Da li je Srbima nametnuta Republika ?

• Začetnik teme Začetnik teme NKWD
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
UofC:
Ako cemo sud o dva sistema drzave donositi na osnovu njihovih rezultata onda Monarhizam pobjedjuje "ladno". Pitanje je sta nam sada vise odgovara. Ja sam licno za Monarhiju iz jednostavnog razloga sto trenutno imamo kraljevsku porodicu koja je sastavni dio nase tradicije i istorije a koja u sadasnjem vremenu postoji izvan okvira drzavnog uredjenja a cjela njuena svrha je da bude na vrhu drzave, bar na papiru. Mislim da bi nesto dobili kada bi mjesto Predsjednika zamjenili Kraljem (ja bih se bolje osjecao a siguran sam da bi i vecina gradjana Srbije osjecala neku vrstu povratka na stare dobre dane). Kralj bi mogao biti simbolicna figura koja bi predstavljala nasu istoriju, tradiciju i drzavnost. Ovako Republika kao nesto nametnuto od strane Komunista nosi sa sobom negativnu konotaciju. Kao kad imas neko strano tjelo u sebi pa ti smeta, tako i Republika izgleda neprirodno i demagoski.
Pa dobro,onda neka neko raspise referendum "da li ste za monarhiju ili republiku" i video bi kakvi bi rezultati bili.

Norma Kampl:
Није песимизам, него - чист реализам.
Meni se čini da to ipak nije realizam , nego hiperskepticizam .., ali u stvari nije ni bitno, jer em nije tema, em je to Tvoj sasvim legitiman pogled na napredak ljudske vrste.

A kada je riječ o samoj temi, moja pozicija je pozicija okorjelog republikanca. Smatram da je republika bolji garant demokratije nego što je to monarhija.
Istorija pokazuje da je, kada je u pitanju Balkan monarhija nespojiva sa pojmom demokratije. Pozivanje na zapadne parlamentarne monarhije je bespredmetno pošto tamošnji sistemi počinju kao davni kompromis buržoazije i krune, nakon kojeg nije nigdje sve išlo glatko. Sve do početka 20. v. Istorije tih država su ispunjene krizama, trvenjima i sukobima između onih koje je narod izabrao i onih koji su miropomazani.

Tako da mnogi teoretičari demokratije njezin monarhistički oblik smatraju anomalijom koja je tek nedavno prešla, u odnosu na demokratiju, sa malignog na benigni stadij.

Osnovni problem između monarhije i demokratije je u tome što je monarhija inkompatibilna sa dva fundamentalna principa demokratije, a to su načelo izbornosti i načelo promjenljivosti.
Postojanje na vrhu države dvonožnog plavokrvnog autoriteta, koji nije podložan uticaju ova dva principa, stalna je potencijalna opasnost za demokratiju.

Back