Gedeon
Elita
- Poruka
- 16.302
Šta mislite?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Originalni spisi nisu sačuvani već postoje hiljade prepisa.Pa valjda jeste, mislim trebalo bi da verujemo da je tako zar ne? AKo verujemo da je Biblija bozija rec i da je receno da nece ni jedno slovo faliti, onda moramo i da verujemo da je tako.Mada... Mislim da sto se tice starog zaveta nema dileme, novi zavet moze biti diskutabuilan.
Dakle, cela Biblija pada u vodu. Ako nesto nije originalno vec stotinama godina prepisivano, svako je mogao da pise sta mu volja.Originalni spisi nisu sačuvani već postoje hiljade prepisa.
Ogroman broj rukopisa to jest prepisa koji se podudaraju svedoče da se nije moglo pisati kako je kome palo na pamet. Mada lično imam sumnje da je masoretski tekst na mestima menjan.Dakle, cela Biblija pada u vodu. Ako nesto nije originalno vec stotinama godina prepisivano, svako je mogao da pise sta mu volja.
Pa vrlo lako moze da se desi i da je pre 120 godina neko menjao tekst i dodavao sta mu volja i za svoje potrebe. Bibliju niko zivi i ne cita, da pokazem mom ocu sada tekst iz biblije u kom stoji da su slonovi hodali na dve noge i pricali rumunskim jezikom, on ne bi imao pojma da li je to originalan tekst ili nije. Takvih je 95% ljudi. A pomenuo si septuagintu, na nekoliko mesta sam procitao da je to jedan od najgorih prevoda, katastroifalan cak.Ogroman broj rukopisa to jest prepisa koji se podudaraju svedoče da se nije moglo pisati kako je kome palo na pamet. Mada lično imam sumnje da je masoretski tekst na mestima menjan.
to se i ne krije. data je velika sloboda odredjenom peiodu "pisaca"Dakle, cela Biblija pada u vodu. Ako nesto nije originalno vec stotinama godina prepisivano, svako je mogao da pise sta mu volja.