Da li je neprefekcionizam bolest? Dakle, ja kazem da je perfekcionizam zdravlje...

Plus neoznacava

Početnik
Banovan
Poruka
40
Primjer perfektnog odgovora na pitanje i na situaciju:
ciganka mala prodaje cvece,
pita me zasto sam sam.
- Ciganko mala, ja nemam srece
i nemam cvece kome da dam.

Dakle, da pocnem izokola, jer se uvjek pocinje tako kad se neko predavanje drzi, a ja smatram da na ovoj temi i drugi treba da drze pradavanje na zadatu temu, bilo da misle da je bolest ili ne taj pefekcionizam. Ti stihovi koje sam naveo - oni pogadjaju samo zato sto su predstavili perfektan odgovor na pitanje i situaciju dje je bez glasa upitan da li ce da kupi cvijece, i, pored toga sto ja, kao i svi normalni ljudi, pjesmu vrednujem ako ima dobru melodiju bez obzira na njen tekst - pa makar on bio i satanisticki, jer ja tekst i ne slusam, nego melodiju njegovog pjevanja i instrumenata - iz cega sledi da i tu pjesmu vrednujem zbog dobre melodije, pa i taj refren, ipak je nekako drugacije kad si u kafani pa stihove moras da komentarises. Zato me "baca u sevdah" taj perfekcionizam kad se zamislim da sam u kafani, i ja onda uzimam da pjevam te stihove, a ustvari uzivam samo u melodiji, dok je pjevanje razgovor sa sagovornikom o stihovima, gdje glas kojim se pjeva govori moje tumacenje onome kome pjevam, i vise versa.

Ali i kroz druge stvari primijetio sam da ljudi vole perfekcionizam, ako ne svjesno - ili cak ako ga svjesno mrze - da ga vole nesvjesno: kroz svoju praksu pomaganja ljudima koriscenjem takozvanih psihodinamskih nacina tumacenja licnosti, gdje se posebna paznja obraca na nesvjesne 1). uspomene, 2). nesvjesna pitanja na koja nema odgovora a svjesno se ne postavljaju, a kad bi bila svjesna saznalo bi se da li na ta pitanja stvarno nema odgovora, ili treba raditi da bi se on dobio, 3) namjere tj. zelje, 4) osjecanja (nesvjesne percepcije, opazaji, spadaju pod 1., jer culima spazeno ide prvo u memoriju i mozak pa tek onda u svijest.) Ovaj pasus pisem da bi mu se pridruzili oni koji su i sami psihodinamicari, pa su se bavili sa tim i mogu da "second" tj. podrze tu izjavu.

Ono kroz sto sam najvise vidio da ljudi vole perfekcionizam je postovanje toga kada neko umije da se obuce cak i od strane ljudi koji sve i kad bi imali vise para od toga nekoga ne bi umjeli tako to da sklope, ali i kroz to sto kad procitam iz Dostojevskog ili necije druge knjige opis scene idealnog zla, idealne pozude ili druge stvari dovedene do beskonacnosti i/ili maksimuma, i kad ne procitam u kom kontekstu se to dogadja tako da dogadjaj ne moze da bude interesantan za razmisljanje jer "dogadjaja" i nema, posto ja procitam samo nesto izvuceno iz cjeline, primijetim da ljudima prija da cuju taj perfektni opis necega, bilo cega, bas zato sto je perfektan.

O ovome moze da se pise mnogo dubioznije, ali zasto, kad je ovoliko dovoljno. Ovim nisam reko da vi ne treba da pisete, citaoci, jer ovo je samo moj odgovor na temu koju sam zadao, a tema nisam ja, tema je tema.

пошто знамо да несвијесно није исто што и свијесно ондак знамо и шта јесте а шта није
Ideja (sve sto nije steceno putem iskustva) ili drugi sadrzaj je aktualan (to se tako kaze, djelotvoran) bilo da je svjestan ili nesvjestan, ispoljava se u svim aspektima zivota onoga ko sadrzaj ima, samo sto ako je nesvjesan izmice kontroli i vlada Egom (ja-om, licnoscu) umjesto da Ego vlada njim, sto znaci da je gore i nemoralnije biti nesvjesno los covjek u vezi necega, imati nesvjesno neku losu osobinu, nego svjesno biti svjestan svog veceg ili manjeg zlozeljenja...

