Da li je savest slabost?

realistic

Aktivan član
Poruka
1.108
Vrlo cesto se kaze da je zaljubljen covek "slep", ili mozemo reci "slab", jer u tom periodu moze da uradi nesto sto ne bi uradio da nije zaljubljen, vrlo cesto i na svoju stetu. Naravno da to varira od osobe do osobe. Nietzsche je ljubav smatrao bolescu. Ono sto mene zanima je vase misljenje na temu savesti. Da li je savest slabost, ili mozda bolest? Da li savest steti osobi koja je savesna? Da li nas savest mozda cini ljudima i humanima? Da li nas savest cini ranjivima i paralizovanima do te mere da pazimo na osecanja drugih dok trpimo bezobrazluk istih tih osoba kojima mi mozda nismo toliko vazni? Da li je takvo stanje nekako moguce promeniti, ili uticati na to bez negativnih efekata po psihu coveka?

Savest je nešto normalno, to odmah da ti kažem. Savest samo ne poseduju psihopate, a svi znamo na šta su takvi ljudi spremni :) I ti ljudi što su ''bezobrazni'' prema nama, imaju svoje probleme, to je više faza kroz koju prolaze, kasnije to ispari... Sad mene samo zanima kako si sa zaljubljenog čoveka došao na savest, ali hajde :)

Ala si ti nezreo.
Prvo moras da naucis sta znaci savest, sta moral, sta integritet, sta individualnost, sta licnost, a sve je ovo razlicito.
Pa onda postavi pitanje sta te stvarno interesuje...

Ovako postavljeno sasvim sigurno se ne odgovara na ono sto ti mislis i sigurno da neces razumeti ono sto ti se odgovara..

U glupom okruzenju moralnost je velika slabost.Ugladjenost i harizma su prednosti.

Savest nije bolest. Da smo bez savesti svet bi bio daleko surovije mesto a zivot tezi, tu ne bi bilo zakona, ljubavi, postovanja, umetnosti i ostalih stvari koje zivot cine lepim.
Osobe koje imaju savest nece gledati da maksimalno iskoriste druge, uvek ce pomoci i ucinice svojim delima i druge ljude boljim.
Savestne osobe umeju da vole, znaju sta je ljubav, prijateljstvo, lepa rec...

Vrlo cesto se kaze da je zaljubljen covek "slep", ili mozemo reci "slab", jer u tom periodu moze da uradi nesto sto ne bi uradio da nije zaljubljen, vrlo cesto i na svoju stetu. Naravno da to varira od osobe do osobe. Nietzsche je ljubav smatrao bolescu. Ono sto mene zanima je vase misljenje na temu savesti. Da li je savest slabost, ili mozda bolest? Da li savest steti osobi koja je savesna? Da li nas savest mozda cini ljudima i humanima? Da li nas savest cini ranjivima i paralizovanima do te mere da pazimo na osecanja drugih dok trpimo bezobrazluk istih tih osoba kojima mi mozda nismo toliko vazni? Da li je takvo stanje nekako moguce promeniti, ili uticati na to bez negativnih efekata po psihu coveka?

Takvo ponasanje nema korijen u savjesti.

Sto se tice ostalog, mogla bih da potpisem post od Umri_muski.

Ala si ti nezreo.
Prvo moras da naucis sta znaci savest, sta moral, sta integritet, sta individualnost, sta licnost, a sve je ovo razlicito.
Pa onda postavi pitanje sta te stvarno interesuje...

Ovako postavljeno sasvim sigurno se ne odgovara na ono sto ti mislis i sigurno da neces razumeti ono sto ti se odgovara..

U glupom okruzenju moralnost je velika slabost.Ugladjenost i harizma su prednosti.

Znam ja veoma dobro sta znaci svaki od ovih pojmova koje si naveo i nemam pojma na osnovu cega si zakljucio da sam nezreo. :) Pitanje je postavljeno u takvoj formi da zapoce diskusiju na temu savesti. Razumecu ja vrlo dobro sta mi se odgovara, nemoj da brines.

Sto se tice "moralnosti" koju spominjes u glupom okruzenju... Nietzsche ima prilicno zanimljive argumente na temu "moralnosti", ali sigurno da ti i legit ne biste razumeli sta Nietzsche na tu temu ima da kaze. Jesi citao nekad Nietzsche-a, ili si samo nezreo decko?

Nema poente svadjati se ili vredjati, poenta je da svi mi imamo svoju "interpretaciju" dogadjaja i okruzenja i onda na osnovu nje donosimo sud. Zato diskusija i jeste dobra stvar da bi se misljenja razmenila. Ja bih voleo cuti tudje misljenje, jer ce to sasvim sigurno povecati i moje znanje i mozda promeniti sud koji sam dosad imao o necemu. E sad, ako sam postavio glupo pitanje, onda je to drugo i izvinjavam se..

Osobine plemenitih ljudi kao sto su savest, ljubaznost, dobrocinstvo, humanost u
opstem smislu su slabije osobine od gordosti, sebicnosti, ljubomore, egoizma, jer poseduju ogranicenja delovanja.

Jedina osobina koja je jaca i koja dopunjuje savest je hrabrost.

Kao slabiji ljudi koji imaju hrabrost mogu sebi da dozvole i savest i ostale osobine plemenitosti.
Koji je nemaju koriste druge puteve.

