Da li je sve zaista zapisano unapred

Peregri

Primećen član
Poruka
593
Zdravo dragi ljudi :)

Imam ovih dana tako neki 'filozofski momenat' :D Pitanje koje cu da postavim, nije proizvod momenta, zapravo vec duze vreme razmisljam o njemu. Ovo je samo momenat kada bas, bas zelim da cujem odgovor.

Znamo da astrologija, iako precizna nauka, pre svega daje smernice, upucuje, ukazuje upozorava...Ne tvrdi.

Sta znaci kada je astrologija jednostavno tacna da tacnija ne moze biti? Kada je smernica bila pravi put, kada smo se odselili tamo gde je natalnom kartom bilo prikazano, kada se obistinio razvod, kada je, ne daj Boze, doslo do pobacaja deteta, kao sto je bilo vidljivo u natalu, kada smo naleteli na zivotnog saputnika bas u vreme 'tog i tog' tranzita na 'tom i tom' mestu, kao sto nam je neko rekao na osnovu karte...

Da li je zapravo sve unapred zapisano? Da li smo mi samo figurice koje igraju po tacno isctanim poljima? Da li imamo mogucnost izbora?

Inace sam stanovista da imamo i da sve od nas zavisi :) Da snagom volje mozemo sve. I onda ovakvi primeri...

Komentar? Ima li raspolozenih? Hvala unapred na eventualnoj diskusiji

Ja npr. verujem u astro, mada je bilo momenata i kada nisam. Tada ustvari nisam nista znala o tome. Takodje, nisam od onih koji insistiraju da i drugi moraju da veruju. Niko ne mora, i mozda ja gresim sto verujem, neka bude. Na stranu to :)

Meni nije jasno, ako nije unapred odredjeno, kako se stvari pomocu astologije jednostavno vide unapred.

Toliko je primera na internetu, vrvi od toga. Pa neka je neko i izmislio, neka je neko u zabludi...Opet postoji.

Ja sam jedan od primera. Konkretan, hodajuci. Receno mi je nesto za solarnu godinu. Dogodilo se prvog meseca te solarne godine i ukljucivalo je sve moguce opise iz tumacenja. Bukvalno.

Ne znam, nisam pametna...

Ja to ovako gledam i apsolutno sam fatalista po svim pitanjima astrologije 8imaš astrologe koji će reći da to sve ide donekle, planete su kao pomoćnik za dušu i trte mrte, to ti je čist komformizam i nespremnost za suočavanje sa istinom). Slobodna volja ne postoji, ona je iluzija. Put je uvek samo jedan jedini.

Najlakše je na to posmatrati tako što se slobodna volja okarakteriše već zacrtanim putem.

Ma šta radili, ma šta rekli, ma šta učinili sve je već unapred predodređeno. To ne znači da treba podleći defetizmu i idejama da je sve uzalud. Treba izbeći zamku i mahinaciju egoističkog Ljudskog u nama samima i shvatiti da je Život, u stvari, jedan put kojim se mora proći.

Jedna lepa rečenica koju sam čuo davno jeste da je ljudski život u stvari svemir koji pokušava da razume samog sebe. Na kraju krajeva je nebitno u šta možeš ili želiš da veruješ,a koliko je astrologija uspešna zavisi od toga koliko je neki astrolog uspešan u tome što može da radi.

Pronaći idealan spoj između astrologa i klijenta je kao pronaći idealnu bravu za idealan ključ. Često kažemo dasu negativne stvari u našim životima predodređene karmički, na sferama koje ne možemo da vidimo ili sferama koje samo nekolicina može da dokuči na ovaj ili onaj način, često zbog dara koji imaju.

Karma postoji i postoji jedna glavna i nenarušiva konstanta - BALANS. Sve u postojanju nastoji da se dovede u balans, pa tako i ljudski životi ili preciznije rečeno karma. Možda u ovom životu nemaš sreće s novcem jer si u prethodnom puno trošio. Možda u ovom životu imaš ogromna znanja jer si u prethodnom imao malo.

Sa filozofskog aspekta postoji previše stvari koje bi mogli da pripišemo astrološkom kontekstu i teoriji. I to nije mala stvar za razmišljanje jer je bukvalno sveobuhvatna. Ne postoji jednostavan način da se jedna konstanta dokaže na filozofskoj osnovi kao kvalitetna misao u astrologiji, a da za sobom ne povuče još desetak drugih koje takođe vuku još po desetak ponaosob.

