Da li je fakultet uvek isplatljiva investicija?

Lakše će im biti da pričaju da nemaju posao jer im, eto, roditelji nisu uticajni, pa nemaju nikakvu vezu.

Poenta je u ovome: ''Zasto ne biste vi bili ti koji cete tokom studiranja svojim radom i trudom sticati poznanstva i prijatelje u struci pa cete po zavrsetku svog fakulteta sami sebi uspeti da "nadjete" vezu za posao?''

Kakav rad i trud, lakše je uvek vaditi se. I uvek se nađe opravdanje. ;)

(Kao fora moje drugarice: ''ja bih volela da podignem prosek na 8, ali to ne zavisi od mene.'' Kome pričaš? Pa valjda i ja idem na fakultet.)

Zasto imam utisak da kad pricate o vezama za posao svi smatrate da su roditelji ili neko od rodbine zaduzeni da vam "nadju" vezu? Zasto ne biste vi bili ti koji cete tokom studiranja svojim radom i trudom sticati poznanstva i prijatelje u struci pa cete po zavrsetku svog fakulteta sami sebi uspeti da "nadjete" vezu za posao? Ako ste zaista na tom fakultetu zato sto VAS to zanima i time iskljucivo VI zelite da se bavite u svom zivotu, a ne vasi roditelji ili bilo ko drugi, onda ne vidim problem da se sami potrudite da prokrcite sebi put do zeljenog posla. Naravno, to ne znaci da cete odmah po zavrsetku fakulteta imati posao iz snova, ali pocnes prvo na jednom mestu, steknes iskustvo i prijatelje pa predjes na drugo, bolje mesto ili bolju poziciju, pa onda i tu napredujes itd itd.
Ne znam zbog cega ocekujete da cete odmah po zavrsetku fakulteta da dobijete sve na gotovo i da ce svi vas da jure za posao... Naravno da treba da grabis i da se boris za svoju bolju buducnost... Sta ima toliko lose u tome???

Ne mora da budu roditelji ti koji ce ti naci posao,mozda sam gore pogreso shvacen,moze bilo ko da ti bude veza,neki tvoj prijatelj ili slicno,ali definitivno je istina da nema dobrog posla bez veze. Pa probajte da ucestvujete na nekom javnom konkursu,nema sanse da dobijete posao jer se uvek zaposljavaju oni sa "preporukama" sa strane. Tako da nemoj da mi pricas da sve mozes svojim trudom....mozes ali jako jako tesko i retki su takvi koji su na taj nacin uspeli.Trud je bitan kad dobijes posao pa napredujes kasnije to je ok.. Zasto drugar koji ima prosek na poljoprivrednom iznad 8 ne moze da nadje posao? Zato sto nema ko da ga pogura,pokusavao je na sve strane naravno sam...i....radi preko omladinske. Toliko!

kriza tek predstoji

To je poenta cele price, da li je fakultet isplatljiva investicija u trenutnom vremenu ? kriza predstoji, cim ti neko ko kontrolise drzavne finansije najavi recesiju, a sad je katastrofa... znaci najavi ti gore od goreg...

Ne tebi .Mnoge mladje generacije imaju stavove svojih roditelja koji su jos u komunizmu ,socijalizmu verovatno jer im od malih nogu usadjena prica "bez skole nista ,bez skole nista ,bez skole nista..".Tad valjda bese diploma fakulteta nosila 3-4x od prosecne plate,a danas je vrhunac i da nadjes posao i kad ga ne nadju krive prvo roditelje.Kao sto si napisao/la bez veze nista ili po partiji ,ko se uclanio u G17 dobro je prosao ,sad i da se uclanis nema posla.
Nema vise direktora,nema rezije ,vec neki mali celavi sa osnovnom koji se zove privatnik...Gazda ,od koga zavisis.To je sve druga tema...
Onaj ko ne upise fax pokusa da nesto radi ,tamo vamo ,neko uspe ,dok neko ne pa im ostaje jedina perspektiva ,da uce i daju sebi bar neku sansu za kasnije jer mozda nece doveka ovako u Srbiji

Evo bas kako je covek rekao..

To je poenta cele price, da li je fakultet isplatljiva investicija u trenutnom vremenu ? kriza predstoji, cim ti neko ko kontrolise drzavne finansije najavi recesiju, a sad je katastrofa... znaci najavi ti gore od goreg...
U eri znanja postavljaš pitanje da li se fakultet isplati?
Osim toga, kakve veze recesija ima sa obrazovanjem? Bile su i gore recesije, kao što su bila i bolja vremena, ali ljudi su se obrazovali i dalje.
Da su ljudi u USA u vreme velike depresije razmišljali kao ti, danas bi svoje postove kucao na pisaćoj mašini i slao ih poštanskom kočijom.
a sistem je takav da jednog prosecnog tinejdzera tesko da moze da zanima bilo sta sem kes love ... okruzenje je takvo.
Sistemi se menjaju. Osim toga, sistemi se ne ravnaju prema potrebama prosečnog tinejdžera.
Naravno da sam imao predmete koji su mi isli lako, ali nije da sam ih bas radio sa nekom ljubavlju, lol :D
Onda ti fakultet nije potreban.
U koju si srednju školu išao?

