Da li je sreća stvar izbora ili okolnosti?

Da li je sreća

• Stvar izbora

glasova: 3 37,5%
  • Stvar okolnosti

glasova: 2 25,0%
  • Kombinacija izbora i spleta okolnosti

glasova: 3 37,5%

• Ukupno glasova
    8

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
7.879
TEMA.jpg

Ovde smo mnogo diskutovali o sreći. Koja je definicija sreće, šta je sreća, da li neko može stalno da bude srećan i sl.

Ali, nismo razgovarali o tome da li je sreća stvar izbora ili okolnosti. Šta vi mislite..

Da li možemo da biramo da budemo srećni?

Da li je sreća stvar okolnosti?

Foto: Pixabay com.

Dugo sam razmišljala o ovome i na kraju je istina da i te kako možemo da biramo da budemo srećni. Pazi teško je naravno. Da se prebaciš iz stanja tugovanja u sreću je nemoguće odmah, ne postoji dugme za to u mozgu. Ali postepeno možemo da doprinesemo sreći, da pomognemo sebi da dođemo do nje.

Na primer okružiš se ljudima koji ti prijaju, baviš se hobijima koji su ti zanimljivi, radiš ono što izvlači iz te tamne "sfere" koja se stvorila oko tebe. A ne da se zaključaš u sobi, buljiš u prazno mesecima, spavaš 12+ sati itd (ljudi koji su tužni spavaju duže nego ostali i pospaniji su tokom dana od ostalih).

Pogledajte prilog 1677028
Ovde smo mnogo diskutovali o sreći. Koja je definicija sreće, šta je sreća, da li neko može stalno da bude srećan i sl.

Ali, nismo razgovarali o tome da li je sreća stvar izbora ili okolnosti. Šta vi mislite..

uglavnom nije stvar okolnosti...do tebe je... naprimer srećni su ljudi koji vole bezuslovno..znači ne očekuju ništa zauzvrat..prihvataju onog kog vole takvog kakav je...ljubav koju imaju ih čini srećnim...zašto je to tako nisam siguran...moguće je da je Bog ljubav i da kad voliš ljude bezuslovno onda si u harmoniji sa Bogom..

u datim okolnostima neko bira da bude srecan
u istim tim okolnostima neko bira da bude nesrecan
sreca nema razlog
U nekim okolnostima je rekao bih nemoguce biti sretan, neko moze bolje podneti probleme npr stoickim nacinom razmisljanja,
a takodje neko moze imati klinicku depresiju i takodje tesko da ce biti sretan tj treba ce mu jako mnogo napora i rada da bi stigao na zelenu granu, da se tako izrazim.

Sreća je osećanje. Ne možemo da biramo sreću ili nesreću. Sreća zavisi od okolnosti, po meni. Zavisi od okruženja u kome živimo, radimo..

Mislim da je nazalost je stvar okolnosti.

Pokusao sam da ubedim sebe i da se lazem da se osecam bolje, igram igru vere ono fake it until you make it ali vreme je pokazalo drugacije kad surova realnost udari samar razvali to mastanje i veru da si srecan kao kulu od karata, dvorac od peska...

Srecan sam onoliko koliko mi okolnosti dozvoljavaju i realnost.Nada i vera tj izbor da budes srecan je laz ili samo privremeni beg od realne situacije i okolnosti kao neki lek na dnevnoj bazi da se pregura dan dok ne prestane dejstvo.Nije nekad lose ali kratkog je veka i na kraju okolnosti prevladaju i moramo da se naucimo da ih prihvatimo i zivimo s njima i da se radijemo svakom trenutku srece koje su te okolnosti podarile jer ih nema mnogo.

Meni je citava stvar dosta komplikovana, tj sreca jeste stanja uma, ali i stanje uma zavisi od okolnosti, genetskih faktora i slicno- i jedna stvar moze bitno uticati na drugu, neko ko je rodjen u boljim okolnostima u sretnoj porodici, uredjenoj zemlji ima (barem teoretski) vece sanse da razvije pozitivniji nacin razmisljanja-
pogotovo porodica ovde ima dosta uticaja na nacin razmisljanja, dok neki u samom startu imaju dosta manje sanse da razviju pozitivizam,

Takodje, po mom misljenju, danasnjih dana je cest slucaj, a na mislim da na forumu ima dosta slucajeva- jeste problem da dosta ljudi nisu jednostavno pripremljeni za realnost- zavrse skolu pokusavaju da se uklope medjutim naidju na milion problema od koje mnoge nisu ocekivali, svet nije onakav kakav su ocekivali ili kakav bi trebao da bude i onda s vremenom skliznu u sivilo i njihov zivot je prezivljavanje, s jedne strane mozemo reci da je njihov problem nacina razmisljanja/izbor ili kako god- no opet mislim da su u velikoj meri okolnosti oblikovale taj nacin razmisljanja
Kad smo deca onda samo kupimo od drugih i sta su nam drugi servirali i kako smo se tada isprogramirali ce bitno uticati na zivot...

Tako da mislim da je dobro razmisliti: da li su moji problemi zbog mog nacina ponasanja/programiranja/razmisljanja ili okolnosti, ili pak kombinacija?
A zatim pokusati adresirati probleme.

Pogledajte prilog 1677028

Okolnosti. Mi imamo neku svoju (ne)sreću i (ne)zadovoljstvo u nečemu. Dese stvari koje nam to naprave da bude loše ili dobro.

