Da li je rokenrol mrtav?

• Začetnik teme Začetnik teme iluzionista
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
iluzionista:
Evo jedno ozbiljno pitanje za sve vas zutokljunce. 8) Da li je rokenrol potpuno odapeo u ovoj zemlji? Nema ni jednog velikog benda u poslednjih desetak godina. Nema nikog da zameni one koji su utrli stazu na ovim prostorima.

Da li je turbo folk manija unistila i zadnje tragove dobrog ukusa? Ima li nade?

Mislim da nikada nece biti mrtav, mozda kod nas, kao sto si i napisao, poslednjih godina nema kvalitetnih bendova ali to ne znaci da ih nece biti.... to je moje misljenje. Suvise je to dobar i plodonosan pravac da bi se tek tako umrtvio i nestao, ne moze, nedam... :wink:

iluzionista:
Da li je rokenrol potpuno odapeo u ovoj zemlji? Nema ni jednog velikog benda u poslednjih desetak godina.
O tome sam i ja razmisljala sinoc (iako nisam ni videla ovu temu do malopre i tvoje pitanje)... mada mislim da nije ’odapeo’ i da nikada i nece, samo sto je sve manje i manje onih koji se usudjuju da javno stupe na scenu, pa iz tog razloga zadovoljavaju se svirkama u podrumima i eventualno nekim kaficima u svojim mestima. Mislim da su ljudi vise povedeni zaradom, pa se umesto za neke kvalitetnije pravce u muzici opredeljuju za grand production i sl., jer takvu tezgu je lako naci i ovde u svetu... Strasno, zaista strasno!!!

iluzionista:
„Kako je propao R’N’R“ :wink:

iluzionista:
A, da ne pominjemo neke bendove koji su potpuno propali
Uuuuuuuuuuu, takvih je bas mnogo!!!

klika:
Sa druge strane, smanjilo se trziste, niko nema racunicu da izdaje rock albume i da proda 500 ili 1000 primeraka istog.
Slazem se u potpunosti sa ovim!

iluzionista:
Kada cemo opet imati jedan EKV? Ili jedan Smak?
Heh :cry:

iluzionista:
Riblja Corba, Zabranjeno Pusenje
Nista novo od ovih grupa ne mogu da slusam, muka mi je... Izdavanje novih albuma je obrnuto srazmerno kvalitetu (novije = losije)... Teze katastrofi...

Apach:
Narodnjaci, kao posledica Ccovekove povrssnosti udarisse na glanc i ccuvenu rokersku trojku "Sex,Droga i R'N'R' (tj.poccesse da zzive takav zzivot) i upalilo im!!!
:lol:

little smile:
iluzionista:
„Kako je propao R’N’R“ :wink:
Ubedjivali me ljudi da poput Nindze krenem u osvajanje trzzissta, pa da se posle okrenem muzici koju volim! Mislim da tako nessto nikome ne treba (pogotovo u sluccaju kad ne postoji opklada)
little smile:
iluzionista:
Riblja Corba, Zabranjeno Pusenje
Nista novo od ovih grupa ne mogu da slusam, muka mi je... Izdavanje novih albuma je obrnuto srazmerno kvalitetu (novije = losije)... Teze katastrofi...
Kada n tezzi ccemu? :wink:

na sceni se trazi jedno... rokeri nude drugo, da bi se progurali moraju poshtovati pravila scene, ako ih ne poshtuju - ostaju da rade u malim sklonishtima za bedu para, ako ih isposhtuju postaju klishe koji niko ne poshtuje kao pravi rok, i jbga... nishta ne ide... previshe je dobrih malih rok bendova koji ne napreduju, ja znam da je u mojoj shkoli sviralo 12 bendova, od chega se za godinu dana raspalo 9 - uzas! a oprema je skupa, probe su skupe, ... ne idu im bash uslovi na nashoj 'estradnoj sceni' u korist... :roll:

bigsister:
na sceni se trazi jedno... rokeri nude drugo, da bi se progurali moraju poshtovati pravila scene, ako ih ne poshtuju - ostaju da rade u malim sklonishtima za bedu para, ako ih isposhtuju postaju klishe koji niko ne poshtuje kao pravi rok, i jbga... nishta ne ide... previshe je dobrih malih rok bendova koji ne napreduju, ja znam da je u mojoj shkoli sviralo 12 bendova, od chega se za godinu dana raspalo 9 - uzas! a oprema je skupa, probe su skupe, ... ne idu im bash uslovi na nashoj 'estradnoj sceni' u korist... :roll:

