Da li je carstvo božije isto što i carstvo nebesko?

Сале

dekapitare
VIP
Poruka
76.398
u novom zavetu se negde spominje carstvo božije a negde carstvo nebesko. da li je to isto?

danas naletim na jovana zlatoustog koji takođe postavlja isto pitanje.

Свети Златоуст и поставља питање:"Шта је Царство Божије?" и каже да на ово питање одговара сам Христос: "Царство Божије је моје присуство."

grigorije palama kaže ovako

"Пре очовечења Христовог, Царство Божије било далеко од нас, колико је небо удаљено од земље. Када пак Христос дође на земљу и сједини се с нама, тада у све нас дође и Царство Божије".

po njima carstvo božije je sam Hristos.

carstvo nebesko je samo nebo, ima stih gde isus govori petru kada ga je pitao ko sam ja, na odgovor ti si sin živog boga isus mu daje nagradu.

18. А и ја теби кажем: ти си Петар, и на овом камену сазидаћу цркву своју, и врата паклена неће је надвладати.

19. И даћу ти кључеве од царства небеског: и шта свежеш на земљи биће свезано на небесима, и шта разрешиш на земљи биће разрешено на небесима.

Mislis da u Bibliji nema odgovor na tvoje pitanje?
Ja ne znam zasto bi verovao nekome ko bi mi kazao csrstvo Bozje je to i to?
Odakle znam da je to tacno ako mi neko ne potvrdi pismom to sto kaze?
Odakle inace taj moze da zna ako ne iz pisma?

U tekstu koji pominjes Isus ne daje Petru nagradu.
Zbog pogresne interpreracije teksta, katolici imaju nepogresivog papu.

u novom zavetu se negde spominje carstvo božije a negde carstvo nebesko. da li je to isto?
Да.
Златоусти објашњава речи Светог Јована Крститеља "Покајте се приближило се царство небеско".
Али очигледно да "царство небеско" има више значења.
Друго значење је Страшни суд, и васкрсење мртвих. Тада креће царство небеско, јер ће неко бити са Христом, а неко неће.

Carstvo Bozje je nova zemlja.
Ali ono pocinje vec sada u nama.

Htistos je zapoceo njegovo carstvo svojim Mesijanskim pomazanjem

Jevandjelje je nauka o tom carstvu:
Matej 4,23I prohođaše po svoj Galileji Isus učeći po zbornicama njihovijem, i propovijedajući jevanđelje o carstvu, i iscijeljujući svaku bolest i svaku nemoć po ljudima.

Kad su ga fariseji pitali kada će doći Božje carstvo, On im je odgovorio:

Božje carstvo ne dolazi tako da se može videti; niti će se kazati: ’Evo, ovde je!’ ili ’Onde je!’ Jer Božje carstvo je u vama.“
(Luka 17:20-21)

Bozje carstvo je u nama, to Je Hristos koji vec sada zivi u nama i kroz nas i cini svoja dela.

Poslednja izmena:
Ti si Petar i na ovome kamenu sazidaću crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati". A u sledećem stihu : " I daću ti ključeve od carstva nebeskoga ..

Rimokatolike podučavaju da je Petru bio dat taj uzvišeni položaj i da je celokupna crkva sagrađena na njemu!

Biblijski stih koji se koristi da potvrdi taj stav u Mateju 16:18: „Ja tebi kažem: ti si Petar, i na ovom kamenu sazidaću crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati.”
Ako ovaj tekst sagledamo u kontekstu, možemo da vidimo da Crkva nije bila sagrađena na Petru, već na Hristu.

U prethodnim stihovima Isus je upitao učenike šta ljudi govore o Njegovom identitetu.

Učenici su odgovorili da su mišljenja podeljena. Neki su govorili da je on Jovan Krstitelj, neki da je Ilija, dok su drugi mislili da je on Jeremija ili jedan od proroka.

Tada je Isus upitao: „A vi šta mislite, ko sam ja?”

Na to je Petar odvratio: „Ti si Hristos, Sin Boga živoga!”

Potom mu je Isus rekao: „Ti si Petar (petros – kamen, komad stene) i na toj steni (petra – stena, gromada – velika, temeljna stena istine koju je Petar upravo identifikovao) sagradiću svoju Crkvu.” Stena na kojoj je trebalo da bude sagrađena istinska Crkva povezana je s Petrovom izjavom „ti si Hristos”.

Tako je istinski temelj na kojem je sagrađena Crkva sam Hristos, a ne Petar.

Petar je i sam naglasio da je Hristos „ugaoni kamen”, temeljna stena. On je rekao za Hrista da je „kamen koji odbaciše zidari… i nema ni u jednom drugom spasenja” (Dela 4:11,12).

Kljucevi nebeskog casrtva su dati svima koji prihvate Hrista i istinu, oni nose i nude te kljuceve svim ljudima.

Kljucevi su nauka spasenja, i kome mi ljudi ponudimo te kljuceve, a on ih prihvati, bice spasen to ce na nebu biti prihvaceno.