U mom iskustvu retko ko se zaista zanima za filozofiju, a pogotovo ne na forumu. Gornja granica je psihološka ili religijska rasprava. Filozofija već prevazilazi granice onoga na šta su ljudi spremni da troše vreme.

Zdravo dragi ljudi :)

Imam ovih dana tako neki 'filozofski momenat' :D Pitanje koje cu da postavim, nije proizvod momenta, zapravo vec duze vreme razmisljam o njemu. Ovo je samo momenat kada bas, bas zelim da cujem odgovor.

Znamo da astrologija, iako precizna nauka, pre svega daje smernice, upucuje, ukazuje upozorava...Ne tvrdi.

Sta znaci kada je astrologija jednostavno tacna da tacnija ne moze biti? Kada je smernica bila pravi put, kada smo se odselili tamo gde je natalnom kartom bilo prikazano, kada se obistinio razvod, kada je, ne daj Boze, doslo do pobacaja deteta, kao sto je bilo vidljivo u natalu, kada smo naleteli na zivotnog saputnika bas u vreme 'tog i tog' tranzita na 'tom i tom' mestu, kao sto nam je neko rekao na osnovu karte...

Da li je zapravo sve unapred zapisano? Da li smo mi samo figurice koje igraju po tacno isctanim poljima? Da li imamo mogucnost izbora?

Inace sam stanovista da imamo i da sve od nas zavisi :) Da snagom volje mozemo sve. I onda ovakvi primeri...

Komentar? Ima li raspolozenih? Hvala unapred na eventualnoj diskusiji

u Božijim očima astrologija ti je težak greh. vidim da si se već bavila time, što znači da imaš najmanje jedan greh, verovatnije još iks njih (niko nije bez greha). trenutno imaš dve opcije, prva opcija je da kada umreš sama platiš kaznu za svoje grehe koja se sastoji u tome da se pečeš u ognjenom jezeru do večnosti, druga je da neko plati kaznu umesto tebe. ovo drugo može samo Hristos Sin Božiji (Bog u telu na zemlji) koji je na krstu platio za grehe ljudi i vaskrsao. pokaj se i veruj u njega kako bi bila spašena i imala večni život

Poslednja izmena:
Ja to ovako gledam i apsolutno sam fatalista po svim pitanjima astrologije 8imaš astrologe koji će reći da to sve ide donekle, planete su kao pomoćnik za dušu i trte mrte, to ti je čist komformizam i nespremnost za suočavanje sa istinom). Slobodna volja ne postoji, ona je iluzija. Put je uvek samo jedan jedini.

Najlakše je na to posmatrati tako što se slobodna volja okarakteriše već zacrtanim putem.

Ma šta radili, ma šta rekli, ma šta učinili sve je već unapred predodređeno. To ne znači da treba podleći defetizmu i idejama da je sve uzalud. Treba izbeći zamku i mahinaciju egoističkog Ljudskog u nama samima i shvatiti da je Život, u stvari, jedan put kojim se mora proći.

Jedna lepa rečenica koju sam čuo davno jeste da je ljudski život u stvari svemir koji pokušava da razume samog sebe. Na kraju krajeva je nebitno u šta možeš ili želiš da veruješ,a koliko je astrologija uspešna zavisi od toga koliko je neki astrolog uspešan u tome što može da radi.

Pronaći idealan spoj između astrologa i klijenta je kao pronaći idealnu bravu za idealan ključ. Često kažemo dasu negativne stvari u našim životima predodređene karmički, na sferama koje ne možemo da vidimo ili sferama koje samo nekolicina može da dokuči na ovaj ili onaj način, često zbog dara koji imaju.

Karma postoji i postoji jedna glavna i nenarušiva konstanta - BALANS. Sve u postojanju nastoji da se dovede u balans, pa tako i ljudski životi ili preciznije rečeno karma. Možda u ovom životu nemaš sreće s novcem jer si u prethodnom puno trošio. Možda u ovom životu imaš ogromna znanja jer si u prethodnom imao malo.

Sa filozofskog aspekta postoji previše stvari koje bi mogli da pripišemo astrološkom kontekstu i teoriji. I to nije mala stvar za razmišljanje jer je bukvalno sveobuhvatna. Ne postoji jednostavan način da se jedna konstanta dokaže na filozofskoj osnovi kao kvalitetna misao u astrologiji, a da za sobom ne povuče još desetak drugih koje takođe vuku još po desetak ponaosob.

