Da li je neko zaista promenio sebe?

Ako posmatramo ljude, ljudski svet, onda je u pravu sopenhauer i njegovi tumaci koji ljude tumace kao odraze i kolaze slika u njihovim glavama...ljudi su kutijice sa imidzima o svetu...

to je 99,99999% ljudi....

To su ljudi koji su pristali da budu takvi ili su od rodjenja bioloski takvi....
Tu spadaju i svi oni koji prihvate hijararhijsku strukturu ponasanja, i izgrade se oko nje...

Nebitno sto se svim ljudim acini da imaju slobodu, oni je nemaju, oni imaju zacrtana odstupanja u svojoj viziji o svetu, tj sami ce sebe spreciti da predju odstupanja, pravdajuci to samozastitom...
a to potice od njihove slike o svetu i odnosima...
Tako da od ljudi ne smete ocekivati nesebicnost koja je konstantna i nepromisljenaili neuskladjena sa fetishima....duhovnim...

Oni su manje ili vise pod utiskom da su slobodni , dobri, (mnogo vise ljudi misli o sebi da je dobro , nego sto postoji dobrote, a kamoli dobrih ljudi)...

To su imidz stvarnosti....i tu nemate mnoge stvari, npr pobedu najmudrijeg poteza, izbora islicno...

Ali iako je trenutno apsurdna, u meni postoji ideja o drugacijem coveku.
On je odrziv, jer bitno je da je sistem odrziv...
Sam integralno je takodje odrziv...i cak je i zilaviji.

On je moguc samo u drugacijim okolnostima od ovih postojecih, i to ne malo drugacijim.
Sto se tice strasti, emocija, zadovoljstva, polnih odnosa, tu zahtevnost nije velika za drugacijim od postojeceg....
Ali u osnovnom , jeste...
Nije ni tesko obezbedtiti uslove za pocetak postojanja takvog coveka, ali imate jedan veliki problem..
SVE postojece ljude....
Iako bi bili isti genteski, bar u prvo vreme, to bi bile dve vrste....jer socioloski su dve vrste...a za coveka je danas to podela na vrste...

jevreji, crnci, nemci, poljaci, rusi, kinezi...sve su to neprimeceni slucajevi sukoba dve vrste u domenu ljudskog postojanja..
Ja sam rase jos vise podigao pretvarajuci ih u vrste....ali socioloska evolucija to cini , ne ja...
Medjutim , prava slika je da to nisam ja sad ucinio, jer ja zapravo vidim sve to kao jednu vrstu, ali su pripadnici tih grupa sebe proglasili drugom vrstom iliti rasom i otpoceli selekciju ili agitaciju...

Prava druga vrsta bi bila stvarno ako bi se omogucilo kreiranje i opstanak tog novog coveka...
Novi covek, nehijararhijski , samim tim ne bi bio za nego protiv svih hijararhijskih sistema koji pravo na zivot uslovljavaju hijararhijom unutar drustvenog sistema...kaptializam sasvim sigurno , socijalizam u najblistavijem periodu mozda i ne toliko...
Ali daleko su i jedan i drugi...

Tek sa takvim covekom , koji ne trci za tcar....za korist i hijararhijski polozaj, moze da se postavi zadatak promene, bez cilja vec sa namerom...

Ja ih jasno vidim, obojicu , ovog normalnog coveka, zeljnog da zivi , d abude i svinja i da se smeje svojim svinjskim postupcima, ali i onog drugog koji nema nikakve agresije prema drugom ljudskom stvoru, ....

Danas je u visestrukoj vecini pojedinac koji zivi zivot radi prikazivanja svog hijararhijskog dometa, bilo zbog frustracije u detinjstvu ,mladosti ili nekoj prilici....
u odnosu na bezbriznu budalu ,koja jednostavno to gleda kao ,ma pusti to covoece, uzivaj u zivotu....
Ovih sto to pricaju ima puno , ali podtekst im je pusti druge, fataj krivine...
sustina podteksta je ljudi zive sa slikama i imidz ako im podrzavas i godis, neceti biti distancirani...

Ima jedna jednostavna....
Znanje razdvaja ljude od neznanja....pa i l jude medjusobno....

razdvajanje nije samo komunikaciono vec i stavovsko i svako ...stilsko....estetsko....iako isto izgledaju,ljudi sa znanjem drugacije vide istu estetiku od ljudi bez znanja...
Ovo poslednje je razlog za ono pocetno......novu vrstu....koja trenutno ne postoji ...
Ali onda su ljudi osudjeni na smrt vrste...jer po sopenhaueru, krajnja instanca je samounistenje

Dakle, tražim lično iskustvo forumaša...Da li je neko promenio sebe za barem 90 stepeni, ako ne za 180. Pošto priča se kako da bismo promenili sopstveni život treba da pođemo od sebe, ali to je teorija...mene zanima da li je to zaista moguće. Da li je moguće da zmija sebe ugrize za rep...

