Da li je normalno plasiti se roditelja?

Zasto bi tebe deca postovla ako si im pruzila ono sto kazes da je osnovna roditeljska obavzeza?

Znaci oni treba da ispune svoje osnovne decje obavzez da bi ih ti postovala?

:dontunderstand:

Licno postovanje i dostojanstvo je nesto drugo. Ja cu moje dete postovoti, da bi ono samo sebe postovalo, da zna da je covek i da ima sva prava coveka na izbor, greske, osecanja, lutnju, uspeh itd...

A ne zato sto je ispunilo svoje decje obaveze..pa mislim da ni ja necu da budem nekis avrsen roditelj..da bi me dete postovaolo samo zbog toga sto "Sve sam ti pruzila, a ti ne ispunjavas osnovne obaveze"....prema..kome? sebi? pa onda je dete nesposobno da se brine o sebi, a za to hm...ako nije hendikepirano, zaista nema drugog krivca do roditelja...." :bljak:

Ja stvarno neznam sta nije jasno u mom postu pogotovu u ovoj recenici
.Moja deca su vaspitavana tako da postuju svoje roditelje zato sto su uradili sve sto je u njihovoj moci da bi ta deca imala lepo i bezbrizno detinjstvo i uslove za skolovanje,sto je po meni osnovna obaveza roditelja.
Nije vaspitanje nije samo ono sto govorimo deci nego nasa DELA koja mnogo veci utisak ostavljaju od bilo kojih reci.Moja deca VIDE sta mi sve radimo za njih i znaju da to cene i da ne bi bilo nejasnoca tu najmanje mislim na finansijski momenat.Da si procitala moje ranije postove videla bi da se odnose na odraslu 'decu'.

Ja stvarno neznam sta nije jasno u mom postu pogotovu u ovoj recenici
.Moja deca su vaspitavana tako da postuju svoje roditelje zato sto su uradili sve sto je u njihovoj moci da bi ta deca imala lepo i bezbrizno detinjstvo i uslove za skolovanje,sto je po meni osnovna obaveza roditelja.
Nije vaspitanje nije samo ono sto govorimo deci nego nasa DELA koja mnogo veci utisak ostavljaju od bilo kojih reci.Moja deca VIDE sta mi sve radimo za njih i znaju da to cene i da ne bi bilo nejasnoca tu najmanje mislim na finansijski momenat.Da si procitala moje ranije postove videla bi da se odnose na odraslu 'decu'.

Pa lepo i bezbrizno detinjstvi i skolovanje i te kako imaju veze sa finasijskim momentom...

Zamisli jadne roditelje koji nemaju udoban stan, nego zive u iznajmljenoj garosnjeri i nemaju uslove da skoluju decu? Oni ne zasluzuju postovanje svoje dece?

Ima dete da izraste u neuroticnu licnost, koja ce svu krivicu preuzimati na sebe i smatrace da ako negde pogresi nije vredno i ne zasluzuje ljubav.
@tema
Ljubicici jedino zameram to sto me je raspustila zbog svog straha da mi nesto ne uskrati: srecu, mladost, uzivanje. Krstite se i rukama i nogama da dete izjavi tako nesto, ali to je istina. Izvesna zadrska je postojala tamo pocetkom puberteta (kako to vec ide, ispitala sam je :zper: i shvatila da je to jedna divna ljubicica) , sa godinama je nestala. Udarala sam glavom o zid sama, ljubicica je uzdisala. :lol: Nekako spontano smo postale drugarice.
Verujem joj 100 posto.

Rekla sam da tu najmanje mislim na finansijski momenat a ne nikako.Govorila sam samo svoje misljenje,svoje iskustvo i na koji nacin su vaspitavana moja deca.Deca vide pokusaj svojih roditelja i njihov trud koji su ulozili roditelji da bi im obezbedili koliko toliko normalno detinjstvo.

