Да ли је грех?

QueenofVenice

Početnik
Poruka
5
Пре свега желим да вас поздравим и надам се да ће се наћи неко да прочита моју поруку која ће веровано бити дугачка и да ће ме посаветовати.
Некоме ће бити смешно или глупо, али ово су неке недоумице које имам и сматрам да није срамота не знати.

Одмах да кажем да сам у цркви била свега неколико пута.
Код куће се молим, на улици, небитно. Мислим да сам одлазак у цркву није битан ако неко не верује у то што ради и ако не чини оно што је исправно.
Да ли је моје мишљење погрешно?

Понекад прочитам неку 'праву' молитву. Не знам их много.
Углавном је већина речи које изговорим из моје главе и срца.
Да ли мислите да је битно молити се како је написано? Мислим да није, нека ме неко исправи.

Била бих вам захвална када би неко појаснио какав је грех када нека особа није крштена и шта ви мислите о бесмртности душе?

Најбоље је да одеш код свог свештеника па њега да питаш.
Постоји и веронаука за одрасле и тамо може све да се пита такође.

Радио Беседа
Има ту архива емисија па верујем да ћеш наћи то што те занима.

Колико знам нема човека који није грешан. И да нема светих тајни крштења и исповести не би се нико спасао. Ми се дакле поред осталог чистимо од греха кроз те две свете тајне.

Пре свега желим да вас поздравим и надам се да ће се наћи неко да прочита моју поруку која ће веровано бити дугачка и да ће ме посаветовати.
Некоме ће бити смешно или глупо, али ово су неке недоумице које имам и сматрам да није срамота не знати.

Код куће се молим, на улици, небитно. Мислим да сам одлазак у цркву није битан ако неко не верује у то што ради и ако не чини оно што је исправно.

Да ли мислите да је битно молити се како је написано? Мислим да није, нека ме неко исправи.

Била бих вам захвална када би неко појаснио какав је грех када нека особа није крштена и шта ви мислите о бесмртности душе?

Nema ovde nikakvih nedoumica, samo mentalnih programa. Neko ti je nametnuo osovinu oko koje se vrtiš - i to je sve.

Nekoliko puta - i prekoviše.

Naravno da odlazak u crkvu uopšte nije bitan niti važan. Bitno je ono što ti je u srcu. Sebi se možeš posvetiti na bilo kom mestu.

Molitva je obraćanje božanskom u sebi, dakle razgovor sa samim sobom, ili neka vrsta meditacije; posvećivanje samome sebi. Ne postoje nikakve „prave“ i/ili „neprave“ molitve.

Nije nikakav greh ako neko nije kršten u nekoj crkvi, radi se o propagandi te crkve da privuče sebi što više ljudi. Znači mentalni program, postavljanje osovine oko kojih se oni koji ne razmišljaju svojom glavom, a pecaju se na strah, vrte iznova i iznova. O besmrtnosti duše smo napisali postova i postova, imaš dosta tema. Pretraži ih.

Најбоље је да одеш код свог свештеника па њега да питаш.
Постоји и веронаука за одрасле и тамо може све да се пита такође.

Радио Беседа
Има ту архива емисија па верујем да ћеш наћи то што те занима.

Колико знам нема човека који није грешан. И да нема светих тајни крштења и исповести не би се нико спасао. Ми се дакле поред осталог чистимо од греха кроз те две свете тајне.

Nema živog stvora koji nije grešan, iz kog god ugla posmatrao stvar. Nije tačno da se niko ne bi spasao da nema krštenja. To ne važi za ljude koji nisu hrišćani. Musliman bi rekao da nema spasa za one koji se nisu obrezali i postali jihad ratnici. Ali besmisleno je da ubeđuju jedan drugog u svoja verovanja... Navešću primer:

Sretnu se hrišćanin i musliman. Počnu da razgovaraju o svojim ubeđenjima i dođu do toga da jedan drugoga ubeđuju u svoja verska ubeđenja. Hrišćanin kaže: „Sveti duh, Hristova otkupna žrtva, uskrsnuće...“ Musliman ne prihvata. Ali kaže: „Jihad, Muhamed kao božji prorok, raj sa haremom...“ Ko je u pravu? Na čiju bi stranu trebalo stati? Ili, kao ja, treba shvatiti koliko je besmisleno nekoga uveravati u svoja verska ubeđenja?

