon 2SR. Vasa Stajić je, na primer, vodio nešto što se zvalo "Srpski nacionalni pokret mlade vojvođanske inteligencije".

Dakle običan narod u Srbiji je jasno pravio razlike između sebe i austrijskih Srba, toliko da su austrijske Srbe radije poistovećivali sa Nemcima nego sa sobom.
Običan narod u Srbiji jasno pravi razlike između sebe i žitelja susednog sela.

Da je srpski narod složan i kompaktan, a da je ukazivanje na razlike između srbijanskih i austrijskih Srba bio neki kuriozitet, pa da se o tome i govori. Nego ovde govorimo o naciji gde sve iz istočne Srbije zovemo "Vlasima", Srbe sa Kosova "Šiptarima", rugamo se dijalektima Vranja, Leskovca i Pirota, negujemo tradicionalne mržnje između gradova poput Čačka-Užica ili Kraljeva-Kruševca - ako u to ubacimo da je neko pre 200 godina Vojvođane zvao "Švabama" (što je istina) a danas mlakonjama ili homoseksualcima, to ne menja činjenicu da se ipak svrstavaju jedni uz druge kad treba mrzeti Srbe i Bosne, a svi zajedno se slažu kada je reč o Hercegovcima ili Crnogorcima.

To sve nisu nikakvi argumenti. Nacrtaj granicu između Mirijeva 2 i Mirijeva 3 i daj im dve države, za 20 godina imaćeš ljude sa obe strane koje će ti objašnjavati razlike u mentalitetu i kulturi jednih i drugih.

Back