Da li je potrebno uvesi obavezan psiholoski pregled kada se utvrdi trudnoca?

Treba psiholoski profil, ali pre nego sto ostane trudna.
Koje bi bile mere za majku koja nije podobna, a trudna je?
Jel se tu predlaze abortus?
Odizimanje deteta odma nakon sto se ono rodi?
Mozda se ona promeni nakon sto vidi dete. Mozda bude mnogo bolja majka od one ciji je psiholoski profil za vreme trudnoce bio besprekoran.
Najveci broj problema se javjaju u toku prve godine zivota deteta. U tom periodu je dete najzavisnije od majke i ako joj niko ne pomaze u toj njenoj obavezi ona moze da zapadne u depresiju, da pocne da ne voli dete....

Psiholoski profil muzeva je isto tako vazan. Zena bira oca svoje dece, ali ona ga pre toga nije upoznala kao oca, znala ga je kao ljubavnika, partnera... a to ponekad nema veze s tim kakav ce neko da bude kad dete dodje na svet.

Ono sto drzava treba da radi je da posmatra, kontolise i da zastiti dete u slucaju zloupotrebe (ne samo fizicke, nego i psiholoske)...ali nema nikakvo pravo da odlucuje da li je neko podoban ili nepodoban da bude roditelj pre nego sto taj neko i postane. Cak i ako dve osobe sa posebnim potrebama odluce da imaju decu, drzava sem savetovanje i budno pracenje sta ce se desavati nema prava da zabrani roditeljstvo.

Ja bih cak predlozio da takav profil ima status sluzbene tajne, ali i da je obavezan. U prevodu takav profil ne bi imao posledice po roditeljstvo, a ne bi bio dostupan ni ocu.

Ja bih cak predlozio da takav profil ima status sluzbene tajne, ali i da je obavezan. U prevodu takav profil ne bi imao posledice po roditeljstvo, a ne bi bio dostupan ni ocu.

Moje misljenje je da taj profil trebao da bude dostupan partneru. Onda bi znao s cim ima posla, a i snosio bi deo odgovornosti.
Najlakse je reci ja ne znam nista, nista nisam video, nista nisam primetio. Biti gluv i slep moze svako. Niko ne zeli da kaze i ja sam kriv.

Sto se tice drzave i znacenje profila... ako drzava tj njen apart koji se brine o blagostanju pojedinaca (socijalna zastita, tj centri za socijalnu zastitu) imaju profile onda oni znaju koje su to rizicne grupe, gde treba vise obratiti paznju, sto znaci da i oni preuzimaju deo odgovornosti, pa kad se desi tragedija ne mogu samo reci mi nista ne znamo, nama niko nista nije javio/prijavio.

Поспорођајна депресија је честа. Шта онда предлажете кад се дете већ роди? Шта предлажете ако психички здрава особа роди дете, а злоставља га касније на неки начин?
Мислим, каква је гаранција да ће онај ко је једном психички здрав заувек бити психички здрав? :dontunderstand:

Поспорођајна депресија је честа. Шта онда предлажете кад се дете већ роди? Шта предлажете ако психички здрава особа роди дете, а злоставља га касније на неки начин?
Мислим, каква је гаранција да ће онај ко је једном психички здрав заувек бити психички здрав? :dontunderstand:

Nema garancije. Zato je tu porodica i preuzimanje odgovornosti. Nije samo majka odgovorna za dete. Ako ona ima probleme treba neko da joj pomogne, a ne samo da ocekuje da ona bude najbolja mama na svetu, mama koja gradi najbolji afektivni odnos s detetom.
Malo se previse ocekuje od zene.
Sama zena kad postane svesna da ima problem da uspostavi dobru emociju s detetom, postaje jos agresivnija (pocinje da mrzi sebe) zato sto je naucila tj naucili su je da majka "mora" da voli svoju decu, da je ta ljubav nesto sto je urodjeno, nesto sto je u opisu biti majka. I tako nastaje zacarani krug mrznje i agresije prema sebi i prema uzrocniku te mrznje (detetu).
Ne retko zene moraju da uce da vole ona mala slatka stvorenja koje su rodile. Za to treba strpljenje i velika pomoc, a to ce se postici samo ako pored sebe ima nekog ko ce je razumeti.