Vrlo zanimljiva tema.
Prva pomisao kada postavim to pitanje sebi jeste da nikad zaista ne bih mogla da kazem da sam se promenila za onih 90 ili 180 stepeni, koliko smatram da bi trebalo....
Postoji vishe nachina na koje sam to uspevala. Ali u biti svih nachina jeste ono shto spominje Patak a to je da ti je potrebna vojna disciplina...i verovatno odredjeni sklop lichnosti...
Svaka promena je bila izazvana patnjom. Znachi upadnem u stanje patnje, njisam zadovoljna sobom, prelomim kad dotaknem dno i definishem nachin...
Prvi put kada sam svesno pochela da se menjam je u srednjoj. I to sam radila pomocu neprekidne autosugestije. Svaki put kad imam odredjenu misao koja mi se ne svidja...zamishljala sam vizuelno i usmeno ono shto sam zelela. Jako dugo sam prouchavala autosugestiju, meditaciju, jogu i psihologiju da bih unapredila taj sistem. I uspelo je. Izmenila sam jako puno svojih osobina, i nekako su se spontano vremenom kockice nadalje slagala u pravcu u kom sam zelela...
Sledece veliko menjanje sebe je usledilo kao posledica velike patnje, posle raskida duge veze, gde sam preispitivala svoju lichnost do najsitnijih detalja, pokushevajuci da razumem zashno osecam odredjene stvari, i zashto sam se u odredjenim situacijama ponashala na odredjeni nachin...da bi shvatila kako to da promenim...i vremenom i opet sklopom okolnosti ...uspelo je...
Sve u svemu ne postoji univerzalan nachin za menjanje sebe. Ako neko ima zelju, put ce se sam spontano ukazati. Treba ostati istrajan...

Naslov teme me naveo na razmishljanje. Kada bi u bukvalnom smislu rekli da smo promenili sebe, mislim da ne bi bili iskreni prema sebi.
Jer svako od nas u sebi ima pregrsht dobrih i loshih osobina koje su asolutno suprotne. Teziti ka boljem, ili kako bi zargonski nazvali "menjati sebe"...u sushtini se svodi na proces izlachenja maximuma iz sebe.

Naravno.
Ne verujem u savrshenstvo, niti mislim da ono postoji.
Kad dostignesh zeljeni cilj, spontano se stvara sledeci.
Svaki put koji izaberesh, ne moze da bude pogreshan. Svaki nosi dobro i loshe na njemu. Tako je i sa menjanjem sebe. Menjash svoje osobine, a na povrshinu pochinu da izviru neke druge ..za tebe negativne...jing jang...

Naravno.
Ne verujem u savrshenstvo, niti mislim da ono postoji.
Kad dostignesh zeljeni cilj, spontano se stvara sledeci.
Svaki put koji izaberesh, ne moze da bude pogreshan. Svaki nosi dobro i loshe na njemu. Tako je i sa menjanjem sebe. Menjash svoje osobine, a na povrshinu pochinu da izviru neke druge ..za tebe negativne...jing jang...

Baš tako, i dalje sam ubeđena da kada bi se pamet na pijaci kupovala, svako bi svoju kupio a da ne zna čija je.
Sad, što se moj sin promenio iz korena od kako je upoznao svoju sadašnju suprugu, to je ipak, po meni, bila samo srećna okolnost da je naišao na osobu koja mu odgovara po svim pitanjima i da se on mislim vratio sebi samom kakav je nekada bio.

Naravno da je moguće..pa cijeli život je evolutivni i kao takav dan da ga imamo.
JA sam recimo godinama mijenjala one dijelove sebe zbog kojih sam imala problema,"radila na sebi"i raduje me što sam uspjela..sada sasvim sigurno mogu da kažem da sam zadovoljna rezultatima.
Promjene treba da budu naša unutarnja, istinska potreba i želja da ih ostvarimo..Istina,neke se stvari ne mogu promijeniti..naprimjer čovjek je hipersenzibilan i malo šta se tu može promijeniti..u tom slučaju može samo da prihvati tu svoju osobinu i promijeni način na koji je "nosi"

...a, da li je evoluirati isto što i promijeniti se ili je to kao odrastati . Promijeniti se , kako ja shvatam, znači odustati od svoje trenutne bilosti i poći drugim putem a to je veoma teško i ne znam da je nekome uspjelo bez posledica ili kad-tad vraćanja na 'staro' . promijeniti se trebalo bi da znači umiješati se u biološki inzenjering i nastaviti putem koji je sve ,- osim , stari Put ?

Dakle, tražim lično iskustvo forumaša...Da li je neko promenio sebe za barem 90 stepeni, ako ne za 180. Pošto priča se kako da bismo promenili sopstveni život treba da pođemo od sebe, ali to je teorija...mene zanima da li je to zaista moguće. Da li je moguće da zmija sebe ugrize za rep...

