Da li je ćaskanje greh?

Ja lično mislim da je ćaskanje prirodan način ljudske komunikacije i druženja, ako se odvija na pozitivan način i ako se pridržava moralnih i etičkih principa. Važno je da ljudi budu svesni kako njihove reči mogu uticati na druge i da paze kako komuniciraju i da ne naškode drugima. I nikada ne smemo zaboraviti da svaki čovek ima pravo na svoj stav i mišljenje...
Tako je.
Svi imamo pravo na svoj stav i na svoju savest.
Bas Biblija o tome i govori da ako nekome savest nesto ne dozvoljava ne treba ti da sude onima kojima savest dozvoljava...
Suditi drugima je greh..
Tu smo da pazimo na sebe i svoju duhovnost.
i da se cuvamo tih ozbiljnih grehova zbog kojih mozemo izgubiti spasenje od Boga.

ako nosim igle za strikanje i vunicu u kafic,pletem dragom carape i pijuckam kafu jel to greh :rumenko:
Odlicno pitanje...evo recimo i ja se ponekad sastajem sa nekim prijateljima i poslovnim partnerima u nekim kaficima i licno uopste ne smatram da je to greh...e sad da jeste ambijenat gde stvari veoma lako mogu" izbeci iz kontrole" to je jasno ali to isto vazi i za svaku drugu lokacija u danasnjem svetu...
Naime,kljucno je sta radis u tom kaficu u svakom smislu reci - sta pijes,dali sedis u sredini gde se pusi,jesi li tamo da nekog/neku smekas i "pripremis za dalju akciju" ili mozda koristis sredinu kako bi lepo procaskao s nekim o kome si ocenio da je vredno provesti odredjeno vreme u njegovom drustvu...prvo je definitivno problem dok ovo drugo smatram da nije.

Odlicno pitanje...evo recimo i ja se ponekad sastajem sa nekim prijateljima i poslovnim partnerima u nekim kaficima i licno uopste ne smatram da je to greh...e sad da jeste ambijenat gde stvari veoma lako mogu" izbeci iz kontrole" to je jasno ali to isto vazi i za svaku drugu lokacija u danasnjem svetu...
Naime,kljucno je sta radis u tom kaficu u svakom smislu reci - sta pijes,dali sedis u sredini gde se pusi,jesi li tamo da nekog/neku smekas i "pripremis za dalju akciju" ili mozda koristis sredinu kako bi lepo procaskao s nekim o kome si ocenio da je vredno provesti odredjeno vreme u njegovom drustvu...prvo je definitivno problem dok ovo drugo smatram da nije.
a ovo sto ti i ja sada caskamo ( doduse bez kafe) jel i to greh ?

U Mateju 23 Isus je osudio licemerje

23 „Teško vama, poznavaoci Zakona i fariseji, licemeri, jer dajete desetinu od nane, kopra i kima, a zanemarili ste ono što je u Zakonu važnije: pravdu,+ milosrđe+ i vernost. Ono prvo je trebalo činiti, a ovo drugo se nije smelo zanemariti.

24 Slepe vođe,+ vi cedite piće da ne biste progutali komarca, a gutate kamilu!
25 „Teško vama, poznavaoci Zakona i fariseji, licemeri, jer čistite čašu i činiju spolja, a iznutra su pune pohlepe* i neumerenosti

Matej 12:7

7 Da ste razumeli šta znači: ’Hoću milosrđe,+ a ne žrtvu‘,+ ne biste osudili nedužne.

Matej 7
1 Nemojte suditi*,+ da vam se ne bi sudilo. 2 Jer kakvim sudom sudite, takvim će vam se suditi.+ I kakvom merom merite, takvom će vam se meriti.+
3 Zašto gledaš trun u oku svog brata, a ne primećuješ gredu u svom oku?
4 Ili kako možeš reći svom bratu: ’Daj da ti izvadim trun iz oka‘, kad je u tvom oku greda?
5 Licemeru! Izvadi prvo gredu iz svog oka, pa ćeš onda jasno videti kako da izvadiš trun iz oka svog brata.

Da li je greh kada ljudi npr sednu u kafić i lomote, mlate praznu slamu, pričaju o nekim skroz nebitnim temama u fazonu kao druže se...?