Poslednja izmena:
Nema garancije. Zato je tu porodica i preuzimanje odgovornosti. Nije samo majka odgovorna za dete. Ako ona ima problema treba neko da joj pomogne, a ne samo da ocekuje da ona bude najbolja mama na svetu, mama koja gradi najbolji afektivni odnos s detetom.
Mislim da se malo previse ocekuje od zene.
Sama zena kad postane svesna da ima problema da uspostavi dobru emociju s detetom, postaje jos agresivnija (pocinje da mrzi sebe) zato sto je naucila tj naucili su je da majka "mora" da voli svoju decu, da je ta ljubav nesto sto je urodjeno, nesto sto je u opisu biti majka. Ne retko zene moraju da uce da vole ona mala slatka stvorenja koje su rodile. Za to treba strpljenje i velika pomoc, a to ce se postici samo ako ima ko da joj pomogne.
:ok::ok:

PA nista, tu je CSR - centar za socijalni rad kome je to srz posla...Tj ekipi za decu i mlade....Rade se procene roditeljske kompetencije i proveravaju se "price" i govorkanja"....Obicno kada neko od roditelja pocne tako nesto da radi ovaj drugi roditelj se razvede od njega i onda su upuceni opet u CSR i prilikom dodeljivanja starateljstva nad detetom vrsi se procena....

Uh, veoma tezak i mucan posao...Nekada treba i oduzeti dete od majke, jednostavno vidis da je za njega lose da ostane kod nje, a svako dete najvise voli svoju majku....A znas da moras da uradis nesto u interesu deteta i njegovu buducnost....Uh, uzas...Bas tesko....JA bih nam dao platu 100 000 din....

p.s. Nije nikakva garancija - evo bas sam juce pisao - bilo u svim novinama - normalna majka koja je i posle porodjaja bila psihicki stabilna posle letovanja nekog na kome je njen sin preziveo fras je pocela da se ponasa "cudno".....To "cudno" je rezultiralo da je pre 2 dana u sred noci ili pred ranu zoru izvela svoje dvoje dece na terasu na cetvrtom spratu i bacila ih odozgo, a potom i sama skocila...

ZANIMLJIVOST:
Veoma je vazan podatak po recima prezivele maloletne cerkice da je majka pre bacanja dece terala decu da se pomole i da poljube ikonu....

Najpoznatiji Niski psihijatar kaze da je ovim postupkom majka uvrtela sebi u glavu da joj deca nisu bezbedna i da ce ih uvodjenjem u smrt spasiti necega itd...Zato ih je i terala da se mole i da poljube ikonu....Bolesno zvuci ali majka je ovo uradila "kako bi zastitila decu od necega" pa ih je povela u smrt....

Eto koliko neko moze da ima iskrivljenu sliku i sumanute misli....Majka je bila pod prevelikim stresom duze vreme zbog frasa koji je preziveo njen sin.....

Kao sto vidis Vanda, niko nije siguran i svasta se moze dogoditi svakom....I ti i ja mozemo poludeti odmah sutra....:rtfm: Svi smo ljudi i svi podlezemo istoj psihologiji cije zakonitosti vaze za sve nas podjednako.
Svi zivimo u teskom vremenu sa 1000 nekih pravila, okova,amova, oko nas je milion stresora i samo je pitanje kako i kada ce ko podlegnuti pritisku......
Situacija je alarmantna i kako vreme ide procenjuje se da ce biti sve gore i gore....Nekad ljudi nisu ni znali sta je stres, nervoza itd, a nisu imali sta da jedu i od 10 deteta umre 9 na porodjaju pa su opet ok ziveli.....

Poslednja izmena:
Po sluzbenoj duznosti sam morala da prijavim roditelja csr-u. Dosli, bili, videli i do dan danas ja nemam izvestaj, a dete i dalje zlostavljano.