Sad kad mi se ova tema nametnula vecina se izgleda i plasi..prosto ne verujem da je devojci bitnije sta ce joj roditelji reci i kako presuditi a ona ostala bez posla:eek:ne mogu cak ni shvatiti one sa 20 i kusur koji studiraju i boje se reci da su pali ispit ili da imaju neki problem..pa na koga ce se osloniti ako ne na porodicu?ima ih koji finansijski zavise ali recite dokle..do kog doba je normalno da se slusaju roditelji za svaku nebulozu i da li se oni mogu preko noci osamostaliti kad postanu nezavisni?da li je normalno da im ne daju raditi i ne dozvoliti do kasnih 20ih da sticu radne navike da bi od njih zavisili..uz konstantnu manipulaciju i ucenu?koje je to vreme kad deca moraju poceti vaspitati roditelje i staviti im do znanja da nisu retardirane osobe pod nadzorom?

hm, pa kod nas taj roditeljski kvaziautoritet mislim da najčešće ide u skroz pogrešnom pravcu... ide u tom pravcu da se plaše roditeljske reakcije, da skrivaju, lažu, foliraju za gluposti poput ocena ili izlaska... smisao je valjda u poštovanju njihove uloge, mišljenja i saveta ali to uz međusobno poštovanje i pre svega komunikaciju i savetovanje... a ne jao šta će reći, jao ubiće me... strašno al to je u 90 posto slučajeva
drugi deo priče takođe je primetan ta ekonomska zavisnost i manipulacija kroz nju. al tu krivi s jedene strane opšta društvena klima kod nas (nemoj majka će, nemoj još da se mučiš, samo ti nama uči...) ali i sama deca...
ineče, strh po meni, premda dominanantna u životu, ne može nikako da bude pozitivna emocija u vezi sa bilo čim
srećom ipak i pored ovakvih slučajeva mlade sve više danas sami uče, skašpiraju rano kako svet funkcioniše, samovaspitavaju se na neki nač i odvajaju i grade svoj život, a samim tim i odsustvo zavisnosti i straha
al opet kad s ezamislim strašno je koliko vršnjaka i uopšte ljudi znam koji su sputani i osakaćeni zbog tog iracionalnog straha povezanog sa psihopatosocijalnom i materijalnom zavisnošću od roditelja

Rekla sam da tu najmanje mislim na finansijski momenat a ne nikako.Govorila sam samo svoje misljenje,svoje iskustvo i na koji nacin su vaspitavana moja deca.Deca vide pokusaj svojih roditelja i njihov trud koji su ulozili roditelji da bi im obezbedili koliko toliko normalno detinjstvo.

ja apsolutno ne osudjujem tvoju decu sto te postuju niti sto si ti njima pruzila lepo i bezbrzino detinjstvo..to je sve mnogo lepo i pohvalno...smao pokusavam da shvatim sta s aonim roditeljima koji ne uspeju u tome?

Mislim da je mnogo bitnije pruziti deci ljubav i sigurnost i nauciti ih samopuzdanju i pokazati im koje su njihove vrednosti...tako ce da postuju sebe, a postovace i roditelje...Uskoro treba d apostanem roditelj...pa sam mnogo u tim temama i razmislajnjima...nesto mi taj lak i bezbrizan zivot ne deluje garantovano...iako je trenutno takav..

generalno, u vezi sa pričom potovanaj roditelja i te neke zahvalnosti i ne znam koje sve frazetine se tu nađu... tu priznajem samo dve stvari - 1) "krvno poštovanje" dakle prosto oni su nas napravili i time smo nepovratno vezani za roditelje i u tom smislu treba da budu predmet poštovanaj i koje se pokazuje u bazičnim odnosima, komunikaciji i ćinjenju, al ne žrtvovanje svojih ideja, potreba isl... ona priča mi smo te othranili i iškolovali ti ćeš da nas gledaš u starosti ili nagradiš dobrim uspehom i dobrim unučićima... 2) ljudsko poštovanje, kao i sa svima sa kojima smo u nekim bliskim odnosima, uvažavanje is lušanje mišljenja, svaeta, ideja, iskustava, konsultacija, ali ne i slepo slušanje i stvranja te psoihofizičke zavisnosti, odnposno to je ponajviše poštovanje po delima, ko i inače u životu, kako vi prema meni tako i ja prema vama, s tim što ono bazično poštovanje pod 1, odsustvo naravno mržnje, negativnosti, odricanja i nipodaštavanja i iznad svcega ovog napisanog poštovanje sebe. i love you but i love me more.

