Da li ima posla?

Pa ček druže, ko ima bolju opciju, on i ne mora da radi... Ti očigledno imaš izbora. Ne znam zašto kukaš? Doduše, nisam siguran da je prosjačenje baš zakonito, ali šta da se radi... Ja takodje imam poznanikakoji ima 32, nije nikad nista radio, lezilebović ceo svoj život, pa ima identične zdravstvene probleme kao tvoj prijatelj. Samo, on se nije oženio i nema ko ni da ga pogleda i brine o njemu, jer teško će koja žena takve...
Moj deda ima 83 godine i već punih 72 je kovač (sa 11 počeo da uči zanat), i dan danas radi bar 7,8 sati dnevno... I nikad nije kukao da nema posla!! Evo, ko hoce, on je uvek otvoren za šegrete, ko bude dobro radio, garantujem da će za par godina doći sigurno do cifre od preko 1000 evra mesečno...
Ali ne... taj posao je težak...

Veruj mi - ima posla!

Moja keva je kad je počeo haos, posle završene više ekonomske, pa ekonomskog fakulteta, završila frizeraj, i nije joj bilo ispod časti da posle 10 sati u banci radi još par sati kao frizer... Ali ko će raditi 12 sati, jel tako!? Znam, teško je to...

Hoćete posao? Evo znam bar 10 poljoprivrednika koji kukaju iz godine u godinu kako niko neće u nadnicu da kopa, da bere, da vrše... Prljav je to posao, a i mora da se radi, ne može da se sedi i otvara pasijans... Svi bi da za 8 sati otvaranja pasijansa dnevno dobiju 600, 700 evra platu, 30 dana godišnjeg ako može itd...

E takvog posla zaista nema... To priznajem...

Ko kaže da nema?!
U 90% državnih i opštinskih ustanova piče solitare i ispijaju kafe i dobijaju plate, tople obroke, regrese, viškove, dnevnice... bar kod nas u RS, a slično je kako kažu i u Srbiji...

Ko kaže da nema?!
U 90% državnih i opštinskih ustanova piče solitare i ispijaju kafe i dobijaju plate, tople obroke, regrese, viškove, dnevnice... bar kod nas u RS, a slično je kako kažu i u Srbiji...
Nece to jos dugo...kraj je sve blize,mnogi i ne slute koliko blizu.Svaka pesma ima svoj pocetak,ali i svoj kraj.Dalje se ne moze ovako,to je vec jasno i u Vladi koja je dosta pridonijela ovakvoj situaciji.Filozofija koja je zivela u vreme Tita i nastavila da zivi za vreme Milosevica i DOS-a u narednih maximum 24 meseca dozivece definitivno svoj kraj.

Posla ima koliko hoćeš samo što ti drava ne da da radiš. Ne postoji klima koja omogućava ljudima da rade i zarade. Evo ja držim agenciju za nekretnine. Ubi me nelojalna konkurencija a mogao bih da zaposlim desetoro ljudi samo da me neki zakon štiti od onih koji rade na crno i od toga nema niko ništa. Ni ja, ni radnici ni država.

Nece to jos dugo...kraj je sve blize,mnogi i ne slute koliko blizu.Svaka pesma ima svoj pocetak,ali i svoj kraj.Dalje se ne moze ovako,to je vec jasno i u Vladi koja je dosta pridonijela ovakvoj situaciji.Filozofija koja je zivela u vreme Tita i nastavila da zivi za vreme Milosevica i DOS-a u narednih maximum 24 meseca dozivece definitivno svoj kraj.

UH! Prognoza kraja za 24 meseca? Ne znam na osnovu cega takav zakljucak ali toga nece biti. Zasto?
Pa zato sto je ovde privatan sektor mrtav godina i godina unazad a valjda se preko njega puni buzdet iz koga idu plate drzavnoj upravi da bi mogli da sede i igraju pasijans, piju kafu i jedu burek, medjutim kako to nije slucaj i kako privatni sektor to ne moze da podnese eeee onda se drzavni buzdet puni od MMF zaduzivanjem. Toga ce biti sve do momenta kada taj neko sa strane ne kaze: sad je dosta, ajde malo da se potamanite pa cemo videti posle toga sta dalje.

Dakle, filozofija je uvek ista samo pakovanje izgleda drugacije, dokaz je polet i paljevina posle 5.oktobra a u stvari je to samo bio paravan da se ekipa iz Cobetovog doba legalizuje i jos vise obogati. Naravno, da je i obican narod osetio malo boljitka ali eto koliko par godina posle vec je u dubiozi da nadoknade taj boljitak.