Nazalost ovo se vidja.....Ovo sve zavisi od CSRa do CSRa i od coveka do coveka......U nekim ovako drzavnim institucijama ponekada je i vazniji moral, kucno vaspitanje, empatija, saosecanje nego nivo znanja i obrazovanja iz odredjene oblasti.....Neki se ponasaju kao Bogovi a neko zajedno sa svakom strankom podeli bol i ode tuzan kuci.....Isto kao i sa doktorima....

E sad uvek je tu onaj eticki problem - da li se posvadjati sa kolegom i stalno mu "gundjati" kako je neazuran, kako ne radi lepo svoj posao, kako je nesavestan, ili se utopiti kolegijalno u celinu da bi ceo kolektiv lepo i drugarski funkcionisao....A tu su i kafenisanja svaki dan i gledanje slika itd, pa se zblizis sa tim ljudima na poslu pa i kad bi hteo nesto da ga iskritikujes tebi glupo......

Ванда све то добро зна. Ја сам питала постављача теме, какве везе има да ли је мајка психички здрава кад рађа дете? Каква је то гаранција за даље?
Не читате пажљиво... нема потребе мени да одговарате.
Иначе, Бру Зли, немој ми о ЦЗР, молим те! Молим те! Јако ми је драго ако негде Центар ради како треба, али у мом граду је горе обратити се њима, него пустити да дете буде злостављано. :sad2:

Vrlo zanimljiva tema. Smatram da svi clanovi koji pisu ovde su zainteresovani kako da sprece neke ne daj Boze lose stvari i tragedije vezane za dom i porodicu. Eto dacu vam moj primer. Ja sam se dugo, dugo godina borila sa depresijom koja je naglo javila nakon jednog veoma dramaticnog dogadjaja po mene. Bilo je tu uspona ali i velikih padova. Cesto sam imala osecaj da se nikada necu sasvim oporaviti od toga. Ali kako obicno to ide u zivotu, sve se odjednom preokrenulo, upoznala sam predivnog decka (sadasnjeg muza), posle izvesnog vremena smo se vencali i ja sam zatrudnela. Mislim da mi je tad usledio jedan od najtezih perioda borbe sa sopstvenom psihom. 10 godina koriscenja antidepresiva i sedativa i odjednom nista. Na pamet mi nije palo da popijem ni jednu tabletu od momenta kada sam saznala da sam trudna. To je bila zivotinjska borba! Hronicna insomnija, uzasna smenjivanja raspolozenja, ej osecala sam se kao da imam ne znam kakvu sizofreniju, bukvalno! Medjutim, kako sam usla u 4. mesec sve je to prestalo, ne skroz ali dobar deo. Pocela sam polako da kuvam, vise citam knjige, pazljivo sam birala kakve filmove i serije cu da gledam, krenula na jogu i mogu vam reci da su svi ljudi koji su bili uzasnuti idejom da sam odlucila da uzmem svoj zivot u svoje ruke priznali da su pogresili jer je moje ponasanje, izrazavanje i interesovanje bilo na sasvim drugom nivou. I dalje radim na sebi, kontroli losih misli i usmeravanju ka pozitivnim stvarima. sada sam u 6. mesecu, mada sam prinudjena da uglavnom lezim jer nosim bebu nisko pa ne smem da se krecem malo potonula jer mi je aktivnost mnogo znacila. Ali pronasla sam neka nova interesovanja i hobije kojima mogu da se bavim iz ovog polozaja. Za mene ne postoji lepsi osecaj kad osetim svoju bebu kako se rita i kad muz legne pored mene i zajedno se mazimo. Cak primecujem da mnogo racionalnije i zdravije razmisljam od mnogih svojih drugarica koje nikada nisu imale bilo kakve psihicke probleme. Par puta sam otisla i u Palmoticevu u genetsko savetovaliste i imala priliku da razgovaram sa odlicnim doktorom koji je inace prilicno mlad ali i sam ima zenu i dete i iz njegovih licnih primera sam videla da slicne strahove imaju i druge trudnice i da to nije nista neobicno.
I da, mislim da nikakvo merilo i garancija nisu psiholoske analize i zakljuci da neko nece biti dobra majka zbog svoje proslosti. Moze da ukazuje na to, ali ne mora da znaci.
Vrlo je bitna zdrava okoline, pozitivna razmisljanja i podrska!