Pošto vidim da si pravoslavac, i da ćeš pokušati da se izmigoljiš iz sopstvene paučine, dakako tvrdeći da je tvoja crkva jedina istinska i "prava", ma šta to značilo, nadgovoriću te čuvenom izrekom vladika Nikolaja Velimirovića:

„Reći za jednu veru ili jednu filozofiju da sadrži svu istinu isto je što i reći da sve druge vere i filozofije sadrže sve zablude. Od ove brutalnosti retko je kad slobodna velika masa ljudi. A zadobiti ovu slobodu znači učiniti jedan divovski korak ka veličini, ka božanstvu.“

A ti izvoli pa se raspravljaj sa vladikom.

Poslednja izmena od moderatora:
Nema živog stvora koji nije grešan, iz kog god ugla posmatrao stvar. Nije tačno da se niko ne bi spasao da nema krštenja. To ne važi za ljude koji nisu hrišćani. Musliman bi rekao da nema spasa za one koji se nisu obrezali i postali jihad ratnici. Ali besmisleno je da ubeđuju jedan drugog u svoja verovanja... Navešću primer:

Sretnu se hrišćanin i musliman. Počnu da razgovaraju o svojim ubeđenjima i dođu do toga da jedan drugoga ubeđuju u svoja verska ubeđenja. Hrišćanin kaže: „Sveti duh, Hristova otkupna žrtva, uskrsnuće...“ Musliman ne prihvata. Ali kaže: „Jihad, Muhamed kao božji prorok, raj sa haremom...“ Ko je u pravu? Na čiju bi stranu trebalo stati? Ili, kao ja, treba shvatiti koliko je besmisleno nekoga uveravati u svoja verska ubeđenja?

Pošto vidim da si pravoslavac, i da ćeš pokušati da se izmigoljiš iz sopstvene paučine, dakako tvrdeći da je tvoja crkva jedina istinska i "prava", ma šta to značilo, nadgovoriću te čuvenom izrekom vladika Nikolaja Velimirovića:

„Reći za jednu veru ili jednu filozofiju da sadrži svu istinu isto je što i reći da sve druge vere i filozofije sadrže sve zablude. Od ove brutalnosti retko je kad slobodna velika masa ljudi. A zadobiti ovu slobodu znači učiniti jedan divovski korak ka veličini, ka božanstvu.“

A ti izvoli pa se raspravljaj sa vladikom.

Болдовано:
Веруј ми, бесмислено ми је расправљати се са тобом. Очигледно је да ниси православац. Колико видим по теби грех не постоји.

Кажеш:
Sebi se možeš posvetiti na bilo kom mestu.
а то значи да по теби ни Бог не постоји.
Због тога и живиш у таквим убеђењима.
Ја верујем да Бог постоји и зато сам и постао православац.

Свети владика Николај је судећи по многим његовим делима и беседама недвосмислено био православац и живео по јаванђељу. Тако да ових неколико реченица немају великог значаја да би се могло довести у питање православље.

Poslednja izmena od moderatora:

A koja je tvoja svrha same molitve?Da li njome preispitujes sebe,svoju podsvest ili se zaista nadas ako pravilno izgovoris molitvu,da ce ti ista biti ispunjena?

Много дивних одговора, а опет тако збуњујућих.

Као што је речено, нема особе која није грешна, тако да молитва за мене представаља неки вид умирења ако се тако може назвати. Можда оправдање или опроштај, има много ствари.