U mom iskustvu retko ko se zaista zanima za filozofiju, a pogotovo ne na forumu. Gornja granica je psihološka ili religijska rasprava. Filozofija već prevazilazi granice onoga na šta su ljudi spremni da troše vreme.

Slobodna volja okarakterisana zacrtanim putem. Mozda to znaci da slobodno biramo npr. stranu puta, ali isti put nas uvek vodi, ili ako 'skrenemo u neku ulicicu', ona nas sama ili kroz druge opet navede na stalni, glavni put. Slobodno biramo suncaniju stranu, ili suprotnu, duzi put koji je neistrazen, radi zabave, ali na kraju, nadjemo se na istom mestu gde smo krenuli od prvog koraka. Bili svesni ili ne. Tako ja to shvatam. Ali ne znam da li prihvatam.
Da li ti mozes da kazes sta je ono sto te ocekuje u ovom zivotu? Ti se ozbiljno bavis astrologijom.
Ako smo kao svemir koji pokusava da shvati samog sebe, opet smo u zamci razmisljanja, jer svemir je beskrajan i nedokuciv, a ako smo i mi, onda astrologija tako malo zna o nama, ona je nemocna.
Cini mi se kao da smo svi slucajno ovde, samo u prolazu, na sekund vremena, jer nase vreme ovde jeste sekund naspram onog koje je postojalo i koje ce postojati. I ne znam koja nam je svrha, svakom ponaosob, posebno nama, prosecnima, za koje stotine generacija unapred sigurno nece znati (dok se o nekim velikanima govori).
Mnogo puta me uhvati razmisljanje - 'daj da onda uzivam ako sam ovde, ovo je sreca, nije svako ovde, i samo sada sam tu'. Ali u skladu sa svojim visokim moralnim principima sa kojima sam uvek zivela. U skladu sa ljudskim koje mora da se neguje.Volela bih da svi budemo bolje raspolozeni, plemenitiji... Ali, avaj.
Prica o balansu mi se dopada.

Apropo samog pitanja koje sam postavila, eventualno da je resenje u sirokoj astro simbolici, tome sto sve nekako moze da znaci i 'ovo' i 'ono', pa se tu negde izmedju i uklopimo.
Tako je sve dok mi neko ne kaze nesto konkretno pa tako i bude :)

Biram da verujem da sve zavisi od nas. Da smo krojaci svoje srece. Da sreca moze da bude nasa sudbina.
A kako astrologija pogadja stvari...To cu ipak morati da ostavim strucnjacima. A ja cu da uzivam u zanimljivostima koje ona pruza... :)

Poslednja izmena:
To je kao kad se neko pita postoji li onaj drugi zivot,da li je sve unapred zapisano to nikad necemo znati,a cak i da kojim cudom znamo ne bi opet imalo smisla sedeti skrstenih ruku , sedeti i kukati nad vlastitom sudbinom ili cak likovati zbog dobrog polozaja planeta?! Ali opet kolega je lepo napisao da je astrologija tezak greh u Bozijim ocima.

Dodao bih samo to da nije astrologija nemoćna, već su nemoćni ljudi da ovladaju tim znanjem. Svet u kom svako zna tačno šta će se dešavati u budućim trenucima je zastrašujuć, ali moguć (eventualno).

Astrologija koristi arhaičan koncept računjanja kao i arhaičan model koji se ne može menjati s obzirom na pomanjkanje astrologa koji bi se ozbiljno posvetili tome, kao i manjkanju istraživanja iz prvog lica.

Ono što se trenutno znau Astrologiji je skupljano milenijumima, mic po mic, da bi danas bili ovde gde jesmo. Svest ljudi jednostavno nije još uvektoliko kompleksna (bolje da kažem nije još uvek toliko budna) da bi mogla da se uskladi prema pravom astrološkom potencijalu.

U svemu tome uvek treba prvo pitati astrologa o terminima i stvarima pre no što se uspostavi neki dogmatičan odnos prema istoj. Od toga se gade svi pravi astrolozi.

Ljudi su generalno nepoverljivi i misle da neko želi da ih obmane. To je veoma moguće da se dogodi u odnosu astrologije i ljudi koji se lažno predstavljaju kao asrolozi ili tumači sudbine, štagod. Kao i u svemu, želiš da izbegneš kompanije koje se kunu u kvalitet svog proizvoda ili servisa te papreno naplate, ali isto tako želiš da izbegneš mutljavinu koja ti nudi dobru cenu.i želi da te opelješi ili da ti se zakači kao krpelj. Kao i u svemu, treba naći ljude od poverenja.

