Da li i zašto treba da imamo decu?

Čitam komentare na jednoj drugoj temi koja je opet slična jednoj prvoj temi a radi se o odnosu dece prema roditeljima. Da li deca treba da brinu, pomažu, budu pri ruci,...
Ili ne treba ništa, jer je to samo ometanje, sputavanje dece. :eek:

Sad ja vas pitam.

Zašto čovek uopšte treba da ima decu ako na njih ne može da računa kad ostari i kad mu treba pomoć?

Zašto da trošiš na nekoga dvajst, dvajstpet godina, uradiš čoveka od njega a on krene u život i pozdravi te: majo (tajo), ko te hebe, odo ja da me ne sputavaš, ako me i zatrebaš, videću dal ću da imam vremena. :sad2:

Zašto uopšte imati dete, bez dece nemaš stres, niko te ne zajebava, živiš kako ti ćef i još ti ostane para da proputuješ ceo svet? Ne računaš džaba na nikog, ne brineš da li si uludo odgojio decu, kad ostariš odeš u dom i stvar rešena.

Da li i zašto treba da imamo decu? :D

Realno je kad imaš decu da računaš da dok dišeš ti njima budeš na pomoći.....

Ja se nisam nikada pokajala niti kalkulisala dal sam trebala i zašto možda nisam. Čak kada mi je dete bilo teško bolesno mislila sam dobro, ako je sudbina da ostanem bez nje, imale smo divne godine ja sa njom i ona samnom...Nikada nisam pomislila e sto sam je rodila...i da znam da će opet biti isto ja bih sve isto.

To su situacije koje ne mogu da zamislim, ali i kad bi neko pomislio naravno da nije za osudu.
Čula sam od jedne poznanice da je to pomislila, sin joj kao posledica teškog porođaja sa nekoliko reanimacija ima cerebralnu paralizu. Naravno, potpuno je posvećena njemu, neprestana višemesečna lečenja po raznim banjama i centrima za fizikalnu terapiju, naravno brak je propao... Ona je rekla da joj je padalo na pamet da bi bilo bolje da je bio spontani pobačaj na početku trudnoće kad je postojala neko vreme pretnja spontanim. Nekad bude preteško valjda iako i ona i muž obožavaju to dete...

Ali mislila sam pod tim kalkulacijama više na situacije kad su roditelji stari, bolesni, nemoćni i kad im zaista treba pomoć jer ne mogu sami. To su strašni psihički lomovi i za njih, od moći i snage do nemoći i zavisnosti od nekog. Opet nije za osudu. Kao što si rekla, sigurno u mladosti niko ne pomišlja da će mu jednog dana trebati pomoć i da radi toga rađa dete.

Oduvek sam zelela decu
Od kad znam za sebe
Uvek sam zamisljala kako ta ljubav izgleda, koja je to jacina, kako je moguce...

I zaista je moguca
Samo je ponekad mnogo tesko(mozda nama emoticima a mozda svima samo drugi ne kukaju)
Ali osecanja i emocije koje se svakodnevno dozivljavaju sa svojom decom su neprocenljive.
Onaj osecaj kad ih budim ujutru poljupcima, kad idem po njih, kad mi prepricavaju svoj dan, svoje uspehe i tuge, kad me zagrle, kad ih zagrlim, ti mirisi i ceskanja... to je sve jedan poseban svet ljubavi u koji tek kad zaronis shvatis koliko si srecan :heart:
Deca su najbolja stvar na svetu koja se bilo kome mogu desiti

To su situacije koje ne mogu da zamislim, ali i kad bi neko pomislio naravno da nije za osudu.
Čula sam od jedne poznanice da je to pomislila, sin joj kao posledica teškog porođaja sa nekoliko reanimacija ima cerebralnu paralizu. Naravno, potpuno je posvećena njemu, neprestana višemesečna lečenja po raznim banjama i centrima za fizikalnu terapiju, naravno brak je propao... Ona je rekla da joj je padalo na pamet da bi bilo bolje da je bio spontani pobačaj na početku trudnoće kad je postojala neko vreme pretnja spontanim. Nekad bude preteško valjda iako i ona i muž obožavaju to dete...

Ali mislila sam pod tim kalkulacijama više na situacije kad su roditelji stari, bolesni, nemoćni i kad im zaista treba pomoć jer ne mogu sami. To su strašni psihički lomovi i za njih, od moći i snage do nemoći i zavisnosti od nekog. Opet nije za osudu. Kao što si rekla, sigurno u mladosti niko ne pomišlja da će mu jednog dana trebati pomoć i da radi toga rađa dete.
Jako je teško gledati nekoga koga voliš kako se muči ili kako je nemoćan. Jedne večeri sam sećam se pomislila i izgovorila da nije ni smrt najgore sto može da se desi - toliko je umelo da bude teško.
Ne smemo biti sebični samo. Ja sam molila Boga da mi pokaže put, da budem normalna i prisebna da ne upadnem u ludilo lečenja svim i svacim pa da je time mučim. A to sam puno puta videla da porodica zastrani...
Odoh sa teme, ali razumete me...

Čitam komentare na jednoj drugoj temi koja je opet slična jednoj prvoj temi a radi se o odnosu dece prema roditeljima. Da li deca treba da brinu, pomažu, budu pri ruci,...
Ili ne treba ništa, jer je to samo ometanje, sputavanje dece. :eek:

Sad ja vas pitam.

Zašto čovek uopšte treba da ima decu ako na njih ne može da računa kad ostari i kad mu treba pomoć?

Zašto da trošiš na nekoga dvajst, dvajstpet godina, uradiš čoveka od njega a on krene u život i pozdravi te: majo (tajo), ko te hebe, odo ja da me ne sputavaš, ako me i zatrebaš, videću dal ću da imam vremena. :sad2:

Zašto uopšte imati dete, bez dece nemaš stres, niko te ne zajebava, živiš kako ti ćef i još ti ostane para da proputuješ ceo svet? Ne računaš džaba na nikog, ne brineš da li si uludo odgojio decu, kad ostariš odeš u dom i stvar rešena.

Da li i zašto treba da imamo decu? :D
ja da sam razmišljo na svoju starost ne bi pravio jedno nego bi napravio pešes...pa bi se valjda jedno setilo oca...pogotovo žensko
pošto mu savetujem da bega odavde i da se nikad ne vrati, spreman sam da crknem ko kuče

ja da sam razmišljo na svoju starost ne bi pravio jedno nego bi napravio pešes...pa bi se valjda jedno setilo oca...pogotovo žensko
pošto mu savetujem da bega odavde i da se nikad ne vrati, spreman sam da crknem ko kuče

:lol:
Ali ne mora da znači. Deda osmoro podigao, ej osmoro, plus dvoje koji su umrli sa 10 i 8 godina. Nijedno nije ostalo u selu. I u starosti morao opet da se ženi koliko je mogao da se pouzda u decu i da se raduje njihovom čuvanju na smenu.
Ne treba reći da su svi oni najglasniji kad treba pričati o poštovanju i brizi oko roditelja, još starih, ih. :mrgreen:

Back