Имам нека своја мишљења којих се држим али ми је ово "долазило" неко време на ум, занимало ме је туђе мишљење, јер и у мом окружењу има оних који сматрају да верник (у шта год веровао) треба да зна све што је о томе речено, а да је битно за то веровање, што би у овом случају била Библија, крштење, и да не набрајам даље.
Свако има неке своје разлоге, неки знају више, неки мисле да је нешто исправно а увек је добро нешто научити.
Зато сам највише и питала ово. Можда би разговор са свештеником решио неке ствари, али верујем да би ми они препоручили обавезан долазак у цркву и све што иде с тим, али вреди покушати. Нема исправног, у праву сте.
Захваљујем свима на доброј вољи и одвојеном времену.

Ja nisam svesteno lice, pa cu ti samo reci moje misljenje.

Posto sam isto kao i ti, ne idem u crkvu cesto, mahom na velike praznike, ne zbog toga sto imam nesto mrskog u tome, nego svoj mir sam uvek nalazio na druge nacine. Crkva kao gradjevina je napravljena za skup naroda koji se posvecuju istom cilju ali siguran sam da Bog slusa svakog i svacije iskreno srce.

Bitna je vera, vera u Boga i njegovo spasenje i kretanje na po Isusovom ucenju. Isusoliki zivot koji napre mora sadrzati ljubav prema drugome i oprostaj prema grehu bliznjega (oprostaj je tesko moguc bez ljubavI) otud i onaj zakon "Voli bliznjega svoga kao samoga sebe" jer je u ljubavi sve sadrzano.

Tesko je coveku sam ostati na putu vere, neki put mora da ima sagovornika da ucvrsti veru. "Tvoja vera ucvrscuje moju". Covek pada u sumnju iz dana u dan, sto manje istine slusa to vise veruje da je laz istina.

Nije resenje da ni covek bude sam, ali mislim da apsolutno nije pogresno ako covek ne ide cesto u crkvu.

Covek danas mora biti pun ljubavi ali i mudrosti. Treba da voli to je osnovno stanje duse ali treba da bude i svestan da ga opasnost uvek okruzuje. Zato, uvek prvo dobro treba razmisliti glavom pa tek onda srce ukljuciti. Mnogo je zavodnika i laznih Hristovih proroka danas, i toliko su lukavi da veoma lako zavode ljude. Covek uvek pravi greske, ali uz Bozju pomoc i molitvu uvek se vraca na pravi put. Vidi meni kakav paradoksan nadimak svemu ovome imam.

Ne obraćaj pažnju na ova ateistička blejanja.
Naravno da nije sramota neznati, sramota je kada možemo da znamo, a nećemo. Čovek kom je stalo do istine će postavljati pitanja, a ja sam uveren da će mu Tvorac odgovoriti na SVA postavjena pitanja, kroz razne svere života.

Što se tiče crkve, tvoje mišljenje je ispravno. Danas se odlazak u crkvu sveo na obred koji je čovek dužan da ispoštuje, a kada napusti crkvu može da se napija, prostituiše, drogira....i da radi ostale nemoralne radnje. Ja u današnjoj ckvi ne vidim nikakvu instituciju iz koje izlaze pobožni ljudi, po Biblijskim merilima naravno. Kakav čovek u nju uđe, takav i izađe. Tako da ti toplo preporučujem da se osloniš na svoju savest, na svoj razum, a ne na autoritete, crkvu i sl. Možda da spomenem i to, da se danas zastupa verovanje da je Isus osnovao crkvu, pa ćeš čuti od članova raznih crkvi da su oni crkva koju je Isus osnovao, i da ćemo se smao kroz nju spasti, ali to nema nikakvo utemejenje. Isus nije osnovao nikakvu crkvu, bar u smislu neke građevine...za više detalja možeš pročitati ovaj kratak tekst: http://www.tekstovi.comeze.com/crkva.pdf

Što se tiče molitve. Molitva treba da izlazi iz srca, a ne iz papira. Treba da nastaviš tako da se moliš, iz glave i srca, a ne da čitaš molitve gde je većinski uključena i molitva "majki Božjoj", "svecima", anđelima i sl. Što nije ugodno pred Bogom. Dakle, molita treba da bude upućena Tvorcu, i treba se samo Njmu moliti. I bilo bi lepo da upražnjavaš molitvu "Oče naš".