Tri ortopeda će dati tri različite dijagnoze za bol u kolenu čak i kada imaju rentgenski snimak. To je jednostavno tako. Treba uporediti, probati različite stvari, raspitati se šta i kako ili, najbolje rešenje, sesti za kompjuter, otvoriti par knjiga, par istraživanja, uporediti dobre i loše strane i na kraju doneti zaključak. Tako isto predlažem svima kada je reč o svim granama ljudskog znanja,bez obzira šta je u pitanju. Ko nema vremena ili ima malo strpljenja i razumevanja su ugl ljudi koje najuspešnije izbegavam na finjaka. :)

U astrologiji mi se i svidja sto odoleva vekovima... I vekovima.
Nekako, nesto sto se toliko dugo odrzalo, mora da ima osnovu na kojoj se odrzava.

Trenutna desavanja zaista jesu poljuljala ili ubila poverenje u astroloska tumacenja, sa razlogom. Muka mi je od call centara, koji funkcionisu po principu slanja sms poruke sa pitanjem, a odgovor stize od call operatera koji nemaju nikakvo, ili imaju jadno znanje o astrologiji. Za naivne, odgovor salje konkretan astrolog - neki od medijski popularnih. Cena 200 dinara.
Zatim silna snizenja tumacenja natalnih karti po sajtovima sa popustima.
Dosta njih pokusva da se okoristi...

Astrologija mnogo toga da kaze. Da li to moze zato sto je sve izvesno?

Predstavljalo bi veliki atak na psihu saznanje da ne mozemo da biramo cilj. Ako nista drugo, i put je dobra opcija. Ako treba negde da stignemo, barem da idemo najboljim putem po nas :)

na telu svaku zene je zapisano koji ce je muskarac posedovati

bredberi je napisao briljantnu pricu ilustrejtid man koja nema veze sa sf vec bas govori o tatuima koji se ne vide kod svakoga od nas, a svaki od njih prica pricu o osobi ili dogadjaju koja je na nas presudno uticao da postanemo to sto jesmo...

Da li je astrologija greh u Bozjim ocima, necu da komentarisem. Nemam dovoljno informacija, mada mislim da u Bibliji polozaj zvezde Danice ( ili neke druge) ima izuzetno znacenje.

Svemir i svi mi na Zemlji i sama Zemlja jednostavno moraju da budu u korelaciji. Posmatram to kao cinjenicu, a na koju nadovezujem i astroloska tumacenja. Onda ispada da je ona sled logike, prirode.

Ako i jeste greh, moje je pravo da gresim.

U veru neka mi niko ne ulazi! Hvala!

nista nije greh pred bogom... zato sluzi i kajanje jer smo ljudi i slabi smo na sve sto nas izlaze nekontrolisanom izazovu... daj boze da se ceo svet bavi makar astrologijom a ne bedastocama kojih smo svedoci, onda bi ovaj svet bi napredovao meteorskom brzinom.
Ovo mi se dopada... Sa napomenom da to nije razlog za neograniceno gresenje. Nemoguce je da se non - stop kajemo.
A sta je greh, nije ni vazno znati podvesti odredjenu radnju doslovno pod -greh-. Bitno je ponasati se ljudski, u skladu sa plemenitoscu, saosecajnoscu i brigom za druge, kao i za sebe. I onda, ako smo ljudi... Sta je vise bitno...

Da li je astrologija greh u Bozjim ocima, necu da komentarisem. Nemam dovoljno informacija, mada mislim da u Bibliji polozaj zvezde Danice ( ili neke druge) ima izuzetno znacenje.

Svemir i svi mi na Zemlji i sama Zemlja jednostavno moraju da budu u korelaciji. Posmatram to kao cinjenicu, a na koju nadovezujem i astroloska tumacenja. Onda ispada da je ona sled logike, prirode.

Ako i jeste greh, moje je pravo da gresim.

U veru neka mi niko ne ulazi! Hvala!

Niko nije bezgresan,svako nek veruje u sta hoce,pa i biblija sama kaze da nam je Bog dao slobodu izbora.. ali to je paganizam u poredjenju sa hriscanstvom sto opet ne znaci da je greh biti hriscanin verovati u boga i verovati u astrologiju.. svako ima svoj koncept.Sa moje tacke to je nespojivo,po meni puno vise veza imaju hriscanstvo i komunizam npr. nego hriscanstvo i astrologija,ali opet to je samo neko moje glediste.Nista vise nista manje.

Back