Да ли је *грађанска опција* као термин заправо ортцана фраза која не значи ништа?

комшија

Stara legenda
Poruka
96.548
По мом скромном мишљењу, то је веома отрцана фраза, чиста будалаштина рекло би се.. Време је за повратак великих идеологија и њиховог оштрог међусобног сукобљавања - комунизма односно марксизма-лењинизма односно левице на једној страни, и фашизма односно деснице на другој страни.

Jeste, kao i mali milion drugih fraza. Toj 'gradjanska opcija' pripadaju medjusobno toliko razliciti ljudi- razlicitih po svemu, po kulturi, po identitetu, po osnovnim zivotnim vrednostima, da je potpuno besmisleno za njih izmisljati neku rec koja ih sve objedinjuje. Jedina slicnost koju su oni u proslosti imali je to da nisu podnosili srpske soviniste. To jeste ok kada su srpski sovinisti svuda oko tebe, i najbitniji su u drzavi. Ali kada njihovo prodje, vreme je da se saborci razilaze, jer nemaju nikakve slicnosti. Ja npr. ne mogu da slusam onu Slobodanku Turajlic, a kada citam onog pajsera Dejana Ilica na Pescaniku, puls mi skoci na 150. Veze oni nemaju sa mnom, ne zelim uopste da ljudi pomisle da ja mislim da su to pametni ljudi.

Poslednja izmena:
Naravno da ništa ne znači. Nikada ništa nije ni značila.

A što se tiče sukoba "velikih ideologija", ne vidim šta je razlika između marksizma i lenjinizma i fašizma, osim dominirajućeg oblika svojine nad sredstvima za proizvodnju.

Zato, ako nam se sukob (izbor između) to dvoje nameće kao jedina opcija, kuku si ga nama...

По мом скромном мишљењу, то је веома отрцана фраза, чиста будалаштина рекло би се.. Време је за повратак великих идеологија и њиховог оштрог међусобног сукобљавања - комунизма односно марксизма-лењинизма односно левице на једној страни, и фашизма односно деснице на другој страни.

Ово прво си у праву. Ово друго ниси. Левица , то јест комунизам, супротстављен је директно родољубљу, то јест национализму. И то је у Србији од увек био случај. Комунисти су у Србији сарађивали са ком год хоћеш, против Срба.

Није отрцана фраза јер јасно идентификује 2 групације :
1. Добро познату групу истомислених љигаваца који пене и имају нападе чим се спомене нешто српско
2.Салонске "родољубе" којима је једина делатност "просипање" памети и дељење лекција о српству, али без померања позадине из фотеља ради конкретних дела.

Ovo moze da bude ozbiljna tema, samo kada bi se izignorisalo trolovanje dezurnih srpskih patriota sa Krste, o kojima ova tema uopste i nije. Dakle, ignorisem sovinisticke genijalce, i pisem ozbiljno- Ja se skroz slazem sa tim da je potpuno besmisleno i cista floskula nazivati istim imenom 'Gradjanska opcija' toliko razlicite ljude, i besmisleno je da se kao ti ljudi medjusobno nesto uvazavaju, a toliko se mnogo razlikuju.

za naslov si u pravu... ali, ovo što napisa si lupio brate i ost'o živ...

Ovo moze da bude ozbiljna tema, samo kada bi se izignorisalo trolovanje dezurnih srpskih patriota sa Krste, o kojima ova tema uopste i nije. Dakle, ignorisem sovinisticke genijalce, i pisem ozbiljno- Ja se skroz slazem sa tim da je potpuno besmisleno i cista floskula nazivati istim imenom 'Gradjanska opcija' toliko razlicite ljude, i besmisleno je da se kao ti ljudi medjusobno nesto uvazavaju, a toliko se mnogo razlikuju.

stranke trebaju da se razlikuju po ekonomskim programima... dakle neoliberalni kapitalizam vs intervencionizam

u toj podjeli bi npr. SNS i SPS bio na dva suprotna pola...

stranke trebaju da se razlikuju po ekonomskim programima... dakle neoliberalni kapitalizam vs intervencionizam

u toj podjeli bi npr. SNS i SPS bio na dva suprotna pola...