P.S: Par saveta. Nemoj da gledaš TV i da čitaš dnevne novine. Osećam veliku dozu beznadežnosti kod tebe, što i nije čudo kada pogledaš šta se sve piše i koje se sve kreature pojavljuju na TV-u. Odmori mozak, misli svojom glavom. Znanje nije roba, to moraš da shvatiš. Budi realan, nemoj život i svet oko sebe da prilagođavaš svojim potrebama, nemoj da potcenjuješ ljude koji teško rade za novac koji bi tebi predstavljao slepačenje. Budi razuman i nauči da filtriraš informacije koje ti se serviraju, nemoj da dozvoliš da te drugi huškaju. Trudi se da zdravorazumski rezonuješ, da čitaš između redova, da uvažavaš mišljenja starijih osoba i da na osnovu te kompilacije gradiš svoj stav.
Stanje u društvu je takvo kakvo je, može biti gore a može biti i bolje. Kao što je negde gore a negde bolje. To ti je sve jedna igra, a cilj tvog odrastanja je da provališ koje su konstante u toj igri. Neke od njih jesu ljubav, zdravlje, obrazovanje i humanost. Nekima ćeš više težiti, nekih ćeš biti delimično lišen, ali shvati da ljudi nisu roba i da je ceo ovaj svet nastao upravo zato što su ljudi uspeli da se izdignu iznad svojih potreba.

Poslednja izmena:

Evo bas kako je covek rekao..

Jesam ,rekao sam i iz tih razloga smanji zahteve ...Odrekni se specijalne ishrane ili nisi spreman da zrtvujes 3-4 kg zbog fakulteta?

Fakultet je uvek isplativa investicija ,a sto se tice krize ima veze sa obrazovanjem buduci da su finasijeri roditelji koji su na platnom spisku jel ,malo ce njima stegnuti kais pa ce mnogi studenti morati da se odreknu jos necega ili da i sami dodatno rade ,samo ne znam da l je moguce pored Bolonje al kako na kom faxu,a ti 123456789 ako ti je mama u zdravstvu,nemas sta da brines.Beshe kriza i devedesetih al obrazovanje skoro besplatno.
Moji drugovi su do guse u kreditima,zavrsili al ono ,nemaju pojma kako da vrate...
Ja sam pisao o nekoj drugoj temi koja ne treba da utice na tvoju odluku ,a koju ti pochinjesh u svakom postu,o tome brini kad zavrsis

Fax jeste bitan u svakom smislu,nikad se nezna sta donosi dan a sta noc,mnogo je lakse naci posao a i ljudi te kao akademskog gradjanina drugacije gledaju,da nebude zabune to neznaci da oni koji ga nemaju nisu ravnopravni ali diploma i znanje koje se steklo tokom skolovanja stavljaju svakog pojedinca na posebno mesto u gradjanskom drustvu.Slazem se,danas je mnogima tesko da i sa zavrsenim fakultetom nadju posao ali docice dan kada ce se i to promeniti,veze su danas uglavnom sve izuzev onih koji su svojim prosekom i stecenim znanjem na fakultetu uspeli da se zaposle bez vecih problema.Primera radi ja studiram gradjevinu,fakultet koji nije lak ali koji posle zavrsetka pruza veliki broj mogucnosti i dalja usavrsavanja,tako da se svakako isplati pa makar se studije i oduzile,za razliku od drugih zanimanja pogotovo drustvenog usmerenja gde ima veliki broj svrsenih studenata a manje posla za ta zanimanja.U svakom slucaju svako ko sebi zeli bolje u zivotu tj. da mu bude lakse da neke stvari priusti sebi treba da zavrsi FAX,naravno ako je u mogucnosti da to finansijski izdrzi.

Slucajno videh da je neko obnovio moju temu jos od pre dve godine :), mogu slobodno reci da sad imam mnogo vise iskustva i voleo bih da ova tema ozivi, zato sto ovakva rasprava moze pomoci mladim ljudima koji streme ka nekom uspehu, da shvate sta zaista zele od sebe.
Srbija stvarno ima mnogo pametne mladezi, doduse pojedinci su malo previse optimisticne.. Fakultet se danas u Srbiji isplati samo u jednom slucaju, ako imate dobar plan-sta i kako posle.
Doslo je vreme da se necete bas uvek, hleba od znanja najesti (doduse ako uopste steknete nesto na fakultetu, sto se moze definisati kao znanje). Investicija u fakultet sa ekonomske tacke gledista je u 80% slucajeva propala i niko nemoze da dokaze suprotno, racunica je prosta... uzmes papir, zapises cifre podvuces i izracunas. U zemlji gde se privreda gasi, nazalost visoko obrazovani kadrovi nisu preko potrebni, kao sto bi rekao jedan deda od jednog mog drugara "opet ce te vi s motikamo da se hranite" :D

Back