Postoji tu i drugi problem, a to je olako prici muzici i napraviti bend mesec dana posto kupis neki krs od gitare. Jako mali broj ljudi je zaista spreman da se odrekne nekih stvari i maksimalno se posveti muzici. Jedna do dve probe nedeljno nisu formula za uspeh, trebalo bi prikupiti i dosta iskustva a to se ne radi u garazama i kojekakvim rupama. Mislim da se svi ti nazovi muzicari, upustaju u to ne znajuci koliko je napora potrebno za uspeh, pa kasnije ospu jednu besmislenu pricu. Ne znam ni jednog muzcara koji je zaista radio a da je ostao ne primecen, naravno mislim na domace rokere. :wink:

Rock je na zalost i na globalnom planu u potpuno inferiornom polozaju vec duze vreme, nije tako bolestan kao ovaj nas ali prezivljava teske trenutke. Ako pogledamo da su se u Britaniji ugasilo nekoliko velikih festivala, READING kao najjaci predstavnih alternativne muzike, pa onda jedan MONSTERS OF ROCK kao perjanica heavy metala, itd......takodje britanska klupska scena nije ni izbliza onome sto je nakada bila a to je ono sto u sustini i drzi r`n`r, mainstream i dalje jos nekako prezivljava ali to nije dovoljno.......
Na zalost, ili na moju srecu, bio sam svedok gasenja, krajem `80-tih i pocetkom `90-tih, jednog od najpoznatjih klubova u Londonu, MARQUEE, i u to vreme se velika vecina klubova i zatvorila, cela ta scena se jedno vreme prebacena u Berlin gde su Nemci jos uvek odrzavali u zivotu davno umrli punk, ali ne zadugo, pojeo ih je TECHNO.
Njihov rock trenutno boluje od neke jace gripe dok je ovaj nas zarazen mnogo opasnijim virusima, a svakako je najopsaniji virus zvani PINK. Trenutno je rock ovde u komi , a kada ce se iz nje probuditi.....tesko je reci, nisam optimista.

nikodim:
Postoji tu i drugi problem, a to je olako prici muzici i napraviti bend mesec dana posto kupis neki krs od gitare. Jako mali broj ljudi je zaista spreman da se odrekne nekih stvari i maksimalno se posveti muzici. Jedna do dve probe nedeljno nisu formula za uspeh, trebalo bi prikupiti i dosta iskustva a to se ne radi u garazama i kojekakvim rupama. Mislim da se svi ti nazovi muzicari, upustaju u to ne znajuci koliko je napora potrebno za uspeh, pa kasnije ospu jednu besmislenu pricu. Ne znam ni jednog muzcara koji je zaista radio a da je ostao ne primecen, naravno mislim na domace rokere. :wink:
Braaaaavoooooo! 100% si upravu!

Kakav je to r'n'r kad moras da RADIS na muzici,kad moras da vezbas satima i satima,kad moras da dajes stotine evra na skupe instrumente kako bi dobio finiji zvuk....Za*ebi sve to,budjavi instrumenti,garaze, rokanje 5-6 akorda i tekstovi koji ti dolaze iz srca,bez cenzure i svega...to je r'n'r...Da je tako i ostalo nikad ne bi umro ovako je sve postalo industrija i naravno da ce da propadne.

I imas mnogo primera gde su ljudi sa iskrenom muzikom bez foliranja bez tolikog rada napravili bolju muziku od fegeta koji su se ceo zivot trudili da porade na svojoj tehnici i da kupe bolje instrumente..

Neradnik:
Kakav je to r'n'r kad moras da RADIS na muzici,kad moras da vezbas satima i satima,kad moras da dajes stotine evra na skupe instrumente kako bi dobio finiji zvuk....Za*ebi sve to,budjavi instrumenti,garaze, rokanje 5-6 akorda i tekstovi koji ti dolaze iz srca,bez cenzure i svega...to je r'n'r...Da je tako i ostalo nikad ne bi umro ovako je sve postalo industrija i naravno da ce da propadne.

