Da li je mito ikada prihvatljiv ili etičan?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.207
Da li je mito ikada prihvatljiv ili etičan?

1696889078872.png

Zavisi..Da li su kafa i čokolada mito? Možda grešim, ali mi se čini da je bio predložen neki zakon i po njemu su lekari mogli da dobiju poklon u vrednosti do 500 evra..sve preko toga je mito.

Radila sam u organu uprave, dobijala ponekad kafu, čokoladu, i ne samo ja već i koleginice i kolege.

OK, za neke znam da su uzimali novac, ali možda ih ne bi uzimali da su radili na nekom drugom mestu..

Odgovor na pitanje iz uvodnog posta ne znam. Jedino što znam je da mi nikada niko nije ponudio novac, niti bih ga uzela. Ovde mislim na stranke-građane.
Kada su u pitanju moji nadređeni..uh.. Nudili su mi jednom dve, tri, četiri koverte da odradim nešto.
Nisam uzela, bez obzira na njihovo ćutanje kasnije i na gunđanje.
Zašto bih rizikovala svoje radno mesto, moral, zašto bih išla u zatvor?!
Posle ne bih mogla da spavam..grizla bi me savest.

O mitu ne moze da se govori lokalno, kao pice kafa ili cokolada, mito je kada siptarin odradjuje svoj posao i placa sudiju, policajca, nacelnike i inspektore i radi protiv sistema....
Da..Ali i na lokalu se prima mito.

Za poslovni prostor, za "kocku" gde može da se stavi kiosk, za dobijanje građevinske dozvole, za dobijanje stana ( nameštanje rang liste )...Za sve navedeno se daje novac..

Da..Ali i na lokalu se prima mito.

Za poslovni prostor, za "kocku" gde može da se stavi kiosk, za dobijanje građevinske dozvole, za dobijanje stana ( nameštanje rang liste )...
Naravno, ali prica o mitu je prica o kolicini mita za kolicinu usluge....pa treba poceti od toga koliki mito je nivo dozvoljenog...ako je neko koruptivan za vecu sumu novca ili zlata, taj i ne racuna u mito cokoladu....jos je gore, prodati komsije za malo mito....prodati narod i drzavu za ubedjenje.....prodati prijatelja zbog jeftinog poljupca....

Naravno, ali prica o mitu je prica o kolicini mita za kolicinu usluge....pa treba poceti od toga koliki mito je nivo dozvoljenog...ako je neko koruptivan za vecu sumu novca ili zlata, taj i ne racuna u mito cokoladu....
Naravno..Znam neke koji su davali novac, vodili XY osobu na ručkove, kupovali satove, viski i...na kraju..Bili su prevareni..ali to je duga i druga priča.

Back