Da ne obrazlazem naslov.

koju svrhu bi imao? da se proceni je li neka sposobna da bude majka???
cak i da pregled i procena postoji, trudnoca i majcinstvo je tako kompleksan deo nasih zivota i sa sobom nosi toliko mnogo promena, da i neko ko je danas "podoban i sposoban", vec za 24 sata ne mora to biti...i obratno...da ne govorim o "zutim minutama"kada i najbolja majka moze da postane u trenutku neuracunljiva i sposbna za nesto za sta inace nije...

koju svrhu bi imao? da se proceni je li neka sposobna da bude majka???
cak i da pregled i procena postoji, trudnoca i majcinstvo je tako kompleksan deo nasih zivota i sa sobom nosi toliko mnogo promena, da i neko ko je danas "podoban i sposoban", vec za 24 sata ne mora to biti...i obratno...da ne govorim o "zutim minutama"kada i najbolja majka moze da postane u trenutku neuracunljiva i sposbna za nesto za sta inace nije...

Psiholoski pregled u ranoj trudnoci mogao bi da ima visestruke koristi. Pocetak pracenja do razvoja nove licnosti, priprema majke za radjanje ili odlaganje radjanja, stvaranje odgovornosti drzave prema majci i detetu, oslobadjanje zene straha od psihologa, ali i lekara drugih specijalnosti mozda i jos koja, svakako ne vidim negativne efekte kod zene u pocetku promena koje izaziva trudnoca.

Mozda gresim, ali mislim da nauka nije toliko napredovala da bi mogla da potpuno predvidi da li ce neka osoba (u ovom slucaju majka) da izvrsi nekakav zlocin. Podseti me sve to na film Minority report ali to je ipak SF. Da li zaista mislite da su doktori i psihijatri dovoljno strucni da tako nesto procene i donesu odluku nasilnog prekida trudnoce? I ako jesu, da li bi se oni sami usudili na tako nesto?
Jedno je ako je zena totalno labilna i nesposobna da brine cak i o sebi. Medjutim i u takvim slucajevima, koji su izuzetno retki, zena bude hospitalizovana u odredjenu instituciju gde se brinu da ne povredi sebe i dete pa kad se porodi brigu o deci preuzima recimo CSR. Medjutim, velika vecina takvih uzasnih zlocina se desava upravo posle poroda odnosno usled postpartalne depresije, koja isto tako nije toliko ucestala.

Psiholoski pregled u ranoj trudnoci mogao bi da ima visestruke koristi. Pocetak pracenja do razvoja nove licnosti, priprema majke za radjanje ili odlaganje radjanja, stvaranje odgovornosti drzave prema majci i detetu, oslobadjanje zene straha od psihologa, ali i lekara drugih specijalnosti mozda i jos koja, svakako ne vidim negativne efekte kod zene u pocetku promena koje izaziva trudnoca.

psiholoski pregled u ranoj trudnoci ne bi mogao da ima bilo kakve koristi, a kamoli visestruke, a pre svega bi za trudnicu i buducu majku predstavljao dodatni stres u smislu da li "ce proci validaciju i proveru"
sem toga, mozes li da zamislis bezgresnu komisiju koja bi ocenjivala podobnost?!?
sta bi bilo sa onim nepodobnim-poslate bi bile na abortus, jer u ranom staddijumu trudnoce nisu proglasene podobnom za majku????
ili bi bile poslate na neophodnu kvalifikaciju, usmeravanje i obuku?
nasmejala bih se, da nije groteskna pomisao
psiholosko stanje trudne zene se menja iza dana u dan, da ne govorum o rasponu od devet meseci
postoje zene koje bas nista ne osecaju dok svoju bebu ne vide, postoje one koje materinski instinkt sticu u mesecima nakon porodjaja, pa su ipak sjajne majke, zaista su retke zene koje od kada znaju za sebe imaju i tu neku materinsku ljubav u sebi i najvece istvarenje vide unapred u tome sto ce biti majke
sta cemo sa onim zenama koje su divne majke,a li im nakon godinu, dve ili deset nesto kvrcne u glavi pa ubiju svoje dete (slucaj odnedavno)? mislis da je neko mogao d a proceni da ce ta majka nakon dve-tri godine baciti sebe i decu sa terase?
sta cemo sa onima koje u pocetku ne zele dete, odluce se za usvajanje, ali ga u trenutku kad ga rode i vide, zavole najvise na svetu?
da li zaista mislis da bilo koja i bilo koliko "strucna" komisija (btw, najveci frikovi koje znam su upravo psiholozi, a retko ko od njih ima porodicu) moze sebi dati za pravo da unapred odredjuje koliko je neka zena podobna za majku???
toliko apsurdna ideja i toliko podseca na orvelovske svetove, da se bez blama moze proglasiti kristalno cistom gluposcu