Nije bolest,,, bolest je perfekcionizam tj oni koji teze tome, jer to je po svim logicnim zakonima prirodnim ne moguce, jer niko nije savrsen, i svako ima negde neke svoje propuste u svemu i svacemu... Ja cak i ne gotivim te koji insistiraju na perfekcionizmu, zasto, cemu?? Prema tome imam neku vrstu bunta, ne zelim biti perfekcionista i sta mi ko moze u tom sam fazonu, nisam u fazonu da sve bude po P>S u jer tako treba,,,zivim slusajuci i osluskujuci svoje potrebe i prioritete uvek staviti na listi, a sve dr, koliko se moze i stize. Niti se tim treba baviti,,jer to prosto niti je izvodljivo a ni moguce u zivotu kakav trenutno postoji na zemaljskoj lopti :)

Nije bolest,,, bolest je perfekcionizam tj oni koji teze tome, jer to je po svim logicnim zakonima prirodnim ne moguce, jer niko nije savrsen, i svako ima negde neke svoje propuste u svemu i svacemu... Ja cak i ne gotivim te koji insistiraju na perfekcionizmu, zasto, cemu?? Prema tome imam neku vrstu bunta, ne zelim biti perfekcionista i sta mi ko moze u tom sam fazonu, nisam u fazonu da sve bude po P>S u jer tako treba,,,zivim slusajuci i osluskujuci svoje potrebe i prioritete uvek staviti na listi, a sve dr, koliko se moze i stize. Niti se tim treba baviti,,jer to prosto niti je izvodljivo a ni moguce u zivotu kakav trenutno postoji na zemaljskoj lopti :)
Mocart sigurno nije od svih 40 zena ili 40 i nesto imao nijednu kao ti, koja ne voli perfekcionizam.

Pitaš za Vlatka, Mene, Branku Li, koja u prezimenu stvarno i ima "rli", a u imenu "br", i ne zna da su Japanci izmislili u karateu jedan udarac koji ona zove "stil bogomoljke", ne bi me čudilo ni da ga zove "misionarska poza", pošto misli da je nemoguće da japanci i kenezi koriste isti udarac, jel ti to zvezdaški šal majke ti? Skoči sa te terase.

Poslednja izmena:
mjok zdarv ko dren... kad bi cuo mjuz sa ongakua zaboravio bi i da jede i stedeo bi dok ne skupi..a i nije mnogo zavisno od trafoa od 50 do 112 soma evra... to je signature verzija cisto srebro sve i graviran potpis senjor kondoa
objasni je li ovo neka uvreda, ili mi dajes kompliment kako je lijepo od mene sto bi ja, takozvano, kad bi cuo taj zvuk, prestao da jedem, da bi, takozvano, kupio to pojacalo? Zasto da kupim to pojacalo, kad ne sviram profesionalno, tj. ne nastupam? Sto ti ne kupis to pojacalo? Zasto da kad neko oce neko posebno i kustomizirano pojacalo, iko taj kupuje pojacalo neke firme, kad to moze covjek da ti napravi od katodnih cijevi (lampi) i materijala tvog, da te ispadne mnogo jeftinije i bolje nego da kupujes firme neke pojacalo? I kakvi somovi, sto je sa svima...

objasni je li ovo neka uvreda, ili mi dajes kompliment kako je lijepo od mene sto bi ja, takozvano, kad bi cuo taj zvuk, prestao da jedem, da bi, takozvano, kupio to pojacalo? Zasto da kupim to pojacalo, kad ne sviram profesionalno, tj. ne nastupam? Sto ti ne kupis to pojacalo? Zasto da kad neko oce neko posebno i kustomizirano pojacalo, iko taj kupuje pojacalo neke firme, kad to moze covjek da ti napravi od katodnih cijevi (lampi) i materijala tvog, da te ispadne mnogo jeftinije i bolje nego da kupujes firme neke pojacalo? I kakvi somovi, sto je sa svima...