Nije nikakav greh ako nisi krštena, ono što čini čovekov greh je nemoralan život. Pravo krštenje ima duboku simboliku i mnogo znači u ovozemaljskom životu, da bi se što bolje povezali sa Tvorcem. Naravno, treba da praviš razliku između krštenja u Isusovo vreme, i "krštenja" u današnje vreme. Jer pravi smisao krštenja je uranjanje u vodu, a ne obredi koji se danas upražnjavaju. Tako da ako nisi krštena (mislim na današnje krštenje), nemoj da te to opterećuje, jer to nema mnogo veze sa Tvorcem. Ako poželiš da se krstiš na način na koji su se krstili Isus i mnogi pobožni ljudi kroz istriju, možeš pročitati deo o krštenju iz knjige "Tajne Biblije", ili je pročitati celu, jer će ti pomoći u što boljem razumevanju same Biblije. Knjigu možeš preuzeti ovde: Tajne Biblije.
Takođe u knjizi ćeš pronaći i odgovor na besmrtnost duše. Ukratko: Ne postoji besmrtna duša. Ako pogledaš kako smo stvoreni: "I stvori Gospod Bog čoveka od praha zemaljskoga, i dunu mu u nos duh životni, i posta čovek duša živa." (1. Mojsijeva 2.7) Dakle, čovek je stvoren od dva elementa: praha zemajskog i duha životnog, a iz toga proizilazi duša. Prah zemaljski + duh životni = duša živa. Ako nemamo jedan od ova dva elementa onda nemamo ni duše. Npr. daske + ekseri = sanduk. Ako nemamo jedan od ova dva elementa (dakle ili ekser) nećemo imati ni sanduk. A kada umremo: "I vrati se prah u zemlju kako je bio, a duh se vrati k Bogu, koji ga je dao." (Propovednik 12.7)
Bibijski koncept je da čovek kada umre "spava", jer se u mnogo delova u Bibliji smrt poistovećuje sa snom. Tako da kada umremo mi smo u stanju sna, i spavamo sve do Isusovog drugog dolaska kada bivamo vaskrsnuti. "I mnogo onih koji spavaju u prahu zemaljskom probudiće se, jedni na život večni, a drugi na sramotu i prekor večni." Ai pošto u snu nema vremenskog perioda, mozak ne funkcioniše, za čoveka je period od smrti do vaskrsenja samo trenutak, nebitno da li je on bio mrtav (spavao) 1 godinu, ili 6000god., za njega to predstavlja isti vremenski period. Tako da, kada čovek umre, on je već sledećeg trenutka vaskrsnut.

Svako dobro!

Можда би разговор са свештеником решио неке ствари, али верујем да би ми они препоручили обавезан долазак у цркву и све што иде с тим, али вреди покушати.
Од како сам се крстио и после неког времена почео да идем у Цркву нико никад ме није нинашта обавезивао. Моја је слободна воља да ли желим или не желим да идем.

Ja misim da treba da nađeš dečka.

Болдовано:
Веруј ми, бесмислено ми је расправљати се са тобом. Очигледно је да ниси православац. Колико видим по теби грех не постоји.

Кажеш:

а то значи да по теби ни Бог не постоји.
Због тога и живиш у таквим убеђењима.
Ја верујем да Бог постоји и зато сам и постао православац.

Свети владика Николај је судећи по многим његовим делима и беседама недвосмислено био православац и живео по јаванђељу. Тако да ових неколико реченица немају великог значаја да би се могло довести у питање православље.

Ne verujem, nije tačno, nego nemaš argumente koje ja imam.

Dakle, nisam pravoslavac i šta sad? Naravno da ne postoji greh (promašaj u savršenom služenju bogu), jer niko “savršeno ne služi bogu”.

Po tebi bog ne postoji? Tvoja stvar. Gde sam i kada ja rekao da bog ne postoji? Ja ne verujem u boga zato što znam da bog postoji (za razliku od onih koji nisu sigurni da li postoji pa zato veruju) i zato sam postao univerzalista.

