Ok, ajmo prostije.
Naravno da je slabost i cak i pogresno imati savest u situacijama iracionalnog kod ljudi.
Primeri:
-pogresno je neseksati devojku prijatelja, ako baci flert, a posebno ako se zainteresuje.
-pogresno je odbiti seksanje devojci koja je zbog nervoze dosla "ne zna sta hoce" a hoce utehu, OSIM ako tvoja seksualnost nije time pogodjena.
-pogresno je biti direktan ako je devojka navucena i naucena na sheme, jer ce to smatrati nenormalnoscu. Ako bolje razume prvu studentsku laz "necu ti nista" nemoj da joj pocinjes komunikaciju koja joj nije ni ljupka ni jasna vec drvendekasta.
-animalnost ili iracionalnost, ko zna sta si ti mislio pod zaljubljenoscu, nemam pasulj pa da bacam i gledam.
Naveo sam najekstremnije primere, zamisli neke jednostavnije tipa preljuba jer ti se neka droljica ume da podvuce pod kozu, ili seks sa udatom.
Nigde ovde nije pomenut moral, samo savest.Ali stvarno sumnjam da ces razumeti sta sam napisao, iako je napisano vise nego jednostavno. Ono sto ces razumeti su primeri kao sabloni, ali zasto , kako , zbog cega, tesko...
I tako nastaje prisivanje sisa piletu...To ja stalno vidjam danas....Da ne procitam nijedno filozofsko delo, a neko procita 10, on ce da servira odnose i floskule iz tih dela, autoritativno, a ja cu da se pitam sta ovaj prica, pa cu jos da optuzim Nicea ili Frojda da su debelo pogresili...a ustvari covek mi pogresno tumaci i Nicea i Frojda...
P.S. osnovna tacka od koje polazim je sadrzana u opstenarodnom stavu:
Nema pravog srbina koji se nije posvadjao i potukao zbog kamena medjasha, zbog odbrane svojeg, i to ga cini dobrim vojnikom i patriotom.