Ko nas odbije to ce na nebu biti prihvaceno kao odbijeno.

Sto znaci da je Bog pozvao i uklucio sve verne u spasavanju coveka, i da nam je svima koji prihvatimo Hrista, data punomoc da ljudima govorimo o Bogu i spasenju, i da to Bog nije zadrzao samo u svojoj moci.

Mi smo Bozji pomocnici kao i andjeli a Bog prihvata nas rad i one koji preko nas upoznaju Hrista i spasenje i to prihvate.

Isus kaze, ja sam vrata, a kljucevi su nauka spasenja...a ljudi su ti koji ih nose i daju...a Duh sveti i Bozji andjeli nas podrzavaju u tome.

Ali licenca spasenja nije ipak u nasim ljudskim rukama, vec Bozjim...Spasenje daje Bog ne mi, mi samo nudimo kljuceve Bozjege carstva...

Znaci svi koji kao Petar, prepoznaju Hrista kao Bozjeg sina, Mesiju, spasitelja , koji je dosao da nas spasi, dobijaju kljuceve carstva koje mogu dalje da daju, ne samo Patar.

Ljudi mogu da kazu, da je to samo Bozji posao, kada ne bismo imali ovaj Biblijski izvestaj.

Ali vidimo da je Bog ukljucio ljude u spasvanju sveta, svakog od nas.

Prorok Danilo nam objasnjava sta je to carstvo Bozje koje dolazi i kada
Ono je pocelo za vrene Mesije a u potpunosti dolazi za vreme Evropskih naroda.
Posle vladavine malog roga.

Danilo 2,34Ti gledaše dokle se odvali kamen bez ruku, i udari lik u stopala mjedena i zemljana, i satr ih.
Danilo 2,35Tada se satr i gvožđe i zemlja i mjed i srebro i zlato, i posta kao pljeva na gumnu u ljeto, te odnese vjetar, i ne nađe mu se mjesto; a kamen, koji udari lik, posta gora velika i ispuni svu zemlju.
Danilo 2,36To je san; a sada ćemo kazati caru što znači.

Danilo 2,44A u vrijeme tijeh careva Bog će nebeski podignuti carstvo koje se dovijeka neće rasuti, i to se carstvo neće ostaviti drugom narodu; ono će satrti i ukinuti sva ta carstva, a samo će stajati dovijeka,
Danilo 2,45Kako si vidio gdje se od gore odvali kamen bez ruku i satr gvožđe, mjed, kao, srebro i zlato. Bog veliki javi caru što će biti poslije; san je istinit, i tumačenje mu vjerno.

Mislis da u Bibliji nema odgovor na tvoje pitanje?
Ja ne znam zasto bi verovao nekome ko bi mi kazao csrstvo Bozje je to i to?
Odakle znam da je to tacno ako mi neko ne potvrdi pismom to sto kaze?
Odakle inace taj moze da zna ako ne iz pisma?
U tekstu koji pominjes Isus ne daje Petru nagradu.
Zbog pogresne interpreracije teksta, katolici imaju nepogresivog papu.
akcenat je na carstvu
da me interesovao papa otvorio bi temu o njemu.
i ne vrti jedan stih po deset puta objašnjavajući takođe deset puta u jednoj poruci.
da li je carstvo božije isto što i carstvo nebesko ili nije konkretno?
zlatousti smatra da je carstvo božije hrist, takođe i ja smatram isto. carstvo nebesko je raj.

Да.
Златоусти објашњава речи Светог Јована Крститеља "Покајте се приближило се царство небеско".
Али очигледно да "царство небеско" има више значења.
Друго значење је Страшни суд, и васкрсење мртвих. Тада креће царство небеско, јер ће неко бити са Христом, а неко неће.
dakle carstvo božije je isto što i carstvo nebesko. zašto se onda javljaju i carstvo nebesko i carstvo božije. daj neki stih da vidimo zašto bi se carstvo božije odnosilo na nebo

akcenat je na carstvu
da me interesovao papa otvorio bi temu o njemu.
i ne vrti jedan stih po deset puta objašnjavajući takođe deset puta u jednoj poruci.
da li je carstvo božije isto što i carstvo nebesko ili nije konkretno?
zlatousti smatra da je carstvo božije hrist, takođe i ja smatram isto. carstvo nebesko je raj.
Pa u mom pisanju je vise engo ocigledno da je akcenat je na carstvu koje je i nebesko i zemlajsko, kazao sam ti kada ce poceti, Prorok Danilo nam to kaze.

Ne poznajem nikoga da mu nije jasno da je ovozemljasko carstvo nebesko i da posle zavrsetka borbe sa grehom, Bozje carsto ce biti potpuno usposztalvjeno na zemlji
Ti si prvi za sada pa sam pokusao da ti objasnim jer se nisi ogradio i kazao da ne zelis da ti svi odgovaraju.
A i to ne mozes.

A u vezi pape, ti si u uvodu pomenuo stih kojim je Petar navodno bio nagradjen ne ja, nije cilj papa vec je on samo uzet kao priemer pa sam ti objasnio ovaj stih koji si pomenuo.
Eto neka ti objasni neko bolje taj stih ja mu ne branim.