“Sveti” vladika Nikolaj Velimirović bio je mason, član masonske lože “Pobratim” u Orijentu Beograd, prijatelj indijskog pisca Rabindranata Tagorea i poštovalac indijske filozofske i religiozne misli, ekumenista i “otac ekumenizma” na našim prostorima, optužen od obe strane, i od Srbije i od Britanije, za to što je hteo da ujedini Srpsku pravoslavnu i Englesku anglikansku crkvu. Tako da sve što si napisao nema nikakav značaj, jer se u pola pisanja izjašnjavaš u moje ime.

A koja je tvoja svrha same molitve?Da li njome preispitujes sebe,svoju podsvest ili se zaista nadas ako pravilno izgovoris molitvu,da ce ti ista biti ispunjena?

Razgovor sa božanskim u sebi, odnosno sa samim sobom; meditacija, a uz mantru veoma jako oružje za ispunjavanje onoga što želiš.

Bitna je vera, vera u Boga i njegovo spasenje i kretanje na po Isusovom ucenju. Isusoliki zivot koji napre mora sadrzati ljubav prema drugome i oprostaj prema grehu bliznjega (oprostaj je tesko moguc bez ljubavI) otud i onaj zakon "Voli bliznjega svoga kao samoga sebe" jer je u ljubavi sve sadrzano.

Znači samo vera u Isusa. Znači svi drugi ne valjaju? Ako je neko musliman ili budista on je na lošem putu? Dno dna. :thumbdown:

Znači samo vera u Isusa. Znači svi drugi ne valjaju? Ako je neko musliman ili budista on je na lošem putu? Dno dna. :thumbdown:

Moja to ubedjenja nisu. Ne znam da li je neko na ispravno putu, ali znam da u mojoj potrazi dok jos i nisam bio upucen u svoju veru sam se uverio da je ovo istina. Moji roditelji mi nisu pricali nista o tome niti sam imao pritisak sredine. Sam sam ucio i prihvatio.

Moja to ubedjenja nisu. Ne znam da li je neko na ispravno putu, ali znam da u mojoj potrazi dok jos i nisam bio upucen u svoju veru sam se uverio da je ovo istina. Moji roditelji mi nisu pricali nista o tome niti sam imao pritisak sredine. Sam sam ucio i prihvatio.

Ne valja ti red reči u rečenici; pravilno se piše: "To nisu moja ubeđenja." Itekako jesu. Napisao si ovo:

A to je itekako ono što sam ja rekao da jeste, odnosno u najvećoj mogućoj meri može biti. Od vere u boga važnije je, ako postoji mogućnost, biti svestan postojanja boga, odnosno znati a ne verovati. Ni meni roditelji ništa nisu pričali, ali jeste baba, ali ja sam učio i prihvatio dobre stvari iz svih religija. I znaš šta? Da sam proučio samo jednu religiju - bilo bi me neizmerno sramota.

I bilo bi lepo da upražnjavaš molitvu "Oče naš".