Za poslednje 2 godine po izjavi MMF ovde je 440.000 ljudi ostalo bez posla a da vlast i sindikati o tome nisu imali pojma? Sic! Od ovih sada sto su zaposleni i kao nesto rade mislim da velika vecina je u drzavnoj upravi sto znaci da po svim matematickim proracunima je to vec moralo da se urusi a nije! Nije i nece, bas iz razloga koji sam gore napisao, kada ce to da pukne tesko je prognozirati jer o tome ne odlucuje matematika vec nesto mnogo komplikovanije od matematike....

ima, kao nema, uskoro ce ekonomiju da prebace u politiku, i to podforum, jedina zarada ili kradja drzeve, vidite kako politicari se muce a ne kao mi, 10 vila im je malo, nego prelaze sa belog i plavog-viagre, na muskarce i pedere, postalo im dosadno, jahte, sada su milarde u pitanju, treba te mamojebce izdrzavati.
u svakom postenom poslu, recimo procitao sam visnje, ima visanja ali neplacaju otkup, ili za par godina kad pojede inflacija, ili neplacaju radnike, ili prevarant nesto smuti pa najebe radnik, a jedino ko moze u zatvor je bas posten radnik, jer nema prara za advokata ako se uplete u nesto, mislim sta reci, pravi podsticaj za posten rad udrzavi srbiji.A pored toga niko se ne buni, svima je lepo, izadje neki lopov ne uhvaceni, politicar, i kaze, srbi nece da rade, a onda se svi zavadimo, krivimo jedni druge, pokazujemo prsom ko konji jedni u druge, prave krivce i ne spominjemo, a lopova niko ni da osudi, nesmeta nam nov zakon o kradji firmi i njihovo prodavanje onima koji ce da zatvore i koji ce da daju veci reket, pa ni od polsa ni od drzave nema nista, ako i treba, to smo sami trazili, samo sto je darko to predvideo.

Poslednja izmena:

Politička pripadnost.(da razjasnim nije dovoljna članska karta partije i da idete na sastanke da se tamo ističite i slično ,to je nepotrebno ljubav prema partiji se dokazuje kada nakon dva ili tri sastanka diskretno pridjete direktoru javnog preduzeća i pozovete ga na ručak ,u restoran ,to će odbiti jednom ili dva puta treći put neće .

Tokom ručka pričate o nabavkama stvari ,blatite političke oponente ,i usput nagovestite da ste voljni da radite kod njega .

On kaže ma kakvi ionako imamo višak zaposlenih,otpuštamo ljude itd .
Vi kažete pa ja sam stručan zanatlija recimo oko četri i po hiljade sam stručniji od drugih .

Tada se direktor raskravi i kaže zvaće vas u ponedeljak ,i zove vas već u nedelju popodne i ola pera limar je sada nezavisni savetnik ,pomoćnika opštih delatnosti elektrovojvodine stalno zaposlen sa platicom od bednih 80.000 dinara

Od tog trenutka nema potrebe da se politički eksponira dovoljno je da glasa .

Nije to bas tako.. Ni direktori javnih preduzeca nisu "mutavi", nece tako lako nesto progutati, pod uslovom i da ih (fizički) nahvatate, jer su ili na sastancima, kolima, putu itd..
Poznajem bar dva direktora drzavnih firmi, dosta su visoko pozicionirani, jedan je generalni direktor, pa znam. Sve se ide na "uslugu".
U vezi plaćanja za posao, mozda ima (verovatno i ima), ali se to retko radi. Sve se, kao sto rekoh, radi za "uslugu", tipa ja tebi, ti meni..
To vazi i za državne i za privatne firme.
Da se ogradim, to je moje lično mišljenje i iskustvo.

Kod mene je nadnicar radio tri dana.Jak je i dobar radnik,ali je verovatno nasao bolje placeni posao.Sa sobom nosi mobilni i u toku dana ga traze u proseku po dva poslodavca.Dobijao je dorucak i rucak,ali se vise ne javlja.
Na osnovu izlozenog zakljucujem da posla na trzistu ima i za nekvalifikovane,ali i za one koji znaju zanate.Inace,svako moze samostalno da uplacuje doprinos za penziono osiguranje.Mnogi ljudi se moraju pomiriti sa time da neko vreme ne mogu biti u stalnom radnom odnosu,ali to ne znaci da ne treba nista da rade.
Od starijih sam svojevremeno slusao da se pre 1941.g. kopalo za 2 kgr. brasna na dan!?