Da li tako i posao obavljas, mislim ofrlje? Da ne lupetas, rekao bih da nisi dobro procitala, ali ovako znam da si ili nadr kana , pa nemas pojma sta pises ili to radis tendenciozno. U svakom slucaju imas ti svoj veci problem, pa ne bih da nastavljam.:)

hmm...
postoji odredjeni broj ljudi na forumu, koji ce na bilo kojoj temi, od psiholoske, do sportske, u nedostatku valjanih argumenta i dokaza za konstruktivnu raspravu da posegne za jednim od tzv. licnih, vredjajucih argumenta, tipa:
nedohebana si
verovatno sve u zivotu radis ofrlje
nadrk.ana si
u menopauzi si/PMS
nisi zadovoljna svojim zivotom
nemas pojma/lupetas i necu da se raspravljam sa tobom
uuu, ala ti imas neki problem
postoje naravno i varijacije na temu....
takvi ljudi sve govore takvim svojim postom, kazu toliko toga u jednoj recenici, da zauvek time stvaraju odredjeno misljenje o sebi samima kod sagovornika i posmatraca
btw, za tebe imam jedno malo, malecno pitanjce-da li mislis da postoji savrsen, neoborivi, apsolutni test za proveru IQ?
:ceka:

Misljenje zene koja okrece svoje misljenje u zavisnosti od trenutnog raspolozenja je sasvim nevazno i samo dokazuje da je potrebno imati uvid u stanje i variranje njene psihe, ne kada zatrudni, nego cim pocne da se pojavljuje medju drugim ljudima.

Neke zene svoje psihopatoloska stanja i emotivnu nedozrelost nasilno, vredjajuci intelegenciju vecine pokusava da postavi na mesto gde mu nije mesto.
IQ jednog coveka je njegova licna sposobnost, a psihopatoloska stanja osobe bilo kakvog IQ su vrlo bitna za okolinu.
Tvoje nepoznavanje znacenja i mogucnosti psihologije u drustvu, ovom kakvo je sada, govori o tvojoj neobavestenosti , a samim tim i potrebi sukobljavanja kao nesigurnosti.
Uostalom tvoja emancipacija doseze do slobodnog sexa, a obavestenost do toga ko je koga kresnuo i mozda, zasto nije ranije.

ah, sto volim kad je ljudima potrebno jedno 20 dana da na neki post odgovore :lol:
nemas pojma koliko me je zaradovao ovaj tvoj mali, drazestan post
jedino me muci sa koje strane da mu pridjem :lol:

Misljenje zene koja okrece svoje misljenje u zavisnosti od trenutnog raspolozenja je sasvim nevazno i samo dokazuje da je potrebno imati uvid u stanje i variranje njene psihe, ne kada zatrudni, nego cim pocne da se pojavljuje medju drugim ljudima.

