Da li je rock’n’roll mrtav?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Prema rečima novinara Grega Kota, "rokenrol" se odnosi na stil popularne muzike koji potiče iz SAD pedesetih godina prošlog veka. Do sredine šezdesetih godina rokenrol se razvio u "sveobuhvatniji međunarodni stil poznat kao rok muzika, mada je ovaj drugi takođe nastavio da bude poznat kao rokenrol".

U najranijim rokenrol stilovima, klavir ili saksofon su obično bili glavni instrument. Ovi instrumenti su uglavnom zamenjeni ili dopunjeni gitarom u sredini do kasnih pedesetih godina. Ritam je u suštini plesni ritam sa akcentovanim bekbeatom, gotovo uvek obezbeđen bubnjem. Klasični rokenrol se obično svira sa jednom ili dve električne gitare (jedna solo, jedna ritam) i duplim basom. Posle sredine pedesetih, električne bas gitare i bubnjevi postali su popularni u klasičnom roku.

Mnogi smataju Elvis Preslija začetnikom rokenrola, ali on sam to nikada nije tvrdio.

Evo originalnog rokenrola

a evo gde smo došli sa ROK(enrolom)

Pre jedno tri ili četiri godine. Prilikom dočeka srpske nove godine 14 januara. Našao sam se u jednom malenom društvu u jednom malom caffe-u. Klinčadija u proseku od 15-16 godina, sedela su iza mene i puštali su preko šera sa telefona na Tv, muziku, koja je naravno povezana na zvučni sistem. Naslonjen za šankom, gledao sam šta to deca puštaju i blenuo sav zblanut. Da bi me drugari pitali, " Šta bleneš Bole". Pa reko, prvi put čujem ovu muziku pa gleam o čemu se radi. Tako se poveo razgovor o muzici i naravno upitaju mene šta najviše slušam. Pa reko rock. U tom momentu bila je neka muzička pauza dok su deca tražila šta da puste i pita me jedan klinac, " A šta je to rock?". Bio sam zblanut i šokiran. Dogovorio sam se sa klincima da nepuštam u caffeu muziku, nego da kačim na svoj fejs, domaću i stranu rock scenu pa da preslušaju i vide šta je to. Prošle godine s'jeseni sledi ŠOK. Deca porasla, sada su punoletni i otvaraju ROCK caffe, sa craft pivom, singl malt je takodje u ponudi, Monte Cristo 2 i Partagas 4. Ulazim u caffe šokiran. Deca su se toliko obrazovala sa muzikom, danima smo pričali o muzici i razmenjivali pesme koje treba da se preslušaju, muzika različitih stilova. Počeli su i mene da edukuju, koji sam mislio da je čuo sve što može od muzike da se čuje. :D Tako smo od Mimi Mercedes, stigli do sjajne muzike. Rock definitivno nije mrtav.

Creedence Clearwater Revival: Fortunate Son​

Poslednja izmena od moderatora:
a evo gde smo došli sa ROK(enrolom)

Ne bih ja to nazvao rokom. To je neki mracni ska. Ima neke elemente roka ali nedovoljno. Prije svega, a to je mozda i najvaznije, ritam ili bubanj nije rok bubanj tako da automatski to nije rok. Novi val '80 je imao uplive tog ska ritma, na primjer Niko Kao Ja. Mislim da je i Film imao jednu takvu pjesmu. I cak i prije njih recimo Kost u Grlu album '79 otvara sa pjesmom Kucni Savet. Pjesma ide "Komsije ce da me biju zbog preglasnog rokenrola," ali je ritam ska, tupa tupa, nije rokenrol. Dakle vec tad dolazi to prljanja i eksperimentisanja. E ovo je taj ska ritam samo danas mracniji.

Sto se tice Yu roka, zavrseno je '91 kada je Koja postavio pitanje dok je eksperimentisao: "Da li ti znas za neki drugi ritam?" E ta pjesma jeste rokenrol. Ja ne znam za drugi ritam osim roka. I to je posljednja rok pjesma u fazi Yu ekperimentisanja.

Cak i u vrijeme roka nije bilo mnogo cistih rokenrol bendova, koji sviraju samo rok. Na primjer, Atomci su cisti rok i samo rok. Dok recimo Dugme je svasta pravilo. Bilo je tu dosta popa. Tako da i danas, moze se naci ali treba traziti.

Poslednja izmena:

Back