Da li je nedelja prvi ili poslednji dan sedmice?

• Začetnik teme Začetnik teme Holy1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Dobro veče.

Da li ste primetili da u pravoslavnim kalendarima prvi dan u sedmici je ustvari nedelja, dok mi uglavnom mislimo da je prvi dan u sedmici ponedeljak.
Šta se iza svega ovoga krije?
Pojma nemam, kod mene na poslovnom kompu je sve postavljeno tako da je nedjelja prvi dan u tjednu.
Pojma nemam zasto, logike mi nema nikakve.
Radim za zapadnjacku, izrabljivacku kompaniju i siromasan sam.

Pojma nemam, kod mene na poslovnom kompu je sve postavljeno tako da je nedjelja prvi dan u tjednu.
Pojma nemam zasto, logike mi nema nikakve.
Radim za zapadnjacku, izrabljivacku kompaniju i siromasan sam.
Pa tu ima fora kad ko slavi 7. dan u nedelji. Jevreji slave subotu, jer je valjda tako po Starom zavetu. Pa im nedelja dođe prvi dan. Valjda u Starom zavetu stoji da se odmara u subotu, a šest dana da se radi. A hrišćani slave nedelju zbog Isusovog vaskrsenja isto 7. dan. Hrišćani su malo promenili zbog Isusa. Kod hrišćana je nedelja sedmi dan. A za ovo zadnje opušteno, nek je zdravlje samo je..š pare.

Pa tu ima fora kad ko slavi 7. dan u nedelji. Jevreji slave subotu, jer je valjda tako po Starom zavetu. Pa im nedelja dođe prvi dan. Valjda u Starom zavetu stoji da se odmara u subotu, a šest dana da se radi. A hrišćani slave nedelju zbog Isusovog vaskrsenja isto 7. dan. Hrišćani su malo promenili zbog Isusa. Kod hrišćana je nedelja sedmi dan. A za ovo zadnje opušteno, nek je zdravlje samo je..š pare.
Ali ne radim za Zidove.

:mrgreen:

Ma salim se, ali poslovni windows10 mi je po defaultu postavljen da je nedjelja prvi dan u tjednu.
Glupost.

Ali ne radim za Zidove.
Ma loše sam se izrazio. A i u našem pravoslavnom je nedelja prvi dan šta pa ja pričam.
042021.gif

Ma loše sam se izrazio. A i u našem pravoslavnom je nedelja prvi dan šta pa ja pričam.
Pogledajte prilog 901034
Krscani koliko ja znam uzimaju nedjelju kao dan odmora, a to bi onda bio sedmi dan u tjednu..... zato sto je isus navodno uskrsnuo u nedjelju.
Iskreno, pojma nemam, sve mi je to konfuzno.

To je onaj Zuckerberg stavio kao prvi dan u tjednu nedjelju zato sto je Zidov i slavi sabbath.

:mrgreen:

cak ima logike, njemu je nedjelja radni dan.

Dobro veče.

Da li ste primetili da u pravoslavnim kalendarima prvi dan u sedmici je ustvari nedelja, dok mi uglavnom mislimo da je prvi dan u sedmici ponedeljak.
Šta se iza svega ovoga krije?

Nedelja je tradicionalno prvi dan u sedmici, a subota poslednji.

sedmica.jpg

sedmica 2.jpg

Državni kalendari Srbije iz 1871. i 1911. godine.

Poslednja izmena:
Mozda (možda) bi to na slovenskom bilo na-delo , ne znam da li je A bilo E u smislu . To bi onda znacilo pocetak delovanja a ne kraj dela.
Iskon takodje znači početak .
Nedelja znači ne delati. Zato se nedelja i zove tako. Mislim da je samo subota bar kod nas ubačena. Utorak isto ne znam šta znači zaista. Možda i utorak. Mada znam da su stariji utorak nazivali utornik, tako da mislim da je samo subota. Pretpostavljam.

Па не пише недеља, пише само првог дана. Све зависи који календар користи нека верска заједница.

Стварање света

Први дан створена је светлост: "И рече Бог: Нека буде светлост! И би светлост. И виде Бог светлост да је добра; и растави Бог светлост од таме". Тај дан је дан један: из њега извиру и њему се враћају сви дани. (Јеврејска реч "јом" дан, може да значи одређени астрономски или неограничени временски период настанка света).

Други дан Бог је створио свод небески и раставио воду под сводом од воде над сводом, а свод назва Бог небо. То је оно видљиво небо. Иза њега се налазе безбројни Божји светови, названи симболично - "вода над сводом", јер круже и теку, сваки својом путањом, хармонично и без сударања, по бескрајном простору.

Трећи дан снагом речи Божје оделила се вода од копна. На земљи је израсла трава и разноврсна дрвета која рађају плод. Силом Божије речи то једном засејано семе, увек доноси плод, захваљујући благослову и заповести Бога..

Четврти дан Бог је створио светила на своду небеском. Сунце да управља даном, и месец да управља ноћу, и звезде: да светле и да буду знаци времена, дана и година. Првостворена светлост, расута по целој творевини, сабрала се и особито заблистала, овог дана, кроз небеска светила. Сунце је обасјало земљу, обавијену дотада густим маглама и влагом.

Пети дан Бог је ствроио жива створења у водама, рибе и остала створења велика и мала, као и птице небеске, по врстама њиховим.

Шести дан створио је Бог стоку и ситне животиње и звери земаљске, по врстама њиховим.

На крају рече Бог: "Да начинимо човека по лику и подобију Нашем, који ће бити господар од риба морских и од птица небеских и од стоке и од целе земље и од свих животиња што се мичу по земљи." Пресвета Тројица, Бог наш, створио је човека од праха земаљског, и удахнуо у њега дух живота. Прво је Бог створио Адама, па му је онда створио жену, "човечицу", Еву, да му буде помоћник на путу ка вечном циљу њиховог живота и живота свих створења. Човек и човечанство постају тако тајанствена слика у којој се огледа Света Тројица: Људи су створени да се узајамно воле и испуне несебичном божанском Љубављу.

Danilo 7,24I deset rogova jesu deset careva, koji će nastati iz toga carstva, a poslije njih nastaće drugi, i on će se razlikovati od pređašnjih, i pokoriće tri cara.
Daniel 7,25on će huliti reči protiv SveVišnjega i potiraće SveVišnjega; on će pomišlati da promijeni kalendar i Zakon, i Sveti će biti izručeni u njegovu ruku tokom jednog doba, dva doba i jednu polovinu doba .
Daniel 7,26Potom ce sud zasesti, i prekinuti će se njegova vlast, pa ce ga uništiti i ukloniti konačno.

Back