Da li je biti vernik kod mladih pomodarstvo ?

Poznajem malo mladih ljudi koji su vjernici. Uglavnom poštuju običaje, ne idu u crkvu, ne poste i ne mole. Ne vjeruju u Boga, ali kažu da su religiozni?
Je li tako ili se samo pretvaraju da su religiozni jer je to danas moderno?

Mladi su zbunjeni, promatraju ratove, političke svađe, štrajkove, tajkunska bogaćenja, korupciju ...i gdje bi oni u svemu tome uopće smjestili Boga kao neku višu silu i pravednost.

Kao i sve drugo sto glume
tako su nauceni pogresno, nisu oni krivi, ali kad-tad ce shvatiti da ih gluma i pretvaranje ne vode do ISTINE... i onda ce se zapitati, a sta je istina?

JA SAM PUT ISTINA I ZIVOT, rece Hristos... e, to kada cuju, proverice sta pise u jevandjelju, pa redom dela apostolska...
U Boga ne veruju ali kažu za sebe da su religiozni ?
tu mora da se definise pojam. tj. latinska rec religiare, sta to spaja nebo i zemlju, kako se obnavlja ta pokidana SVEZA itd... znaci recnici za taj latinski pojam, i bibl. pojam sveza - to je put kojim treba da idemo

inace Bog je po definiciji Duh, a zemlja je materijalna, tako da je to postavka svega od koje se krece u analizu, i svaku nauku, da postoji druga metodologija, ja bih je susreo, neka neko ispravi ovo moje ako misli da treba, ali ja kazem da je tako u svim svetskim religijama, da nam je to zajednicki sadrzatelj/imenitelj

Poslednja izmena:
U Srba je sve pomodarstvo, prvo to da rasčistimo. Ne postoji ništa Srbinu svojstveno, sve je od nekoga čuo i video pa oponaša, bio 15 ili 55 godina star.

Što se tiče mladih, ima tu i tamo tih pravoslavnih čistunaca koji su slični istim takvima na Zapadu u sklopu generacije Z. Poznavao sam ih lično, neku su bili, neki jesu i dalje takvi, uglavnom nemaju pojma, više samo običan larp jer eto kao ne znam.

Malo mladih ljudi znam da su vernici.Uglavnom poštuju običaje,u crkvu ne idu, ne poste i ne mole se .U Boga ne veruju ali kažu za sebe da su religiozni ?
Da li je tako ili samo glume religioznost jer je to danas moderno ?
U Republici Srpskoj do povećanja religioznosti došlo je od 1992 - 2008 i onda polako dolazi do pada,da su crkve od 2008 - 2020 bile poluprazne. Zadnje 3 godine opet imamo povećanje vjernika u crkvama i to mlađe populacije.
Da li su religiozni i da li shvataju riječ iz Biblije ,malo je to vjerovatno.

Back