Nije nikakav greh ako nisi krštena, ono što čini čovekov greh je nemoralan život. Pravo krštenje ima duboku simboliku i mnogo znači u ovozemaljskom životu, da bi se što bolje povezali sa Tvorcem. Naravno, treba da praviš razliku između krštenja u Isusovo vreme, i "krštenja" u današnje vreme. Jer pravi smisao krštenja je uranjanje u vodu, a ne obredi koji se danas upražnjavaju. Tako da ako nisi krštena (mislim na današnje krštenje), nemoj da te to opterećuje, jer to nema mnogo veze sa Tvorcem. Ako poželiš da se krstiš na način na koji su se krstili Isus i mnogi pobožni ljudi kroz istriju, možeš pročitati deo o krštenju iz knjige "Tajne Biblije", ili je pročitati celu, jer će ti pomoći u što boljem razumevanju same Biblije.
Takođe u knjizi ćeš pronaći i odgovor na besmrtnost duše. Ukratko: Ne postoji besmrtna duša. Ako pogledaš kako smo stvoreni: "I stvori Gospod Bog čoveka od praha zemaljskoga, i dunu mu u nos duh životni, i posta čovek duša živa." (1. Mojsijeva 2.7) Dakle, čovek je stvoren od dva elementa: praha zemajskog i duha životnog, a iz toga proizilazi duša. Prah zemaljski + duh životni = duša živa. Ako nemamo jedan od ova dva elementa onda nemamo ni duše. Npr. daske + ekseri = sanduk. Ako nemamo jedan od ova dva elementa (dakle ili ekser) nećemo imati ni sanduk. A kada umremo: "I vrati se prah u zemlju kako je bio, a duh se vrati k Bogu, koji ga je dao." (Propovednik 12.7)
Bibijski koncept je da čovek kada umre "spava", jer se u mnogo delova u Bibliji smrt poistovećuje sa snom. Tako da kada umremo mi smo u stanju sna, i spavamo sve do Isusovog drugog dolaska kada bivamo vaskrsnuti. "I mnogo onih koji spavaju u prahu zemaljskom probudiće se, jedni na život večni, a drugi na sramotu i prekor večni." Ai pošto u snu nema vremenskog perioda, mozak ne funkcioniše, za čoveka je period od smrti do vaskrsenja samo trenutak, nebitno da li je on bio mrtav (spavao) 1 godinu, ili 6000god., za njega to predstavlja isti vremenski period. Tako da, kada čovek umre, on je već sledećeg trenutka vaskrsnut.

Svako dobro!

Ја се умногоме не бих сложио са твојим размишљањем.

Велики је грех да се особа не крсти ако жели да припада православном хришћанству, одрасла је и осећа Свети дух у себи.
Крштењем се званично под храмом Господњим кајеш за неморалне поступке које си до тог момента радио, ,,спираш,, грехе, одричеш се сотоне, и прихваташ живљење на овом свету по моралним начелима људскости и хришћанства, припремајући се полако за живот који предстоји после овог живота, а то се учи и стиче годинама.

Апсолутно је нетачно и небиблијско учење да улазимо у стање сна. Нама изгледа као сан али је у ствари живот вечни. Васкрсење мртвих је нешто сасвим друго и треба разграничити вечни живот и васкрсење након њега. тако да не знам друже да ли говоримо о истом учењу.

Драгој форумашици препоручујем да ако осећа Свети дух у себи и жели да наследи обећано нам Царство Небеско, крсти се и пође моралном стазом Господа Исуса.
Тако да драга сестро, само напред. Важно је поред вере у Господа, да га прихватиш онако како су то прописали свети апостоли који су били Господњи следбеници, а то је крштењем.

Крштењем ти се отварају и све друге свете тајне које ће ти помоћи да савладаш знање о хришћанском животу.

Ne valja ti red reči u rečenici; pravilno se piše: "To nisu moja ubeđenja." Itekako jesu. Napisao si ovo:

A to je itekako ono što sam ja rekao da jeste, odnosno u najvećoj mogućoj meri može biti. Od vere u boga važnije je, ako postoji mogućnost, biti svestan postojanja boga, odnosno znati a ne verovati. Ni meni roditelji ništa nisu pričali, ali jeste baba, ali ja sam učio i prihvatio dobre stvari iz svih religija. I znaš šta? Da sam proučio samo jednu religiju - bilo bi me neizmerno sramota.

Ne znam sta da ti kazem. U pravu si, tako treba? Zasto bih me bilo sramota u ono sto verujem da je istina? Ja znam da su drugacija misljenja pogresna prema mojim vidicima, ali zar nije u odabiru svakog da veruje u sta hoce?

Ko je bolestan i trazi lek, ako zeli da zivi icice tamo gde cuje da ima lek.

Najlakse je naci ono sto tebi odgovara, ali istina je u tome da se privrgavas onome sto jeste istina a ne da biras svoju.

