Kao brojke padaju u poslednje vreme, stišava se situacija...
Kafići i kafane u zatvorenom kao nasušna potreba srbalja furaju punom parom.
I ne samo to, bahanalije, noćni klabing, veselja, proslave itd će uskoro, brže bolje, biti odobreni...
Ugostiteljski gmazovi čekaju kao zapete puške na afirmativni mig vođe, yebeš one sugrađane sa kovid teškim kliničkim slikama, kafedžije su bitne...
Ma koliko god ogavno zvučalo, sprema se i velika napredna fešta i proglašavanje "pobede".
Kakve su vaše procene, hoćemo li dobiti novi šamar od korone, tj. hoće li biti novog naleta i uspona virusa?
Ako se mene pita sve je moguće. Jer kovid je virus. Samim tim postoje 2 solucije: da se iskorijeni preventivom tj.vakcinacijom kao velike boginje ili da se vuče još neko vrijeme. Kako stvari stoje ovo sad drugo je izglednije ali nadam se da ipak globalno sve više i više ipak u nekom opadanju.
Inače kovid virus nije nepoznata vrsta virusa, datira još od prije pola vijeka samo što je tada etiketiran kao bezazlen. Sad koliko ima istine da je namjerno laboratorijski "nadograđen" ....moguće je. Možemo se mi baviti tim teorijama zavjere zbog "zarad priče, ličnog mišljenja i diskusije" ali u principu nema svrhe. Bolje bi nam bilo da snage usmjerimo na održanju glave na ramenima i sopstvene psihe, naše porodice. Jer ako nas korona ne ubije to sigurno hoće polagano ali sigurno dokrajčiti. Jer ja radim na fakultetu sa omladinom evo skoro pa 30 godina i baš je zabrinjavajuće u zadnje vrijeme. Svi samo bulje u mobilne telefone, nema ašikovanja, druženja. od kako je korone nema ni radosti, niko ništa ne uči, pali ili položili ispit studentima svejedno. Nema graje po hodnicima, prosto nastupilo neko mrtvilo i tupilo.
Vakcina? Istina....nije dovoljno ispitana i sklepana je po principu "daj šta daš". Da nije se krenulo u nabavku bilo bi....a što nije? Kad jeste....a što jeste-da mi nismo zamorci? Pa jesmo to ljudi....ali iz nužde, nije bilo druge. Da ako ništa drugo da se smanji pritisak na zdravstveni sistem. Jer prostorno i fizički to ne može da se izdrži. Jeste da je to posao medicinskom osoblju ali ono o čemu se malo razmišlje je da su i oni ljudi. Da im je teško i da ne mogu da rade ko dragstor non stop bez prestanka, da nema dovoljno obučenog kadra za rad po kovid odjeljenjima, da ne može svako da dozira kiseonik i da su svi obučeni na rad na respiratorima. Da nose pelene za odrasle jer su upakovani kao marsovci u one uniforme, da padaju u nesvjest i završavaju na infuzijama od iscrpljenosti.
Ironija života. Ne poštivanje mjera, privatne žurke rad kafića. Sa jedne strane nekorektno od naroda što se više ne pretrpe a sa druge strane narodu dokundisalo zabrane, te nemoj ovo ono....i onda se pored svih tih njihovih ličnih muka, napakuje država, korona i stvara se beznađe, taj neki kontraefekat-moram-uzjoguni se nešto u čovjeku. Nemoć države da daju nadoknadu vlasnicima uslužnih djelatnosti za nerad i stvara se tu stvara neki začarani krug tipa "lud *ebe zbunjenog" i "niko nema pojma šta radi"-što nije ni daleko od istine.
Lijek protiv korone? Daj Bože...da me savremena medicina uvjeri da je to moguće. Jer za viruse lijeka nema samo prevencije. Odrastala da ako liječiš gripu da traje sedmicu dana, a ako se ne liječi,onda heftu. Sad neznam možda smo svi mi postali isuviše nepovjerljivi prema zdravstvu. Jedino u šta se optimistički uzdam je u stvaranje tog nekog kolektivnog imuniteta kog bi mogla vakcina da obezbjedi. Pa makar se i sezonski vakcinisali....pa kako nam dalje bude.