generalno, u vezi sa pričom potovanaj roditelja i te neke zahvalnosti i ne znam koje sve frazetine se tu nađu... tu priznajem samo dve stvari - 1) "krvno poštovanje" dakle prosto oni su nas napravili i time smo nepovratno vezani za roditelje i u tom smislu treba da budu predmet poštovanaj i koje se pokazuje u bazičnim odnosima, komunikaciji i ćinjenju, al ne žrtvovanje svojih ideja, potreba isl... ona priča mi smo te othranili i iškolovali ti ćeš da nas gledaš u starosti ili nagradiš dobrim uspehom i dobrim unučićima... 2) ljudsko poštovanje, kao i sa svima sa kojima smo u nekim bliskim odnosima, uvažavanje is lušanje mišljenja, svaeta, ideja, iskustava, konsultacija, ali ne i slepo slušanje i stvranja te psoihofizičke zavisnosti, odnposno to je ponajviše poštovanje po delima, ko i inače u životu, kako vi prema meni tako i ja prema vama, s tim što ono bazično poštovanje pod 1, odsustvo naravno mržnje, negativnosti, odricanja i nipodaštavanja i iznad svcega ovog napisanog poštovanje sebe. i love you but i love me more.

Cini mi se d aje to normalno. Malo grubo receno, doduse...i ne ukljucuje emocije...ali takvo shvatanje i takav pristup, obojen emocijama je jedini ispravan...

Ne znam koliko će te mi verovati, ovde su sva razmišljanja vrlo ispravna, i većina vas iznosi da živi lepo i kvalitetno, i ima jasnu predstavu o tome kako vaspitavati decu i kako treba poštovati ličnost deteta, ali u stvarnom svetu ,stvari stoje mnogo drugačije. Vaši slučajevi su retki i vredni svakog poštovanja.

pa u stavrnom svetu imaš krajnosti... debila koji će da ćuti, benavi, strvinari, pati živeti život po normama koje roditelji šatro očekuju od njega... ne pij... ne puši... ne izlazi... završi ekonomiju ko i tata... zaposlićemo te i xy-u preko teče... i ima debila koji će da kaže, ma da se nosite, majmuni, smarači, neuspeli ljudi /&&Szt66967%... odoh da se bodem u venu, il da upišem fdu il da putujem zemljama trećeg sveta il da postanem budista...

Nije normalno.

Meni su se uvek gadili ljudi mojih godina koji ne smeju svojim roditeljima da kažu hoću ili neću, već se konstatno plaše nečega. Onda malo razmislim, verovatno su drugačije vaspitani nego ja.
Možda su u takvim porodicama deca vaspitana da se plaše roditelja koji ne znaju kako drugačije da ih vaspitaju, nego kontrolom.

ja apsolutno ne osudjujem tvoju decu sto te postuju niti sto si ti njima pruzila lepo i bezbrzino detinjstvo..to je sve mnogo lepo i pohvalno...smao pokusavam da shvatim sta s aonim roditeljima koji ne uspeju u tome?

Mislim da je mnogo bitnije pruziti deci ljubav i sigurnost i nauciti ih samopuzdanju i pokazati im koje su njihove vrednosti...tako ce da postuju sebe, a postovace i roditelje...Uskoro treba d apostanem roditelj...pa sam mnogo u tim temama i razmislajnjima...nesto mi taj lak i bezbrizan zivot ne deluje garantovano...iako je trenutno takav..

Naravno da su ljubav,sigurnost i razumevanje najvazniji za decu i za njihovo bezbrizno odrastanje, na to sam mislila kad sam rekla da je najmanje bitan finansijski momenat.Moji postovi uglavnom se odnose na odraslu decu koja su vec formirane licnosti.Roditelje treba postovati iako nisu nesto "uspeli' u zivotu sto se tice finansijskog momenta narocito ako su uradili najbolje sto su mogli za svoju decu,a to svako dete zna.Izuzimaju se naravno slucajevi gde roditelji maltretiraju i zapostavljaju svoju decu,kojih na zalost ima u poprilicnom broju.To je moje licno misljenje koje ne mora biti prihvatljivo za sve.

jedno je postovanje, a jedno je strahopostovanje... ovo drugo je nametnuto od roditelja tiranina! ne kapiram roditelje koji guse i sputavaju svoju decu i ne kapiram one koji misle ako su im pruzili materijalnu udobnost, da zasluzuju ne znam ti sta...
moja najbolja drugarica i njen brat su do skoro ziveli sa roditeljima, kao podstanari, u dve sobe, bez kupatila, bez fix telefona... imaju 28 i 29 god! nikada nisu otisli na more, nikada nisu obukli stvar kupljenu u skupom butiku, nikada nisu imali auto... ali takvu ljubav, slogu i uzajamnu privrzenost i postovanje roditelja i dece, u toj porodici, nisam videla ni u jednoj drugoj!