Pa na svakoj muzici mora da se radi, niko se nije rodio sa gitarom ili harmonikom u ruci......

Neradnik:
I imas mnogo primera gde su ljudi sa iskrenom muzikom bez foliranja bez tolikog rada napravili bolju muziku ...

Da cujemo neka imena....?

Akhm...Sex Pistols,Rammones,Motorhead..da ne pominjem domace underground izvodjace..

Ne kazem ja da samo uzmes gitaru i sviras (mada slusajte Godisnji odmor,oni su poceli da uce da sviraju instrumente tek posle 1. svirke) nego prvo upoznas instrument i posle samo uskladjujes sebe sa bendom na probama..

Neradnik:
Sex Pistols,Rammones,Motorhead..da ne pominjem domace underground izvodjace..

Ocekivao sam nesto slicno ovome.......jeste da oni sviraju minimalisticku muziku ali nemoj misliti da su oni, pre nego sto su postali poznati, mesec dana pre toga otisli u prodavnicu instrumenata, kupili gitare i sve sto treba i odmah posle tri probe napravili "Never mind the Bollocks", "Rocket to Russia", itd...nije to bas tako.

Neradnik:
Ne kazem ja da samo uzmes gitaru i sviras (mada slusajte Godisnji odmor,oni su poceli da uce da sviraju instrumente tek posle 1. svirke) nego prvo upoznas instrument i posle samo uskladjujes sebe sa bendom na probama..

Ja sam pre 12-13 godina imao slican bend ovima koje ti spominjes i znam kakve su muke uvezbati se pa makar to bile i pesmice od tri-4 akorda. Konstantne probe.......
Pa ne moze se instrument upoznati za dva-tri vikenda, treba ipak malo vise vremena za to, a da bi uskladio sve u bendu kako valja ne mozes sa 5 proba da zvucis onako kako bi to trebalo.

Da li sviras neki instrument? Ako ne sviras onda je tesko i da pretpostavis da to nije bas tako lako kao sto ti zamisljas.

Inace sviram bas gitaru i bubanjeve ali u bendu trenutno bubnjeve.I nesto se ne ubijamo od rada, par dana pre svirke odrzimo par probi i to je to..

Izlgeda da si me pogresno razumeo,nemam ja nista protiv probi benda,mislim svaki bend mora da drzi probe kako postigao solidan zvuk. Ali da neko sedi po ceo dan u kuci i drnda gitaru,kako bi uspeo da navezba neku pesmu od nekog tamo izvodjaca je nepotrebno. Preteran rad i preterano vezbanje tehnike ne dovodi do bolje muzike..

iluzionista:
Evo jedno ozbiljno pitanje za sve vas zutokljunce. 8) Da li je rokenrol potpuno odapeo u ovoj zemlji? Nema ni jednog velikog benda u poslednjih desetak godina. Nema nikog da zameni one koji su utrli stazu na ovim prostorima.

Da li je turbo folk manija unistila i zadnje tragove dobrog ukusa? Ima li nade?
Naravno da Rock'n'Roll nije mrtav.nikada ne mmoze biti biti mrtav.on se prenosi sa generacije na generaciju.narodna muzika je uvek bila djubre i ostace djubre.Nju slusaju nepismene i retardirane osobe. (bez uvrede za seljake).

ljudi ja nesto vama iskreno da kazem...to je cisto bajcistije FRAZIRANJE! malne svi ljudi koji postavljaju to pitanje i odgovaraju na njega ne umeju da ga objasne! znam to jer sam ih stalno pitala "a kako to mrtav?" posto nisam znala kako to rok n rol ili punk ili bilo sta moze da bude mrtvo, al niko nije umeo da mi objasni...
zapitajte se malo!

Neko je ovde pomenuo Motörhead kao band koji sa lakim notama toliko dugo marsira na vrhu heavy metala?????
Ja se izvinjavam,ali kao profesionalni gitarista nikako ne mogu da svrstam Motörhead koji znaju da sviraju (nije dzabe najbolji svedski bubnjar bas u Motörhead,da ne pominjem gitariste koji su prosli kroz band),sa Sex Pistols,koji su zaista koristili zaista dva akorda i koji nikako ne trebaju da budu legende upravo zahvaljujuci toj pojednostvaljenosti u muzici.

Back