Ok, ajmo prostije.
Naravno da je slabost i cak i pogresno imati savest u situacijama iracionalnog kod ljudi.
Primeri:
-pogresno je neseksati devojku prijatelja, ako baci flert, a posebno ako se zainteresuje.
-pogresno je odbiti seksanje devojci koja je zbog nervoze dosla "ne zna sta hoce" a hoce utehu, OSIM ako tvoja seksualnost nije time pogodjena.
-pogresno je biti direktan ako je devojka navucena i naucena na sheme, jer ce to smatrati nenormalnoscu. Ako bolje razume prvu studentsku laz "necu ti nista" nemoj da joj pocinjes komunikaciju koja joj nije ni ljupka ni jasna vec drvendekasta.
-animalnost ili iracionalnost, ko zna sta si ti mislio pod zaljubljenoscu, nemam pasulj pa da bacam i gledam.

Naveo sam najekstremnije primere, zamisli neke jednostavnije tipa preljuba jer ti se neka droljica ume da podvuce pod kozu, ili seks sa udatom.

Nigde ovde nije pomenut moral, samo savest.Ali stvarno sumnjam da ces razumeti sta sam napisao, iako je napisano vise nego jednostavno. Ono sto ces razumeti su primeri kao sabloni, ali zasto , kako , zbog cega, tesko...
I tako nastaje prisivanje sisa piletu...To ja stalno vidjam danas....Da ne procitam nijedno filozofsko delo, a neko procita 10, on ce da servira odnose i floskule iz tih dela, autoritativno, a ja cu da se pitam sta ovaj prica, pa cu jos da optuzim Nicea ili Frojda da su debelo pogresili...a ustvari covek mi pogresno tumaci i Nicea i Frojda...

P.S. osnovna tacka od koje polazim je sadrzana u opstenarodnom stavu:
Nema pravog srbina koji se nije posvadjao i potukao zbog kamena medjasha, zbog odbrane svojeg, i to ga cini dobrim vojnikom i patriotom.

Osobine plemenitih ljudi kao sto su savest, ljubaznost, dobrocinstvo, humanost u
opstem smislu su slabije osobine od gordosti, sebicnosti, ljubomore, egoizma, jer poseduju ogranicenja delovanja.

Jedina osobina koja je jaca i koja dopunjuje savest je hrabrost.

Kao slabiji ljudi koji imaju hrabrost mogu sebi da dozvole i savest i ostale osobine plemenitosti.
Koji je nemaju koriste druge puteve.

Lepo napisano. Da li bismo mogli plemenite/nobl osobe automatski opisati i kao egoiste? Da li plemenita osoba burno reaguje na povrede ega i da li konflikte teze zaboravlja?

Zavisi od situacije. Problem nastaje kada se ide na sopstvenu stetu, a vecina savesnih ljudi nema taj problem, vec ima jasno zacrtane granice sta moze, hoce i ne dozvoljava drugima da ih gazi. Savest je savest, ali treba imati i svoje Ja.

Savest je tek jedna od alata, od boja, od onoga od čega se spravlja čovek. Bez ove komponente, nećeš biti potpun. Na tebi je kako ćeš koristiti ikoju od alatki, po tvome sustavu. Za svoja dobra, za svoje lošnje. Za tudje.
Porazno je, po meni makar, da neki ljudi toliko ne umeju istom kategorijom da barataju, te moraju ispijati razne pilule, koje bi im omogućile organsko prespojavanje, i uopšte funkcionisanje.
Dok ne srede sami sa sobom, unutar samih sebe - nikada neće ispravno ni funkcionisati. Celu drogeriju da otkupe.

Мислим да је ова тема, пре за филозофију , него за психологију. Но како се све то врло често преплиће, може и овде да се расправља о томе. Савест је божанска искра светлости у нама. Један од последсњих трагова светлости који нам је простао из времена духовне културе. Обизром да је Ниче поменут овде, реко би да је он у време општег зазивања ддемонизма, славио демона у човеку и да је целој тој проблематици приступио са својим огромним књижевним даром, и потпуно исквареном душом нихилисте и побуњеника против свега, а без разолога.

ta "bolest" koju povezuješ sa savešću može imati neki svoj poremećaj u vidu "iskrivljenog osećaja krivice",
kao recimo kad čujem od neke ženske osobe koja je mršava ko štapić a grize je "savest" zato što je
uveče pojela neko parče torte više, ili se prejela

savest može da nas učini ranjivim ukoliko neko zloupotrebi tu istu, idući činjenicama
da nam je 'osećaj za krivicom' prenaglašen

npr. muškarac ženu može često da joj nametne osećaj krivice ukoliko joj konstantno prebacuje
da ga vara ukoliko iole pogleda u nekog drugog u prolazu ili sličnim banalnim situacijama, ali to već prelazi u traumu

kakve veze ima jedno sa drugim..
moze neko da bude zaljubljen i zbog ljubavi da ukrade nesto za dragu...tu nema savesti...

a posto mi tema deluje kao pitanje:da li je saosecanje salbost?
ja bi na to odgovorila ovako....
mozes ti biti pametan i dobar,glup i dobar itd....znaci stepen iskoriscavanja zavisi od tvoje sposobnosti da procenis situaciju...

a dr odgovor je:zavisi od toga sta te ultimativno cini srecnim,neko ce se zrtvuje za lj rod ako ga to cini srecnim neko nece....ovaj dr ce na prvog da gleda kao na idiota i nece razumeti da je br1 upravo ucinio ono najbolje za sebe...
znaci ljudi ne razumeju radost drugih posebno ako se dijametralno razlikuje od njihovih..a u sustini svako je ucinio najbolje za sebe,ako slusa onaj unutrasnju glas i svoju savest...

Back