e pa da je tako kolega niko ne bi kupovao i svi bi pravili :lol:

napraviti triodno pojacalo ovog kvaliteta, da ne ulazim u studiju, je kao kada bi krenuli u domacoj radinosti da izigravate amg na mechki...znaci mrka kapa... plus sto nemate srebra te finoce nigde a ako bi ga kupili i izvlacili zice postupkom kojim su motani trafoi kostalo bi vas duplo...znaci na zapadu kvalitet ima svoju cenu...ezoterija jos vecu... sto da jedete burek iz antickog porcelana starog jedan vek kad mozete s'nogu u pekari...ucinak je vama isti, nekom drugom nije.... po tome se razlikuju ljudi koji su sofisticirani i koji od zivota prave fetish uzivanja i oni koji su sirovi do bola i samo misle na osnovne potrebe...

i jedno i drugo ima prednosti i nedostatke... da bi stigli iz mesta a u mesto b mozete ici peske, na biciklu, spachekom, ili amg-om...stvar ukusa.

To za hand made pojacala "custom" uopste nije tako u praksi kao sto se misli u teoriji - "napravicu ja grom pojacalo prema mojim potrebama, bice bolje od cuvenog Mashalla JCM900 ili Fender TwinReverb-a, Voxa AC30, a kostace izuzetno jeftino bla bla bla od mojih materijala" - To jednostavno ne pije vodu.... Ne znam koliko ste upuceni u svet graditelja gitara i pojacala, efekata u Srbiji - ali to pro kvalitetno pravljenje pojacala uopste nije isplativo, sta vise, moze biti i znatno skuplje nego da kupite i veoma dobru "firmu" pojacalo koje ce da sljaka odlicno a posto je lampas, prilikom preprodaje kada se zasitite njegovog zvuka necete mnogo izgubiti na prodaji, dok kod prodavanja "custom hand made" pojacala izradjenog po "vasoj zelji" cete mnooogo izgubiti prilikom prodaje, i ne samo to, daj boze da uopste vam neko i kupi takvo pojacalo, a cim je lampasko i da ima neku razumnu vatazu - ono je skuplje, a ljudi u srbiji realno nemaju para ni za tranzistorce drndave...

Tako da ne tripujte se mnogo - kod nas su razni majstori koji se tripuju da su svetski inzenjeri a lokalni stolari tripuju da su vrsni luthieri pravljenja custom domacih gitara, i to papreno naplacuju i po 1000, 1500, 2000 evra....

Firma je firma ipak... Znas sta sviras, znaju i drugi, to su ti zvuci koji su na 90% ploca, i kada to prodajes iz bilo kog razloga (zasicenje zvukom, treba vam kinta zbog lekova, ili zbog dece, upali ste u dugove, desila vam se neka nedaca) uvek cete prodati pojacalo za ISTU ili priblizno istu cenu ako ste ga i vi kupili polovno, a ako ste kupili novo, onda naravno da cete nestoizgubiti prilikom preprodaje, ali opet cete uzeti za njega ogromnu kintu, dok pravljeno pojacalo skupo necete moci uopste i prodati, pogotovo ovde u Srbiji gde ljudi boluju od trademarka, i generalno nemaju para nikada a kada se nakupi jednom u deceniji to ide na Marshall-a Voxa, i sl.

Zato ja glasam ubedljivo za - firma i samo firma. Smesni su mi ovi sto se zaludjuju kao - "Meni treba custom pojacalo bla bla, ja ocu da budem svoj bla bla", a svirao do sada u spavacoj svojoj sobi samo trandzu Marshalla jajjeftiniju MG seriju od 15 vati i mozda jos po neko sra.nje, znaci nije prosvirao 90% pojacala firmiranih koje postoje, al ne, oce on custom pojacalo, kao smorilo ga sve ostalo bla bla".