Проблем са вама атеистима је што стално имате нападне коментаре који су често увредљиви. Вама нико овде, бар не ја, на форуму, не жели ништа лоше и нико вас не тера да се придружите ни једној верској заједници, а камоли да прихватите постојање Бога. Зато ако учествујете у расправи, хајте мало бар испоштујте то што је неко поставио одређену тему.

Лепо је и похвално што имате рационалан, мудар и научни однос према свему што постоји и што је опипљиво и доказиво, али дајте мало опуштеније само.

Велики је грех да се особа не крсти ако жели да припада православном хришћанству, одрасла је и осећа Свети дух у себи.
Крштењем се званично под храмом Господњим кајеш за неморалне поступке које си до тог момента радио, ,,спираш,, грехе, одричеш се сотоне, и прихваташ живљење на овом свету по моралним начелима људскости и хришћанства, припремајући се полако за живот који предстоји после овог живота, а то се учи и стиче годинама.

Апсолутно је нетачно и небиблијско учење да улазимо у стање сна. Нама изгледа као сан али је у ствари живот вечни. Васкрсење мртвих је нешто сасвим друго и треба разграничити вечни живот и васкрсење након њега. тако да не знам друже да ли говоримо о истом учењу.

Драгој форумашици препоручујем да ако осећа Свети дух у себи и жели да наследи обећано нам Царство Небеско, крсти се и пође моралном стазом Господа Исуса.
Тако да драга сестро, само напред. Важно је поред вере у Господа, да га прихватиш онако како су то прописали свети апостоли који су били Господњи следбеници, а то је крштењем.

Крштењем ти се отварају и све друге свете тајне које ће ти помоћи да савладаш знање о хришћанском животу.

Drago mi je da se ne slažeš sa bratom i da u okviru jednog malog kruga ima velikih neslaganja; baš mi je drago.

Ako želi da pripada? Ko pita bebu da li nešto želi ili ne želi?

Koji to „život“ predstoji posle ovog života? Siguran si da je život ili neka vrsta egzistencije? Život je ono što ima veze sa naimalnim, a duhovna egzistencija i život su ti dva različita pojma. Sve si pobrkao; u stvari, „rade“ te mentalni programi kao osa koju je neko postavio da se vrtiš oko nje.

Biblijsko ili nebiblijsko - netačno je. Reinkarnacija, kao sastavni deo prirodnog zakona, funkcioniše bez obzira na mentalne programe. Ne postoji život večni, jer svako ko ima tačku A (rođenje) i tačku B (smrt), a ispao je iz životinjske majčine utrobe, ne može nikada savladati četiri elementa: rođenje, bolest, starost i smrt. A i bilo bi neprirodno postojati večno u telu.

A ja dragoj forumašici preporučujem da se hrani pravim Svetim Duhom, dakle pranom, da izgoogla solarna joga i da je praktikuje, jer će jedino na taj način doći do duhovnosti.

Podizanjem kundalinija ti se otvaraju sve čakre i razbijaju svi mentalni programi; da ne govorim kako ćeš biti savršeno psihofizički zdrava. Sve najbolje.

Проблем са вама атеистима је што стално имате нападне коментаре који су често увредљиви. Вама нико овде, бар не ја, на форуму, не жели ништа лоше и нико вас не тера да се придружите ни једној верској заједници, а камоли да прихватите постојање Бога. Зато ако учествујете у расправи, хајте мало бар испоштујте то што је неко поставио одређену тему.

Лепо је и похвално што имате рационалан, мудар и научни однос према свему што постоји и што је опипљиво и доказиво, али дајте мало опуштеније само.

покушаваш да им објасниш да су грешни? поносни су због тога...

