Да ли је то помоћ?

R.Reventlov

Aktivan član
Poruka
1.747
Често чујем на радију да обавештавају возаче где се налазе патроле саобраћајне полиције или радари.
Да ли је то помоћ возачима који се придржавају прописа и возе како треба или је то помоћ оним возачима који возе бахато и пребрзо да знају где да успоре да не плате казне а после по старом ?
Шта ви мислите о таквим обавештењима датим јавно?

Jeste pomoć prekršiocima, ali donekle i drugima jer recimo kad negde policija napravi levak stoje zakovani i oni koji su skroz ispravni. Bolje je onda da i oni tu lokaciju zaobiđu. Sem toga sad postoje i viber grupe koje daju ta obaveštenja.

Често чујем на радију да обавештавају возаче где се налазе патроле саобраћајне полиције или радари.
Да ли је то помоћ возачима који се придржавају прописа и возе како треба или је то помоћ оним возачима који возе бахато и пребрзо да знају где да успоре да не плате казне а после по старом ?
Ne znam u cemu je problem i policija koristi presretace ,kamere ,razne vrste radara ….naplate ako prekoracis i 2km/h sto je apsurd …

U većini slučajeva saobraćajna policija služi da puni budžet, ne da ti zaista bude bezbednije. Npr, manje si bezbedan ako je na putu rupa u kojoj okupaš dete od tri godine, nego ako neko ide 20 na sat brže od dozvoljenog. Kao što je pojas maltretiranje ljudi, ako neko neće da veže pojas, šta tebe briga hoće li on poginuti ili ne? Ako njega nije briga šta tebe briga? Ok, telefon treba da se kazni, jer tada ugrožavaš druge, ali šta mene briga da li je neko vezao pojas? A za to ide 10.000 dinara? Da se ne lažemo... Evo, ima puteva gde je ograničenje tipa 50 ili 60, a ono nigde nikoga, možeš da voziš i 120 lagano... I on na kraju tog puta stavi radar... Evo, jutros krećem na posao, stoje na kraju ulice i snimaju, a ono ulica zakrčena, desi se nekad da neko izleti preko pune jer skreće desno, što da čeka to levo sto godina.. Ali eto tebi kazna... Neće da izađu iz auta i raščiste raskrsnicu, poenta je naplatiti.

U većini slučajeva saobraćajna policija služi da puni budžet, ne da ti zaista bude bezbednije. Npr, manje si bezbedan ako je na putu rupa u kojoj okupaš dete od tri godine, nego ako neko ide 20 na sat brže od dozvoljenog. Kao što je pojas maltretiranje ljudi, ako neko neće da veže pojas, šta tebe briga hoće li on poginuti ili ne? Ako njega nije briga šta tebe briga? Ok, telefon treba da se kazni, jer tada ugrožavaš druge, ali šta mene briga da li je neko vezao pojas? A za to ide 10.000 dinara? Da se ne lažemo... Evo, ima puteva gde je ograničenje tipa 50 ili 60, a ono nigde nikoga, možeš da voziš i 120 lagano... I on na kraju tog puta stavi radar... Evo, jutros krećem na posao, stoje na kraju ulice i snimaju, a ono ulica zakrčena, desi se nekad da neko izleti preko pune jer skreće desno, što da čeka to levo sto godina.. Ali eto tebi kazna... Neće da izađu iz auta i raščiste raskrsnicu, poenta je naplatiti.
Слажем се са већином наведеног али питање није било о томе како треба да ради полиција по нашем ммишљењу, него да ли јавно упозоравање на радаре и патроле омогућава да се бахати возач провуче поред патроле, нагази гас и згази нечије дете.
Што се појаса тиче, има логике да социјално које сви пунимо мање плати лакшу повреду него да изводи скупе операције због пролетања кроз шоферку. Али, свакако има ту и за и против. Многи закони су без резона преписани однекуд а да се струка никад није питала да ли имају смисла или не и у којим условима.

Слажем се са већином наведеног али питање није било о томе како треба да ради полиција по нашем ммишљењу, него да ли јавно упозоравање на радаре и патроле омогућава да се бахати возач провуче поред патроле, нагази гас и згази нечије дете.
Што се појаса тиче, има логике да социјално које сви пунимо мање плати лакшу повреду него да изводи скупе операције због пролетања кроз шоферку. Али, свакако има ту и за и против. Многи закони су без резона преписани однекуд а да се струка никад није питала да ли имају смисла или не и у којим условима.

Bahati vozač će se svakako izvući jer ima bogatog tatu, uticajnog u nekoj sferi, kao Mitrovićev sin. On i nije na toj mreži gde upozoravaju, jer za njega zakoni ne važe, kao što mu i tata blokira kružni tok na Slaviji, da bi isprobao svoju igračkicu koju natakne na ruku, pa na skejtu vozi krugove. Što ti da uradiš dobio bi prekršajnu ili možda i krivičnu, on neće sigurno, Mitrović stariji neretko vozi i pod rotacijom. Mi imamo sjajne zakone, samo se primenjuju selektivno i na sirotinju.

što se tiče socijalnog, oni primaju od mene platu i godinama kad mi nije ništa, tako da ako mi se desi nešto, neka me krpe... A ako poginem, poginuo sam zato što sam konj i to je opet moj problem.

Tako da, obrni-okreni, nije ovo realno... Klepiti nekog jadnika što je vozio 20 preko jer tipa imao pakao kod kuće, ne zna hoće li moći da nahrani dete, dok tatin sin Poršeom preko pune pretekne i prođe na crveno, ima pet kamera i niko mu neće ništa, lično video kod mene u kraju... Tako da i treba da upozoravaju.

Моје искуство је другачије.
Бахатих возача има на претек, често они који имају кола од 300 евра раде шта хоће и како хоће. Брига њих за 300 евра штете.
Са друге стране, имао сам прилике да упознам неке "пунишиће" и могу да ти кажем да је слика о пунишићима често нереална. углавном сви, које сам ја упознао, возе тако да их други што мање примећују. Низак профил.

Јадничак који има брдо брига у глави можда не би ни требао да седа за волан да не узрокује још некоме брдо брига.

Да ли има и оних који су бахати јер су бесни и може им се због веза, пара, познанстава, рођака? Свакако да има. Али њихово бахаћење се тренутно утапа у мору "ако може он, могу и ја" фазона.
Рецимо, вожња у супротном смеру јер " ма има само пар метара, шта си сад неки чистунац, а?". Излазак у супротну траку, јер, забога, нема он 34 секунде времена да сачека семафор. То што тиме узрокује да њих 11 иза чека због њега још 3 пута по 34 секунде, шта га брига, он је своје решио.

На све то, упозоравање на радаре и патроле може да буде и продуктивно, јер сам наилази на ситуације где је најављена патрола а од исте нема ни трага ни гласа. Али, мало се припази, за не дај Боже.

Законски, не постоји основа да се икоме забрани да дојављује позиције патрола, тако да је са те стране све чисто.

Back