Snobizam i kvazielitizam.

Poslednja izmena:
P.s. Nekoliko prijatelja se tako tripovalo - Nemam novca da kupujem kvalitetno lampasko pojacalo, ali smislio sam foru - napravice mi "pzonati majstori" koji se time bave, pa ce me kostati jeftinije....

Na papiru delovalo jeftinije, na kraju kada ej trebalod a kupi sve delove, i ruku majstora da plati, sve kada se sabere - ne izadje uopste nesto manje nego firma pojacalo, a u mnogim slucajevima izadje i mnogo skuplje, a prilikom prodaje to pojacalo ti posle vredi 100e, a ulozio si u njega da se napravi 900e npr.

Znaci nekoliko prijatelja se tako tripovalo, ono klinacki, i svi do jednog su na kraju ipak kupili firmu. I kao sto i biva, i ta pojacala koja su kupili su preprodali posle odr. vremena jer su se zasitili zvuka, stalno ti treba nesto novo, jer postoji tzv gitarski GAS, nesto slicno kao i OKP, tako da vec sada promenili i narednih 5-10 pojacala, a i pitanje je da li ce ikada stati sa time do kraja zivota...

Isto je i sa gitarama, a tek sa efekt pedalama.... Pedale te jos i krace i manej drze....

Onaj ko kupi jendo poajcalo i svira ga ceo zivot, kao i gitaru i pedalu, taj nije ni gitarista niti svirac, vec ono nesto kada laici kazu - Drnda gitaru (a ne svira), znaci drndas a ne svirac.

Ne znam koliko ste upuceni u svet graditelja gitara i pojacala, efekata u Srbiji - ali to pro kvalitetno pravljenje pojacala uopste nije isplativo, sta vise, moze biti i znatno skuplje nego da kupite i veoma dobru "firmu" pojacalo koje ce da sljaka odlicno a posto je lampas, prilikom preprodaje kada se zasitite njegovog zvuka necete mnogo izgubiti na prodaji, dok kod prodavanja "custom hand made" pojacala izradjenog po "vasoj zelji" cete mnooogo izgubiti prilikom prodaje, i ne samo to, daj boze da uopste vam neko i kupi takvo pojacalo, a cim je lampasko i da ima neku razumnu vatazu
Lupa. On je reko da je nemoguce da ti majstor napravi lampsko pojacalo, da ti kupis lampe i das mu ako on nema, i da ti to napravi za cijenu kolko bi kostalo brendirano pojacalo manjeg kvaliteta nego tvoje koje nije. Nema pojma o cemu prica, ja poznajem covjeka koji je radio pojacalo za grupu "Generacija 5" dok je bila popularna, drugog jednog covjeka koji radi pojacala i radio je ozvucenje za "Lunu", ako se dobro sjecam... On ima deluzije. Deluzija - imanje misljenja o unutrasnjoj ili spoljasnjoj stvarnosti koje se ne zasniva na stvarnosti/istini, unutrasnjoj ili spoljasnjoj.

I gitare I pojačala,kažu psihići su produženje penisa...Znači ko se pali na te sprave ili ima mali ili
nefunkcionalan ili kompleks toga...:mrgreen:
Ali to nije tema!

Ovaj polupani đanki je pitao ko je normalan:perfekcionista ili onaj koji to nije.
Principijelno je perfekcionista ili prisilni neurotic ili psihotik-normalno funkcionalan I dobro
socijalizovan svakako nije.
Neperfekcionista može biti ok,a ako je sklon toj krajnosti,takođe je u ofu...Obićno shi.
Ok je ako je tolerantan I dobro socijalizovan,a nefrustriran životnim tokom.Hedonisti su mi ok,
ali opet pomalo skloni I duhovnoj askezi I mudrijašenju...Tako su interesantniji,
Tipićni hedonisti koji ne haju za mudrost I duhovnost me odbijaju,deluju mi sirovo I animalno...
(Inače ne marim Bregu jer je krao od svih pa I od Štulića!)

Back