Osećam zahvalnost na privilegiji da mogu sama da odlučim da li sam srećna. Stvar mi je opredeljenja da li ću iz kreveta da ustajem sa osmehom ili kao umorna od života.
Uvek imam zbog čega da budem nezadovoljna, ali se kačim za razloge da vidim da sam zapravo dobro. Ljudi do kojih mi je stalo su dobro. Ljudi koje i ne znam se osmehnu, i divno mi je kada mogu biti deo tog dobrog osećaja. Uglavnom mi se desi razmena dobre energije i nekakav moralni podstrek i u sasvim ovlaš interakcijama.
Nešto što juče nije valjalo, danas je bolje, a nešto prosto više nije važno.
Onako, više nego ikad uviđam koliko je uzaludno potrošiti vreme na zabrinutost i opterećenost koječim, a naročito stvarima na koje ne možemo da utičemo.
Promiču nam prilike da uopšte razmišljamo o sreći, pa čak i da je prepoznamo ako je imamo.

U nekim okolnostima je rekao bih nemoguce biti sretan, neko moze bolje podneti probleme npr stoickim nacinom razmisljanja,
a takodje neko moze imati klinicku depresiju i takodje tesko da ce biti sretan tj treba ce mu jako mnogo napora i rada da bi stigao na zelenu granu, da se tako izrazim.

Uvek je moguce biti srecan. Stvar izbora.
(To sto u Srbiji nije popularno biti srecan, to je problem okoline, koja kad si bezrazlozno srecan te gleda popreko. Mi obozavamo da imamo izgovor da ne budemo srecni)

Sreća je prilično apstraktan pojam, a takođe je i prilično subjektivan pojam - kontam da svako na svoj način doživljava/percipira pojam sreće tj. sve se svede na filozofiju toga kako ko od nas gleda na/doživljava stvari.

Neki preduslov da nešto mogu da gledam kao sreću jeste da to nešto nema negativne aspekte kao što su patnja, negativna bol - tuga.
Mislim da zavisi od situacije u kojoj se nađemo, da budemo srećni mislim da ne možemo da biramo (bar ne na duže staze) jer bi morali da izignorišemo negativnosti koje su najčešće neizbežne ili na koje nemamo uticaja.
Druga stvar neprirodno je da neko bude srećan pogotovu u nekim situacijama...
Rekao bi da na neki način jeste.
Sreća ili tuga mogu biti rezultat kada se naš unutrašnji svet sudari sa realnošću...

Poslednja izmena:
Sreća je prilično apstraktan pojam, a takođe je i prilično subjektivan pojam - kontam da svako na svoj način doživljava/percipira pojam sreće tj. sve se svede na filozofiju toga kako ko od nas gleda na/doživljava stvari.

Neki preduslov da nešto mogu da gledam kao sreću jeste da to nešto nema negativne aspekte kao što su patnja, negativna bol - tuga.

Mislim da zavisi od situacije u kojoj se nađemo, da budemo srećni mislim da ne možemo da biramo (bar ne na duže staze) jer bi morali da izignorišemo negativnosti koje su najčešće neizbežne ili koje ne utiču od nas.
Druga stvar neprirodno je da neko bude srećan pogotovu u nekim situacijama...

Rekao bi da na neki način jeste.
Sreća ili tuga mogu biti rezultat kada se naš unutrašnji svet sudari sa realnošću...

pomeri razmisljanje na liniji: sreca - zadovoljstvo - dokle je jedno a odakle je drugo

Ne obožavam. Jednostavno, emotivno reagujem kada znam da su članovi moje porodice bolesni, neki teško..kada znam da je moja drugarica iz detinjstva teško bolesna.

Bolest ne možemo da biramo, da predvidimo.
Odlicna tema, izuzetno vazna, steta sto nisi postavila anketu otvorenog tipa sa sve tri mogucnosti, izbor, okolnosti, kombinacija.

Ovo je jako dobro receno, razmisljam da bi mozda bolje bio izraz "blagostanje" jer zapravo osecaj srece i nesrece su 2 razlicite stvari, i kontrolisu ih razliciti delovi mozga i moguce je cak imati i obadva osecanja u isto vreme, i da bi osoba osecala blagostanje bi zapravo u isto vreme trebala biti sretna i ne bi trebala biti nesretna :)
(iz istrazivanja Alan C. Brooksa)
Cisto malo da dodatno zakomplikujemo stvari.

Kako ces uticati na svoje najblize bivajuci utucena ili bivajuci srecna?

Naravno, ne mogu da utičem. Mislim da je prirodno da se rastužimo kada čujemo da nam je neko blizak bolestan.

Ne razmišljam non stop o mom malom bratancu koji ima redak sindrom+cerebralnu paralizu+epilepsiju. Isto važi i kada je moja drugarica u pitanju.

Kada pomislim na njih osećam se tužno. Ali, razmišljam i o drugim bliskim ljudima koji su uspešni i srećni.

Da bismo ostali psihički, relativno zdravi, moramo da nađemo balans između tuge i sreće. Ni tuga ni sreća ne traju dugo..zavisi, kod nekih tuga traje duže..ali ne bi trebalo..

Koji su opet tvoji izbori?

Trudim se da budem normalno raspoložena i uspevam u tome. Nemam bipolarni poremećaj pa da menjam raspoloženje tokom dana ili tokom jedne nedelje.

Nisam 100 posto srećna ni 100 posto nesrećna. Trudim se da tako ostane.

Back