- Ne opadajte jedan drugoga, braćo. Ko opada brata ili sudi bratu svome, opada zakon i sudi zakonu; a ako zakonu sudiš, nisi poštovalac zakona, nego si ti njemu sudija. (Jakovljeva 4:11)
- Jedan je zakonodavac i sudija, a to je onaj koji može spasiti i pogubiti; a ti ko si koji bližnjemu svome sudiš? (Jakovljeva 4:12)
- Ne tužite se jedan na drugoga, braćo, da ne budete osuđeni. Gle sudija je pred vratima! (Jakovljeva 5:9)
Rimljanima 14
1 Slaboga u veri primajte bez spora o mišljenjima.
2 Neko misli da sme svašta jesti, a ko je slab taj jede zelje.
3 Koji jede neka ne ukorava onoga koji ne jede, a koji ne jede neka ne osuđuje onoga koji jede, jer ga Bog primi.
4 Ko si ti koji sudiš tuđemu sluzi? Stoji li on, pada li, to je posao njegovog gospodara. Ali će se on održati, jer ima Bog moć da ga podrži.
5 Tako jedan razlikuje dan od dana, a drugi drži da su svi dani jednaki. Svaki u duhu svome nek ima puno uverenje.
6 Koji pazi na dane, Gospodu pazi, a koji jede Gospodu jede, jer hvali Boga, i koji ne jede, Gospodu ne jede, i hvali Boga.
7 Ni jedan od nas ne živi sam za sebe, i ni jedan ne umire sam za sebe.
8 Jer ako živimo, Gospodu živimo, a ako umremo, Gospodu umremo. Živeli ili umrli, dakle, Gospodnji smo.
9 Jer je za to Hristos umro i živeo, da vlada i nad mrtvima i nad živima.
10 Ali ti, zašto osuđuješ brata svoga?, i ti zašto prezireš brata svoga? Jer ćemo svi izići na Božji sud.
11 Jer je pisano: "Živ sam ja, govori Gospod, svako će se koleno preda mnom pokloniti, i svaki će jezik Bogu slavu dati."
12 Tako će dakle svaki od nas dati Bogu račun za sebe.