Da li je MENSA prevara?

da li mame ljude tvrdeci da ce uci u krug populacije od 2% super inteligentnih da bi uzimali clanarinu i zaradjivali pare? cuo sam dosta prica da aktivisti i sluzbenici MENSE odlicno zaradjuju.
odakle im ideja da samo 2 posto ljudi ima iq dostojan mense?

:D i ja se pitam .. verujem da je svaki drugi ili treci covek izuzetno inteligentan ... ali nema uslove da se usavrsava :rtfm:

Evo dosla budala "gaziranopivo" da pokvari temu ...

Danas ako imas kapital automatski sebi kupujes diplomu , zvanje , struku i postajes " popularan " u tom njihovom svetu "Nauke"

ma kolega na poslu zajebancije radi hteo da uradi mensin test da vidi koliki mu je iq. kad je zavrsio sa nekih trideset pitanja oni mu rekli da ce rezultat dobiti ako posalje SMS na neki broj i dobice kod da vidi rezultate.

da li mame ljude tvrdeci da ce uci u krug populacije od 2% super inteligentnih da bi uzimali clanarinu i zaradjivali pare? cuo sam dosta prica da aktivisti i sluzbenici MENSE odlicno zaradjuju.

Testovi na odredjenom uzorku donose priblizne rezultate. Ako se uzorak dobro odredi onda to bude veoma precizno. Kao recimo pred izbore, nijedna od agencija ne anketira sve gradjane, nego samo hiljadu ili dve, ali pravi strucnjaci uvek dobiju priblizno koliko na kraju i bude.

Ta Mensa i nije neka organizacija.

Sto se tice inteligencije moje iskustvo kaze da je ona stvar iskustva. Nakon sto sam prosla sve ono sto sam prosla u zivotu mnogo sam pametnija, jednostavno muka me naterala da koristim vise mozga.

iskustvo i intelgencija nemaju veze
u sustini je jako tesko dati definiciju inteligencije
jedna od opste prihvacenih je najlaksi nacin nalazenja puta izmedju dve nepovezane tacke.

inace mensa proverava samo jedan tip inteligencije tako da i IQ koji ti da mensa nije isti kao kad na primer odradis punu bateriju testova.

iskustvo i intelgencija nemaju veze
u sustini je jako tesko dati definiciju inteligencije
jedna od opste prihvacenih je najlaksi nacin nalazenja puta izmedju dve nepovezane tacke.

inace mensa proverava samo jedan tip inteligencije tako da i IQ koji ti da mensa nije isti kao kad na primer odradis punu bateriju testova.

ti si bese na nekoj temi rekao da si clan mense, mozes li mi reci koliko ti je IQ pomogao kod ucenja u skoli, na faksu i uopste u zivotu...
da li si pre nego sto si se testirao na neki nacin primetio da kapiras neke stvari brze od ostalih?

to nema veze sa inteligencijom...malo si izbrkala neke stvari :)
cak su inteligentnije osobe vise racionalne dok se one druge vise prepustaju emocijama pri nekim izborima.

sorry ali nisi u pravu :)

Mislim da nemas celu sliku kad pricas o inteligenciji jer ja kao neko ko je van te slike mogu da posvedocim da postoji sire polje od onog koje ti vidis.

Inteligencija koju ljudi mogu da uzmere je samo ona koju pojedinac moze da pokaze ili iskaze. Ukoliko je pojedinac sprecen on ce iskazati manju sposobnost od one koju stvarno ima. Meni se to desavalo, a vidim da se desava i mom sinu... znam uglavnom da pomognem. Uzrok je fizicke prirode, vezan za razvoj mozga kod nas. Moj mladji sin nema ispoljenu tu bolest jer sam znala i vodila racuna o tome pre nego sto sam ostala trudna i nadalje.

Kao slika o onome sto pricam dacu primer da su moji roditelji koji me naravno obozavaju mislii da sam retardirana kad sam bila mala. Postojao je jedan zivot u mojoj glavi koji nije imao most da se ispolji na pravi nacin. Posle 20-te godine savrseno dobro izlaze iz mene reci i dela do tada je polako slabio uticaj problema, ali i dan danas meni se razdanjuje. Kao caure sna koje padaju sa moje percepcije. To je fenomenalno iskustvo, ali usamljeno.

ti si bese na nekoj temi rekao da si clan mense, mozes li mi reci koliko ti je IQ pomogao kod ucenja u skoli, na faksu i uopste u zivotu...
da li si pre nego sto si se testirao na neki nacin primetio da kapiras neke stvari brze od ostalih?

