Da li je AI umetnost - umetnost?

Pitanje je, naravno, retoričko. Cilj mi je da na jednom mestu arhiviram neke radove za koje smatram da su vredni arhiviranja. Svi radovi koje budem postavio ovde su mojih ruku delo, zapravo, delo AI softvera koji moje reči prevodi u vizuelnu formu. Dakle, umetnik nisam direktno ja, već veštačka inteligencija.
Na forumu Likovna Umetnost sam takođe otvorio temu gde svi mogu da postavljaju sopstvene radove. Nastaviću da postavljam tamo, ali pošto ne želim da zatrpavam temu svojim postovima, prebaciću većinu radova ovde, kao svojevrsnu arhivu.

Svaki post će uz fotografiju imati i po kraći komentar i naslov. Naslov će zapravo biti komanda koju sam dao programu da bi generisao sliku.

Dakle, sve što bude postavljeno ovde je fiktivno. Svi likovi, predmeti i predeli ma koliko delovali stvarno su imaginarni, kreacije kompjuterskog programa koji reči pokušava da pretvori u nešto smisleno. A često su slike apstraktne, čudne, falične i upravo je to uzbudljivi deo AI umetnosti. Nepridvidivost. Biće tu i dosta mračnih, apstraktnih predstava. AI softver je "talentovan" za mračnu, jezivu estetiku gliča, deformacije, nerazumnog, bile to predstave demona ili anđela.

Cilj nije da uvredim ili povredim bilo koga ovde, već uz zabavu pokušam da stvorim nešto što je, po meni, novi oblik (digitalne) umetnosti. Lično preferiram mitske, religijske, filozofske, apstraktne i melanholične tematike, te će moji radovi uglavnom biti u tom stilu.

Počeću sa kolažom od četiri slike sa prikazom Lepe Plavokose Devojke. Ljudski portreti su veliki izazov većini AI programa, ali i u svoj toj deformisanosti, ima neke mistične lepote koja kao da proizilazi iz alternativne, paralelne dimenzije. Portreti nekih nepostojećih, imaginarnih devojaka. Kao dodatni izazov, naglasio sam da fotografije budu kao na polaroidu, dajući im dodatnu kvazirealističnost i nostalgiju.​

Pa da počnemo.

Polaroid of a Beautiful Blonde Girl

polaroid of a beautiful blonde girl.jpg

Selestijalni Vrtovi 3. Deo - Vrtovi Saturna

Za razliku od blaženog, elegantnog Jupitera, Saturn deluje haotičnije, vidimo čudnu floru koja oblikom čak podseća na oblik planete, neobične figure dominiraju ovo titanskom planetom. AI iz nekog razloga baš tu naseljava i kiklope, vidimo snažnu kiklopiju kako tumara divljinom, dok nešto drži u ruci. Na trećoj slici vidimo i stazu i građevinu s kupolom, nekakav hram možda, koji estetikom mene podseća na Bliski Istok.

oil painting of gardens of planet satun.png

oil painting of gardens of planet satun4.png

oil painting of gardens of planet saturn.png

Selestijalni Vrtovi 2. Deo - Vrtovi Jupitera

Jupiter je baš lepo ispao, nekako smireno deluje. Elegantno. Prostrana žuta polja, neobične kamene kule, vrtovi sa dragim kamenjem i neobične sfere i isijavanja na nebu.

Pogledajte prilog 1149365

Pogledajte prilog 1149366

Pogledajte prilog 1149368
Jupiter deluje smireno , sem zadnje slike.
Ona mi je drugačija, nešto se odvaja , dešava...
Druga mi je ono baš-nadrealizam.
Prva je potpuno smirujuća i blaga...Tiha.
Kao sunčani letnji dan.

