Da li je svako silovanje isto, tj. podjednak zlocin?

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Napomena: Znam da je tema jako kontraverzne prirode, zato bih vas zamolio da diskutujete stalozeno. Ako vam je ova tematika teska, morbidna, neumesna nemojte ucestvovati u temi.

Simpsons-angry-mob-pitchfork-torches.jpg

Hajde da spustimo vile i baklje za trenutak.

Silovanje je zlocin i manijak koji za nozem vreba zene ili upada u kucu je bolestan covek kome nije mesto na slobodi.
No tema nije toliko o tome, vec o sivoj zoni i prvenstveno optuzbama za silovanje na racun muskaraca koje nisu tacne.

====================

Citao sam tako na jednom drugom forumu price muskaraca tipa "popili smo koje pice, oboje bili pijani, odlucili da imamo seks, sutradan mi policija kuca na vrata i kazu da me je doticna optuzila za silovanje".
Postavlja se pitanje sta je zapravo silovanje (ako izuzmemo manijaka koji vreba sa nozem), jer cini mi se da postoji jedna velika siva zona.

Neka definicija bi bila svaki seksualni kontakt na koji osoba nije pristala dobrovoljno i to je solidna definicija, ali imamo varijante tipa dvoje ljudi u vezi, popiju malo vise, uracunljivost je smanjena, i dodje do seksa. Ili uzmimo npr. dvoje ljudi, malo se "zagreje" atmosfera, i dodje do odnosa a doticna zapravo nije htela odnos, a nije rekla "ne, ne zelim, stani" (iz straha ili cega vec). Tehnicki to moze proci u kategoriju silovanja.

Ili u vezi, braku, siguran sam da ima primera gde postoji "ne, boli me glava" ali na to "ne" se ne obraca mnogo paznje, neke varijante "ma sta ne" i na kraju dodje do odnosa, ali nikakva izrazita (pri)sila nije upotrebljena. Tehnicki i to se moze reci da je silovanje.
Ili ne ne mora "boli me glava", nego eto, dvoje u vezi se malo zanesu, ona kaze "ne" on ne obraca previse paznje ne to, i dodje do odnosa. Znaci nije u pitanju varijanta da neko zapomaze za zivot pored nekog manijaka, da ga moli da prestane, nego eto, jedno "ne", koje se zanemari, bez daljeg "ne, ne zelim, nije mi do seksa".

====================

E sad, opet se postavlja pitanje sta je zapravo silovanje, osim manijaka koji vrebaju zene, i da li je svaka vrsta silovanja podjednak zlocin i zasluzuje podjednaku kaznu?
Sta je sa laznim prijavama silovanja i tom sivom zonom, gde je granica?

Jos jednom: Niko ovde ne podrzava silovanje i manijake koje vrebaju zene, tema je o "sivoj zoni", i razumem da je tema teska i kontraverzna, stoga bih vas zamolio za malo ozbiljnosti. Ako vam je tema teska, morbidna, neumesna, nemojte diskutovati.

nije,da riba nije isla sama parkom nocom ne bi bila silovana,prilika pravi lopova,mislim tako sam cuo :kafa:

Pa ako ti budes isao parkom sam i neki muskarac te siluje, ti ces biti kriv jer nisi trebao da ides kroz park sam. Ili te npr osmorica siluje i tako prebije da te nadju polumrtvog-ti si kriv. Gotivim tvoj sarkazam, zabavno je, samo nekada predjes granicu.

- - - - - - - - - -

Ti ovo ozbiljno pitaš? :eek:

Ja bih se razvela sigurno. A vrvt i tuzila.

Pa ako ti budes isao parkom sam i neki muskarac te siluje, ti ces biti kriv jer nisi trebao da ides kroz park sam. Ili te npr osmorica siluje i tako prebije da te nadju polumrtvog-ti si kriv. Gotivim tvoj sarkazam, zabavno je, samo nekada predjes granicu.

- - - - - - - - - -

Ja bih se razvela sigurno. A vrvt i tuzila.
necu da nosim dopicnjak,ja cu da se branim,mozda:rumenko:

Upotreba sile se dobro uklapa u definiciju, ali sta je kada nema upotrebe sile? Imamo "ne" i nekog navlentnog, a ona zbog alkohola, ili nekog drugog faktora (tipa boji se da ga naljutiti, da ce postati nasilan ako kaze "ne zelim") pristane na odnos. Znaci ne pristaje jer joj je do odnosa, vec zbog dejstva alkohola ili straha nekog koji moze biti (ne)opravdan.