Šta se radi? Šta ima novo? Bla, bla, i te stvari?
ja se nadam da se šališ.
ovo što si naveo su najprirodnije radnje.
ogovaranje i nadodavanje laži je naravno grijeh ali ovako obično komentarisanje na blic svih ljudi oko sebe ne smatram grijehom već nuždom da bih bio u toku i upućen u svoju sredinu.

tebi nek oodredjuje kako ces da zivis
Citaj Bozju rec poa ces znati Bozji Zakon
treba izbegavati te teske grehe zbog kojih mozemo izgubiti spasenje
a ne da se hvatate za nebitne stvari

Bozjka rec nama sluzi da sebe dovedemo na ispravan put
da gradim osvoj uduhovnost
a ne da sudimo druggima sto ti radis na ovoj temi
sudjenje je greh

evo

Bog nam preko Biblije daje moralna merila i jasno kaze ko nece dobiti spasenje i vecni zivot.

I Bog jasno kaze ko nece naslediti Bozje Kraljevstvo. :)
Otkrivenje 21
7 Ko pobedi, naslijedit će te blagoslove. I ja ću mu biti Bog, a on će mi biti sin.
8 A kukavice, bezvjerni, okaljani, ubojice, bludnici, vračari, idolopoklonici i svi lažljivci završit će u jezeru koje gori ognjem i sumporom.
Ono predstavlja drugu smrt.”

1 Korincanima 6: 9
Zar ne znate da nepravednici neće naslediti Božje kraljevstvo?
Ne zavaravajte se! Ni bludnici, ni idolopoklonici, ni preljubnici,
ni muškarci koji se upuštaju u neprirodne odnose,
ni muškarci koji ležu s muškarcima,

10 ni lopovi, ni pohlepni, ni pijanice, ni oni koji pogrdno govore o drugima, ni iznuđivači neće naslediti Božje kraljevstvo.
Moja feministička drugarica je sigurna, ona strogo sa ženama, što je sigurno, sigurno je. :D

• Ne opadajte jedan drugoga, braćo. Ko opada brata ili sudi bratu svome, opada zakon i sudi zakonu; a ako zakonu sudiš, nisi poštovalac zakona, nego si ti njemu sudija. (Jakovljeva 4:11)
  • Jedan je zakonodavac i sudija, a to je onaj koji može spasiti i pogubiti; a ti ko si koji bližnjemu svome sudiš? (Jakovljeva 4:12)
  • Ne tužite se jedan na drugoga, braćo, da ne budete osuđeni. Gle sudija je pred vratima! (Jakovljeva 5:9)

Rimljanima 14​

1 Slaboga u veri primajte bez spora o mišljenjima.

2 Neko misli da sme svašta jesti, a ko je slab taj jede zelje. 3 Koji jede neka ne ukorava onoga koji ne jede, a koji ne jede neka ne osuđuje onoga koji jede, jer ga Bog primi. 4 Ko si ti koji sudiš tuđemu sluzi? Stoji li on, pada li, to je posao njegovog gospodara. Ali će se on održati, jer ima Bog moć da ga podrži.

5 Tako jedan razlikuje dan od dana, a drugi drži da su svi dani jednaki. Svaki u duhu svome nek ima puno uverenje.

6 Koji pazi na dane, Gospodu pazi, a koji jede Gospodu jede, jer hvali Boga, i koji ne jede, Gospodu ne jede, i hvali Boga. 7 Ni jedan od nas ne živi sam za sebe, i ni jedan ne umire sam za sebe. 8 Jer ako živimo, Gospodu živimo, a ako umremo, Gospodu umremo. Živeli ili umrli, dakle, Gospodnji smo. 9 Jer je za to Hristos umro i živeo, da vlada i nad mrtvima i nad živima.

10 Ali ti, zašto osuđuješ brata svoga?, i ti zašto prezireš brata svoga? Jer ćemo svi izići na Božji sud. 11 Jer je pisano: "Živ sam ja, govori Gospod, svako će se koleno preda mnom pokloniti, i svaki će jezik Bogu slavu dati." 12 Tako će dakle svaki od nas dati Bogu račun za sebe.
Hrišćanski.

Back