kod ucenja zavisi sta :)
ja sam po prirodi logicar.. bubanje i znanje nemaju veze sa inteligencijom.
i najgluplji covek moze da zavrsi fakultet..to je samo sedeci rad :)
dok imas i clanove mense koji su recimo masinovodje ili nesto sto nikad ne bi pomislio.
imao sam na primer problema sa predmetima koji se bubaju i padao ih ali sam zato recimo mehanike i neke druge predmete zbog kojih se gube godine prolazio iz prvog...lako baratam sa kodovima..volim kreativan posao ali recimo da citam dugacke poruke na forumu....aaaaaaaaaaaaaa :aaa:

kod ucenja zavisi sta :)
ja sam po prirodi logicar.. bubanje i znanje nemaju veze sa inteligencijom.
i najgluplji covek moze da zavrsi fakultet..to je samo sedeci rad :)
dok imas i clanove mense koji su recimo masinovodje ili nesto sto nikad ne bi pomislio.
imao sam na primer problema sa predmetima koji se bubaju i padao ih ali sam zato recimo mehanike i neke druge predmete zbog kojih se gube godine prolazio iz prvog...lako baratam sa kodovima..volim kreativan posao ali recimo da citam dugacke poruke na forumu....aaaaaaaaaaaaaa :aaa:
Mnoge stvari kad ne razumes cine se kao bubanje... ja nikad nisam bubala, nisam u stanju da naucim ono sto ne razumem.

ima dece od 5 godina starosti sa kvalitetno testiranim i izmerenim IQ od 150+

tesko da iskustvo, ucenje, citanje ili sta god, ima bilo kakve veze sa tim koliki im je koeficijent.

Paskal je sa 9 godina postavio svoju prvu teoriju a sa 11 godina je crtao dokaze svojih teorija najobicnijim komadom uglja na zidu

Amper sa 13

Gaus je isto bio tinejdzer ne znam sad koliko tacno kada je napisao svoje prve radove

pa onaj mali iz australije sa 10 godina je pobedio na svetskom prvenstvu u matematici

ima primera koliko hocete, pre 200, 300, 500 godina, pre 1000 godina su ljudi jos kao deca postavljali teoreme, revolucionarne ideje koje su danas fundamentalna osnova nauke, a bili su cesto deca, nesto kao danasnji osnovci.

Mnoge stvari kad ne razumes cine se kao bubanje... ja nikad nisam bubala, nisam u stanju da naucim ono sto ne razumem.

really? :)
kako lekar sa razumevanjem da nauci latineske nazive koski u organizmu..kako pravnik sa razumevanjem da nauci zakone?
..mogu ovako da nabrajam do sutra.. :kez:

- - - - - - - - - -

ima dece od 5 godina starosti sa kvalitetno testiranim i izmerenim IQ od 150+

tesko da iskustvo, ucenje, citanje ili sta god, ima bilo kakve veze sa tim koliki im je koeficijent.
Paskal je sa 9 godina postavio svoju prvu teoriju a sa 11 godina je crtao dokaze svojih teorija najobicnijim komadom uglja na zidu

Amper sa 13

Gaus je isto bio tinejdzer ne znam sad koliko tacno kada je napisao svoje prve radove

pa onaj mali iz australije sa 10 godina je pobedio na svetskom prvenstvu u matematici

ima primera koliko hocete, pre 200, 300, 500 godina, pre 1000 godina su ljudi jos kao deca postavljali teoreme, revolucionarne ideje koje su danas fundamentalna osnova nauke, a bili su cesto deca, nesto kao danasnji osnovci.

.

bas tako..ali su neki tvrdoglavi :mrgreen:

really? :)
kako lekar sa razumevanjem da nauci latineske nazive koski u organizmu..kako pravnik sa razumevanjem da nauci zakone?
..mogu ovako da nabrajam do sutra.. :kez:

- - - - - - - - - -

bas tako..ali su neki tvrdoglavi :mrgreen:

Ne znam za kosti i latinske nazive, mada sigurna sam da i tu ima neke logike ili bar nekih pravila kao npr. Kod latinskih naziva vrsta... ali pravo tj zakoni tj njihove definicije apsolutno imaju formulu i samo zamenjujes detalje tj specificnosti koje opet imaju veze sa zdravim razumom i sto se tice bubanja imas takve stvari jos vise u programiranju nego u pravu ili bar toliko koliko u latinskim nazivima.

- - - - - - - - - -

Samo je problem sto nema dovoljno predavaca prava :) ili ima previse studenata. Nisam nikako mogla da polozim pravo na fakultetu i tata me poslao na privatne casove kod profesora na pravnom fakultetu i njegov asistent da vidis samo kako je znao da me nauci. Nista nikad vise nisam bubala, a ucila sam jos prava kasnije sama i bez problema.

Back