Selestijalni Vrtovi 3. Deo - Vrtovi Saturna

Za razliku od blaženog, elegantnog Jupitera, Saturn deluje haotičnije, vidimo čudnu floru koja oblikom čak podseća na oblik planete, neobične figure dominiraju ovo titanskom planetom. AI iz nekog razloga baš tu naseljava i kiklope, vidimo snažnu kiklopiju kako tumara divljinom, dok nešto drži u ruci. Na trećoj slici vidimo i stazu i građevinu s kupolom, nekakav hram možda, koji estetikom mene podseća na Bliski Istok.

Pogledajte prilog 1149375
Pogledajte prilog 1149376

Pogledajte prilog 1149377
Poslednja slika nije haotična.
Sasvim je prijatna , pogotovu u komninaciji te staze među drvećem koja , verujem -vodi do zgrade u daljini .

Druga mi je bajkovita i mistična.
Kiklopija, haha...Mislim da drži neko dete , malog kiklopa.
Deluje umorno , kao da je dugo hodala u potrazi za nečim..

Prva ima u sebi nemir i haos..Rasuta je i puna nedefinisanih oblika.
Levi deo slike mi je pomalo Dalijevski.

Selestijalni Vrtovi 4. Deo - Vrtovi Venere

Venera je sva cvetna i prepuna krivudavih linija i sfera. Mirnim plavim nebom dominira neobično nebesko telo. Vidmo biljke sa cvetom oblika velike zlatne sfere... na poslednjoj slici opet se nešto dešava. Mene podseća na parenje nekakvih čudnih stvorenja koja lebde i imaju dugačke pipke. Venera i ljubav.

oil painting of gardens of planet venus.png

oil painting of gardens of planet venus3.png

oil painting of gardens of planet venus2.png

Selestijalni Vrtovi 5. Deo - Vrtovi Marsa

Izabrah ove tri mada ima još zanimljivih prikaza Marsa. Na prvoj dominiraju čudno dizjnirani oblici a nisam siguran jesu li prirodni ili delo nečijih ruku. I opet neke sfere lebde unaokolo. Na srednjoj slici meni liči na NLO, nešto neorgansko, metalno. Na donjoj slici dominira crvena boja i lep reljef, podseća me čak pomalo na Divlji Zapad.

oil painting of gardens of planet mars.png

oil painting of gardens of planet mars3.png

oil painting of gardens of planet mars4.png

Selestijalni Vrtovi 4. Deo - Vrtovi Venere

Venera je sva cvetna i prepuna krivudavih linija i sfera. Mirnim plavim nebom dominira neobično nebesko telo. Vidmo biljke sa cvetom oblika velike zlatne sfere... na poslednjoj slici opet se nešto dešava. Mene podseća na parenje nekakvih čudnih stvorenja koja lebde i imaju dugačke pipke. Venera i ljubav.

Pogledajte prilog 1149602
Pogledajte prilog 1149603
Pogledajte prilog 1149604
Ponovo bih odabrala prvu sliku nao najbolju ,
Mada je predeo prve i treće slike vrlo sličan.

Prva slika ima lepu dubinu , te maglovite , nejasne planine u daljini koje sa nebom iznad deluju tako mirno .
Prelazak nijansi ..Stapanje..

Druga slika je pretrpana detaljima , previše je šarena.
To žuto cveće u prvom planu bih izbacila svakako , kao da mu tamo nije mesto.

Treća-pomenula sam predeo , rastinje ..Oblici (figure)u levom delu slike , po meni plešu .
Ne vode ljubav,ne pare se , samo se lelujajući ,onako lagani pomeraju .(.tu zamišljam i neki huk vetra kao muziku ..)
I plešu , spojeni svojim kracima (repovima)

Selestijalni Vrtovi 5. Deo - Vrtovi Marsa

Izabrah ove tri mada ima još zanimljivih prikaza Marsa. Na prvoj dominiraju čudno dizjnirani oblici a nisam siguran jesu li prirodni ili delo nečijih ruku. I opet neke sfere lebde unaokolo. Na srednjoj slici meni liči na NLO, nešto neorgansko, metalno. Na donjoj slici dominira crvena boja i lep reljef, podseća me čak pomalo na Divlji Zapad.