A sta ako ti nabije pistolj u ledja ili ih je vise sa nozevima? Vise manijaci ne siluju bez rekvizita. Nema to nikakve veze da li je nosila dopicnjak. To su predrasude. Takvi traze sta god, mozes biti i cupava u trenerci ako im se ukaze prilika, napasce.
aha tu sam te ceko,pametna riba nece postati prilika,nece pomisliti da se to desava drugim devojkama ne njoj,nece uzimati pice od nepoznatih fraera u klubu,nece zagledati u besna kola i ulaziti u ista,a tako pametnih riba je sve manje

aha tu sam te ceko,pametna riba nece postati prilika,nece pomisliti da se to desava drugim devojkama ne njoj,nece uzimati pice od nepoznatih fraera u klubu,nece zagledati u besna kola i ulaziti u ista,a tako pametnih riba je sve manje

I ja sam tebe. Moja drugarica se vracala sa mature taksijem, i samo u prolazu do zgrade od parkinga joj je prisao sa nozem i silovao je. Dve godine je bilo nacisto prsnuta. Dakle 10m je trebala da predje. Da, pametne devojke se cuvaju, ali i pametne devojke najebu i ne zasluzuju da neko tako prica, sama je kriva, ako su je silovali, mora da se obukla provokativno i te gluposti. To nijedna ne zasluzuje.

Poslednja izmena:
I ja sam tebe. Moja drugarica se vracala sa mature taksijem, i samo u prolazu do zgrade od parkinga joj je prisao sa nozem i silovao je. Dve godine je bilo nacisto prsnuta. Dakle 10m je trebala da predje. Da, pametne devojke se cuvaju, ali i pametne devojke najebu i ne zasluzuju da neko tako prica, sam je kriva, ako su je silovali, mora da se obukla provokativno i te gluposti. To nijedna ne zasluzuje.
nisam rekao da je zasluzila niti da je krivica silovatelja manja,samo kad vidis primer 15ogodisnjakinje koju su pustili u 1 nocu samu da odnese drugu dzemper,onda stvarno gde je mozak tim roditeljima,ili ovima sto maloletni voze bmwe i ubiju pun auto drugova,i dalje svaku noc ista prica,pa cekaj kako se licno ne osvrnes na te price,nek je 1 jedini primer da je neka u dopicnjaku izazivala nekog i htela da se iebe da joj ne udje, pa ovom kvrcnulo nesto u glavi i silovo je,jel nije to alarm za sve pametne da se ne prodaju za voznju kolima?

Upotreba sile se dobro uklapa u definiciju, ali sta je kada nema upotrebe sile? Imamo "ne" i nekog navlentnog, a ona zbog alkohola, ili nekog drugog faktora (tipa boji se da ga naljutiti, da ce postati nasilan ako kaze "ne zelim") pristane na odnos. Znaci ne pristaje jer joj je do odnosa, vec zbog dejstva alkohola ili straha nekog koji moze biti (ne)opravdan.
Pa ako postoji ne, onda postoji i mogućnost za tužbu. :mazi: Nadam se da ti je sad malo jasnije.

nisam rekao da je zasluzila niti da je krivica silovatelja manja,samo kad vidis primer 15ogodisnjakinje koju su pustili u 1 nocu samu da odnese drugu dzemper,onda stvarno gde je mozak tim roditeljima,ili ovima sto maloletni voze bmwe i ubiju pun auto drugova,i dalje svaku noc ista prica,pa cekaj kako se licno ne osvrnes na te price,nek je 1 jedini primer da je neka u dopicnjaku izazivala nekog i htela da se iebe da joj ne udje, pa ovom kvrcnulo nesto u glavi i silovo je,jel nije to alarm za sve pametne da se ne prodaju za voznju kolima?

Taj deo je tacan, jesu glupe sto ulaze u skupa kola i sl. ali ja o tome nisam ni pricala. Pricala sam da si preterao sa sarkazmom da su same krve i o tome da su nosile dopicnjak, a ti ne nosis pa se ne brines. Verujem da bi mnogo vise pazio sta pricas kada bi neko tebi silovao sestru.

Pitanje je na mestu. Jeste svako silovanje isto ko što je i svako ubistvo isto. Ako neko mazi dete mimo njegove volje, to jest volje njegovog roditelja to je nedozvoljen kontakt, isto ako neko zaskoči devojku u mračnoj ulici, penetrira u nju, očigledno mimo njene volje. Ako žena ubije švalerku i manijak iskasapi 6godišnju devojčicu isto je. Sad naravno da reakcija društva i sistema ne treba da bude ista. Zakon ima svoju meru, svaki i u svakom sistemu. Ipak fascinantnije od zakona je društvo i ljudi koji uvek i svuda vole sami da presudjuju. Kad se prenese glas u čaršiji, čovek je osudjen. Gledajte film Lov (Jagten, 2012), na primer. Kod nas pedofila će svi da kamenuju, a osudjenog ubice koji je izašao iz zatvora da se plaše kad ih vide na ulici.

Back