Ja se mijenjam svaki dan...i mislila sam da to svi činimo, ali sad si me zbunio:confused:

Postoje prelomni trenuci u zivotu koji su u stanju da u potpunosti preobraze nasu svest o sopstvenoj ulozi u okruzenju, okruzenja prema nama, ja naspram sebe, sebe naspram svega. To su momenti koji zahtevaju rezove i ozbiljan dijalog sa samim sobom. Ko sam, gde idem, zelim li, mogu li? Zahtevaju precizne odgovore, koliko god oni surovo zvucali. Nedopadanje uocenog vodi promeni. Nepodnosljivost postojeceg vodi promeni. Nepomirenost sa cinjenicom vodi promeni. Ako je teznja ka tome da se sve to prevlada, makar po cenu dodatnih patnji i napora, ali sa saznanjem da ce nakon izvesnog vremena doneti spokoj, mir, onda je treba platiti. Mora biti podstaknuta sobom a nije ruzno da bude potpomognuta drugima koji to mogu da ucine za nas. Nece uspeti ako drugi zeli a "ja" ne moze ili nije dovoljno spremno. Nuzna je hrabrost, velika. Uspeva onima koji biraju sredstva za dopiranje do cilja. Oruzje je unutra.

OT

ja npr. jesam. shto se tiche razmishljanja, za 180 stepeni, tu su mi pomogli sokrat i platon (platonovi dijalozi), seneka, i marko aurelije, a shto se tiche ponashanja (/navika), za nekih ~60 stepeni (i dalje traje taj proces), a tu su pomogli epiktet (njegovi diskursi i priruchnik), i buda (teravada pali kanon) preciznije- samatha meditacija.

OT

ja npr. jesam. shto se tiche razmishljanja, za 180 stepeni, tu su mi pomogli sokrat i platon (platonovi dijalozi), seneka, i marko aurelije, a shto se tiche ponashanja (/navika), za nekih ~60 stepeni (i dalje traje taj proces), a tu su pomogli epiktet (njegovi diskursi i priruchnik), i buda (teravada pali kanon) preciznije- samatha meditacija.

kakav rad na sebi,...vau :think:

Mislim da jeste, svak ko je pozelio i ulozio bar malo energije u to uspio je, naravno srazmjerno ulozenom trudu. Zelja za promjenom sebe svakako ukljucuje i jedan veci stepen svjesnosti kao pretpostavku. Tek kad osvjestimo neku svoju manu ili nezeljenu osobinu tek tad se mozemo upustiti u promjenu. Te promjene se ne desavaju preko noci, potrebno je vrijeme i rad na sebi srezmjeran velicini promjene koju izvodimo. Volja je kljuc.

"Ako nije srce vruce
sve je - nemoguce"

Neko je rekao "Sve je promjena" i jeste tako, bolno je kad nismo u stanju da se mijenjamo i prilagođavamo novim okolnostima. Svijet oko nas, zivotne okolnosti brzo se mijenjaju tako da smo ponekad i prinuđeni na promjene i ako ih mozda svjesno necemo.
Imam iskustvo sa svjesnim mjenjanjem sebe, ponekad kad se sjetim sebe od nekad, neke reakcije i stavovi su mi cudni......

" Ko ne zeli da se mijenja vole ga iz sazaljenja...."

Mislim da jeste, svak ko je pozelio i ulozio bar malo energije u to uspio je, naravno srazmjerno ulozenom trudu. Zelja za promjenom sebe svakako ukljucuje i jedan veci stepen svjesnosti kao pretpostavku. Tek kad osvjestimo neku svoju manu ili nezeljenu osobinu tek tad se mozemo upustiti u promjenu. Te promjene se ne desavaju preko noci, potrebno je vrijeme i rad na sebi srezmjeran velicini promjene koju izvodimo. Volja je kljuc.

"Ako nije srce vruce
sve je - nemoguce"

Neko je rekao "Sve je promjena" i jeste tako, bolno je kad nismo u stanju da se mijenjamo i prilagođavamo novim okolnostima. Svijet oko nas, zivotne okolnosti brzo se mijenjaju tako da smo ponekad i prinuđeni na promjene i ako ih mozda svjesno necemo.
Imam iskustvo sa svjesnim mjenjanjem sebe, ponekad kad se sjetim sebe od nekad, neke reakcije i stavovi su mi cudni......

" Ko ne zeli da se mijenja vole ga iz sazaljenja...."

Smiling_sun,

...promjena jest zakon napredka ali u slučaju karaktera , to je nešto drugo ...tu je lako ako, je nečto lako a, ako je odricanje ili uvidjanje neminovnosti promjene zavisnosti to, i može se ostvariti ali odredjeno vremenski , može i stalno ali,- stalno ostaje memorija osutnosti...

Tako misli, Faraonn...?

Back