Da li je gledanje u Sunce opasno za zdravlje?

Meni sunce veoma prija ocima. To apsolutno ne znaci da ja sedim i buljim u sunce, nego izaci napolje na sunce i normalno obavljati svoje aktivnosti meni mnogo poboljsava vid (inace sam umereno kratkovida i Evropi nisam mogla da vozim bez naocara, a ovde mogu posto nisam bas corava, ali definitivno dolazi do umaranja ociju uvece ili ako dugo boravim u prostorijama sa malo sunceve svetlosti). Takodje ako nemam dovoljno sunca u zivotu postajem izuzetno umorna i manjka mi seratonina vise nego drugim ljudima zbog specificnog nacina na koji se razvio moj sistem dok sam kao dete celijak rasla u svetu psenice.

Da zakljucimo, sunce je odlicno za vid dokle god ne buljis direktno u njega u odredjenim momentima, ali postoje odredjeni zastitni mehanizmi na primer bol i nemogucnost da se gleda... to je dobar znak da ne onda to ne treba da radis. Inace, nece ti nista biti da pokusas da ga pogledas :)

A zasto je oslabilo zemljino magnetno polje?Da li je u pitanju uticaj Sunca ili nesto drugo?
Tačno zbog čega, ne zna se, ima verovatno više razloga, ali ono što mi obično podrazumevamo pod magnetnim poljem zemlje, ono sa dva pola koji su u blizini geografkih polova je gruba aproksimacija. Lokalno, na površini zemlje postoje mnogi magnetni polovi i polići, koji su dosta nestalni, a njihov skupni intenzitet pokazuje i nekakvu periodičnost. Navodno, poslednjih trista godina, dejstva lokalnih polova postaju sve više jedno protiv drugog, pa skupni efekat slabi. Posledice su brojne, jedino ne vidim da bi neko bio u stanju da predvidi dalji razvoj događaja.

Back