jedno je postovanje, a jedno je strahopostovanje... ovo drugo je nametnuto od roditelja tiranina! ne kapiram roditelje koji guse i sputavaju svoju decu i ne kapiram one koji misle ako su im pruzili materijalnu udobnost, da zasluzuju ne znam ti sta...
moja najbolja drugarica i njen brat su do skoro ziveli sa roditeljima, kao podstanari, u dve sobe, bez kupatila, bez fix telefona... imaju 28 i 29 god! nikada nisu otisli na more, nikada nisu obukli stvar kupljenu u skupom butiku, nikada nisu imali auto... ali takvu ljubav, slogu i uzajamnu privrzenost i postovanje roditelja i dece, u toj porodici, nisam videla ni u jednoj drugoj!

Bogami ja bih se odatle odesleila jos sa 20...

pa vidi, brat moje drugarice je celu srednju i fax proveo u internatu. a drugarica je uz fax radila za platu od 8000 dinara. mislis li da je mogla sa tim prihodima da postigne bilo sta vise nego sto su joj roditelji pruzili?

Nije mogla za tu platu...ali bi mogla za neku malo vecu..ne moraju bas svi da zavrse fakultet, zar ne?;)

Svaka cast ljudima kako su sve to preziveli, ali mislim da je to ostavilo trajne posledice po sve njih...nije fora odreci se svega, d abi bio privrzen porodici i d abi pokazao kako postujes roditelje...

Nije mogla za tu platu...ali bi mogla za neku malo vecu..ne moraju bas svi da zavrse fakultet, zar ne?;)

Svaka cast ljudima kako su sve to preziveli, ali mislim da je to ostavilo trajne posledice po sve njih...nije fora odreci se svega, d abi bio privrzen porodici i d abi pokazao kako postujes roditelje...

pa to ti je plata radnika u kg. radila je u butiku. recimo, najvise sto je mogla da zaradi je 12000, ali nije nasla... a fakultet je bio njen san, njena zelj koje nije htela da se odrekne.

naravno da je roditeljima bilo tesko, ali ih nikad nisam cula ni da kukaju ni da prebacuju. oboje su radnici u ´´zastavi´´.

Nije normalno.
Meni su se uvek gadili ljudi mojih godina koji ne smeju svojim roditeljima da kažu hoću ili neću, već se konstatno plaše nečega. Onda malo razmislim, verovatno su drugačije vaspitani nego ja.
Možda su u takvim porodicama deca vaspitana da se plaše roditelja koji ne znaju kako drugačije da ih vaspitaju, nego kontrolom.

Pa da - mislim kako da očekuješ od nekoga ko je odrastao u diktaturi i strahovladi da bude isti kao neko ko je odrastao u demokratiji? To je skoro nemoguće. Roditelj ima ogromnu moć dok su deca mala, za dete je porodica čitav njegov svet, i sve što prvo nauči o životu i medjuljudskim odnosima - ono uči od roditelja. A pitanje je ličnosti roditelja kakav svet i kakva pravila će da pokaže svom detetu - nečija ambicija je da napravi slobodnog čoveka a ima i onih koji sebi vaspitavaju roba i slugu... I sad mi treba da mudrujemo, što neko ne poleti, što se ne vine u slobodu... a njemu još u najranijoj mladosti sasekli krila (jao, kakav vokabular koristim! :rumenko: )

pa vidi, brat moje drugarice je celu srednju i fax proveo u internatu. a drugarica je uz fax radila za platu od 8000 dinara. mislis li da je mogla sa tim prihodima da postigne bilo sta vise nego sto su joj roditelji pruzili?

To je samo kod nas neko glupo razmisljanje.Da dok se studira ne treba raditi:roll:
Moja starija cerka je radila i studirala - pa sta.
Imala je za sebe ali joj ipak nisam dala da puni frizider:manikir:
Zavrsila je u roku i dalje radi ima 27 god.i 8god.
staza.Dom porodicu i postuje nas kao roditelje,svoj posao,porodicu....
Svuda u svetu deca dok studiraju rade makar 4h.samo kod nas ne.:rtfm:
Zato se i studiralo odavde do vecnosti.:whistling:

ne nije normalno.nije normalno da sa 25 godina moras da se vratis kuci do deset uvece...jer su ti roditelji rekli...i jer ce zaboga uraditi...sta tacno ako se ne desi zeljeno.....i onda uvek izgovori,izgovori,izgovori.sopstvene slabosti duha i nemoci da se kaze ne,pa cak ni najblizima.tuga :neutral:

Back