Da li i kako održavate gramofonske ploče?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
93.252
Naletim na priču za šta sve možete da koristite WD40 i izmedju ostalog kažu možeš da čistiš gramofonske ploče?!?

1687896140252.png

Ja to sad prvi put čujem.

Inače, obično ih samo prebrišem, mada ima nekih koji ih peru mlakom vodom i sapunicom.

Šta vi radite da ih održite?

Moj ćale oduvek koristi samo blago nakvašene magične krpe, i naravno, kružnim pokretima, prateći "godove" na njima, lepo ih uglanca.
Obzirom da su se pojedine ploče ocene 5 nalazile u zaštitnoj plastici, očito skoro nikad slušane, pa u jadno očuvanim omotima, on redovno merka na licitacijama i omote klot da bi dobio komplet očuvanu i reprezentativnu ploču.
To kolekcionarstvo ne mirišem baš nešto iako mu pomažem kad sam u mogućnostima, vidim koliko ga to održava srećnim i vitalnim...
Kad bi ljudi pazili jedni na druge kako baze na te svoje kolekcije, ili svoje automobile, ili svoje zavese po kućama... e, to bi bilo nešto.
Kolekcionarstva su, ma koje vrste, po jednom mom dragom svešteniku, u granici sa infantilnošću, ali... je l' te, bolje je skupljati gramofonske ploče nego biti neki nasilnik, kockar, pijanica;

Na internetu se mogu kupiti tecnosti za ciscenje ploca. Ne znam od cega su tecnosti napravljene ali obicno se prodaju u paketu sa malom cetkicom I cistacem od microfiber materijala....i veoma su jeftine. Pre interneta sam koristio destilisanu vodu uz kap sapuna i mekani sundjer. Alkohol ako se koristi moze kasnije da osteti plocu. Tacno je da WD moze da se koristi, ali je preporucljivo da se jako malo naprsne na plocu. Ne treba natopiti plocu sa WD.

Back