Joj ljudi vi kao da zivite u Svajcarskoj ,pa ovde ja tako poslednjih 50-60 godina
Znači za posao (ne za mesto roba kod malih ili povlašćenog roba kod velikih privatnika)

Treba 1

Politička pripadnost.(da razjasnim nije dovoljna članska karta partije i da idete na sastanke da se tamo ističite i slično ,to je nepotrebno ljubav prema partiji se dokazuje kada nakon dva ili tri sastanka diskretno pridjete direktoru javnog preduzeća i pozovete ga na ručak ,u restoran ,to će odbiti jednom ili dva puta treći put neće .

Tokom ručka pričate o nabavkama stvari ,blatite političke oponente ,i usput nagovestite da ste voljni da radite kod njega .

On kaže ma kakvi ionako imamo višak zaposlenih,otpuštamo ljude itd .
Vi kažete pa ja sam stručan zanatlija recimo oko četri i po hiljade sam stručniji od drugih .

Tada se direktor raskravi i kaže zvaće vas u ponedeljak ,i zove vas već u nedelju popodne i ola pera limar je sada nezavisni savetnik ,pomoćnika opštih delatnosti elektrovojvodine stalno zaposlen sa platicom od bednih 80.000 dinara

Od tog trenutka nema potrebe da se politički eksponira dovoljno je da glasa .

Preko rodjaka stvar je ista neophodna je cifra nije kao ranije za dzabe ipak je ovo 2011 godina ,znači novac

Cenovnik radnih mesta se kreće

Zanatlije ,vozači ,kuvari ,limari ,varioci,3500 eura jedna uplata ,primalac direktor kadrovske službe ,direktor preduzeća ili finansiski direktor zavisi od stranke i rođačkih veza

Fakultetlije ekonomisti,pravnici državni fakulteti 6000-8000 isti primaoci

Singidunum,megatrend,Bk fakultet i slično 10.000-12.000 čuo sam da je jedno radno mesto plaćeno čak 15000 eura ,ali nisam proverio ,ista uplata isti primalac .

Tacno , ono sto jeste cinjenica da se do dobrog posla dolazi upravo na opisani nacin ili da imas jaku vezu pa da podmicivanje nije potrebno .Licno znam ljude koji su potpuno nestrucni ili imaju diplome privatnih faxova , rade za 1 000 evra , javne nabavke i slicne stvari dok studenti generacije koji su zavrsavali pre roka rade za 18 000 ,iako su konkurisali na sva moguca mesta na kraju samo takva mesta gde si placen bedno i moras da radis kao rob su dostupna .Tu se gubi i ljudsko dostojanstvo i ponos , naravno takvima se uvek nadje neka budala da soli pamet kako tako treba i da se ne treba stideti polozaja roba , najcesce oni koji su ''udomljeni'' na gore opisani nacin i placeni za svoj nerad , obicno su takvi i najveci filozofi kada je u pitanju tudja muka i to samo iz jednog razloga a to je zluradost .

Ponavljam da mi nije nista ispod casti. Hocu samo reci da je zalosno u ovoj zemlji sto sa mnogim drustvenim fakultetima ne mozes nista radiiti. Ne postoje nikakvi projekti, pa da se ljudi ukljuce u to, da pisu recimo neke radove honorarno itd.

Isto je i sa prirodnim fakultetima , jeste ispod casti da neko ko je uvek bio medju boljim djacima , studentima bere visnje a klosari i ponavljaci se ''udome'' na pozicijama u javnom sektoru i sa tih pozicija ti sole pamet .

Isto je i sa prirodnim fakultetima , jeste ispod casti da neko ko je uvek bio medju boljim djacima , studentima bere visnje a klosari i ponavljaci se ''udome'' na pozicijama u javnom sektoru i sa tih pozicija ti sole pamet .

Najžalosnije je to što se ljudi tako olako mire sa takvom situacijom... ja nekada čak pomislim da smo donekle i sami krivi što se ne bunimo zbog situacije u kojoj se nalazimo- gde najgori profitiraju a najbolji idu na varijantu ‚‚daj šta daš‚‚...poremećen sistem vrednosti ovde predugo traje sa tendencijom trajnog stanja i to je ono što brine.

Back