Tesla objasnjava zasto se nikad nije ozenio:
"Mozda je muskarac u ljudskom drustvu beskoristan. Ja sam spreman da priznam da ne znam. Ako zene pocinju da osjecaju na taj nacin - a tu su neoborivi dokazi da to osjecaju - onda mi ulazimo u najokrutniji peroid u svjetskoj istoriji."
"Nasa civilizacija ce spasti na stepen koji se moze naci medju pcelama, mravima i drugim insektima - stepen gdje je muskarac beskrupulozno ubijen. U tom matrijarhalnom carstvu zena vlada. Kako zena preovladjuje, muskarac je u njenoj milosti. Muskarac se posmatra samo kao faktor u opstoj semi produzavanja zivota."
"Tendencija zena da gurnu muskarca u stranu, potiskujuci stari duh saradnje s njim u svim sferama zivota, je jako razocaravajuce za mene."
"Zenina nezavisnost i pamet da dodje do onog sto hoce u poslovnom svijetu slama muski duh nezavisnosti. Stara vatra koju je nekad osjecao prilikom postizanja neceg sto bi prinudilo i zadrzalo zensku lojalnost se pretvara u pepeo."
"Zene izgleda da ne zele te stvari danas. One izgleda zele da kontrolisu i vladaju. One zele da muskarac podize pogled prema njima, umjesto da one gledaju njega."
http://www.returnofkings.com/43036/nikola-tesla-explains-why-he-never-married