Pogledajte prilog 1149609
Pogledajte prilog 1149610
Pogledajte prilog 1149611
Kod Marsa bih dodala više narandžaste ili crvene boje.(kao na trećoj)
Prva-elementi vode koji po meni nekako ne idu sa Marsom.
Sfere su u redu , a oblik koji podseća na NLO mogao bi biti i neki oblik života.
Podseća me na džinovsku pečurku .

Druga ima suviše običan predeo .
Ne loš , samo predeo koji bismo mogli sresti bilo gde .
Stvorenje koje lebdi je po meni -suvišno na slici .

Još nisam siguran šta bi ove slike zapravo trebale da predstavljaju. Počelo je od ideje vrtova Polarisa koju sam preneo na ostale nebeske sfere. Ali naravno, zvezda u fizičkom smislu i ne može imati vrt, niti bilo kakav život kakav mi poznajemo. Ja ih pre svega zamišljam kao astralne svetove, alternativne dimenzije ili jednostavno umetničke izraze. Imao sam san gde sam posetio Jupiter i upoznao matrijarhalno plemensko društvo bića koja podsećaju na hibride ljudi i drva. Planeta je bila sva kamena i pusta, a u stvarnosti je naravno gasovita. Posle sam saznao da postoje ezoterijska učenja o različitim verzijama planeta, a meni je sve to jako dobar SF.

Fascinira me AI i način na koji sklapa ova dela, ove kvazi umetničke slike, kombinuje stilove, a sve putem algoritma. Nije to naravno prava inteligencija kao što je ljudska, to je program, ali volim ono što zovu suspension of disbelief i da se pretvaram da je sve smisleno i ima neko značenje, da analiziram do detalja, i reflektujem sopstvene emocije prouzrokovane ovim delima.

Selestijalni Vrtovi 6. Deo - Vrtovi Neptuna

Neptun je u ovoj verziji veoma zanimljiv i na njemu se, kako smatra AI, mnogo toga dešava/dešavalo se.
Dominira plava boja, voda. Imao sam težak izbor jer ima još jedna jako zanimljiva, dosta haotičnija slika Neptuna koju izostavljam.

Gore vidimo tanka stabla i lišće koje raznosi vetar. I neka zelena statua (ili biće) koja nadgleda vodenu površinu u daljini. Drveće me podseća na praistorijsko, arhaično doba. Možda je i statua drevna, obrasla mahovinom.
U sredini je nešto zarobljeno u ledu. Volim duboko plavetnilo neba a izgleda kao da je gore okean.
Dole deluje mirno, ali skroz levo mi deluje kao ograđena bašta a skroz desno neka kula...

oil painting of gardens of planet neptune2.png

oil painting of gardens of planet neptune5.png

oil painting of gardens of planet neptune3.png

Uljani portret demona.

Čisto da napravim pauzu sa svim onim pejzažima. Imam čitavu seriju mnogo bizarnih i jezivih portreta, a neke od njih ću postaviti i ovde.
Uglavnom čuvam portrete za koje mislim da imaju nešto u sebi, neki karakter.
Meni je ovo više neki vampir aristokrata nego demon. Lice je groteskno a opet mi deluje da izražava usamljenost ili možda dosadu. I sviđa mi se kako je program sklepao odeću, šta god to bilo.

oil painting demon portrait3.png

Selestijalni Vrtovi 7. Deo - Vrtovi Sirijusa

Sirijus je razlupan i definitivno najkičastiji do sada. Imam još nekoliko ludih pejzaža ove zvezde, možda ih postavim kasnije.
Prva slika mi je lepa, a ima i kao neka vanzemaljska katedrala u pozadini. Druga isto ima neke vanzemaljske strukture i velike cvetove a u trećoj se nešto čudno dešava, dan izbija iz noći, neke magnetne oluje, elektricitet. E zato volim AI. :lol:

oil painting of gardens of sirius.jpg

oil painting of gardens of star sirius7.png

oil painting of gardens of star sirius5.png

Back