Kojim hramom Gospodnjim? Kako se odričeš Sotone? Tako što pljuvaš po zapadu? Pa mislim da se i sam Sotona tome smeje. Da bi bio istinski kršten, moraš posedovati određeno znanje, znanje o Tvorcu. Koja je svrha krštenja ako čovek nema predstavu o Tvorcu? Nikakva! A krštenje koje se obavlja u "hramu gospodnjem" nema nikakve veze sa krštenjem koje Tvorac traži od nas. Dovoljno je pogledati ikonografiju i primetiti da se obrad krštenja vremenom menjao. Ako pogledamo najstarije ikone, npr. Jovana kako krsti Isusa, videćemo kako Isus zaranja u vodu, dok kod novijih ikona imamo da Jovan samo posipa vodu po glavi Isusa. Jednostavno Sotona umešao prste. Istina vremenom bledi, počinje da se zaboravlja, Sotona to koristi. To prolazi kod sve više naivnih i lenjih ljudi, koji nemaju vremena da malo prouče detalje nastanka i razvoja Hrišćanstva.

Nikada mi neće biti jasno zašto komplikujete, zašto od tako jednostavnih stvari vi pravite komplikacije?! Zašto iskrivljujete tako jednostavnu poruku, zar to ima neku korist, sem da uništi čoveka?! U Bibliji se nigde ne pominje besmrtnost duše! Nigde! Ne postoji citat koji ukazuje na bilo kakav život odmah posle smrti. Svaki citat je usmeren sa jednom jedinom jednostavnom porukom, da čovek spava sve do trenutka vaskrsavanja. To što si ti prihvatio vanbiblijsko učenje, samo pokazuje da si podlegao Sotoninim lažima, lažima da ako zagrizemo plod nećemo umreti. To je prva laž koja je izgovorena, laž na koju i dalje ljudi nasedaju: "Nećete vi umreti!", "Laže Bog!" Dobro se zna iz čijih usta je proizašla ova laž, ali mi i dalje na nju nasedamo.

Nikada mi neće biti jasno zašto komplikujete, zašto od tako jednostavnih stvari vi pravite komplikacije?! Zašto iskrivljujete tako jednostavnu poruku, zar to ima neku korist, sem da uništi čoveka?! U Bibliji se nigde ne pominje besmrtnost duše! Nigde! Ne postoji citat koji ukazuje na bilo kakav život odmah posle smrti. Svaki citat je usmeren sa jednom jedinom jednostavnom porukom, da čovek spava sve do trenutka vaskrsavanja. To što si ti prihvatio vanbiblijsko učenje, samo pokazuje da si podlegao Sotoninim lažima, lažima da ako zagrizemo plod nećemo umreti. To je prva laž koja je izgovorena, laž na koju i dalje ljudi nasedaju: "Nećete vi umreti!", "Laže Bog!" Dobro se zna iz čijih usta je proizašla ova laž, ali mi i dalje na nju nasedamo.

Ovde se i govori i ne govori o "zagrobnom životu:

Prevod Daničić-Karadžić:

Novi zavet, Prva poslanica Jovanova, 5:7-8

7. Jer je troje što svjedoči na nebu: Otac, Riječ i sveti Duh; i ovo troje je jedno.
8. I troje je što svjedoči na zemlji: duh, i voda, i krv; i troje je zajedno.

Prevod Lujo Bakotić, Emilijan Čarnić i Novi Svet:

7. I troje je što svjedoči na zemlji:
8. duh, i voda, i krv; i troje je zajedno.

Ovo je lako proveriti.

Prevod Daničić-Karadžić:

Jevanđelje po Luci, 23:43

43. I reče mu Isus: zaista ti kažem: danas ćeš biti sa mnom u raju

Prevod Lujo Bakotić, Čarnić i Novi Svet:

43. I reče mu Isus: zaista ti kažem danas: bićeš sa mnom u raju

Ovo su mali ali i veliki primeri ljudskog prekrajanja Biblije samo u XX veku. A koliko se vekova Biblija prekraja? Da ne govorimo koliko je (gramatički) neispravno napisano i jedno i drugo. Odbijam mogućnost da je bog nepismen.

Reinkarnacija je takođe vanbiblijsko učenje, ali je i starije i logičnije. Najveća laž je u Postanju, gde se kaže da bog stvara Zemlju pre Sunca i ostalih nebeskih tela, teška nebuloza, ali ništa strašno s obzirom na to da je Postanje prepisano iz Gilgameša.

Back