Neke zene svoje psihopatoloska stanja i emotivnu nedozrelost nasilno, vredjajuci intelegenciju vecine pokusava da postavi na mesto gde mu nije mesto.
IQ jednog coveka je njegova licna sposobnost, a psihopatoloska stanja osobe bilo kakvog IQ su vrlo bitna za okolinu.
Tvoje nepoznavanje znacenja i mogucnosti psihologije u drustvu, ovom kakvo je sada, govori o tvojoj neobavestenosti , a samim tim i potrebi sukobljavanja kao nesigurnosti.
Uostalom tvoja emancipacija doseze do slobodnog sexa, a obavestenost do toga ko je koga kresnuo i mozda, zasto nije ranije.

ovako... pod jedan, trebao bi da citiras tog kome odgovaras, time sto izbegavas citat i da svoj post vezes uz neciji, a pri tome direktno svojim odgovorima upravo to radis odajes utisak nekoga ko bi da malo pljucne, al ne sme direktno....mislim, smesno je
drugo, vidim da si sa licnog, direktnog vredjanja ( da se podsetimo :malav:)
http://forum.krstarica.com/showthre...i-trudnoca?p=18269760&viewfull=1#post18269760
presao na nesto uvijenije :lol:, a ja i ostali koji citaju sad kao nesto treba da mislimo da li si ti rekao to sto si rekao..
vredjas, maleni, bas isto kao i u prethodnom, samo si tamo vredjao bar otvoreno, ko covek, ovde vredjas ko pic......
da se pozabavimo samo ovom recenicom:
"Uostalom tvoja emancipacija doseze do slobodnog sexa, a obavestenost do toga ko je koga kresnuo i mozda, zasto nije ranije"
i bice dovoljno da zakljucimo da tvoj pokusaj svodjenja stvari na razinu lnecijeg licnog sexualnog zivota i interesovanja, ne da nema veze sa temom, nego ej jadan pokusaj diskreditovanja sagovornika, gde na bilo koju temu na koju nemas validan argument, imas neki ovakav....."" argument":mrgreen:
drugo...hmmm ...moje poznavanje znacenja i mogucnosti psihologije u drustvu je mozda laicko, ali tvoje, koje se ogleda u tvojoj prvoj recenici:
"Misljenje zene koja okrece svoje misljenje u zavisnosti od trenutnog raspolozenja je sasvim nevazno i samo dokazuje da je potrebno imati uvid u stanje i variranje njene psihe, ne kada zatrudni, nego cim pocne da se pojavljuje medju drugim ljudima"
je sve, samo ne validno i potkovano znanjem iz te oblasti
sta uopste reci coveku koji tvrdi da zeninu psihu treba proveravati (imati uvid) cim krene u drustvo???
mislim, jel to vazi samo za zene? za zene poput mene?
za muskarce ne vazi?
ko bi to trebao da proverava, opet neka komisija?
sta bismo sa ljudima kod kojih "uvid u psihu"nije zadovoljavajuci?
takodje, moje pitanje u vezi sa testom inteligencije je imalo samo jednu poruku-ako se svi spiholozi slazu da ne postoji apsolutno validan test za procenu inteligencije, a to je, jel, ipak malo stabilnija karakteristika neke osobe, od njenog psiholoskog (trenutnog) stanja, kako bi uopste bilo moguce iznaci adekvatan test za procenu "podobnosti za majcinstvo????
jer, na psiholsoko stanje jedne individue utice toliko mnogo stvari, da ih ej nemoguce sazeti i pravilno proceniti u vezi tako neceg ozbiljnog kao sto ej roditeljstvo
a, bas me zanima, zasto se identicna procena ne bi vrsila i za muskarce? da li su oni po difoltu fenomenalni roditelji, od trenutka kad su svoj tuki umocili u neciji uterus???
i jos nesto, za kraj, sama ideja jednog muskarca, koji ne da ne moze da zna sta trudnoca/porodja.majcinstvo znaci, nego ne moze ni da pojmi taj proces, pocev od njenoig fizioloskog nivoa, pa do nivoa svesti, je takav debilizam da nemam reci, a izneti takvu ideju u javnost (makar i tipa forum) i jos je braniti kvazi argumentima, moze samo neopevani, neobavesteni, neobrazovani, netolerantni skot i fasista, koji bi sve sto ne odgovara nekim njegovim iskrivljenim kriterijumima ocigledno zabranio..mogu samo da zamislim svet u kome bi takvi kao ti odredjivali ko ce da radja.....

e, da, ovo je bilo cisto, direktno vredjanje...mislim, ako zelis da me prijavis, da ne bude neke zabune :malav:

Back