Ekonomija bi trebalo da im bude glavna tacka razilazenja. Naravno tu ne racunam one pajsere Dverjane i DSS, to su klovnovske opcije, i oni su toliko pukli, da vise ne treba ni razmisljati o njima. Moze samo tu i tamo da im se lupi neka cuska, i to je to.

Ekonomija bi trebalo da im bude glavna tacka razilazenja. Naravno tu ne racunam one pajsere Dverjane i DSS, to su klovnovske opcije, i oni su toliko pukli, da vise ne treba ni razmisljati o njima. Moze samo tu i tamo da im se lupi neka cuska, i to je to.

i kažeš da bi ovo mogla biti ozbiljna tema?!

i kažeš da bi ovo mogla biti ozbiljna tema?!

Da, mogla bi, samo kada bi se ignorisalo trolovanje onih koji podrzavaju te klovnovske sovinisticke opcije, i koji tupe o nekakvom cuvanju plemeske vatre. Znam da je to na Krsti jako tesko, svuda ih ima po forumu. Ja znam sta postavljac misli kada otvara ovu temu, ali isto tako znam da ce na temi da se nakaci mali milion pajsera, sa nekakvom svojom nacionalistickom pricom, koje uopste nije poenta teme.

Ајде да се у нечему сложимо. Репка.

Da, mogla bi, samo kada bi se ignorisalo trolovanje onih koji podrzavaju te klovnovske sovinisticke opcije, i koji tupe o nekakvom cuvanju plemeske vatre. Znam da je to na Krsti jako tesko, svuda ih ima po forumu. Ja znam sta postavljac misli kada otvara ovu temu, ali isto tako znam da ce na temi da se nakaci mali milion pajsera, sa nekakvom svojom nacionalistickom pricom, koje uopste nije poenta teme.

ovaj termin građanska opcija tj. građansko društvo je samo eufemizam za kapitalizam... nastao je u periodu borbe kapitalizma i komunizma... oba ova sistema su loša i jedini izlaz je njihov spoj, tj ublažavanje jednog drugim, što bi Ameri rekli checks and balances...

ovaj termin građanska opcija tj. građansko društvo je samo eufemizam za kapitalizam... nastao je u periodu borbe kapitalizma i komunizma... oba ova sistema su loša i jedini izlaz je njihov spoj, tj ublažavanje jednog drugim, što bi Ameri rekli checks and balances...

Cheks and ballances kod Amera nema veze sa komunizmom i kapitalizmom, vec sa ustavnim institucijama, tj. da Predsednik, Kongres, i Vrhovni sud medjusobno sebe ogranicavaju i kontrolisu. Amerikanci su kapitalisticko drustvo, uz naravno neke konkretne komunisticke stvari, jer ne postoji apsolutni kapitalizam nigde na svetu.

Cheks and ballances kod Amera nema veze sa komunizmom i kapitalizmom, vec sa ustavnim institucijama, tj. da Predsednik, Kongres, i Vrhovni sud medjusobno sebe ogranicavaju i kontrolisu. Amerikanci su kapitalisticko drustvo, uz naravno neke konkretne komunisticke stvari, jer ne postoji apsolutni kaapitalizam nigde na svetu.

ma znam bre da nema veze... nego sam onako rekao u napadu inspiracije... skandinavske države blagostanja su primjeri takvih spojeva... Amerika je tipični surovi kapitalizam...

Мен’ се чини да је сан сваком америчког крупног капиталисте да послује у комунистичкој земљи.

- - - - - - - - - -

Jeste, gradjansku opciju obicno zastupaju najruralniji divlji kompleksasi koji su se dokopali Beograda, promnenili akcenat i garderobu i sad prosipaju urbanost.

То сербска верзија.

Jeste, gradjansku opciju obicno zastupaju najruralniji divlji kompleksasi koji su se dokopali Beograda, promnenili akcenat i garderobu i sad prosipaju urbanost.

poenta je da "građanska opcija" kod nas znači nešto suprotstavljeno "nacionalnoj opciji" (u skladu valjda sa polemikom oko toga ko je nosilac suverenosti)... a to u stvari nema veze jedno s drugim...

Зар се Латинка Перовић и њено сумануто друштво и присталице нису самопрогласили за "грађанску опцију" , "интелектуални крем Србије" итд...И зар то није опште прихваћено у овој земљи као некаква "друга Србија" ?

Back