U ovom stihu je jasno da je rec o Bozjem i ovozemljaskom carstvu, to jest nebesko koje je Hristos zapoceo ovde na zemlji.
Božje carstvo ne dolazi tako da se može videti; niti će se kazati: ’Evo, ovde je!’ ili ’Onde je!’ Jer Božje carstvo je u vama.“ (Luka 17:20-21)

I
drugim stihovima koje sam gore postavio je takodje to jasno.

danas naletim na jovana zlatoustog koji takođe postavlja isto pitanje.

Свети Златоуст и поставља питање:"Шта је Царство Божије?" и каже да на ово питање одговара сам Христос: "Царство Божије је моје присуство."

grigorije palama kaže ovako

"Пре очовечења Христовог, Царство Божије било далеко од нас, колико је небо удаљено од земље. Када пак Христос дође на земљу и сједини се с нама, тада у све нас дође и Царство Божије".

po njima carstvo božije je sam Hristos.

carstvo nebesko je samo nebo, ima stih gde isus govori petru kada ga je pitao ko sam ja, na odgovor ti si sin živog boga isus mu daje nagradu.

18. А и ја теби кажем: ти си Петар, и на овом камену сазидаћу цркву своју, и врата паклена неће је надвладати.

19. И даћу ти кључеве од царства небеског: и шта свежеш на земљи биће свезано на небесима, и шта разрешиш на земљи биће разрешено на небесима.
Где си то "налетио данас" на Јована златоустог дечаче😄???

ajde, šta to znači
U bibliji se ne kaze da je Hristis carstvo bozje.
Ali indirektno to moze i tako da se kaze.
I Otac i Sin i Duh sveti i svi verni su carstvo Bozje.

Isus kaze carstvo bozje je u vama.
A to je nebesko carstvo koje je Hristos doneo sa neba na zemlju.
Rec je o duhovnom carstvu koje je Hristos zapoceo na zemlji u nama.
2. Korincanima 6,16Ili kako se udara crkva Božija s idolima? Jer ste vi crkve Boga živoga, kao što reče Bog: useliću se u njih, i življeću u njima, i biću im Bog, i oni će biti moj narod.
Hristos kaze carstvo Bozje je u nama a ovde gore se kaze da ce Bog ziveti u nama, na nekim mestima se kaze i Hristos a i Duh sveti su u nama.
Oni hoce da vladaju u nama, oni su carstvo Bozje u nama, jeste zakljucak a i mi postajemo to.

A onda kada Hristos dodje bice i fizicko castvo uspostvpjeno.
To je nebeska vladavina na zemlji.
Ukinuce sva zemaljska carstva kaze prorok Danilo.
I Bozje carstvo ce vladati na celoj zemlji za svu vecnost.
Na obnovljenoj zemlji.
Bog ce preseliti svoje mesto prebivanja ovde na zemlji, novi nebeski grad Jeruslaim.
Kada kaze vi ste crkve Boga zivoga, drugim recima to znaci, vi ste cartstvo Bozje na zemlji, preko vas se ono ostvaruje vec.
Iako ne u potpunosti.
Izrail je trebao u Hanaskoj zemlji da bude carstvo bozje na zemlji i da se ono preko njih polako siri na celu zemlju.
Izrail je upropastio taj plan, sada smo svi mi to koji hocemo i preko nas se carstvo Bozje siri.
Carstvo bozje i carstvo nebesko je isto.
Ono je carstvo bozje i dolazi sa neba.

Ne znam da li si me razumeo?

Poslednja izmena:
1. И рече им: Заиста вам кажем: имају неки међу овима што стоје овде који неће окусити смрт док не виде царство Божје да дође у сили.

nakon ovog izrečenog isus se preobrazuje

tumačenje zlatoustog i grigorija, citate koje sam naveo.

Из ових речи богоносних отаца наших можемо да закључимо да је Царство Божије живот у близини Христовој, живот у складу са вољом Божијом. пошто је Христос постао човек и са нама поживео, можемо да живимо са Њим, тј. да живимо у Царству Божијем.

pravoslavlje smatra da je hrist carstvo božije

Живети сада и овде у Царству Божијем, значи живети у слободи од греха и смрти у благословеном животу Христа и Цркве.

https://hramsvetogcarakonstantinaijelene.rs/pravoslavna-duhovnost-o-carstvu-bozijem/

carstvo nebesko se dobija preko carstva božijeg

Заиста, када човек иште Царство Небеско, када тежи Царству Небеском, сав је усмерен на Црство Божије и кроз срце, и кроз душу, кроз мисли, дела и речи. И он заиста добија оно што тражи, зато што је себе растеретио од многих других земаљских обавеза. Због тога што је себе растеретио, он је управо на путу у Царство Небеско још овде и сада на земљи.
https://www.eparhija-sumadijska.org...-је-најважније-у-животу-налази-се-у-јеванђељу

Back